President Santokhi bezoekt Centrale Bank van Suriname

6
President Santokhi bezoekt Centrale Bank van Suriname

In zijn serie werkbezoeken aan ministeries en instituten heeft president Santokhi op donderdag 6 januari de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bezocht. Hij werd ontvangen door governor Maurice Roemer, directie en medewerkers. Na een rondleiding kreeg het staatshoofd een uitgebreide presentatie over verder herstel en versterking van de Bank en de economie. President Santokhi toonde zich zeer geïnteresseerd; bijzondere belangstelling had hij voor de kwestie van hoge rentes. Governor Roemer ging breedvoerig in op alle aspecten. 

President Santokhi: ‘Governor, als ik het goed begrijp, heeft de bank in het afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan herstel van haar structuur. Er kwamen regels voor risicobeheersing, die voor het eerst formeel zijn vastgelegd. De te grote machtspositie van de governor wordt nu met regels ingeperkt, zodat misstanden uit het verleden niet meer voorkomen. Achterstalligheid van jaarverslagen wordt ingelopen.

Het is moeizaam gegaan, maar wat gerealiseerd is, is degelijk en helpt bij de wederopbouw van een Centrale Bank van gezag. Er is een samenwerking met het IMF, maar veel van wat bereikt is, hebben we op eigen kracht neergezet. De koersen zijn gestabiliseerd, het vertrouwen hersteld: er wordt bijna niet meer over gepraat. De bevolking verwacht meer, zij beschouwt de bank als haar eigen bank die zoveel mogelijk problemen oplost. En dat is een goede zaak, want de bank is voor het volk van Suriname. (tekst loopt door onder foto)

President Santokhi bezoekt Centrale Bank van Suriname

Ik heb met de regering afgesproken dat wij vanaf dit jaar, met de uitvoering van beleid dichter bij het volk willen staan. Ik wil u dat ook in overweging geven, de bank meer in de gemeenschap: wat is belangrijk voor de gewone burger, waar maakt hij zich zorgen over, waar kunnen we hem helpen. De afgelopen weken heeft de hoge rente tot ongerustheid in de gemeenschap geleid. U hebt mij verteld in welke moeilijke omstandigheden u functioneert, en waarom sommige maatregelen moesten. Ik ben ook blij dat u aangeeft dat de kwestie van de hoge rente uw volle aandacht heeft, en op korte termijn opgelost wordt. Alles wat u mij vandaag heeft verteld, is belangrijk. Ik wil u dringend uitnodigen dat u het ook vertelt en uitlegt aan de gemeenschap, onze gemeenschap zal dat heel goed begrijpen.’ 

De president bleef ook stilstaan bij de zelfstandige positie van de CBvS. Hij trok de vergelijking met de rechterlijke macht. Zelfstandigheid betekent volgens het staatshoofd niet dat er niet gepraat moet worden. Hij benadrukt dat dialoog en overleg juist belangrijk zijn. Tussen de regering en de moederbank is sprake van goede communicatie met respect voor elkaars zelfstandigheid. En dat is goed voor het functioneren van de CBvS en de regering. 

Aan het eind van zijn werkbezoek vroeg het staatshoofd aan de governor dat die zijn dank overbrengt aan alle CBvS-medewerkers voor hun inzet in het belang van de wederopbouw van de financiële instelling én Suriname.


6 REACTIES

 1. De juiste man op de juiste plek bij de Centrale Bank van Suriname. Ik heb alle vertrouwen in de heer Roemer. Sinds zijn vertrek bij NV Self-reliance gaat het slecht met de verzekeringsmaatschappij. Het jaarverslag van 2019 is nu pas gerealiseerd.
  Succes heer Roemer. Mocht u extra hulp nodig hebben met begroting en verantwoording, dan ben ik bereid u te allen tijde mijn hulp aan te bieden.
  gemodereerd

 2. De Kluis vd CBVS is gemaakt door de firma Lips.

  ddb had geen problemen met Lips omdat hij de kluis van Lips die ook in de CBvS was heeft leeg geroofd van al het goud en valuta tijdens zijn periode, samen met de minister van Financiën die ook CEO van de CbVS boefdraad.

  Lips ddb, ddb-adviseurs, ndp hebben de financieel, economie, sociaal, democratie, rechtsstaat vernietigd. Eens maar nooit weer, tenzij…

  De huidige regering onder leiding van Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi zijn weer bezig met hun herstelplan om weer orde in de republiek Suriname voor de Surinamers in orde te maken.

  Een huis en inboedel kan door brand binnen enkele uren tot de grond vernietigd worden, maar kost vele jaren/tijd, kapitaal en energie om het weer in orde te maken. Op grond hiervan moet het Surinaamse Volk daarom geduld hebben en hem en de huidige regering de tijd geven om het huis weer op te bouwen, het kapitaal voor te vinden, de democratische rechtsstaat, de Verdragen, moraal, normen en waarden, kapitaal en welvaart en welzijn weer te brengen.

  Geeft u deze regeringscoalitie te tijd om deze zware klus op te knappen.

  Samen Werken, Samen Sterker

  Chan Nanga Coalitieteam O Set In
  gemodereerd

 3. De Centrale bank moet een onafhankelijk instituut opzich zyn, geen afiniteit met de politiek hebben, want zo begint het alweer
  gemodereerd

 4. ali baba met zijn 40 rovers.

  Hij trok de vergelijking met de rechterlijke macht.

  zelf ben je de uitvoerende macht
  waarom zit bouta nog niet vast? slappeling

  “De koersen zijn gestabiliseerd, het vertrouwen hersteld: er wordt bijna niet meer over gepraat. De bevolking verwacht meer, zij beschouwt de bank als haar eigen bank die zoveel mogelijk problemen oplost.”

  wat een onzin wordt er weer verteld
  vertrouwen in de cbvs? nooit en te nimmer, het zijn en blijven rovers en oplichters
  gemodereerd

 5. President Santokhie , U wilt alle beloftes die gedaan zijn aan het volk met de verkiezingen realiseren , maar het volk ziet nog geen resultaten , en nu gaat U een bezoek brengen aan de Centrale bank van Suriname en looft hen , nou U zegt dat de macht van de governor wordt ingeperkt(starnieuws) , roemer is daar geplaatst door bouterse en doet wat bouterse zegt , mensen we worden weer genaaid de staatskas wordt weer leeg geroofd en president het volk zal weer het slachtoffer zijn , U heeft beloofd dat alle gestolen gelden wat de vorige regering heeft gedaan zal terug komen voor het volk , maar helaas U laat de grootste boeven bouterse en hoefdraad gewoon met rust, het volk zal zo dadelijk als U de beloftes niet nakomt U de rug toe keren
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.