20-jarige jongeman ruim twee weken vermist

7
20-jarige jongeman ruim twee weken vermist

Het hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit van het Korps Politie Suriname, verzoekt de opsporing van de vermiste Luciano Charry. Deze 20-jarige in Coronie geboren jongeman is nu ruim twee weken vermist.

Hij is op maandag 20 december 2021, omstreeks 14.00uur van huis aan de Soekhanstraat te Paramaribo vertrokken met onbekende bestemming en sedertdien niet huiswaarts gekeerd.

Luciano is van Creoolse afkomst, 1,65m lang en mollig en was gekleed in een lange witte jogging broek, donker blauwe trui, meldt de Surinaamse politie. Hij had vermoedelijk slippers aan.

Een ieder die informatie kan verstrekken over de verblijfplaats van deze vermiste wordt verzocht om contact te maken met de politie van de ressort Kwatta op de telefoonnummers 436132, de Centrale Meldkamer op 115 of de dichtstbijzijnde politiepost.


7 REACTIES

 1. Misschien is hij stiekem naar een buurland vertrokken, voor een betere toekomt.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. luciano charry is geen kriool, maar een afro-surinamer. een nazaat van afrikanen die naar suriname waren gebracht rond 1670. een kriool is een europeaan die in de kolonie is geboren. een leeuw wordt nooit een koe.

  ANTW: Oh, okee bedankt. Maar misschien kunt u het aan KPS doorgeven want zo staat het in het opsporingsbericht: https://politie.sr/v-e-r-m-i-s-s-i-n-g-charry-luciano/
  gemodereerd

 3. aj roy
  je wil geen creool meer zijn noh, wel jongen wij zijn wel creolen hoor en onze voorouders komen net als die van jou uit Afrika. Mijn vader kwam niet meer bij van het lachen toen ik voor hem voorlas wat je geschreven hebt. je bent geen creool, maar avrosurinamer
  wat ve ka kom je zeggen dat creolen Europeanen zijn. Boi heeft corona je hersenen aangetast
  Maar misschien vergis ik me misschien ben je geen afrosurinamer, maar ben je EUropeaan.
  Wit mang heeft met je gedaan boi
  gemodereerd

 4. Roy Groenberg, wanneer in de toekomst een opsporingsbericht over een Surinaamse Buru opgesteld moet worden, zullen we zeggen; gezocht de Creool Buru X., huidskleur blank, haar blond en sluik, ogen blauw. Deze voortvluchtige heeft geen schijn van kans te ontsnappen omdat iedereen in Suriname hem meteen zal herkennen als een typische Creool.
  gemodereerd

 5. Wie de geschiedenis van Suriname wilt kennen moet ten minste de volgende belangrijke historische werken over Suriname gelezen hebben, te weten Teensta, Wolbers, Hartsinck en natuurlijk John, Gabriel Stedman. Het zijn dikke pillen en in oud Nederlandsch geschreven, maar het loont de moeite.
  Mijn reactie dat niet gaat over de vermissing van de creool, maar meer een reactie op de reactie van Roy was, is in eerste instantie niet door de moderator geplaatst. Kennelijk was hij onaangenaam verrast door de inhoud ervan. Wel meneer de moderator: er zijn nog veel meer dingen in de Surinaamse geschiedenis gebeurd waarvan wij geen weet hebben, dus denk niet dat wat jij niet weet ook niet is gebeurd. Je moet dus een onbegrijpelijk stuk niet a priori afkeuren omdat je dat niet op school hebt geleerd.
  Deze inleiding is nodig ter voorkoming dat mijn stuk ten tweede male niet wordt geplaatst.

  Mijn reactie aan Roy:
  het klopt dat de benaming Creool voor een in de tropen geboren witte gold. Tijdens de Emancipatie vonden onze witte overheersers de naam neger te denigrerend en werd de naam creool ook gegeven aan een vrijgemaakte slaaf.
  De naam van een weggelopen slaaf was Marron. Deze naam vind ik persoonlijk een erenaam. Waarom onze binnenlandbewoners een probleem over hun benamingen maken, begrijp ik dus niet.
  Maar dat is niet alles.
  Het kind van een witte met een negerin werd mulat genoemd (algemeen bekend)
  het kind van een mulat met een creoolse werd kaboeger genoemd (minder bekend)
  onbekend zijn de volgende benamingen;
  het kind van een witte met een Indiaanse of een mulat met een witte vrouw werd mesties genoemd.
  het kind van een mesties met een witte vrouw werd poesties genoemd.
  Het kind van een poesties met een witte vrouw werd kasties of witte creool genoemd.
  Maar, hoe je het draait of keert: de witte creool had nog steeds het bloed van een zwarte in zich en was dus in de ogen van een witte nog steeds zwart.
  Is het moeilijk. Stedman maakt het nog moeilijker door de termen Tercerone en Quarterone uit de kast te halen, waaraan ik voorbij ga.
  Mijn conclusies: de Nederlanders waren en zijn nog steeds meesters in het bedenken van namen om mensen in hokjes te plaatsen. Ik hoef alleen te wijzen op de niet lang geleden ingevoerde benamingen allochtoon en autochtoon en de latere benamingen hieromtrent.
  O ja, voor de volledigheid: de Brits Indische immigranten werden door de witten koelies genoemd (hiervoor verwijs ik slechts naar de oude kranten van Suriname). Deze naam vinden de bedenkers ervan intussen beledigend en willen dit woord uit alle geschiedenisboeken wijzigen.
  Brits Indiers en Chinese contractanten en ook Javanen, die onder het juk van die wurgcontracten wilden ontsnappen en letterlijk op de vlucht sloegen werden deserteurs genoemd.
  Mijn overall benadering is een vraag die wij eigenlijk aan een psycholoog moeten stellen en die is:
  Hebben al deze benamingen, waarvan de witte het belangrijkste onderdeel is (zie boven) niet negatief gewerkt onder onze donkere landgenoten en ze een minderwaardigheidscomplex doen oplopen.Als je elke dag te horen krijgt dat zwart lelijk en slecht is ga je op gegeven moment daarin geloven.
  Dat laatste vind ik ten onrechte omdat in mijn ogen black nog steeds Beautiful is.

  Ja, ik weet dat u op dit moment met uw ogen zit te knipperen, maar dit is slechts een stukje geschiedenis Suriname, bekeken door een Surinaamse bril.
  Ja, moderator, ik hoop dat je de kwaliteit van dit stuk kan begrijpen en waarderen en niet besluit om het niet te publiceren want daarmede verander jij de geschiedenis niet.
  Gedenk: geschiedenis is een aaneenschakeling van gebeurtenissen, die achteraf niet meer te veranderen zijn en waarmede je, leuk of minder leuk, moet leren leven.

  hiermede hoop ik dat het misverstand tussen mij en de moderator is opgelost. ik zal voortaan uitdrukkelijk de bronnen van mijn reacties vermelden.
  Natuurlijk hoop ik dat die vermiste jongeman gezond en wel weer thuis is.
  gemodereerd

 6. Als ik de reactie van mensen lees is het een therapie voor mij, ik lach
  en ik huil. Dus als je in Su als een zwarte geboren bent, dan ben
  je volgens Roy Groenberg een Afro – Surinamer. Roy: blijft van die fles af,
  want je gaat ras kalen mang.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.