Korpschef Prade zal functie per 25 januari ter beschikking stellen

16
korpschef Roberto Prade
Foto: korpschef Roberto Prade (c) Korps Politie Suriname

De chef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade, heeft gisteren een gesprek met de Surinaamse president, de minister van Justitie en Politie en de minister van Financiën en Planning gehad. Hij heeft in dat gesprek aangekondigd een schrijven te zullen richten, waarbij hij aangeeft zijn functie ter beschikking te stellen. Dit is geaccepteerd en gaat per 25 januari in.

De scheidende korpschef gaf verder aan dat hij de regering alle ruimte geeft voor uitvoering van de geplande reorganisatie. Ondertussen zal de regering werken aan een managementteam voor het leiden van het korps. Er zal in elk geval geen beleidsvacuüm ontstaan.

De korpschef zal tot de laatste datum van zijn aanstelling zijn werkzaamheden normaal vervullen, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

De Surinaamse Politiebond (SPB) heeft nog niet gereageerd hierop. In een bericht dat voorzitter Atompai op zijn Facebookpagina plaatste, gaf hij aan dat de bond Prade niet zal laten vallen omdat hij tot nu toe heel goed werk heeft verricht. “Zet wie je wilt. Ma doe niet alsof Prade iets fout heeft gedaan“, schreef de voorzitter:

UPDATE: De SPB had donderdagavond een vruchtbaar onderhoud met president Santokhi over de vervanging van korpschef Roberto Prade en het vervolgtraject. Dit zegt bondsvoorzitter Mielando Atompai in gesprek met Starnieuws.


16 REACTIES

 1. De minister van Financiën en Planning was bij dat gesprek erbij, dus neem ik aan dat de financiële zaken goed is vastgelegd voor Prade. Iedereen happy. De incompetente minister van justitie en politie mag nog aanblijven van Chan.
  gemodereerd

 2. Legacy van paars!
  Behalve een economische ravage en enorme corruptie zijn de verloederde waarden en normen overduidelijk een erfenis van paars.

  Het negeren van de binnenlandbewoners en de misplaatste verheven attitude van de stadsafro’s tegenover de binnenlandbewoners zijn ook debet aan de ontstane situatie. Opeens zijn de rollen omgekeerd. Helaas blijkt de verandering te overweldigend te zijn en ontbreekt er een goede rolmodel.

  Een mogelijke oplossing is de hulp inroepen van de kapiteins en granmangs etc. Ze betekenen iets in die community, anders mag die constructie ook worden opgedoekt.
  gemodereerd

 3. Zo die prade kan zelf nog aangeven dat hij per 25 januari zijn functie ter beschikking stelt , jonge jonge president nu laat U zien dat U toch niet de juiste man bent om ons land te leiden , omdat U traag bent of bang bent voor bouta en brunswijk , zullen wij als volk blijven lijden , die rotte appels moeten per direct bij het vuilnis gezet worden , maar te laat
  gemodereerd

 4. Iedereen tevreden, straks een nieuwe/andere korpschef. Uit welke hoek zal deze komen. Onder Santokhi en Belfort (als minister van Juspol) was de politie ook niet zoveel soeps. Hoge verwachtingen, mwah!!!!! Niet de leiding doet het eigenlijke werk.

  Welke overheidsinstantie (de leiding) werkt zelfstandig, is niet politiek gelieerd, volgens mij geen enkele. Er wordt onder elke nieuwe regering geschoven, er is ondertussen niemand meer over waarvan je kunt zeggen dat die onpartijdig is.
  De overheid is “verrot” en dit is niet alleen het werk van de NDP, eigenlijk van alle partijen die ooit aan de macht zijn geweest. Sari tori.

  Onder deze omstandigheden moeten wij het zien te redden, tra fasi no dé, en hopen dat het een keer goed uitpakt. Alles verandert ooit!!!!!!!!!!!

  In andere landen is het niet veel anders, in NL begint een uitgekotste vent aan zijn vierde termijn als premier. Een vrouw begint zelf als vice premier terwijl zij als minister twee keer moest aftreden. In de VS zijn ze nog niet bekomen van de fratsen onder Trump. Op de Filipijnen zijn de dynastie’s elkaar aan het bevechten, ach mi boi, dan wi é kos un kondre.
  gemodereerd

 5. Laat hem niet thuiszitten met een vet salaris, beveiliging en dienstauto. Laatste hemd straatdienst verrichten om de verkeerscriminelen aan te pakken.
  gemodereerd

 6. Pony, mie boi: Appels met peren vergelijken en constateren dat de wereld een zootje is, zet geen zoden aan de dijk. Als je iets wilt veranderen, moet je bij jezelf beginnen. Als je eerlijk, integer, transparant en goed geschoold bent, kom je altijd veel verder.
  In de Surinaamse geschiedenis zijn er zeker voorbeelden van dergelijke figuren (Andre Telting, Louis Doedel, Anton de Kom, Johan Ferrier, Frits Mitrasing)
  Je kunt politiek gelinieerd zijn maar als je vaderlandsliefde groot is, gaat het landsbelang altijd voor. Helaas heeft falend beleid, onbehoorlijk bestuur en incompetentie van tal van individuen, waarvan in de afgelopen 10 jaar veel lid waren van de ndp, Suriname alleen ellende gebracht. Het eigenbelang staat hoog in het vaandel bij deze partij, getuige de vele voorbeelden van vrienden en familie die zich verrijkt hebben. De Abop vertoond dezelfde kenmerken. De discussie gaat over de reorganisatie bij KPS en de vervanging van de korpschef. We heb de afgelopen 1.5 jaar geen enkel wapenfeit van deze man mogen waarnemen, dus m.i.terecht dat hij vervangen wordt. En wie het over moet nemen? Iemand met de juiste opleiding, kennis en ervaring die instaat is om zijn visie uit te dragen en leiderschap te tonen. Deze eigenschappen zijn bij Prade ver te zoeken, hij komt over als een over het paard getilde individu. Ik ben ervan overtuigd dat er in Su genoeg mensen rondlopen die capabel zijn om de functie van korpschef beter te vervullen.
  gemodereerd

