Binnenstad Paramaribo ondergaat grote schoonmaakbeurt

23
Binnenstad Paramaribo ondergaat grote schoonmaakbeurt

Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA) van het ministerie van Openbare Werken (OW) in Suriname, is onlangs gestart met een grondige schoonmaakbeurt van de binnenstad van Paramaribo. Bij dit soort opschoningen worden verharde wegen en bermen zandvrij gemaakt en ontdaan van zwerfvuil. Ook wordt er extra aandacht besteedt aan wegmarkeringen en zebrapaden die aan een nieuwe verflaag toe zijn, groenvoorzieningen en het verwijderen van onkruid. Verder wordt ook het verkeersmeubilair aangepakt.

De binnenstad van Paramaribo is bij uitstek een plek waar zowel Surinamers als toeristen graag winkelen en wandelen. Echter is in de loop der jaren nagenoeg niets gedaan aan het onderhoud. De ministeries van Openbare Werken (OW), Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), het bedrijfsleven en horeca-uitbaters hebben in december een akkoord bereikt om de binnenstad van Paramaribo een nieuw aanblik te geven.

Op het districtscommissariaat van Paramaribo-Noordoost is onlangs in aanwezigheid van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, een convenant getekend waarin vijftien punten zijn samengevat om de binnenstad te ordenen en aantrekkelijk te maken. Zelf heeft de bewindsman zich in de afgelopen periode vaker in de binnenstad georiënteerd en gesprekken gevoerd met ondernemers. Volgens minister Nurmohamed is de binnenstad erg belangrijk voor de overheid, wegens toerisme en de historische- en overheidsgebouwen.

Chanderbhan Rambali, waarnemend Hoofd van afdeling Terreinen, Straat- en Bermonderhoud bij (OGA) die het project coördineert, zegt dat de binnenstad compleet wordt aangepakt. Het gaat om een fictief afgebakend gebied tussen de Henk Arronstraat, Waterkant, langs de Surinamerivier, Gemenelandsweg en de J.A. Pengelstraat. Het werk wordt in eigen beheer gedaan door veldarbeiders die ook uit de districten zijn gekomen om de binnenstad keurig uit te laten zien. Terreinen, straten en bermen dienen frequent onderhouden te worden, derhalve zijn drie maanden uitgetrokken om de ontstane achterstand in te lopen.

De bedoeling is om eerst de stad schoon te krijgen, waarna herstelwerkzaamheden zullen plaatsvinden aan met name wegmeubilair. Het ministerie drukt eenieder op het hart om de verantwoordelijkheid op zich te nemen, zodat uw woonomgeving te allen tijde schoon en afvalvrij blijft. In de binnenstad gaat het merendeels om winkeleigenaren die aansprakelijk zijn voor het schoonhouden van hun omgeving.

23 REACTIES

 1. Wees voorzichtig met het zand, want elke korrel zand dat je ook verwijdert, heeft gevolgen voor het gebied.

  Surinamers houdt u erf, berm, gedeelte van de trens voor uw woning, uw buurt schoon.

  Afval hoort u in de vuilnisbak te gooien en niet op straat, berm, trens, ook uw grof uitval niet overal gaan dumpen, maar neemt u hierover contact op met het ministerie van OW.

  Surinamers:
  – Houdt Uw Stad Paramaribo,
  – Uw wijken in Paramaribo,
  – Uw buurten in de districten,
  – Uw dorpen langs de rivieren en in Suriname
  – Et cetera,
  schoon.

  De natuur is geen vuilnisbak,
  dus gooit u uw:
  – afval, plastic flessen, restanten van olie er niet in. Het komt terecht in het water en vervuilt het, het vervuilt de bodem/grond en dit heeft invloed in al het leven in het grond/water, grond, bodem vervuiling en alles daarin sterft uit en de bodem/grond is niet meer gechikt om erop te planten.

  Verder,
  Trenzen raken hierdoor verstopt en dit leidt ertoe dat bij regenval het water niet kan wegstromen en het water blijft dan in uw straat, woonwijk, erf hoog en ook uw huizen kunnen onder water lopen met alle gevolgen van dien. Zie uw slaapkamer, woonkamer, keuken, enz onder water en zie wat dit voor uw leven betekent. Uw eigen leven loopt gewoon vast door uw gedrag omdat u niet goed omgaat met uw afval.

