BIMS: Coming of age verhaal over groep Surinaams-Nederlandse jongeren

3
Coming of age verhaal over groep Surinaams-Nederlandse jongeren

Met goed geluk mag de muziektheatervoorstelling BIMS nét doorgaan, op 27 januari in het Maaspodium. De muzikale voorstelling BIMS is een audiovisuele theatrale ervaring waarin film, theater en musical elkaar kruisen. Een coming of age verhaal over een groep Surinaams-Nederlandse jongeren wonend in Amsterdam Zuidoost, vechtend tegen gentrificatie en racisme.

De avondklok gaat in. Je staat op het balkon van je flat. Het balkon van Geldershoofd, Hakfort of Kikkenstein. Naast je staan je vrienden op hun eigen balkons, en net als jij kijken ze uit over jullie buurt. De Bims voor hen die er wonen. Zuidoost voor Amsterdammers. De Bijlmer voor iedereen daarbuiten. Door buitenstaanders gevreesd, door de gemeenschap geliefd. Boksend tegen vooroordelen en strijdend tegen de veranderende stad, vecht jij in die wijk voor jouw bestaan. De flat is als een familie. Uit de aarde van de Bijlmermeer zijn jullie allemaal gemaakt. Je praat over Mama Sranang, Suriname, het land dat nog wel van je ouders is, maar niet meer van jou. Je praat over Papa Nederland, het land waar je bent opgegroeid maar nog altijd wordt buitengesloten. Én jullie praten over het vreselijke nieuws… Wat zal dit betekenen? Zitten wij in de Bims of zit de Bims in ons…?

Met BIMS gaat Priscilla Vaudelle op zoek naar een nieuwe musicaltaal. BIMS (part I) is de eerste stap in een langere reeks muzikale voorstellingen, waarbij Vaudelle met componisten en songwriters onderzoek doet naar de kracht van songs in een maatschappelijk urgent verhaal.

BIMS
Donderdag 27 jan 19:30 | door Lost Project


3 REACTIES

 1. De Surinaamse Jongeren van de Bijlmermeer kunnen beter in hun kamer achter hun bureau zitten achter hun studieboeken, dan op hun balkon naar hun buurt te kijken en ka wat er daar gebeurt.

  Hierdoor kunnen ze hun eigen toekomst naar een hogere level brengen als het ze lukt een juiste diploma te krijgen en goed gedrag vertonen of gaan ondernemen.
  gemodereerd

 2. @passant je hebt gelijk. Want vooral in koude Nederland op de balkon staan kijken en schreeuwen veels te koud wat je wilt ook schreeuwt over racisme het gaat niet helpen ook een musical en toneelstuk niet zelfs VN ook niet op den duur VN hun raken ook moe van al het racisme in Nederland het is er altijd en zal niet weggaan. Ik leef er ook mee racisme ook onder elkaar bevolkinggroepen en in gemeenschap is een oude traditie eens of niet in Nederland! Zo is het wel.
  gemodereerd

 3. Een deel van de Surinaamse bevolking voelt zich altijd gediscrimineerd en noemen het racisme. Maakt niet of ze in Suriname, Nederland of elders op de wereld wonen.
  Zelf zijn ze ook niet vies van racisme jegens anderen, dat ontkennen ze.

  Witten zijn racistisch jegens zwarten, zwarten zijn racistisch jegens witten, terwijl ze onderling elkaar discrimineren.
  Is altijd zo geweest, zal ook altijd zo blijven.
  Ken je eigenwaarden en sta boven boven racisme.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.