zondag, december 3, 2023
HomeNieuws uit Suriname'Dat Brunswijk de echte baas is in Suriname en niet Santokhi, is...

‘Dat Brunswijk de echte baas is in Suriname en niet Santokhi, is flauwekul’

-

Does Travel & Cadushi Tours

Volgens freelance journalist Wilfred Leeuwin is ‘vicepresident Brunswijk de echte baas in Suriname, niet president Santokhi’. Dat opperde Leeuwin afgelopen vrijdag in dit opiniestuk met bovengenoemde titel in de Nederlandse krant NRC Handelsblad. In een ingezonden stuk dat hieronder te lezen is, noemt Idris Naipal deze uitspraak flauwekul.

Hypocrisie ten top [INGEZONDEN]
Journalisten werken vaak onder zeer moeilijke omstandigheden om ons op de hoogte houden van het laatste nieuws. De behoefte aan betrouwbare informatie is heel groot, feiten zijn belangrijk voor ons als samenleving, maar we hebben geen behoefte aan roddels en onwaarheden.

Wilfred Leeuwin, vertelt onwaarheden over de gezagsverhouding tussen de president en de vicepresident. Met zijn opmerkingen dat Brunswijk, de echte baas is en niet Santokhi, probeert hij de president te desavoueren, en dat is zeer verwerpelijk. Dat president Santokhi, niet de ‘sheriff’ van Suriname is en dat hij bang is om de macht kwijt te raken, en niet in staat is de mensenrechten, inclusief de bescherming van de vrije pers in zijn land te waarborgen, is je reinste kolder!

Dit had ik niet verwacht van een journalist, van zo een kaliber. Zijn intentie is heel duidelijk, namelijk spanning te creëren tussen de president en de vicepresident en daarmee de samenleving te voeden met haat en racisme; dat is een gevaarlijke zaak. Heel frappant is dat de vicepresident in Suriname wordt geboycot maar in Nederland wordt hij gepromoot door Wilfred Leeuwin, dat is hypocrisie ten top.

Dat de persvrijheid in Suriname in gevaar is, staat als een paal boven water. We willen geen situaties  hebben van de jaren ’80, die we gekend hebben tijdens de militaire dictatuur van Bouterse. Als Wilfred Leeuwin stelt dat de bedreiging van een journalist door het privé-legertje van vicepresident Brunswijk, onbestraft is gebleven, is dat een grove leugen, want de zaak is reeds in behandeling bij de rechter.

Leeuwin dient te weten dat inmenging in lopende strafzaken verboden is, ook de president mag niet bemoeien. Niemand staat boven de wet, als de verdachten schuldig worden bevonden zullen ze gestraft worden.

De regering onder leiding van president Santokhi, heeft veel gevallen van corruptie naar het Openbaar Ministerie gestuurd voor onderzoek. Wat moet de president nog meer doen? Moet hij zelf op de stoel van de rechterlijke macht of het Openbaar Ministerie gaan zitten? Men moet nu een keertje ophouden om steeds de vinger naar de president te wijzen. Mij bekruipt het gevoel dat men doelbewust politieke pijlen richt op de president, blijkbaar om hem het regeren moeilijk te maken. Maar Ik ben ervan overtuigd dat de president zich niet zal laten afschrikken door dit soort absurde opmerkingen.

Leeuwin zegt dat de president tijdens zijn bezoek aan Nederland zich graag de Sheriff laat noemen en op verschillende podia zich als moraalridder opwerpt en dat in contrast is wat hij in zijn eigen land doet. Die opmerking is absoluut een pure onzin. President Chan Santokhi, is nog steeds de man van Law & Order, daarvan is hij helemaal niet afgeweken. Men dient te weten dat de president ook gebonden is aan wettelijke regels van het land.

