Suriname per 1 juli 2022 voorzitter van de CARICOM

3
Suriname per 1 juli 2022 voorzitter van de CARICOM

De Republiek Suriname zal vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 het voorzitterschap van de Caribbean Community (CARICOM) bekleden. In deze hoedanigheid zal ons land fungeren als gastland tijdens de 43e Reguliere Vergadering van de CARICOM Staatshoofden en Regeringsleiders, welke zal worden gehouden van 4 tot en met 6 juli 2022. 

President Santokhi neemt als inkomende voorzitter, vooruitlopend op het voorzitterschap, vanaf januari 2022 deel in het Bureau tezamen met de zittende voorzitter, de Premier van Belize, John Briceño en de uitgaande voorzitter, de Premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne. Het Bureau heeft als belangrijkste taken het plegen van overleg tussen de lidstaten en belanghebbenden ter ondersteuning van de regeringsleiders bij het nemen van beslissingen en het faciliteren van de uitvoering van besluiten van de CARICOM-vergadering op zowel lokaal- als regionaal niveau alsmede het aansturen van het CARICOM Secretariaat over beleidskwesties. 

Het Surinaamse staatshoofd zal de komende 18 maanden intensiever betrokken zijn bij de ontwikkelingen in de Caribische Regio. In het zogeheten ‘quasi-cabinet’ van CARICOM Staatshoofden is het portfolio van Suriname gericht op genderaangelegenheden, jeugd, sport en cultuur. Tevens buigt de CARICOM zich over regionale vraagstukken zoals klimaatverandering, regionale veiligheid, toerisme en voedselzekerheid. 

Ten behoeve van de ondersteuning van het Staatshoofd bij het bekleden van het voorzitterschap is een speciale CARICOM-commissie ingesteld bestaande uit functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, het Kabinet van de President en enkele overige relevante instanties.


3 REACTIES

 1. Z. E. Santokhi laat er geen gras over groeien.

  Tja go. Set kong !

  Suriname voorwaarts.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 2. Ik hoop dat hij (Santokhi) de interne problemen van de Caricom onder de aandacht brengt van de lidstaten. Aangezien ik de mening ben toegedaan dat de Caricom een doodgeboren kindje is, heb ik mij niet bezig gehouden met de Caricom. Ik wil wel 2 problemen aanstippen, te weten:
  1. problemen met de doksenclub met betrekking tot export doksen naar Trinidad.
  2.Het feit dat Barbados van Bouterse grond zou krijgen voor het fokken van hun Black Belly schapen.
  Dat laatste ging niet door omdat Bouterse is gaan inzien dat het fokken van schapen ook door Surinaamse boeren kan worden gedaan en dat dit project paste in het kader van de voedselschuur van Suriname.

  Ik ben dus benieuw of de Caricom een succes wordt
  gemodereerd

 3. Voordat ik het vergeet: de Caricom bestaat uit ongeveer 20 landen, dus zullen er ongeveer 20 delegaties Suriname in juni bezoeken. De vraag rijst welke indruk Suriname op hun zal maken en met welke indrukken ze uit Suriname zullen vertrekken.
  Reden van mijn vraag is, dat ik uit reacties op dit forum begrepen heb dat Suriname en met name de stad Paramaribo er heel smerig bij ligt.
  President u heeft dus ruim 5 maanden de tijd om die puinzooi in Paramaribo op te ruimen. En dit opruimen moet u niet ad hoc doen, maar permanent. Een blijvend schoonhouden van de stad kost minder dan wanneer u periodiek honderden blikken schoonmakers moet opentrekken om de schoonmaakklus snel te klaren.
  Het is dus in uw belang dat de delegaties achteraf zeggen dat Paramaribo schoon en netjes was dan te vertellen dat Paramaribo op een brok pranassie leek.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.