Brug Langa Tabikiweg in Marowijne officieel in gebruik genomen

12
Brug Langa Tabikiweg in Marowijne officieel in gebruik genomen

Newmont Suriname heeft een brug in gebruik genomen die is gebouwd over de Patamakakreek aan de Langa Tabikiweg in het district Marowijne. Het betreft een gloednieuwe brug met een lengte van 20 m en een breedte van 10 m. Haukes Construction zorgde voor de uitvoering van het project in opdracht van het ministerie van Openbare Werken. De officiële ingebruikname vond plaats op vrijdag 28 januari 2022 door OW-minister Riad Nurmohamed, burgermoeder Olivia Dominie van Marowijne Zuid-West en vertegenwoordigers van Newmont Suriname.

Newmont Suriname opereert als managing partner van het Suriname Gold Project, de goudmijn te Merian in het district Sipaliwini. Voor de mobilisatie van materiaal, materieel en personeel wordt veelal gebruik gemaakt van de openbare weg tussen Moengo (Marowijne) en Langa Tabiki (Sipaliwini). Circa 70 km van deze met lateriet verharde verbindingsweg wordt vanaf de aanvang van haar bedrijfsactiviteiten door Newmont onderhouden.

In nauwe samenwerking met de overheid, in deze met het ministerie van Openbare Werken (OW), zijn diverse kreekovergangen in deze weg reeds vervangen door duurzame constructies, die voldoen aan de hedendaagse eisen. In goed overleg met de bewoners uit de omgeving is deze nieuwe betonnen brug ontworpen en vervolgens gebouwd in een periode van 5 maanden. Het gaat om een duurzame verbetering van de Surinaamse openbare infrastructuur waar de weggebruikers en de lokale gemeenschappen nog decennialang de voordelen van kunnen ervaren.

OW-minister Nurmohamed gaf tijdens zijn speech te kennen dat hij bij zijn aantreden eerst met alle DC’s had gesproken en had beloofd dat hij niet zomaar aan projecten zou werken zonder medewerking van de DC’s, RR’s, Basja’s en de omliggende gemeenschap, want zij weten het best waar de knelpunten zijn van hun woonomgeving. Bij zulke infrastructurele projecten moeten sociaaleconomische studies worden gedaan, daar infrastructuur enorm duur is. De laterietwegen vooral in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini zijn ontsluitingswegen voor heel veel dorpen en moeten dringend aangepakt worden.

De regering heeft besloten dat Openbare Werken meer moet werken aan deze ontsluitingswegen. “De kunst ligt nu in het zoeken naar andere manieren om dit te realiseren zonder de begroting teveel te belasten. In dit kader wordt wederom een beroep gedaan op bedrijven om een handje mee te helpen. Eveneens zal worden gekeken naar buitenlandse investeerders” zei OW-minister Nurmohamed tot slot van zijn toespraak.

12 REACTIES

 1. Met dank aan Newmont Suriname natuurlijk en niet het ministerie van OW. Op dit moment kan het ministerie van OW slechts kleine houten bruggen renoveren uit eigen de begroting. Voor de rest is doen ze niets.
  gemodereerd

 2. Een 10 stappen brug, dan so wan bigi opschuif..Elk gelegenheid om te feesten, Sranansma baka jere.

  Hou afstand eN doe je smoelpamper op
  gemodereerd

 3. Het is vreemd dat de Pres en zijn secondant, niet van de partij waren !!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 4. Allen aan de constructie van de brug zie je dat het niet gebouwd is door Surinaamse Ingenieurs.
  gemodereerd

 5. Ik ben geen bouwkundige, maar zo’n korte brug verzakt toch na een paar fixe regenbuien en/of zwaar transport.
  En wat dan…
  Nu
  Of is hij nog niet echt af?, zelf’s na 5 maanden bouwen.
  gemodereerd

 6. @ Pa winti

  In welke opzicht kan je dat zien, constructie degelijkheid of wat anders ???

  @ The real Dutchman

  Als de fundament aan beide kanten, goed en deugelijke stortwerk is niet!
  Dat geldt ook voor de brug, een stevige vlechtwerk van rond 15 cm diameter
  dan is het stevig genoeg den ik zo. Voor normaal verkeer en voetgangers !

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 7. OW prima dat ook bedrijven een steentje bij dragen , want zij maken het meeste gebruik van de brug , als de fundering goed gemaakt is gaat het zeker 75 jaar mee , als men onderhoud pleegt kan het wel 100 jaar mee.
  gemodereerd

 8. eigen+mening , hou je paarse smoel . wat denk jij wel niet , deze regering moet de puin ruimen van jou lovers regering , dus zit niet de boel op te naaien , waardeloos figuur , jou hebben we niet nodig in Suriname
  gemodereerd

 9. Jacko , de president hoeft niet overal te zijn bij openingen of nieuwe dingen in gebruik nemen.

  Maar de president moet er voor zorgen dat al ons gestolen geld door de vorige boeven regering weer terug komt bij het volk , en iedere die van die regering daar aan heeft meegeholpen oppakken en 30 jaar in de bak , en wat ook belangrijk is dat de president er voor zorgt dat die massamoordenaar b.u.e.s. doormiddel van snelrecht eind februari 2022 in de bak zit.
  gemodereerd

 10. @ WAT

  Je vat het niet, het is een steek onder water!!! ”Hopelijk nu wel”

  groet

  Jacko
  gemodereerd

 11. wij gaan niet vissen jacko , maar we vergallen de baas van de n.p , we zijn een van de familieleden van de echte Surinamers die op 8 december 1982 koelbloedig zijn vermoord , zonder een vorm van proces , dus jacko , geen steek onder water , wij zullen die massamoordenaar blijven bestrijden zolang die massamoordenaar nog vrij rond loopt
  jij zegt altijd de dader verdient een kogel , ken jij Dazlinger nog die zei altijd , is er een probleem geef hen een nekschot
  gemodereerd

 12. De brug ziet er niet zo deugdelijk uit, afgaande op de foto. Als de over slechts 50 cm wegspoelt, stort de brug in! De lopers hadden zeker 2 meter op de weg moeten zitten. Tenzij dat wel zo is en het niet zichtbaar is.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.