Wordt koesoewe het volgende grote exportproduct van Suriname?

18
Wordt Koesoewe het volgende grote exportproduct van Suriname?

Van 26 tot en met 29 januari 2022 heeft de Braziliaanse deskundige in koesoewe teelt, Victor Oliviera, een bezoek gebracht aan Suriname. Zijn eerste bezoek houdt verband met de haalbaarheid van de studie, die hij zal uitvoeren om na te gaan wat de slagingskansen zijn van de productie en verwerking van koesoewe (Bixa orellana) of annatto. Koesoewe beschikt over natuurlijke kleurstoffen, die gebruikt worden in de voedings- en cosmetica-industrie, waarnaar de vraag op de markt zeer groot is.

Aangezien exportdiversificatie een van de belangrijkste speerpunten van het regeringsbeleid van Suriname is, wordt er behalve naar hoofdgewassen als rijst en banaan ook gekeken naar andere potentiële producten zoals koesoewe. Dit gewas wordt momenteel niet op grote schaal maar slechts als erfcultures geteeld.

Gezien de vergelijkbare klimatologische omstandigheden met Brazilië als grootste koesoeweproducent en de aanwezige productiefactoren zijn er perspectieven voor Suriname. Daarnaast is koesoewe een nieuw product dat de nodige ondersteuning kan bieden aan het versterken en uitbreiden van ondernemerschap, armoedebestrijding als ook inkomensgenerering en versterking van public private partnership.

Bezoek van de Braziliaanse deskundige aan de minister van LVV

De deskundige Oliviera heeft meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van productie en verwerking van koesoewe, alsook producten als cacao, verschillende specerijen en kruiden. Tijdens zijn werkbezoek heeft Oliviera diverse stakeholders zoals FAI, CELOS en ADEK gesproken over onderzoek, mechanisatie en teeltechnieken. Tevens heeft hij diverse veldbezoeken afgelegd, waarbij bodemtypen zijn bekeken op locaties zoals Jarikaba, Tijgerkreek, La Poule, Uitkijk, Phedra en Matta .

Het ministerie zal naar aanleiding van dit werkbezoek het traject voortzetten met een haalbaarheidsstudie van koesoeweproductie. Dit, zal zij doen met een nationale aanpak en inzet van alle mogelijke beschikbare uitvoeringsbronnen.

18 REACTIES

  1. Waar is die cassave fabriek? En hoe gaat het met de cassave export?

    Hoeveel kg van Suritjes meest bekende export product kan er in 1 koesoewe, hahahahaha.
    gemodereerd

  2. Jullie slapen in Su.
    Wat hier zomaar groeit is waardevol in buitenland.
    Bouterse heeft jullie gezegd dat Sur voedselschuur moest worden.
    Nu moeten jullie Guyana zien. Ze verhogen geld voor bejaarden in $$$$$
    Ze maken opmars en Su wordt vernield.
    Bouterse was de enige Sur die van Su hield. De rest is geld maken/stelen en in buitenland oppotten
    gemodereerd

  3. Ja!
    Ik zie een onderzoeker met aantoonbare ervaring, een investeerder en een vergunning verlener. Dus ja.

    Dit zijn de initiatieven die het goed zullen doen. Je hoeft niet het hele land te ontbossen en/of ontginnen, simpele projecten volstaan om goed te kunnen leven.

    Als je nu seizoensgroenten plant op je huurgrond, kun je de rest van je leven hangmatteren. Er zijn hele troepen in het westen die snakken naar een simpel leven in de natuur.
    gemodereerd

  4. Weet je hoeveel van deze, de economie reddende wonderplanten we al gehad hebben in Suriname?
    Pinus, cocos, oliepalm, cashew, appelbacove, noni, ananas, hennep, podosiri, lemmetje, markoesa en nu koesoewe. Maar, we geven niet op, omdat iedereen weet dat DE AANHOUDER WINT.
    gemodereerd

  5. Ik was dol op masusa alesi, geen poedertje, totdat ik las dat het door de Azteken werd/wordt gebruikt tegen slangenbeten. Dus…… ik lust het niet meer.
    En zo zijn er meer suri gerechten uit nood ontstaan. Ik wil het niet weten.

    AH verkoopt bio kokosnoot, zonder bas compleet met rietje en stokje voor de opening. Arghhh, niet te zuipen, zijn oude noten.
    Punt, alles wat hier heel duur als bio wordt verkocht, ligt voor het grijpen in suri. Jullie kunnen allen miljonair worden daar (srd miljonair).

    Hou nou eens een keer op @debby.
    Hij heeft tien jr lang de kans gekregen om suri tot een voedselschuur om te toveren. Niet eens een banabong heeft hij gepland.
    Ja, klopt dat Guyana draait sinds de nieuwe president er zit. Capiche.
    gemodereerd

  6. Het komt goed met de productiesector in Suriname.
    Er zijn genoeg opties. De vraag naar biologisch geteelde producten is enorm groot.
    Het gaat Suriname lukken om te groeien naar een productie-economie.
    gemodereerd

  7. Debby en jij hou van Bouta zijn b . Bouterse hou van Suriname je bent niet goed wijs in je Kabisa noh???
    Hij is de grootste vernietiger van onze mooie Suriname.
    Dat jij dit zeg van Bouta dan hou je ook niet van Suriname.
    gemodereerd

  8. @ Henkes,
    Je hebt volkomen gelijk !! De aanhouder wint !! Koesoewe groeit makkelijk .
    In cooperatief verband kan de kleine man ook meedoen !!
    gemodereerd

  9. Nog een pijp droom in techni color. Zelfs water en ureum kunnen nooit op tijd geleverd worden. En wie kijkt uit om een bedrijf te beginnen als je 30% rente aan de bank moet betalen als je zelfs onderpand bezit en niet veilig van a naar b kan lopen.
    gemodereerd

  10. De arme Indianen die zich hiermee kleurden en daarom Roodhuiden werden genoemd, hadden een patent moeten aanvragen op dit plant. Alweer een geval van economisch diefstal.
    gemodereerd

  11. debby , jij valt voor de zoveelste keer door de mand dat jij niet in Suriname woont , en jij zal koesoewe niet kennen , ja nu zag je een foto van koesoewe , koeswe zo noemen de indianen het gebruikte het voor het kleuren van hun gezichten bij feesten

    Misschien wel een goed exportproduct voor Suriname want deviezen zijn hart nodig hier in Suriname voor export en import.
    gemodereerd

  12. Het is triest dat zelfs eilanden binnen de Caricom de agrariache sector vrij goed voorelkaar hebben, fabrieken hebben opgezet voor verwerking en eindprodukten exporteren maar dat in Suriname de projecten al dood zijn voordat ze beginnen. Corruptie, nijd en haat dat zijn de produkten die onze K kondremans planten. Het land met de dag verder naar z’n moer.
    gemodereerd

  13. Esmerald, waarom.kreeg je een afkeer van Masusa toen je hoorde dat de Azteken het gebruikten tegen slangenbeten? Die kennis lijkt me juist een reden temeer om nog meer Masusa te gaan gebruiken; het is niet alleen lekker en gezond, het helpt ook tegen slangenbeten, die zeker niet lekker en gezond zijn.
    gemodereerd

  14. In Suriname is men liever lui dan moe.

    Een fabriek opzetten is alleen voor de show, maar duidelijke afspraken nakomen is iets waar het soms fout gaat in Su.
    gemodereerd

  15. @Debby
    “Bouterse was de enige Sur die van Su hield.”

    Wat?, weet je dat wel zeker?

    Als Bouterse echt van Suriname had gehouden dan had hij al lang zelfmoord gepleegd.
    Een laffe schaamteloze lage rat is het en niets meer dan dat!
    gemodereerd

  16. Letterlijk alles toch wat in Suriname groeit, bloeit of kan groeien is goed, gezond en (veel) geld waard in het buitenland!

    De mensen in Suriname leven letterlijk in een paradijs.
    Helaas beseffen de meeste dat zelf niet!

    Alleen goede scholing is de enige oplossing om daar echt verandering in te brengen.
    Met de huidige mindset ga je het niet redden op het strijdtoneel!
    gemodereerd

  17. @Henkes,
    Ik ben bang voor slangen. Verkeerde associatie dat klopt. Dat gekronkel yikes.

    Renealmia alpinia wordt veel gebruikt in Mexico, Peru etc. Alleen verhelpen van een slangenbeet is wetenschappelijk bewezen zie pubmed en sciencedirect. Nergens een vermelding over voedingstoffen of een gerecht. De vruchtjes zijn schaars in suri.

    Dus…. laat maar.
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.