 Idris Naipal

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

26 REACTIES
 1. mensen eigenlijk zijn die twee geen baas , de enige baas is bouterse en die heeft zich opgesloten in leonsberg en trekt nog steeds aan de touwtjes
  gemodereerd

 2. Chan had stellig beloofd: dat filmpje wordt vrijgegeven. Wat is t resultaat v die belofte na a weken of maanden? De VP heeft anders besloten. Als n rasta de journalist had beroofd en mishandeld zat hij allang, vanaf dag1 in SantaBoma. Hoezo Chan is Sheriff. Ja, als de VP t toestaat.
  Idris schrijf geen onzin.
  gemodereerd

 3. Idris Naipal doet echt zijn stinkende best om Santhoki de hemel in te prijzen:

  Santhoki is een leugenaar gebleken na de verkiezingen. Wat is Chan gaan doen bij de veroordeelde Drugscrimineel tevens Moordenaar tot diep in de nacht.

  Tot de dag van vandaag heeft Santhoki hierover gezwegen. In augustus precies 1 maand nadat hij president van Suriname is geworden heeft hij STIEKEM een Seal voor Melissa laten maken.

  Chan, jou geloof ik niet meer!! Yu e ley wreed net als je voorganger.
  gemodereerd

 4. In feite heeft helemaal geen zin om te reageren op ingezonden stukken van Idris Naipal want het is en blijft een emotioneel gejammer en daar passen wel honderd in 1 dozijn. Nooit een reactie met feiten om beweringen te weerleggen maar een eindeloos geklaag en gejammer.
  gemodereerd

 5. ligt eraan hoe je de verhoudingen en activiteiten van de president en vice-president vergelijkt. Het doet me denken aan de Nederlandse situatie tussen Koning Willem Alexander en Rutte. De ene richt zich op beleidszaken en de ander op ceremoniële zaken.Persoonlijk vind ik dat de Surinaamse President uitermate geschikt is om de ceremoniële taken te behartigen.
  gemodereerd

 6. Daar heb je ze weer op de foto. Laurel en Hardy. Wie is Stan en wie is Ollie? Beiden deugen niet. Chan deugt niet omdat hij zich besmeurd heeft met Brunswijk. De geschiedenis van Brunswijk is bekend. Chan en Brunswijk zijn twee varkens die in dezelfde modderpoel verkeren. Vervolgens heb je een Idris Naipal die waarlijk alles goedpraat van de huidige president.
  gemodereerd

 7. Leeuwin heeft gelijk Chan is voor de buitenlandse trips.
  Dingen worden naar de desbetreffende instanties gestuurd strafzaken worden met de mantel der liefde bedekt. Die reactie van die vrouw slaat nergens op de journalistiek word op een nette manier gemuilcorft
  gemodereerd

 8. De leeuwin laat duidelijk zien dat hij een waardeloze sensatie riool journalist is.

  Wie neemt hem nog serieus.

  De stukken van deze man moet u niet meer lezen. Weg met hem, gewoon bij het grofvuil deponeren en verbranden op de brandstappel.
  gemodereerd

 9. Suriname wordt bestuurd door de keizer : Ronny Brunswijck
  President : Chan Santhoki
  prinses : Melissa
  Prins : Albert Ramdin

  De Keizer : Desire Delano Bouterse!!!

  We hebben geen leider nu in Suriname!!!
  Hopelijk binnen 2 jaar worden deze corrupte bende naar de gevangenis gestuurd samen met de keizer
  gemodereerd

