Home Onderwerpen Economie Werknemers Grassalco voeren actie bij DNA-gebouw

Werknemers Grassalco voeren actie bij DNA-gebouw

14

Werknemers van Grassalco zijn vanmorgen naar het gebouw van De Nationale Asembleé in Suriname getogen om actie te voeren. Ze vragen hiermee aandacht voor hun onzekere situatie binnen het staatsmijnbouwbedrijf.

Grassalco zit al geruime tijd in een zeer moeilijke financiële positie en heeft de grootste moeite om de salarissen van het personeel uit te betalen. Ook bevinden de werknemers zich in het ongewisse met betrekking tot hun ziektekostenverzekering.

“Grassalco heeft veel potentie. Grassalco is van de samenleving. Grassalco moet blijven bestaan. Het bedrijf verzuipt. Wij eisen nu een oplossing!!” is ondermeer te lezen op de vele bordjes die de actievoerders bij zich droegen (foto).

Er werd uiteindelijk over al deze zaken een petitie overhandigd aan DNA voorzitter Marinus Bee.

14 REACTIES

 1. Waar waren ze toen, toen ddb aan de touwtjes trok?

  ddb heeft Grassalco kapot gemaakt.

  Als je meer salaris willen moeten jullie naar de Patrijsstraat in Leonsberg zijn en bij boefdraad, abrahams, jenny simons, bouva, abdul, aloebaba, jules wijdenbosch, ndp- top kliek.
  gemodereerd

 2. Ze hebben zelf mee gewerkt aan het verzuipen. Niet vragen om een oplossing maar zelf een oplossing creëren als het bedrijf potentie heeft.
  Jaren lang heeft het de Rosebel royalties afgeroomd. Nadat Boefraad die royalties zelf inde ging het snel berg afwaarts. Er zal gesneden moeten worden of harder gewerkt moeten worden met meer productie
  gemodereerd

 3. Ze moeten verdomme een keer gaan werken .verdomde luilakken.
  Het zijn verdomme bedrijfs luilakken.
  Alleen maar staken voor de voorzieningen maar werken ho maar.
  gemodereerd

 4. Dit is het gevolg van een NDP-beleid !

  Hadden ze maar geen NDP moeten stemmen. Ze gingen voor 5 en nog 5, en nu zitten ze met gebakken peren.

  Het enige wat ze kunnen doen is deze regering helpen om de problemen op te lossen.

  No aksi san yu kondre kan du gi yu,
  maar aksi yu srefi san yu kan du gi yu kondre !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. Alle opmerkingen geplaatst op Waterkant zijn inderdaad terecht.
  Maar m.i. wordt het nu echt tijd om nu echt wel anders te gaan denken.
  Proberen jullie nu eens met oplossingen te komen indien jullie Suriname willen redden tenzij jullie ervan overtuigd zijn dat Suriname, met al zijn potenties, niet meer te redden valt.
  Om langs de kant te schreeuwen en te zeggen dat na NDP schuld of wie dan ook dat legt geen zoden aan de dijk. Je helpt Suriname echt niet met vingerwijzen want dat is historie/geschiedenis.
  Beginnen jullie te denken wat het beste is voor Suriname en begin bij datgene wat het meeste slagingskans heeft.
  Bijvoorbeeld Grassalco:
  Een goed bestuur (kapitein)
  Betrouwbare matrozen die het werk op een varend schip moeten uitvoeren (werknemers)
  Goede equipment waaronder een goed plan
  etc etc
  Dan pas zijn jullie behulpzaam om Suriname een kans te geven.
  Onderwijl de schurken najagen en alles confisqueren tot de laatste cent
  gemodereerd

 6. Bigi sma ik ben het helemaal met u eens maar als ik die dikke volgevreten koppen voor het DNA gebouw zie staan kan ik moeilijk netjes blijven terwijl ik weet uit eigen hand hoe het er echt aan toe gaat binnen grassalco.
  gemodereerd

 7. Touwtje , jij hebt het mee gemaakt bij grassalco dus nu weten wij allen dat , grassalco is ook een boeven bende
  gemodereerd

 8. Voor het weer gezond en winstgevend maken van een bedrijf is een lange termijn visie nodig waarbij je met een LEAN-bril alle waste in kaart brengt en aanpakt.
  Daarnaast, omzet is niet belangrijk, maar winst wel. Natuurlijk is voor elk bedrijf omzet belangrijk, want anders kan je geen winst maken. Maar het is veel belangrijker om te weten, bij welke omzet je de meeste winst kunt realiseren. Daarom is het belangrijk om te sturen op winst en niet op omzet. Want je kunt een ongelofelijke omzet hebben en minimale winst. Bijvoorbeeld: 2 miljoen omzet, 100.000 euro winst. Terwijl je misschien bij € 500.000 €250.000 winst kunt realiseren. Hoge omzetcijfers zeggen dus niet altijd alles.
  En winst moet je niet verbrassen, maar investeren in je bedrijf zodat het kan groeien en winstgevend kan blijven. Alle andere maatregelen maken dat je trekt aan een dood paard. Dat is Grasalco nu.
  gemodereerd

 9. Quote
  “ De achteruitgang van Grassalco, een Staatsbedrijf met heel veel potentie, nam een vaart vanaf oktober 2019. Op 11 oktober dat jaar deelde de toenmalige regering via een missive, ondertekend door de vicepresident, Ashwin Adhin, aan de toenmalige directie mee dat de resterende 20% royalties die de onderneming rechtmatig ontving uit de Delfstoffenovereenkomst met Multinational IAmGold/Rosebell Goldmines, tot 2034 een andere bestemming had gekregen.”
  Bron: dbsuriname 310122

  De ex-vp moet uitleggen wat de andere bestemming inhoud. Gaarne onderzoek.

  Ondanks de financiële problemen heeft abop circa 500 fam en friends geaccommodeerd bij grassalco. Noem het beestje bij de naam; alweer een abop minister die ongeschikt blijkt. Hij doet niets aan de concessies, zelfs die OW bondsman heeft een concessie. En ook niets aan de skalians.

  De regering grijpt niet in zolang er een abop’er daar zit klaar. Weg ermee.
  gemodereerd

 10. Suriname mist echte mannen, zoals:
  – Ir. Frank Essed, zie Operation Grasshopper, West- Surinameplan,
  – drs. Eddy Jharap, Staatsolie,
  – Dokter Kwassi, Kwassibita,
  – Jan Ernst Matzeliger /uitvinder – schoenzwikmachine
  gemodereerd

 11. Esmerald , deze regering haalt het niet tot 2025 , het is eerder afgelopen dankzij de abob en wat dan komt , we zien wel , we hadden hoop dat deze regering orde op zaken kon stellen , maar ook zij falen , ze pappen ook aan met schurkenstaten en het eigen volk wordt weer bedonderd , we zullen commentaar blijven leveren aan zowel de vorige regering als ook deze regering
  we zijn al op leeftijd maar wij hebben ons wel goed verzekerd voor de uitvaart , onze kinderen hoeven zich geen zorgen daar over te maken en dat weten ze.
  gemodereerd

 12. Beste @Wat,

  Dat suri beter wordt staat vast, maar er vallen nog wat lessen te leren door het volk.
  Daarom moet je blijven herhalen en inderdaad kritisch zijn op de schuldigen (oud en nieuw).

  Je kunt 🇨🇳 niet uitsluiten, omdat er Chinese inwoners zijn, maar belangrijker is om een boycot voorkomen. Kijk maar naar enkele EU landen die business willen doen met Taiwan. Suri wordt nu al geboycot door een bank vanwege drugs las ik.

  Subtiel laveren tussen oud en nieuw geld en extra opletten wat je toelaat. Dat kan de president. Vergeet niet; hij heeft een missie en het zal gebeuren ook.

  Het is bouta de afgelopen 10 jr niet gelukt om suri welvarend te maken, waarom verwacht iedereen dat de president suri in 2 jr kan opbouwen vanaf scratch, midden in een wereldwijde pandemie.
  Dat is niet logisch!
  gemodereerd

 13. Mensen schijnen het nog steeds niet te snappen, je kunt geen land duurzaam opbouwen met corruptie en slecht bestuur, noch vanuit een slechte economische situatie noch vanuit een puike bloeiende economie.
  Niemand verwacht van deze regering dan ook, dat zij binnen zeer korte tijd economische groei gaat realiseren. Dit kan alleen door de corruptie te bestrijden, de instituten duurzaam maken met mensen die bereid zijn de instituten ook daadwerkelijk op hoog niveau te brengen.
  Maar wat doet deze regering, ze gaat gewoon op de oude voet verder waar de vorige regering gebleven was. Bijna niks is veranderd of anders, het is van hetzelfde laken een pak. Kijk alleen maar naar de benoemingen van familie en vrienden. Dit gedrag van de vorige regering werd fel bekritiseerd door de toenmalige oppositie, nu zelf aan de macht doen zij hetzelfde. Geen enkel argument om dit beleid goed te praten is te accepteren, niks ,nunca. Deze regering blijf het slechte voorbeeld geven, steeds minder mensen hebben een goed gevoel bij deze regering. Zelf onze WAT hier op WKT heeft geen goed gevoel. Men loopt te zeuren over hoe groot het verval van normen en waarden is, maar er wordt weinig gedaan om een kentering hierin te brengen. Men benoemd mensen die weinig of geen verstand hebben voor wat zij moeten doen.
  Een VP, die als crimineel bekend staat, geeft leiding aan een ministersploeg die een land uit de misère moet halen, wie heeft dit ooit bedacht. Een VP die op dubieuze wijze aan zijn kapitaal is gekomen gaat ons vertellen hoe wij eerlijk met elkaar moeten omgaan, hoe krom wil je het hebben. Wij hebben niks tegen de ABOP of de NDP, er zitten genoeg integere mensen in deze partijen, maar die krijgen de kans niet, een nieuwe partij beginnen is niet altijd de oplossing.
  Hebben wij geen lering getrokken uit de vorige door een nog grotere crimineel geleide regering.
  Het wordt tijd dat men, als je vooruitgang wil hebben, de kronkelwegen van deze regering, die naar corruptie leiden moet afkeuren. Onder deze VP krijg je alleen maar “rommel”.
  1Een president die naar niemand luistert, doet regelmatig rare uitspraken, die zijn wederhelft belast met zware overheidstaken, (ze heeft zelf een eigen stempel om zaken te accorderen) niemand die hier wat van zegt. Men vindt dit allemaal normaal, maar het zijn juist deze vreemde ‘strapatsen’ van onze regeringen die het “buitenland” huiverig maakt om op een normale manier zaken te doen. We zijn steeds meer geld kwijt aan het buitenland door onze zwakke positie, denk maar aan de hoge rente bij leningen en de weinige belastingen die multinationals die in Sranan werken moeten afdragen.
  Met steun van het IMF alleen gaan wij het niet redden, het wordt geen duurzaam beleid. Er wordt niet gewerkt aan duurzame evenwichtige structuren binnen de overheid om deze hulp om te buigen naar duurzaam beleid. Komen er hier en daar toch nog structuren dan worden deze bemenst met alleen mensen die men kent zonder dat zij de nodige kennis en ervaring bezitten, mensen die naar de pijpen van hun partijleiding zullen dansen. Voor onze ontwikkeling wordt er dus uit eigen kring gerekruteerd, niet buiten de kring. Welke ontwikkeling denkt men hiermee te bereiken.
  gemodereerd

 14. Als Transparantie een Kernwaarde is, maar je laatste jaarverslag uit 2016 stamt, waar sta je dan voor? Of ben je gewoon uit hetzelfde hout gesneden als de CBvS?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.