Familie doodgereden Roxana Baksh teleurgesteld in rechtssysteem

9
36-jarige Roxana doodgereden
De vrouw werd geraakt door deze witte auto en overleed ter plekke.

Familieleden van de 36-jarige Roxana Baksh die vorig jaar werd doodgereden door een automobilist toen ze aan het trimmen was, zijn teleurgesteld in het rechtssysteem van Suriname. De familie was donderdag aanwezig bij de behandeling van de strafzaak, waarin de verdachte Amitkoemar zich moest verantwoorden. In deze zaak heeft de magistraat de automobilist veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke straf van 1 jaar

“Dat wil zeggen dat de doodrijder nimmer de straf zal uitzitten. Het is een formaliteit dat hij veroordeeld is, maar feitelijk zegt het vonnis ons niets. Het rechtssysteem in Suriname is al niet wat het wezen moet, maar vandaag hebben wij als nabestaanden mogen ervaren hoe onrecht aanvoelt. Hoe het aanvoelt wanneer de staat in gebreke is gebleven om een rechtvaardig vonnis uit te schrijven. Een simpele beschikbaarheid van materiaal voor het uitvoeren van alcoholblaastesten en bloedtesten is er niet”, stelt schoonzus Rabeena Baksh die ook een van de slachtoffers is.

Sinds 2018 kunnen er geen blaastesten door de politie uitgevoerd worden, omdat de ademanalyseapparatuur waarmee de ademanalysetesten oftewel blaastesten worden gedaan, gekalibreerd moet worden.    

Bij de aanrijding met dodelijke afloop op de Sir Winston Churchillweg, op 21 juni 2021, vielen er vier slachtoffer van wie er een is komen te overlijden. Drie slachtoffers en andere getuigen hebben aangegeven ze dronkenschap bij de autobestuurder hebben waargenomen. De waarnemingen c.q. getuigenissen van deze slachtoffers golden echter niet als wettig bewijs voor het vonnis. 

“Dat de politie ook hun eigen deel in dit alles heeft, laten wij even terzijde. Ondanks aandringen van de familie en omstanders was er geen blaastest- en of bloedtest uitgevoerd, omdat er geen materiaal beschikbaar was. Dit is toch iets om je als burger zorgen te maken? Dat elke dronkaard je geliefde of naaste dodelijk aanrijdt en omdat er geen middelen zijn om dat wettelijk als bewijsmiddel vast te stellen, gaat de verdachte vrij uit. Doe je hierdoor de slachtoffers en nabestaanden niet dubbel pijn? Je verliest al een dierbare en dan nog geconfronteerd met de onrechtmatige handelingen zijdens het rechtssysteem”, stelde Baksh.  

De ontevreden familie richtte een ondertekende brief aan de Procureur-Generaal (PG) met 108 handtekeningen, waarin om een grondig onderzoek werd gevraagd. De PG liet dit door de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) onderzoeken. Uit dat onderzoek bleek dat er geen waarneming van dronkenschap was bij Amitkoemar. Ook de verbalisant en de inspecteur verklaarden op de strafzitting dat zij geen tekenen van dronkenschap hadden geconstateerd. De beschuldigingen van de familie zijn hierdoor weerlegd.

“Hoe betrouwbaar is het onderzoek van OPZ”, merkte Baksh op.   

De kantonrechter achtte het rijden onder invloed niet bewezen omdat de staat in gebreke is gebleven. Amitkoemar H. is veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 2 jaar zonder aftrek. Met dit vonnis blijft hij op vrije voeten en dit doet de nabestaanden enorm pijn. 

9 REACTIES

 1. Volkomen met de familie eens , gisteren hebben wij dat ook al aangekaart in onze reactie , nogmaals die rechter elgin en die advocate algoe moeten dat die familie eens goed uitleggen , maar a.h heeft iemand dood gereden en dit is toch dood door schuld en die rechter veroordeeld a.h. maar voor een jaar voorwaardelijk , deze rechter en advocate moeten ze direct uit hun functie halen en de bermen laten schoonmaken , nogmaals a.h. reed iemand dood , dus dood door schuld.
  gemodereerd

 2. dus b.u.e.s.e heeft die ademanalyseapparatuur in 2018 niet gekalibreerd , en de politie deed er niets mee om ervoor te zorgen dat het gekalibreerd werd , of deze regering dat wist in de overname juli 2020 , maar toch wel de politie , ze moeten die agenten van toen eens aan de tand voelen , het is toch te zot van woorden dat er geen werkende ademanalyseapparatuur nu januari 2022 aanwezig is
  gemodereerd

 3. Familie sterkte. Hij hft uw fanilie vermoord en komt door het rechtssysteem van de mens maar hij komt niet door die van De Here God.
  gemodereerd

 4. Dus die doodrijder ……is nice gefixt door die advocaten of omgekeerd?? Het hele rechtssysteem is kapot. Ik weet niet als ze rustig kunnen slapen zonder last te krijgen van hun geweten.
  gemodereerd

 5. Dit is geen recht maar onrecht de familie aangedaan. Hierdoor worden de idioten in het verkeer juist gesterkt om nog idioter te gaan rijden in het verkeer. Geen alcohol testers en dus ook geen drugstesters. Vaak zie je de mededeling geen alcohol gebruik en bevoegd tot rijden. Dit is dus ook een grote leugen omdat er geen testers zijn.
  Familie ga in hoger beroep.
  Overigens de opmerking dat je niet alleen op alcohol moet controleren maar ook op drugs. Halve garen in het verkeer hebben vaak drugs gebruikt . En omdat dat niet gemeten wordt gaan ze vrijuit en de mensen met een borrel op worden gepakt.
  gemodereerd

 6. Ik ben een voorstander om mensen die geen rijbewijs hebben, en onder invloed
  iemand dood rijdt ter plekke neer te knallen! Ook als je een geldige rijbewijs hebt,
  en onder invloed rijdt, geldt dit regel ook. ”Opruimen die hap”.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 7. Hoe testen ze op alcoholmisbruik bij de diverse adhoc verkeerscontroles.
  Wie liegt hier.
  gemodereerd

 8. @jacko
  dat zeg ik al jaren
  de straffen zijn gewoon belachelijk.
  en als je geen rijbewijs of dronken bent hoor je gewoon niet achter het stuur en bega je moedwillig een misdaad die tot de dood kan leiden
  dus op allebei de punten is het op het moment dat je begint te rijden al een poging tot doodslag.
  doodschieten vind ik nu ook weer niet alles
  maar een dikke vette tattoo op hun voorhoofd dat iedereen kan zien wat voor figuur het is.
  en bij nog een overtreding terwijl je die tattoo hebt? gelijk afkogelen
  dan kan niemand meer zeggen dat ze geen kans hebben gehad
  gemodereerd

 9. Het rechtssyteem in Su laat veel te wensen over. Als je veel geld hebt sta je boven de wet. Je kan iemand gewoon doodrijden en met een jaar voorwaardelijk wegkomen. Werkelijk ongelooflijk! Een mensenleven in Su is niets waard. Wat een bananenrepubliek!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.