 10. Een doordenkertje:
  In 2010 had Bouterse een Coalitie gevormd met o.a. ABOP en PL. Bouterse is toen boos geworden op deze twee partijen, vertegenwoordigd door Brunswijk ( De zoon Dino van DDB wordt onze volgende president) En Somohardjo (Ik wil sterven voor mijn president DDB). Op gegeven moment heeft hij Somohardjo weggejaagd, Waarom? Somohardjo had er een gewoonte van gemaakt om Venetiaan te chanteren. Hij dacht dat zijn chantagepogingen bij Bouterse zouden lukken. Mooi niet dus. Bouterse heeft besloten om in 2015 niet meer samen te werken met de ABOP. Waarom?
  Omdat de ABOP (lees Brunswijk) de zelfde grappen van nu met Santokhi toen probeerde uit te halen (De baas spelen) en dat moet je bij Bouterse niet doen.
  Kijk: als de grootste boosdoener van Suriname niet wil samenwerken met ABOP en PL is dat een teken aan de wand. Elke partij die gaat samenwerken met ABOP en PL zal last ondervinden. De geschiedenis geeft Leeuwin dus gelijk.
  Kijk, ik ben in de verste verte geen aanhanger van Bouterse maar ik geef Bouterse 100% gelijk om de ABOP en PL op te donderen.
  gemodereerd

 11. @Idris Naipal,
  Gaan we weer bijna 40 jaar afwachten voordat de onderzoeken of de zaak ik voorgebracht bij de rechter? Je weet best hoe de rechtstaat in Suriname werkt. Chan de “sheriff” heeft geen pistool om te schieten. Hij heeft zelf geen “klappertjes pistool”. Daarmee bedoel ik dat hij geen stelling durft te nemen.

  En ja, de echte baas van Suriname is nog altijd de DiDiBri.
  gemodereerd

 12. @ WAT

  Juist deze 3 hebben gewoon een ”Compromie gesloten”.
  Volgens mij zit Chan in zijn broek te schijten voor die
  2 DDB & RB.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 13. Ach dit is een mislukt scenario, lees:

  “Tijd voor scenario’s”
  “Wie redelijk goed is ingewijd in de Surinaamse politiek en haar smerigheden aan een grondige evaluatie weet te onderwerpen, heeft allang in de gaten, dat het wederom tijd is voor het afdraaien van verschillende draaiboeken om de tegenpartij op het verkeerde been te zetten. Al enige tijd zien we dat de vuilspuiters hard actief zijn op de sociale media tegen de regering Santokhi, die een wanbeleid zou voeren.”
  Dagblad de West 21-01-22. Keerpunt.

  De rest zelf zoeken, een (h)eerlijk stuk!
  gemodereerd

 14. Deze relnicht wilfred L mag lekker fietsen gaan stelen met zijn riooljournalistiek.

  Eerst schrijven jullie wekenlang nasty artikelen over Jaïr B., vervolgens geeft de intellengce dienst v Brasil het advies om geen interviews af te staan. De reactie v dwt is alle schuld neerleggen bij de pres v suri. En alweer, een ‘open brief’, van carla B., over persvrijheid.

  Yeah right, de rest vd wereld is achterlijk en heeft totaal geen idee dat de grootste moordenaar van prominente journalisten nog vrij rondloopt. 40 jr lang heeft deze relnicht nooit een ingezonden artikel hierover geschreven.
  Als meneer wilfred L en Carla B en jsv-gang, geketend voor het gerechtshof gaan liggen, en eisen dat bouterse onmiddellijk wordt opgesloten, dan pas kan de kapot geschoten persvrijheid in ere worden hersteld, en niet eerder.

  Het artikel is de zoveelste poging om deze coalitie onderuit te halen, en pinas is een hulpmiddel. De vp hoort op de achtergrond en jullie vd SVJ hebben hem bewust uitvergroot.
  gemodereerd

 15. Brunswijk heeft niet de minste uitstraling van een president hij is omhoog gevallen en het is te hopen dat hij ddeze periode uit houd. Aan zijn hele attitude is te zien dat in een positie is gemanouvreert die hem helemaal niet uitverkoren is. De vraag is wanneer zal dit ongemak berijd worden van zijn lijden.
  gemodereerd

 16. Meten met 2 maten. Waar haalt deze man (Idris) het lef vandaan, om Chan steeds maar als iemand (een Godheid) neer te zetten, die geen fouten maakt. Iedereen die in Suriname woont weet wel beter, alles wat fout is gaat hier in de doofpot. Chan kan Brunswijk niet corrigeren indien deze voor de zoveelste keer in de fout gaat. Dat heeft Brunswijk zelf verteld in een filmpje. Ing na Bravo.

