dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinister Ramdin spreekt collegae toe tijdens Celac Meeting in Argentinië

Minister Ramdin spreekt collegae toe tijdens Celac Meeting in Argentinië

-

Does Travel - naar Suriname

Afgelopen week sprak minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zijn collegae toe tijdens de 22e Meeting van ministers van Buitenlandse Zaken van de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC), die gehouden werd in Buenos Aires, Argentinië.

Minister Ramdin feliciteerde Argentinië met het Pro Tempore (tijdelijke) presidentschap van CELAC voor 2022 en zegde zijn ambtsgenoot minister Andrés Cafiero de ondersteuning en samenwerking toe van Suriname in het uitvoeren van de CELAC-agenda 2022-2023. De bewindsman noemde het ontwikkelen van een zinvolle hemisferische agenda belangrijk en dat deze agenda de diversiteit aan belangen en doelstellingen van de CELAC-regio weergeeft.

Evenwel benadrukte de minister dat de regio staat voor aanzienlijke uitdagingen en zwaar getroffen is door de impact van de COVID-19-pandemie, de structurele schuldenlast, economische achteruitgang, klimaatverandering, beperkte toegang tot concessionele financiering en onrealistische criteria om in aanmerking te komen voor wereldwijde financiële steuninstrumenten.

‘Om deze uitdagingen het hoofd te bieden’ zei minister Ramdin ‘zijn onze inspanningen grotendeels gericht op solidariteit, gelijkheid, regionale en internationale samenwerking in het belang van ons allemaal, om onze economieën weer op te bouwen, investeringsmogelijkheden te creëren en belemmeringen voor een betere economische samenwerking weg te nemen.’

De bewindsman legde voor dat structurele en gerichte investeringen in het onderwijs en instellingen voor democratie, mensenrechten en de rechtstaat een wezenlijk onderdeel moeten zijn van de lange termijn aanpak. Alsook moeten bedrijfsgemeenschappen met elkaar verbonden worden om banen, productieve inkomsten en koopkracht voor burgers te creëren. ‘Economische welvaart kan alleen op een duurzame manier worden bereikt onder omstandigheden van politieke stabiliteit en goed opgeleide mensen en in een veilige omgeving’ sprak de minister zijn gehoor toe.

Minister Ramdin nam de gelegenheid extra nadruk te leggen op de zware menselijke tol die het virus heeft geëist van het Latijns-Amerikaanse en Caribische gebied. ‘Ons pad naar duurzame ontwikkeling moet daarom gebaseerd zijn op een noodzaak om veerkracht op te bouwen’ stelde de bewindsman. Ook gaf hij mee dat daarom wetenschappelijke en zakelijke capaciteiten teruggebracht moeten worden naar de regio om de benodigde medicijnen en vaccins op een tijdige en betaalbare manier te produceren, verkopen en distribueren. Minister Ramdin riep op om afhankelijkheid te verminderen en discriminerende behandeling te voorkomen. ‘Daarvoor is internationale samenwerking en actie nodig’.

In erkenning voor het werk dat in dit kader was verzet sprak de bewindsman zijn waardering uit voor het werk verricht door de ‘Economic Commission for Latin America and the Caribbean’ (ECLAC) en in het bijzonder uitvoerend secretaris Alicia Bárcena en haar team. Minister Ramdin noemde hun de drijvende kracht achter het alomvattend plan voor zelfvoorziening in gezondheidskwesties, met de nadruk op het versterken van de productiecapaciteit en distributie van vaccins en medicijnen in de CELAC-regio.

Minister Ramdin nam tevens de gelegenheid om, namens Suriname, veroordeling uit te spreken over de aanval op de leiding van de Republiek Haïti en aan te geven solidair te zijn met de mensen van Haïti bij het bouwen aan een toekomst zonder angst en in welvaart.

De bewindsman besloot zijn rede met te benadrukken dat het collectief, te midden van de huidige uitdagende tijden, bewust moest blijven van de waarden en doelstellingen van de CELAC. ‘In consensus moeten wij een kader bouwen voor effectieve samenwerking en overleg gericht op een agenda die voor iedereen betekenisvol en toekomstgericht is’.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
  1. Deze minister is het naar zijn bol gestegen. Houd overal ter wereld toespraken en doet toezeggingen, terwijl het Volk van Suriname, met moeite de broek omhoog kan houden. Er word ook flink veel geld gepompt in al deze luxe reisjes. Is het echt nodig dat deze man zich als minister van buitenlandse zaken, landen toespreekt alsof Suriname een grootmacht is?? We moeten allemaal bezuinigen, alleen geld dat niet voor de bewindvoerders..


    gemodereerd
  2. Raar dat niemand naar de Patrijsstraat bij het adres van ddb, ddb-gezin in Noord andere (oud) ndp-ers, ndp/ddb oud adviseurs gaat om het verdwenen kapitaal/valuta, verdwenen goud, verdwenen diamanten te gaan halen.

