Home Onderwerpen Justitie en politie Faranaaz Alibaks-Hausil (49) veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf

Faranaaz Alibaks-Hausil (49) veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf

18

Faranaaz Alibaks-Hausil (49), directeur Legal, Compliance and International Affairs van de Centrale Bank van Suriname, is maandag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 100.000 te vervangen door tien maanden hechtenis.

Rechter Maytrie Kuldip Singh achtte bewezen dat Alibaks-Hausil in de periode van juni 2019 tot september 2019 samen met Robert van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), minister van Gillmore Hoefdraad en Ginmardo Kromosoeto, toenmalige directeur van de Surinaamse Postspaarbank verboden handelingen heeft verricht namelijk dat aan de CBvS opzettelijk financieel nadeel is toegebracht.

Ook zijn nadelige voorwaarden bedongen voor de bank, waarbij in strijd is gehandeld met voorwaarden of wettelijke voorschriften/ procedures. De rechter komt tot het bewijs van overtreding van de Anticorruptie wet als medepleger (artikel 13 lid 1a), Bankwet (artikel 18) en medeplichtigheid aan ambtsverduistering (artikel 423 Wetboek van Strafrecht).

Alibaks-Hausil verklaarde niet op de hoogte te zijn van betaling voor panden door de CBvS aan de Staat. Pas achteraf is zij benaderd een oplossing te zoeken waardoor zij slechts aan damage control kon doen. Zij ging ervan uit dat de panden in een NV zouden worden geplaatst, maar dat wordt door Van Trikt ontkent. Van Trikt zei dat de panden bedoeld waren voor schuldverrekening van de langlopende schuld van de Staat van 2015 en niet voor het plaatsen in NV of project Spim.

De rechter motiveerde dat de dagvaarding voldoet aan de wettelijke vereisten. Zij verklaarde zich bevoegd de zaak in behandeling te nemen. Zij verklaarde het Openbaar Ministerie ontvankelijk in haar vordering.

Tegen Alibaks-Hausil was 4 jaar celstraf gevorderd en een boete SRD 100.000 subsidiair tien maanden hechtenis.

Ze werd op 14 juli 2020 gearresteerd door de politie en zit intussen anderhalf jaar in voorarrest. Met dit vonnis moet Hausil nog anderhalf jaar in detentie doorbrengen. 

18 REACTIES

 1. Ze mag in hoger beroep gaan. Tegen de tijd dat de zaak dan gaat dienen, heeft zij haar straf wel uitgezeten. Stel dat in hoger beroep de straf hoger wordt bepaald, dan gaat ze weer de gevangenis in. Stel dat ze in hoger beroep minder straf krijgt, dan zal de overheid haar schade moeten betalen. Stel dat ze wordt vrijgesproken dan zal de overheid een hogere schade aan haar betalen. Het kan dus voor Hausil nadelig maar ook voordelig uitpakken.
  gemodereerd

 2. Als rechter had ik haar met dergelijk bewijslast, 10 jaar achter slot en grendel geplaatst. De Surinaamse overheid weet echt geen daad te stellen door mensen die het land zo hebben benadeeld hoge straffen op te leggen. 3 jaar gevangenisstraf en omgerekend 4347 euro is werkelijk een lachertje!
  gemodereerd

 3. Is te weinig.
  Medeplichtig zijn aan het economisch verval van een land is een ernstig delict.

  Ik heb nooit da91, palu, ma dinie, of ves horen klagen over de verkoop van Surinaamse panden. How come?
  gemodereerd

 4. De straf valt mee gezien het schadebedrag dat door deze personen is veroorzaakt ten nadele van Suriname.
  Indien hoger beroep, zoals percival dat aangeeft, hoop ik dat dat ene jaar (4 jaar geëist) er minimaal bij komt dus 4 jaar gevangenisstraf.
  Het enige wat ik niet lees en wel mag hopen dat de Fiscus een navordering legt wegens behaald voordeel (lees extra inkomen) uit deze handeling(en).
  Door actio Pauliana, de fiscus legt aanslag op, en moeten deze personen dan maar bewijzen dat zij geen voordeel hebben behaald.
  gemodereerd

 5. Ach, ze is een jonge griet van 49 jaar pas en nog anderhalve jaar te gaan in santo dorp. Ze heeft nog een heel leven voor zich. Denk dat ze een vette bankrekening, een villa en een Toyota Prado heeft. Nog even doorbijten en het is zo voorbij.
  gemodereerd

 6. De advocaat kan wel gelijk hebben, maar dan had deze madamme dit probleem aan de grote klok moeten hangen, hierdoor zou ze meer geloofwaardiger over komen en zou ze nu vrij zijn.

  Ze wist dat ze met gangsters te maken had die met verkeerde eigen enge belangen bezig waren. Op grond daarvan vind ik de straf veel te laag voor haar.

  Ze moet niet doen alsof ze niet wist waarmee ze bezig was en dat de ten onrechte nu gestraft wordt.

  Wie met criminelen omgaat, wordt ermee besmet.
  gemodereerd

 7. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Faranaaz Alibaks-Hausil (49) veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

  @Bigi Sma 31 januari 2022 At 18:38
  Ik ben het in deze volkomen eens met je reactie.

  Maar vergeet één ding niet over Suriname.
  Het complete JUSTIEËL apparaat inclusief de RECHTERLIJKEMACHT is enorm zwak.
  Ze hebben reeds jaren de gelegenheid gehad om verandering in de Surinaamse Wetgeving te brengen.
  Ook een te zwakke OPSPORINGS apparaat.
  In geen van beide zaken w.o. van de Ex- SPSB directeur Kromosoeto, dat er bij de veroordelingen, geen (beslag) is gelegd op goederen en onroerende goederen van deze figuren.
  Want de SRD bedragen die vermeld zijn in het vonnis, is gewoon een fluitje van een SRD CENT.
  Want beiden hebben willens en wetens de Surinaamse staat benadeeld.

  Maar het is niet anders in deze te verwachten.

  @Esmerald:
  Ik heb nooit da91, palu, ma dinie, of ves horen klagen over de verkoop van Surinaamse panden. How come?

  Misschien waren ze ook op de hoogte en bleven ze tot heden (ZWIJGEN).
  gemodereerd

 8. Wanneer ze vrijkomt is ze miljonair en vlucht ze naar Holland of Amerika !
  En het volk moet 20 jaar de schulden betalen ?!
  Wat een lachertje !

  Intussen krijgt de regering de schuld dat ze de miljarden schulden nog niet hebben opgelost !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 9. Schrik niet Santoki en mi matie Brunswijk volgen ook
  Alleen geduld oefenen en geduld hebben want die komen zeker aan de beurt
  gemodereerd

 10. Ook deze straf is veel te laag , ook deze vrouw is een crimineel die bewust geld van het volk heeft gestolen , rbrown is ze jou vriendin of van robg of ……………..
  gemodereerd

 11. Indra 31 januari 2022 At 23:48
  Schrik niet Santoki en mi matie Brunswijk volgen ook
  Alleen geduld oefenen en geduld hebben want die komen zeker aan de beurt
  ===========================================

  Voorkennis….
  Hahaha….want je bent op de hoogte van het feit dat Santokhi en Brunswijk nu van het land stelen?
  gemodereerd

 12. sabaku , wat valt er nog te stelen dan , eind van het jaar horen we bij china , bouta heeft ervoor gezorgd , dus hoe lang is een chinees

  en hebt jij het verhaal gelezen van de ambassadeur van china hier , dat veel chinezen vertrekken uit Suriname , maar ze kunnen alleen naar Nederland of hong kong , hun thuisland china wil hen niet , lang leve china

  hausil ja echt hoor jou vriend hoefdraad heeft jou er ingeluisd , maar jij bent zo vrij na 1,5 jaar , maar je zal niet verwelkomt worden door het Surinaamse volk en ook niet door jou vrienden want die zitten dan nog in de bak , je afgod kan je ook niet helpen , dus vraag aan de rechter of hij het vonnis voor jaren kan verlengen , dan heb je zo wie zo brood en water voor jaren
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.