  Ook nu faalt deze regering opzichtig in het toestaan van Bolsonaro, om hier zonder gevaccineerd te zijn en notabene zonder mondkap op, Suriname te bezoeken. Chan is geen “sherrif”. Hijzelf lapt alle regels aan zijn laars. Dus beste Idris, ik weet niet waar u het over heeft. Op andere mediakanalen staat het bol met dit nieuws, hier op WTK word er nog door de redactie, nog door de racistische schrijvers hier over gerept.
  gemodereerd

 17. Geen onzin. Waarom is het dan santhokie-brunswijk ipv regering santhokie. Je moet niet de spelregels
  Veranderen tijdens het spel
  gemodereerd

 18. Geld = Macht

  Zo was het vroeger, zo is het nu en zo zal het ook altijd blijven!

  Dus degene met het meeste geld in het land, die heeft alle touwtjes in handen en is de ‘echte’ baas in het land.

  Al het andere is alleen maar voor de (politieke)show en de rest zijn trekpoppen!

  Zie de glunderende gezichten van Santokhie en Brunswijk, zouden eigenlijk zelf wel beseffen dat ze in feite tijgers zijn zonder tanden.
  En twee kapiteins op 1 schip gaat nooit goed, kwestie van tijd!

  Waarom is Bouterse nog niet opgesloten?
  Waarom is Boefdraad nog niet opgesloten?
  Enz.

  Toch zeer vreemd en verdacht en totaal niet uit te leggen aan de burgers.

  Zou mij persoonlijk niks verbazen als de kleine Criminele Dino ooit wordt vrijgelaten uit USA, hij binnen no time in het politieke zadel wordt gehesen met hulp en het gestolen geld van pappie.
  En het stomme volk viert weer feest en de rest staat er bij en kijkt er na.
  gemodereerd

 19. Wilfred Leeuwin hoort beter te weten.
  Het is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor de meeste van de reageerders hier dat Santhokhi de focus legt op het afwerken van een economisch programma om het land uit de chaos en ellende te halen die de twee meest bekende B’s het land hebben achtergelaten. Dat gezegd hebbende, ontgaat het de meeste van jullie dat Santhokhi samen met zijn team, aan jullie een gratis lesje staatshuishouding ter beschikking stelt. Alleen zitten de meeste van jullie zo in de krabben mentaliteit dat niet de les ter harte neemt. Het lijkt alsof een deel van de samenleving bewust ervoor kiest om in de chaos en ellende te blijven. Men realiseert zich niet voldoende de chaos en ellende die er zal zijn als de nietsnutten van de vorige regering het weer voor het zeggen zullen hebben.
  Ik wens u veel slapeloze nachten toe.
  gemodereerd

 20. als bouta en zijn partij de n.p en de abob is verdwenen , dan zal Suriname een echt land zijn en er zal geen plaats meer zijn voor foute paarsen
  gemodereerd

 21. We hebben net een stuk gelezen in Suriname Herald dat Belfort zegt dat Bolsonaro en ook onze President en ook de VP en ook de minister van buitenlandse zaken zich niet hebben gehouden aan MoHaNa , nou Belfort scoort hier stemmen mee , echt mensen het is toch te gek van woorden dat de regering die covid protocollen oplegt voor iedereen hier in Suriname en zich er zelf niet aan houden , ook dat niet gevaccineerden het land in mogen , en jullie regering laat toch die bolsonaro met 51 man gewoon komen , regering we hadden vertrouwen in U maar nu is het helemaal over , ook dat de man van de CDS A.Roosveld geen vragen van journalisten beantwoorde over de status van die hele groep van 51 ,
  we denken dat nu heel veel die op U regering gestemd hebben , de volgende verkiezingen niet op U stemmen ( maar natuurlijk ook niet op de ndp)
  Suriname moet een regering hebben die voor het volk daar gaat zitten en regels en wetten die voor iedere Suriname zal gelden
  nu is de vp echt geen baas en Santokhi ook niet , ze modderen maar aan
  we wachten wel tot 2025 of dat dit circus al eerder van het toneel verdwenen is
  gemodereerd