    In Libië wist het uitgehongerde en tot de been verarmde Libiërs dat wel toen moest worden afgerekend met Gadaffi. Raar dat velen een grote mond opzetten tegen deze regering, maar poeslief doen tegen de uitbuiter ddb, ddb-gezin, boefdraad, ddb-adviseurs, ndp-dna-leden, die ook hem amnestie wilden geven en hem mooiboy vinden ondanks de grote armoede, dood en verderf en straatarm heeft gemaakt. Heel raar.

    Wanneer gaat het Surinaamse Volk afrekenen met deze uitbuiters en in actie komen? Ik snap er niets van. Waar wachten ze op?


    gemodereerd
  3. Misschien zijn er weer cadeautjes om uit te delen net als wat de afgelopen periode het geval was ( CHE POTIE MENTALITEIT😭😭😭😂🤣🇸🇷👎👎👎 )


    gemodereerd
  4. Minister Ramdin spreekt collegae toe tijdens Celac Meeting in Argentinië.

    Alsnog een verklaring hierover uit Argentinië. Bron: 07-01- 2022 Associated Press.

    Argentinië benoemd om CELAC-voorzitterschap uit te oefenen in 2022.
    President Alberto Fernández werd unaniem gekozen in Buenos Aires tijdens de XXII CELAC Minister van Buitenlandse Zaken Top.

    BUENOS AIRES –
    De Argentijnse president Alberto Fernández is vrijdag verkozen tot voorzitter van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) in 2022, een forum dat regionale integratie nastreeft en waarin verschillende van zijn leden op gespannen voet staan ​​met de Verenigde Staten.

    Fernández zal zijn Mexicaanse collega Andrés Manuel López Obrador vervangen aan het hoofd van het regionale blok van 33 Latijns-Amerikaanse landen dat in 2011 begon te functioneren als een intergouvernementeel dialoogmechanisme en dat volgens analisten het tegenwicht is in de regio van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waar de Verenigde Staten een historische invloed uitoefenen.

    De benoeming van de Argentijnse president werd unaniem gedaan in Buenos Aires tijdens de XXII CELAC minister van Buitenlandse Zaken top, die in werking trad toen centrumlinkse en populistische leiders zoals Hugo Chávez in Venezuela het continent regeerden; Néstor Kirchner, in Argentinië, en Evo Morales, in Bolivia.

    In een interventie voor de aanwezige ministers van Buitenlandse Zaken zei Fernández dat het blok “niet is geboren om zich tegen iemand te verzetten, om een ​​van de bestaande instellingen te confronteren; het is niet geboren om zich te mengen in het politieke en economische leven van welk land dan ook; het werd geboren als een forum ten gunste van onszelf dat altijd de consensus en de pluraliteit heeft bevorderd”.

    De top vindt plaats op een moment dat de Argentijnse regering de bestaande belemmeringen heeft erkend om een ​​akkoord te bereiken met het Internationaal Monetair Fonds – waarvan de Verenigde Staten tot de belangrijkste leden behoren – om een ​​lening van ongeveer 44.000 miljoen dollar te herfinancieren aan Argentinië in 2018 toen de conservatieve president Mauricio Macri regeerde (2015-2019).

    Fernández bedankte alle aanwezige landen voor hun steun bij de onderhandelingen met het kredietbureau. “Je voelt je sterker nu je weet dat de Latijns-Amerikaanse en Caribische broers je vergezellen”, zei hij.

    Ondertussen zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Santiago Cafiero dat “we zullen werken aan de institutionele versterking van CELAC met ruimte voor dialoog en overeenstemming, altijd met een open agenda, altijd iedereen bellend en naar alle stemmen luisterend.”

    Brazilië was niet aanwezig bij de regionale bijeenkomst. De regering van Jair Bolsonaro schortte haar deelname aan blokactiviteiten in 2020 op door te beweren dat ze niet-democratische regimes op de voorgrond zette, daarbij verwijzend naar Nicaragua, Venezuela en Cuba.

    De benoeming van Argentinië tot president kwam na enkele maanden van intensieve besprekingen met de lidstaten.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES