‘Huidige besmettingen veroorzaken serieuze gezondheidscrisis in Suriname’

11
Zorg in Suriname

In Suriname zijn gisteren weer meer dan 1.000 nieuwe dagelijkse besmettingen genoteerd en is het aantal ziekenhuisopnamen toegenomen. Het gaat vrijwel zeker om de omicron-variant van het coronavirus waarbij sprake is van hogere besmettelijkheid. Hoewel deze vooralsnog getoond heeft milder te zijn dan vorige varianten, veroorzaakt het wel een serieuze gezondheidscrisis.

Dat stelt de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin. Hij merkt op dat er momenteel een drukte is bij de checkpoints. Er zijn gemiddeld 400 besmettingsgevallen per dag en een besmettingspercentage van tussen de 40 en 50%. Het reproductiegeval van 9 is weliswaar gedropt naar 2, maar daartegenover is er een toename in thuisisolaties, ziekenhuisopnames en ICU-zorg. Voor wat betreft de thuisisolatie is er ook een grotere behoefte aan zuurstofconcentrators. 

“We moeten weten dat we een serieuze gezondheidscrisis hebben met de vijfde golf,” laat minister Ramadhin optekenen. Omicron heeft als mutatie op de deltavariant getoond zich milder te gedragen. Echter mag volgens de bewindsman geen reden zijn om onverantwoordelijk te gaan leven. De huidige variant is milder bij gevaccineerden, maar het gaat, aldus de minister, nog steeds om Covid-19. Hierdoor blijven kwetsbare groepen ondanks vaccinatie extra gevoelig voor de gevolgen. “Dus we mogen er niet van uitgaan dat we onverantwoordelijk gaan leven, omdat omicron zich milder gedraagt.”

Minister Ramadhin wijst er verder op dat de Mohana-protocollen en het samenscholings- en feestverbod nog steeds nageleefd dienen te worden. Daarnaast wordt met de vaccinatiecampagne en het bieden van boosterprikjes de gelegenheid tot extra bescherming geboden. De bewindsman noemt vaccineren een collectieve verantwoordelijkheid, waarbij eenieder nodig is om het beoogde doel te bereiken. De drukte bij de vaccinatieposten stemt goed en de regering zal de samenleving blijven motiveren om zich te laten vaccineren. 

De bewindsman merkt op dat de crisis, die thans door de vijfde golf wordt veroorzaakt, voor de zorgsector noch de samenleving gunstig is. Hij wijst in dit kader op de huidige situatie waarbij onder meer operaties geen voortgang kunnen vinden.Er moet een situatie voorkomen worden waarbij de zorg op de rand van de afgrond staat en er voor een eenvoudig gezondheidsprobleem geen reguliere zorg geboden kan worden. Het garanderen van de reguliere en acute zorg is dan ook hetgeen waarmee het ministerie zich bezighoudt. “Wij concentreren ons nu erop hoe wij de reguliere zorg kunnen blijven continueren en prioriteit geven. Ook de acute zorg moeten wij kunnen leveren.”

Vanwege de enorme toeloop bij de swabposten – en om mass gathering te voorkomen –  heeft het ministerie van Volksgezondheid per 10 januari besloten de swabtijd te verruimen naar 20.00 uur bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), het Regionaal Ziekenhuis Wanica en TropClinic. Vanwege deze tijdsverruiming zullen de dagelijkse Covid-19-resultaten nu om 23.00 uur beschikbaar zijn. Verder heeft het ministerie ook gereageerd op het thuisgebruik van sneltesten. Er dient van betrouwbare merken gebruik te worden gemaakt en het ministerie adviseert dat het testen onder supervisie van de huisarts geschiedt. Deze zal een positieve test aan het BOG moeten doorgeven, in het belang van de dataverzameling.  

De bewindsman kan vooralsnog niet aangeven of er strengere maatregelen volgen. Hij benadrukt dat besluiten worden genomen door de regering op advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dit team adviseert het ministerie van Volksgezondheid. Bij het nemen van besluiten worden ook andere actoren betrokken. Belangrijk is volgens minister Ramadhin dat maatregelen balans moeten hebben voor de economie, maatschappij en de zorg.


11 REACTIES

 1. Dit klinkt hard, maar het ongehoorzaam (en laag opgeleid) deel van de bevolking zal hard worden getroffen door Omikron. De vraag is, ligt iemand hier wakker van????
  gemodereerd

 2. Heeft niets met covid te maken. In 2021 zijn zoveel artsen vertrokken, ook ander ziekenhuis personeel. Je kan niet eens paracoff kopen. Duur. Vit C ook al. Niets is betaalbaar. Je kan geen fruit kopen. Ramadhin moet de schuld bij zichzelf en de regering zoeken. De gezondheidszorg is in korte tijd tot de grond.
  gemodereerd

 3. Waarom word er niet vermeld hoeveel procent van de ziekenhuis opnames en de mensen die op de ic liggen, gevaccineerd zijn?

  Er was een tijd dat men dat precies wist te vertellen, nu is dat aspect niet meer aan de orde. En blijft de minister hameren op vaccineren. Omicron kent de huidige vaccins niet. Velen om mij heen gevaccineerd en al, zijn toch ziek….
  gemodereerd

 4. Ai soms denk je “deng ,ang ne dinkie noh” Ma de meeste na soso maripakoko no sabi dat oso dresi na wroko. Ma sa yu sa doe dang te deng mang tranga jesie srefie VP nanga president en vooral Moengo sma.
  Sma e dinkie dat covid e meki ondersheid dat gudu sma ne kies covid un wakti da un sa sjie.
  gemodereerd

 5. Ik vind de voorgenomen acties van de medici onder de huidige omstandigheden ongepast. Aan de andere kant vind ik het tijd worden voor een hele reorganisatie bij het SZF. Of zijn er geen eerlijke Surinamers meer te vinden?
  gemodereerd

 6. Omicron is milder bij gevaccineerden en nog milder bij mensen met een recente booster. Niet gevaccineerden zijn nog altijd behoorlijk kwetsbaar. In de VS is het aantal mensen in de ziekenhuizen met Omicron voor ruim 75% niet gevaccineerd. Aangezien de vaccinatiegraad hier nog lager is dan in de VS verwacht ik hier nog flink wat ellende.
  gemodereerd

 7. Ram pique doet dit in opdracht van de n.p , maar dit keer zal covid bevriend worden met hem en zijn medelopers en zij zullen naar een week naar zuurstof vragen , maar zuurstof a no de , en zuurstof uit Nederland willen ze niet hebben , mag niet van de n.p , nou dan maar luchthappen
  deze gasten doen maar wat ze willen en volgen de richtlijnen van de overheid nooit en te nimmer op , ze weten niet wat een gezonheidscrisis is
  gemodereerd

 8. Het valt op dat vooral de vleeseters besmet raken. Heeft het misschien iets te maken met dierlijk eiwit? Immers, een virus is ook voor het grootste deel eiwit.
  gemodereerd

 9. De minister heeft gelijk wij moeten voorzichtig blijven. Maar vind het wel lastig als men de degenen die positief zijn beschuldigd van onzorgvuldigheid, onvoorzichtigheid en koppigheid.
  Was hij besmet geraakt doordat HIJ die MOHANA regels, niet heeft nageleefd?
  Was hij gaan feesten etc.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.