 22. De journalist Wilfred Leeuwin heeft helemaal gelijk om te zeggen ‘vicepresident Brunswijk is de echte baas in Suriname, niet president Santokhi’. Er zijn voorbeelden zat om dit te beamen. De president heeft de VP nooit aangesproken om de misstanden van de VP en beveiligers, alsook als het gaat om Bordo. Dat maak je ook uit de benoemingen van de broer van de VP. Dus beste Idris, het is helemaal niet erg als iemand buiten het politieke veld commentaar levert en welke ook nog op waarheid berust.
  gemodereerd

 23. Ja Idris, wie is de baas!!!!! Waarom maak jij je druk, natuurlijk heeft jouw man Santokhi de lead. Hij heeft als president, de hoogste gezagsdrager volgens de Grondwet, de politieke leiding. Hij laat zich bijstaan door een VP en een groep ministers, die hij benoemt en ontslaat.
  Dus beste Idris, waarover maak jij je druk, als jij je over jouw Santokhi wilt ontfermen, waarom zeg je niet tegen hem dat hij zijn benoemingsbeleid moet heroverwegen en eventueel benoemingen die niet passen in goed bestuur moet terugdraaien, dan ben je pas iemand die met recht, en terecht, het opneemt voor zijn vriend de president.

  Ik heb dat stukje van de hr Leeuwin niet gelezen. Heb begrepen dat hij Brunswijk als de baas ziet en niet Santokhi. Heb al aangegeven dat staatsrechtelijk de president leiding geeft. Dat Santokhi zich “misschien” binnenkamers laat overrulen door Brunswijk, omdat zijn handen “strategisch” gebonden zijn, is een interne aangelegenheid tussen de twee heren, een oordeel daarover kan als zeer subjectief betiteld worden. De heer Leeuwin moet zelf weten wat hij schrijft. Zonder de handtekening van de president kan de VP niks, misschien over minder belangrijke kwesties.
  Wat wel waar is, is dat Brunswijk met ABOP natuurlijk wel een sleutelpositie heeft binnen de coalitie (de VHP heeft zelf gekozen voor deze positie). Zonder ABOP hebben zij geen “vaste” meerderheid in het parlement.
  Ik heb al eerder de vraag gesteld, waarom heeft Santokhi voor deze combinatie gekozen heeft (hij laat ook de NPS en PL vaak in onwetenheid inzake het landsbeleid).
  Speelt Bouterse een rol op de achtergrond!!!!!!!!!!!!

  Idris, be cool man, denk aan je hart🙏🏼
  Trouwens, de echte baas in het land is het oud kapitaal, de “oude” families opererend op de achtergrond. De nieuwe rijken stellen niks voor, zijn alleen geschikt om te paraderen met hun onrechtmatig verkregen rijkdom en waterhoofd.🙈
  gemodereerd

 24. Gratis staatshuishouding, hoe om te gaan met ongevaccineerde regeringsleider, maar intussen, wel een verkapte verplichting opleggen nd burgers toe??

  Yeah right. En idd, velen kunnen hun gezin niet onderhouden, omdat de inflatie zo hoog is, en de lonen zeer laag, dus ja, ze hbbn ook slapeloze nachten. A man san tak eng eerst, no mang sribi jo no de. Be carefull what you send out in the world, with your smoelwerk (fieters, in deze)
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES