Kandidaat-raadslid Sewtahal pleit voor eigen keuken Surinaamse ouderen

6
Kandidaat-raadslid Sewtahal pleit voor eigen keuken Surinaamse ouderen
Initiatiefnemer Mairan Sewtahal samen met het team dat dit project mogelijk heeft gemaakt.

Afgelopen weekend was er weer een nieuwe editie van het kookproject ‘Ondernemers en jongeren koken voor ouderen’. De organisatie heeft wederom voor 360 ouderen mogen koken onder leiding van Chefkok Vinoj Ramdas, samen met de Vahon basisschool en vele Haagse organisaties. Bewoners van Het Karmijn kregen naast de maaltijd, ook een gepersonaliseerde kalender van kunstenaar Ranjan Akloe.

“Het initiatief is zeer bekend bij de Haagse Surinaamse ouderen en elke editie kent meer en meer aanmeldingen”, zegt initiatiefnemer en kandidaat-raadslid Mairan Sewtahal. Hij kookt al ruim vijf jaar voor de Haagse ouderen en wil een eigen keuken realiseren voor de Surinaamse ouderen.

“De vraag naar de maaltijden is enorm gestegen, maar wij kunnen maar een handje vol ouderen bedienen. Door de pandemie ben je zeer beperkt in het organiseren. Momenteel wordt het kookproject één keer per half jaar georganiseerd, maar hopelijk kunnen we elk kwartaal fysiek gaan koken waarbij de ouderen ook bij elkaar kunnen komen en er sociaal contact is tegen eenzaamheid”, aldus Sewtahal die aangeeft dat de organisatie gaat uitbreiden en ook kwetsbare jongeren wil bedienen.

Volgens de initiatiefnemer is de vraag naar warme maaltijden zo groot, omdat ouderen met roots uit Suriname niet hun eigen authentiek Surinaams eten in de tehuizen krijgen. Veelal krijgen ze opgewarmd diepvries eten. Tevens komt een groot gedeelte dat zelfstandig woont, niet verder dan een eitje bakken en is volledig afhankelijk van wat hun kinderen voor ze koken.

“Er moet een structurele oplossing komen, denk aan een vaste keuken die elke dag maaltijden bereid voor deze ouderen en kwetsbare jongeren. Dit kunnen we makkelijk realiseren door hulp van de gemeente, lokale ondernemers, welzijnsorganisaties en vrijwilligers”, zegt Sewtahal die kandidaat is voor de PvdA in Den Haag en op nummer 19 staat.

Hij denkt dit binnen vijf jaar te realiseren en werkt al aan een financieel plan. De eerste 1.000 euro is inmiddels toegezegd door een Haagse ondernemer. Sewtahal is intussen hard op zoek naar een geschikte locatie en de bouwtekeningen voor zo een keuken worden al gemaakt.

6 REACTIES

 1. Als het om de technologie gaat bij Surinamers is dit zeer laag tot nihil. Er moet veel aan gedaan worden om Surinamers op grote schaal in het onderwijs vanaf de lagere school tot de universiteit hiervoor warm te maken.

  Door daar tijd en aandacht aan te besteden, evenals het curriculum in het onderwijs hier grote aandacht aan geeft zullen er andere Surinamers ontstaan en zal de Surinaamse Maatschappij andere soort Surinamers krijgen.

  Suriname heeft een heel groot gebrek aan Technisch geschoolde mensen en dit zie je duidelijk bij de Surinamers als ze naar een middel zoeken om een bestaan op te bouwen. Ze houden zich met allerlei houtje touwtje zaken bezig.

  De hoogste tijd dat men in het onderwijs tijd gaat besteden aan technische beroepen.
  gemodereerd

 2. Mijnheer Sewtahal U bent daar goed bezig in Den Haag , U gaat het realiseren binnen 5 jaar , vele ouderen en straks ook kwetsbare jongeren zullen U dankbaar zijn.
  gemodereerd

 3. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Nieuws (artikel) uit Nederland.
  Kandidaat-raadslid Sewtahal pleit voor eigen keuken Surinaamse ouderen.

  @WAT!
  Het klopt.
  Volgens mij is de (reactie) van @Passant 1 februari 2022 At 21:13 voor een ander artikel over Suriname bedoeld.
  Certificaten uitgereikt na afsluiting speciale cursus Entrepreneurship.
  gemodereerd

 4. Kandidaat-raadslid Sewtahal pleit voor eigen keuken Surinaamse ouderen
  ============
  Goed initiatief. Maar volgens mij heb je dit al in Rotterdam, waarbij de oudjes Surinaams koken. Ik zou zelf adviseren om meer gevarieerd te eten. Als je ervoor gekozen hebt om in Nederland te wonen, dan zou je een paar dagen ook wat anders kunnen eten.
  gemodereerd

 5. Elke dag kerrie/massala eten is ook niet gezond en daar stijgt je bloeddruk van vooral gecombineerd met maggi blok. Surinaamse ouderen eten ongezond. Veel rijst en weinig groenten. Eet gewoon wat NL ook heeft. Een lekkere hutspot met boerenkool is ook lekker in de winter en vooral gezond voor ouderen met Surinaamse roots. Kijk maar naar de gemiddelde leeftijd van Surinaamse ouderen t.o. NL ouderen. Ze gaan eerder dood en vooral aan hart en vaatziekten door verkeerd eten en vooral ook weinig bewegen. Ga een keer met mai, moesje of mae een wandeling maken ipv haar te halen en de hele dag met haar in huis te zitten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.