Home Onderwerpen Justitie en politie Ex-bankdirecteur Kromosoeto veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf

Ex-bankdirecteur Kromosoeto veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf

20

Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), is maandag veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar onder aftrek, een geldboete van SRD 150.000,- subsidiair twaalf maanden gevangenis. Dit vonnis is conform de eis van officier van justitie Cynthia Klein. 

Kantonrechter Maytrie Kuldip Singh achtte wettig en overtuigend bewezen dat de ex-directeur van SPSB zich schuldig heeft gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie, overtreding van de Anticorruptiewet (artikel 13 lid 1a).

Zij komt tot het oordeel dat Kromosoeto samen met zijn medeverdachten, de ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Faranaaz Alibaks-Hausil, directeur Legal, Compliance and International Affairs, de moederbank financieel hebben benadeeld.

Er is sprake van nauwe en bewuste samenwerking tussen Kromosoeto en zijn medeverdachten geweest. De verdachte verrichtte handelingen na overleg met Hoefdraad waarbij er geld is verstrekt vanuit de CBvS. Hierdoor is de bank ernstig financieel benadeeld. 

De veroordeelde zit sinds 13 augustus 2020 in voorarrest. De ex-bankdirecteur wil naar huis omdat hij volhoudt onschuldig te zijn. Hij zit bijkans achttien maanden in arrest.

Eerder op de dag is Hausil veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 100.000 te vervangen door tien maanden hechtenis.

20 REACTIES

 1. “De ‘ex-bankdirecteur’ wil naar huis”.

  Niks daarvan. De straf is te weinig, je hebt het land bedondert. Schaamteloos.
  Hebben de veroordeelden excuses aan het volk aangeboden?

  Zooo er is nu meer tijd vrij om de wachtlijst van criminele politici af te werken.
  Wie volgt!
  gemodereerd

 2. Vanzelf sprekend zullen zwijnen die hier vaak komen rondstruinen zeggen dat hij onschuldig is en hij in hoger beroep moet gaan. Dit soort zwijnen moet je spiesen en daarna op de bbq leggen. ik vind de opgelegde straffen trouwens veels te laag
  gemodereerd

 3. Misdaad loont in Suriname belachelijk lage straf en een geld boete omgezet naar usd een aanfluiting is. Er is geen sprake van in beslag nemen van oneerlijk vergaard vermogen. Met aftrek van voorarrest zijn ze na een paar jaren buiten en kunnen ze een luizen leven leiden met het gestolen geld en onroerende zaken.👏🏿👏🏿👏🏿👏🏿
  gemodereerd

 4. Een paar jaar zitten voor een paar miljoen euros zie ik wel zitten. Het motiveert wel deze mensen om gewoon zo door te gaan.
  gemodereerd

 5. Paarse djamoe edes, pe a moni de en pe boefdraad de?
  Zijn beurt komt nog. Net als gotrofather opa D, aloemang en de rest van de paarse boevenbende. Deze paarse beerput is lang nog niet leeg. Moro e kong.
  gemodereerd

 6. De rechtbank heeft gesproken. Laat dit een signaal zijn voor anderen dat onethisch oneerlijk gedrag niet ongestraft wegkomt . Maar de grootste boef loopt nog vrij rond , opa B . Hij heeft het land in 10 jaar tijd volledig uitgekleed wat normen waarden in integriteit betreft . Maar de molen maalt door …..zijn tijd komt nog
  gemodereerd

 7. En de rest van Su zich maar afvragen waarom alles los en vast geroofd wordt in Su? Na zie doen laat doen. Lek fa den regeringsvertegenwoordigers e foeroe, na so den sma in a kondre e foefoeroe toe.

  Slecht voorbeeld, doet slecht volgen. En dat met de sherrif ad macht. Fa a partij kon ad macht a san tron wan openlijke, echte failed state
  gemodereerd

 8. Suriname is een corrupt land. Wanneer komt Adhin en de andere dieven aan de beurt.
  Veel te lagen straffen als je het mij vraagt. Wat deze smeerlappen het land Suriname hebben aangedaan. Gestudeerde mensen. Ze hebben moeten weten wat voor repercussies hun handelingen of niet handelingen hebben gedaan voor de economie van Suriname. en voor de arme mensen die afhankelijk zijn van een goed functionerende economie. Wanneer komt Adhin, Abrahams, Rozendaal en de andere dieven van de NDP voor het gerecht??
  gemodereerd

 9. A NO MIE.
  Dus al die tijd was Kromo met verplicht verlof en kreeg rustig maandelijks zijn salaris
  uitbetaald !!!
  gemodereerd

 10. Kromosoeto en Faranaaz hebben niks te klagen ze hebben miljoenen US DALLA gestolen en zijn over een paar jaartjes weer vrij en miljonair !
  Zij weten dondersgoed waar Hoefdraad zou kunnen zijn. Wat is hun vergoeding om hem te beschermen, nog een paar miljoen US DALLA ?

  Pluk ze kaal !
  Justitia Pieras Fides. Krakti !
  gemodereerd

 11. Er is een gezegde: kar bhala, so ho bhala. Kar bura, so ho bura.
  Sinterklaas zei het als volgt: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.
  gemodereerd

 12. We zijn het met iedereen hier eens dat de straf veel te laag is , en die kromosoeto is een janker moeder ik wil naar huis , jochie hopelijk krijg jij naar hogerberoep een hogere straf
  gemodereerd

 13. Een positieve ontwikkeling, dat de rechterlijke macht in Suriname onbevreesd hoge functionarissen veroordeeld. Versterking van deze instituut moet daarom de hoogste prioriteit krijgen. Hopelijk vergeet het volk niet dat deze handlangers van de NDP het land naar de afgrond hebben gebracht. De media doet er goed aan om Belfort en anderen die dag in dag uit bezig zijn om de NDP weer aan de macht te helpen, te vragen of de NDP het verdiend om bestuurlijke verantwoordelijkheid te krijgen.
  gemodereerd

 14. Alle ndp-landveraders zijn stil en durven geen reactie te geven op de vervolging van de boevenbende die geleid werd voor de ndp. De grootste vloek in de Surinaamse geschiedenis is ddb met zijn ndp-boevenbende.
  gemodereerd

 15. Boesskowtoe , deze ndp gasten zitten voor jaren opgesloten , maar de twee grootste misdadigers bouta en boefdraad en de andere kruimels die nu van de ndp in de dna zitten bouva , adhin , sang , parmessar en nog 12 komen ook aan de beurt , eventjes geduld.
  gemodereerd

 16. Bullshit Bouta had gelijk:
  Ze gaan nog niet naar huis
  nog lang niet
  nog lang niet

  Tja go. Set kong !

  Wij willen gerechtigheid.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.