  Wees verstandig en gaat u op de juiste wijze om met uw afval en houdt u, uw omgeving schoon.
  gemodereerd

 2. Het werd eindelijk wel tijd om wat te doen na anderhalve jaar rechercheur spelen en kleine bruggetjes renoveren. Voor de rest gebeurt er nog te weinig bij dit miniserie. Dit is alvast een goed begin en hoop dat het niet eenmalig is.
  gemodereerd

 3. Waarom betalen de grote winkeleigenaren niet meer afval belasting?

  Na dat moesoe pasa
  gemodereerd

 4. Een tweede Dubai is de komende 30 jaar niet haalbaar voor Suriname, maar dat Paramaribo een tweede Kigali (hoofdstad van Rwanda,de schoonste stad van Afrika) wordt, moet met een beetje goede wil, wel haalbaar zijn.
  gemodereerd

 5. Investeren in boa’s. Boetes uitdelen en niet alleen in geld, maar ook werkstraffen 20 uur binnenstad schoonmaken. Aan een ieder die vuil dumpt op straat.
  Winkeliers die afval dumpen, fors straffen.
  Maak oa de domineestraat autovrij, van 8.00u tot 19.00u. Maak de trottoirs rolstoel vriendelijk.
  Voeg toerisme aan het leerpakket op school.

  Ik heb misschien makkelijk praten, maar we moeten het echt zelf doen.
  Singapore is niet van de één op de andere dag, schoonste land ter wereld geworden.

  Anders is het dweilen met de kraan open of water naar zee dragen.
  gemodereerd

 6. Hou het netjes, hou het schoon.
  Een nette omgeving nodigt uit om zich netjes te gedragen. En het uitschot van het volk zal meer opvallen.

  Jij werkt toch ook aan een net en schoon Suriname.

  Het oog wil ook wat.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 7. Het wordt tijd hoor Minister Nurmohamed vooral de Zwartenhovenbrugstr kunt u niet op bepaalde plekken in de binnenstad 3 of 4 schoonmaaksters zetten dan blijft de stad schoon. Ja dan hb je die zwerfhonden en de zwervers die alles openscheuren. En de stad ziet er s’avonds vies uit.
  gemodereerd

 8. Passant wanneer houdt je op met je plannenmakerij, kom naar Sranan en doe dan wat je anderen voorstelt. Zoek geen redenen om maar niet te komen, draai het om, zoek naar redenen waarom het toch zinvol is om de “grote” stap te wagen, de tijd staat immers niet stil. (Je blaft maar, maar bijten ho maar. Hahaha) Je mist de realiteit/werkelijkheid van elke sranan dag.
  Ik heb geen moeite met jouw postings, ik lees ze zelf graag, maar iemand die zo fanatiek bezig is, zo expliciet, zo overtuigend en zo overloop van een elan, van die persoon mag je wel meer verwachten. In Rotterdam zeggen ze ‘geen woorden maar daden’. Ik zal de Sranan equivalent maar niet gebruiken. Ik moet dit even gezegd hebben.

  Overigens, ik vindt het een goed plan, eindelijk komt er vaart in, alleen met deze minister houdt ik mijn twijfels. Op vele plekken kom je niet meer vanwege de smerige stank van menselijke uitwerpselen. Waarom komt er geen schoonmaak tax voor iedereen die handel drijft in de binnenstad?????? kan de reinigingsdienst van profiteren

  WAT, amigo, (niet bij de vraag wie heeft een windje gelaten, hahaha), je zegt dat men niet naar mij luistert, ik wil wel meegeven, dat als met het een beetje gedaan had, men heden ten dage niet in deze “shit” zouden zitten.👊🏽
  gemodereerd

 9. Zou het niet een manier gevonden kunnen worden om met een brander het gras op de tegels te verbranden, i.p.v. met een schoffel te verwijderen. Dit omdat er ook veel zand verwijderd wordt en daar moet men ook heel goed op letten dat het zand onder de tegels niet bij het terecht komt. Het zand moet op de plek van de tegels blijven en dit kan ook bij regenval zorgen dat er geen water in dat lagere deel onder te trottoirs tegel komt te leggen.

  Het zand moet weer terug gelegd worden op de tegels, nadat deze door een zandzeef zijn gehaald en het gras in de zeef blijft liggen en dit bij het afval gaat. Schoon maken is een vak op zich en hier is ook kennis en ervaring voor nodig. Dit hoort op de juiste wijze te gebeuren.
  gemodereerd

 10. Anno 2022 werken ze zo?? Hft deze grapjas nooit moderne machines gezien?? Zag ook bij de rotonde nabij OW bijna 25 stuks daar schoonmaken en een stuks of 5 controleurs.
  Als de hele binnenstad schoon moet dan gaan ze 50.000 mensen gebruiken
  gemodereerd

 11. Caricom top in juni a.s. nadert met rasse schreden. Daarna wordt alles weer het oude. jammer. Surinamers verstaan de kunst om alles met het vuur van een brandende fakkel te beginnen om na verloop van tijd te eindigen in een nachtkaars.
  gemodereerd

 12. Huiseigenaren/bewoners zijn verplicht hun erf en voor hun mofo doro schoon te maken. Hier moet ook streng tegen opgetreden worden als dat niet gebeurt. Vroeger werd er niet op lanti gewacht. Ik vraag me ook af waarom gedetineerden niet in ingezet worden ook om de binnenstad schoon te maken …wij belastingbetalers zorgen er immers voor dat ze 3x per dag kunnen eten, baden en een dak boven hun hoofd hebben. Laten ze iets nuttigs doen ipv de hele dag slapen in hun cel.
  gemodereerd

 13. Welke toeristen bedoelen ze , wij hebben al geen jaren meer echte toeristen meer gezien , er komen alleen maar mensen hier op familie bezoek of voor een begrafenis.
  gemodereerd

 14. Na het schoonmaken gaat men het wegmeubilair enz. aanpakken. Daar wringt de schoen in Suriname en daarom zal er nooit een goed onderhoudssysteem zijn voor het schoonhouden van het land. Waarom niet beide zaken tegelijkertijd? Als een straat is schoongemaakt, waarom niet direct ordenen, wegmarkering aanpakken?
  Na 3 maanden kan je van vooraf aan beginnen. Het land is een tropisch land, gras groeit snel en andere vervuiling door die var….s van Surinamers gaat nog sneller.
  gemodereerd

 15. Waar zou Suriname zijn zonder de diaspora, waar ook ik een onderdeel van ben?

  Zie:
  – valuta overmakingen,
  – dozenpost naar Sme,
  – Surinaamse groente, fruit, broodje, roti, pomp, enz kopen bij Sme toko’s
  – toerisme,
  – valuta in Sme besteden aan percelen kopen. huizenbouw, vakantiehuizen huren, auto, huren, eco-toerisme,
  – Surinaamse muziek,cultuur, muziek, literatuur, zeden en gewoonten, enz in Nederland bekend maken,
  – Natio met zijn diaspora voetballers die hun bijdragen leveren,
  – Surinaamse docenten in Nederland,
  – zie hoeveel Nederlandse studenten in Suriname stage jaarlijks komen en hun ouders, vrienden ook laten komen,
  – Surineds medische specialisten die hun bijdrage leveren,
  – Surineds gepensioeneerden die voor lage tijd in Sme met hun valuta en ectra belastingen hun bijdrage leveren,
  muziek, cultuur, enz,

  Ook ik lever mijn bijdrage, net als iedere Surined if hun kinderen die hier geboren zijn en gestufeerd hebben, doir alleen maar met vakantie te komen.

  De bijdrage van Surined is ongekend voor SME.

  Surineds zijn de echte ambassadeurs van Suriname in Nederland, niet alleen die in Sme geboren zijn, maar ook die hier in Ned geboren zijn.
  gemodereerd

 16. Eenmalige actie zoals altijd. Het blijft de surinaamse mentaliteit. Of de president moet bijvoorbeeld elke dag langs alle plekken langslopen, dan komt er eindelijk een actie. Suriname vooruit!!
  gemodereerd

 17. Een groot gat in het wegdek tegenover KFC laat ze dat dichten en de watermolen straat aanpakken.
  Gevangenen kunnen ook een handje meehelpen.
  Opa doeli kan ook wat delinquenten geven om mee te helpen.
  Goed voor hun opvoeding.
  En natuurlijk de bevolking gooi geen troep op straat de regering moet genoeg vuilnisbakken plaatsen en regelmatig ledigen. Samen staan we sterk.
  Laat niet alles voor de regering wij leven in de troep zij hebben daar geen last van źe leven in hun luxe leven.
  gemodereerd

 18. Een groot gat in het wegdek tegenover KFC laat ze dat dichten en de watermolen straat aanpakken.
  Gevangenen kunnen ook een handje meehelpen.
  Opa doeli kan ook wat delinquenten geven om mee te helpen.
  Goed voor hun opvoeding.
  En natuurlijk de bevolking gooi geen troep op straat de regering moet genoeg vuilnisbakken plaatsen en regelmatig ledigen. Samen staan we sterk.
  Laat niet alles voor de regering wij leven in de troep zij hebben daar geen last van źe leven in hun luxe leven.
  gemodereerd

 19. Mooi. Van mij mogen ze het asfalt ook rood schilderen. Geeft een veel mooier beeld en is veiliger, want als je scheel ziet van het rood ga je automatisch minder hard rijden.
  gemodereerd

 20. Goed initiatief, maar ik ben bang dat dit een eenmalige actie is. Er wordt nooit een structurele oplossing gevonden voor een probleem in Su. Dus over 2 mnd. kun je weer opnieuw beginnen, want de Surinaamse mentaliteit is niet gericht op behoud en onderhoud, maar op verval en verwaarlozing. Dat is vrijwel het hele stadsbeeld. Zelfs regeringsgebouwen staan op apegapen, gewoon treurig! Surinamers kennen het woord onderhoud niet en weten hun mooie natuur niet te waarderen, ze zijn zonder meer de grootste vervuilers ter wereld!
  Ik heb een paar jaar geleden iemand bezocht die woont langs de Nickerie rivier. Toen ik aankwam, stond het achterterrein onder water a.g.v. vloed. Na een paar uur was het eb en was het terrein bezaaid met troep (lege (plastic) flessen en ander troep). Ik dacht, mooie gelegenheid om het op te ruimen. De eigenaar vond dat verspilling van zijn energie.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.