 7. De korpschef is verzekerd van een paar miljoenen SRD voor zijn
  ontslag vergoeding. Hij lacht de boel uit. Zo wordt hij ook slapend rijk.
  Hij zal wel ergens weer aan een top functie komen want zo gaat het
  in Suriname. Dat is mijn mening.
  gemodereerd

 8. Wat het beleid betreft, scheelt het niet veel tussen Bouta en Chan, veel geschreeuw
  en weinig wol. ”Allemaal voor eigen EGO en zakkenvullers zijn het”

  @ WAT
  Helemaal goed geformuleerd, niks meer en minder aan toe te voegen!!!
  Iedereen die President wordt gaat zijn eigen gang gaan, eerst eigen belang
  en daarna, familie en vrienden (Wie welke etniciteit volgt nu ??)
  We hebben een nep Indiaan, een Hindoestaan, een (Javaan straks misschien?????)
  Ik denk eerder een K@ Marron, Lonnie of Bordo money Hound met zijn grote bek.
  Failed State Stef Blok heel goed opgemerkt, bananen Republiek van de eerste orde!!!
  @ Debby.
  Het is nu je kans om de huidige Pres af te zetten, en jij en Lonnie de boel overneemt.
  En Bordo tot Mini – ster van Jus/ Pol benoemen, dan is het compleet een beesten boel
  daar, of te wel incapabele idioten bij elkaar !

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 9. Jacko , zal een triller worden😂🤣😂 , maar al die figuren zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen en maar goed ook , want gelukkig zijn er nog de echte Surinamers die wel van Suriname houden
  het wordt tijd dat we worden verlost van die rotte appels, van rotte appels kun je geen compost maken
  gemodereerd

 10. Boesskowtoe, het was van mijn kant niet een vergelijking willen maken. Wat ik heb geprobeerd duidelijk te maken is dat er in andere landen de politiek ook niet zuiver is, dus, dat men daarom niet altijd maar moet schelden op Sranan. In de politiek begin je niet alleen bij jezelf, je bent maar een element.

  Natuurlijk zijn er meer mensen die het hart op de goede plek hebben, maar het gaat nu over lands politiek niet over de private sector. Ik ben misschien cru geweest in mijn beschrijving. Maar wat heeft het land aan deze integere mensen die zich hebben afgewend van de politiek- en terecht zou je kunnen zeggen gezien de politieke mores. Neem als voorbeeld van Trikt. Van Trikt was ook zo iemand, goed geschoold, integer enz., we hebben gezien wat de politiek van hem heeft gemaakt, natuurlijk het is zijn eigen schuld, hij heeft zelf keuzes gemaakt. Niemand van deze mensen waagt zich in de politieke valkuil. Er zijn ook genoeg voorbeelden van mensen die het zgn goed hebben gedaan in de politiek en des ondanks beter van zijn geworden. Het is ook geen kwestie van, begin bij jezelf. Je hebt politieke partijen met leden van verschillende pluimage en belangen. Binnen de partij moet je hard werken, mensen integriteit bij brengen enz., je moet tenslotte als groep kunnen optreden en niet te vergeten, je hebt een dienende functie voor de partij enz. Zo’n proces gaat altijd verschillende kanten op.

  Je haalt een paar bekende Surinamers aan, die hun sporen verdiend hebben. Maar als je deze Surinamers op een willekeurig weegschaal gaat leggen krijg je ook een subjectieve beeld. Ieder van deze Surinamers heeft in zijn gebied integer geopereerd, maar kun je spreken in lands belang. Dit is voer voor een andere discussie.

  Prade moet terecht vervangen worden, hij komt duidelijk tekort, maar kunnen wij tevreden achterover gaan leunen. Wi set ing, a wroko keba !!!!
  Zal de nieuwe man/vrouw de politiek steun krijgen die nodig zal zijn om het politiekorps te reorganiseren of wordt het weer een “futuboi”. We zullen het meemaken. Je moet toch ergens beginnen👊🏽
  gemodereerd

 11. Het onderwerp gaat over het politieke beleid in Suriname en niet over het politieke beleid in Nederland.
  Dat het niet goed gaat met de politiek in Nederland weten de commenters op deze site ook wel. Het is zwak om Nederland bij dit onderwerp te betrekken.

  Zou op deze site ook aandacht besteed worden aan de politiek in Nederland, dan zouden de commenters, inclusief mijn persoon, net zo hard oordelen over de wijze van politiek voeren in Nederland.
  gemodereerd

 12. Het zijn overwegend Nederlanders hier op WKT die afgeven op een ander land, in dit geval Sranan. Dus is het niet zwak of gek dat Nederland vaker bij elk willekeurig onderwerp wordt bijgesleept.
  gemodereerd

 13. Zo werkt het niet @wat en @jacko, niet te snel oordelen.

  Wordt je op het matje geroepen dan krijg je 3 opties;
  Je krijgt ontslag
  Je neemt ontslag of
  Je wordt overgeplaatst
  Wel zo fair toch. Om geen gezichtsverlies te lijden kiest deze man ervoor om zelf zijn ontslag in te dienen. Als dit onder druk is, laten we buiten beschouwing.

  Jullie zijn duidelijk nog met jullie hoofd in de revotijd. Dit is democratie, zo heurt het.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.