Stichting Wi Tru Sranan opgericht voor nationale eenheid, waarden en normen

6
Stichting Wi Tru Sranan opgericht voor nationale eenheid, waarden en normen

Op maandag 24 januari 2022 is de Stichting Wi Tru Sranan aan de samenleving gepresenteerd. De stichting stelt zich ten doel samen te werken naar collectieve waarden, normen en eenheid als fundament voor een gezonde samenleving en duurzame ontwikkeling.

Dit via een nationaal te voeren dialoog, educatie en communicatie om zodoende te komen tot die collectieve waarden en normen die als ethisch kompas sterker dan nu sturend zullen zijn bij ons denken, handelen en ons gedrag. Dit primair in het belang van nationale eenheid en de duurzame ontwikkeling van Suriname.

Collectieve waarden en normen vormen het fundament van elke gezonde samenleving. Werken aan de ontwikkeling en de beleving van deze waarden en normen is een proces waar wij zoveel als mogelijk anderen bij gaan betrekken. Daarom dan ook onze brede aanpak via educatie, communicatie en een nationale dialoog. De missie van de stichting Wi Tru Sranan is om:

 • Via nationale dialoog, alle maatschappelijke groeperingen rond collectieve waarden en normen te verbinden
 • Activiteiten rond definitie, promotie en educatie van deze waarden en normen te leiden en te faciliteren om de beleving daarvan een dagelijkse realiteit te maken
 • Te bouwen aan een platform voor verandering
 • Samen te werken met en verkrijgen van steun van nationale, regionale en internationale organisaties voor het realiseren van de Visie De Visie van Wi Tru Sranan luidt:
  Een saamhorige Surinaamse samenleving met collectieve waarden en normen, die door eenieder worden beleefd en die welvaart, welzijn en ontwikkeling van iedere burger ondersteunen.

Het bestuur van de stichting:

Leden

Dirk Currie – Voorzitter
Helyante Mac-Donald – Ondervoorzitter/ Dialoog
Neville Power – Secretaris
Naomi Blijd – Penningmeester
Irene Ramdien – Commissaris/ Educatie
Jean-Pierre Polanen – Commissaris/ Communicatie
Nephille Stekkel – Commissaris

“Wij staan voor faciliteren, verenigen, verbinden en positieve content produceren. Wij zijn niet politiek gelieerd, geen overheid en zijn er ook niet op uit te oordelen of terecht te wijzen. Wij willen bruggenbouwers en fakkeldragers van het goede zijn bij het creëren van collectieve waarden en normen en de beleving daarvan” aldus de stichting.

De stichting is te bereiken via het emailadres info@witrusranan.sr en meer informatie over de stichting is te vinden op de website www.witrusranan.sr


6 REACTIES

 1. Dit is precies wat Suriname nodig heeft na 10 jaar Bouterse. Surinamers moeten leren dat respect dialoog geweldloosheid en saamhorigheid de kernwaarden zijn voor een Suriname waar een ieder zich thuis en veilig kan voelen. Tevens is het ook aan de regering om kansarme jongeren goed onderwijs en daarmee betere kansen te bieden . Heel goed initiatief.
  gemodereerd

 2. Fluawe kul, opvoeding begint thuis en als er etniciteiten zijn met pre oeroude zeden, gewoonten, normen, waarden, etc en voor hen geldt, de sterksten overwinnen of het enige eigen belang, zal het niet opschieten in een maatschappij waar grote armoede en grote ellende heerst, de grondwet en verdagen, iclusief mensenrechten, grondrechten vertrapt zijn geworden, zal het dus niets worden.

  Marron betekent wilde beest, ja wat verwacht je dan. En niet alleen de Marron zijn wilde beesten, zie de hele ndp-top met hun enige eigen belang, Neks No Fout, de kluis Lips van de Centrale Bank van Goud en Valuta leeg plunderen en leeg achter laten, de voormalige minster van Financiën boefdraad een creatieve en dubieuze financiële beleid heeft gevoerd.

  Aan het gedrag van zeer grote groepen Surinamers kan je Neks No Fout elke dag zien en merken in de Surinaamse maatschappij. Zie:
  – het rijgedrag van autobestuurders m/v die de verkeersregels niet kennen/Neks No Fout,
  – Grote Criminaliteit, Neks No Fout,
  – Gedrag van Bravo en Bordo, Neks No Fout,
  Et Cetera, Et Cetera, Et Cetera.

  Er zal meer nodig zijn als men grote groepen van de Surinamers normen, waarden, principes, respect, goed gedrag, goede zeden en gewoon, hoe hoort het? Wil bij brengen.

  Als het thuis al niet gebeurt, zal het door deze luitjes hoe goed bedoelt ook niets worden.

  Met een hongerige, wilde beesten etniciteiten, waarvan sommigen zo uit het oerwoud komen en nog nooit in een huis hebben gewoon, niet weten dat je hard moet werken om een stuk grond te kopen en daarna een huis op te gaan bouwen en van uit gaan dat ze eigendom gronden net zoals hun dorpen aan het oerwoud mag occuperen en een tentenkamp op te zetten, roven en stelen om aan geld te komen, zal het niets worden. De politie waar ook Marrons die leiding hebben, weg kijken en niets zeggen.

  Alle criminelen in de politiek in de maatschappij ongeacht wie hij /zij is moet keihard worden gestraft volgens het strafrecht ve democratische rechtsstaat en verdragen. Zolang dat niet gebeurt zal geen enkele aanpak werken.

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en dat is wat er in Suriname aan de hand is.
  gemodereerd

 3. Een heel mooi initiatief !

  Vele Surinamers kunnen een goede begeleiding en goede inspiratie wel gebruiken.

  Voorlichting en training kan bijdragen aan het voeren van een huishouden op een verantwoorde manier, bij het opvoeden op een verantwoorde manier en ook bij handhaving van waarden en normen bij pubers.

  Die mentaliteit waar Hoefdraad het over had moet veranderd worden.

  Sociale vaardigheden en assertiviteit zijn een must voor een vreedzame samenleving.

  Tja go. Set kong !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 4. Een heel goede initiatief maar ik denk niet, dat deze stichting een lange
  bestaan zal hebben. Daarvoor zijn de mensen te grillig, ze kunnen samen eten
  en feesten, maar onderlinge begrip is ver te zoeken! Verder ga ik er niet op in, zonde van mijn kostbare tijd!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. Alleen maar onnodig geld slurpende initiatieven, lek NL. Als je maar druk doet, dan lijk je ook druk id weer.

  Je rijd langs een krot, je ziet kindjes met honger in hun ogen, soort groep jo go richt op foe tja sani in kaart?
  Onderwijs en medische hulp tot 18, KOSTELOOS, en gratis. Daar hoeft geen stichting voor opgericht te worden.
  gemodereerd

 6. Er zit niet één Inheemse lid en niet 1 marron lid in dit bestuur en dat is het probleem met Surinamers, mensen die denken dat ze zaken voor alle etniciteiten gaan bepalen, zonder deze groepen erbij te betrekken om de uitdagingen op te lossen.

  Stop met wij weten het wel en lossen het op. Deze uitdaging vraagt een grondige sociale studie en onderzoek op universitair niveau, waarin sociologen, psychologen, docenten, geestelijken, ouders uit de diverse etniciteiten, enz. bij betrokken worden, eveneens als de mensen in hun waarden en normen, cultuur laten, maar ook de geldende normen en waarden, geldende goed gedrag, wat wordt verwacht van iedere Surinamer ongeacht zijn achtergrond, etniciteit, cultuur, geloof, scholing/beroep, de taal die men gebruikt, enz.

  Het gaat er om wat zijn de geldende normen en waarden, principes, goed gedrag, hoe hoort het? sociale omgang, hoe kleedt men zich, welke taal is de norm op school, kantoor in ondernemingen, bij de overheid, welke regels gelden, hoe groeten mensen elkaar, enz.

  Deviant gedrag, andere cultuur normen en waarden, zeden en gewoonten, enz. zijn niet geldig en dat moet duidelijk worden. Hoe hoort het? Zo hoort het? Wie het niet weet, moet zeker niet naar Paramaribo komen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.