Defensie kan geen uitspraak doen over lopend onderzoek gestolen zware wapens

16
Defensie kan geen uitspraak doen over lopend onderzoek gestolen zware wapens kan geen uitspraak doen over lopend onderzoek gestolen zware wapens
Beeld: De Straat.

Het Surinaamse ministerie van Defensie heeft vandaag een reactie uitgebracht, naar aanleiding van een bericht over de vondst van vijf AK-47 geweren. Deze zouden onlangs zijn aangetroffen in de omgeving van de Cultuurtuinlaan in Suriname. Volgens Starnieuws maken deze zware wapens deel uit van het depot van het Nationaal Leger, thuis bij ex-president Desi Bouterse.

Defensie zegt dat zij geen mededelingen kan doen over een lopend onderzoek en of een reeds ingestelde vervolging. Het Openbaar Ministerie (OM) is met uitsluiting van elk ander orgaan verantwoordelijk voor de opsporing en belast met de vervolging van alle strafbare feiten. 

Volgens minister Krishna Mathoera is een speciaal team, bestaande uit politieambtenaren en leden van de militaire politie onder leiding van het OM belast met het onderzoek van de gestolen wapens en munitie van het Nationaal Leger uit de wapenkamer van ex-president Desi Bouterse.

“En daar kan de uitvoerende macht zich niet mee inlaten. Om het belang niet te schaden. Inlichtingen en informatie die kunnen leiden tot oplossing van de zaak of tot het vinden van de wapens worden doorgeleid naar het team”, zegt de bewindsvrouw.

Mathoera benadrukt dat conform artikel 9 van de Vuurwapenwet het verboden is een vuurwapen voorhanden te hebben zonder daartoe bevoegd te zijn. Ook handgranaten horen daarbij. Wapens in handen van personen, die daartoe niet gerechtigd zijn, vormen een ernstige gevaar voor de veiligheid. Alle opsporingsambtenaren hebben de plicht om illegale wapens op te sporen, maar ook elke burger heeft er belang bij om hieraan bij te dragen.

Ze roept een ieder op om elke informatie over de gestolen wapens of welk ander illegaal wapen terstond ter kennis te brengen van opsporingsambtenaren en of het Openbaar Ministerie. De Minister benadrukt dat de regels en procedures met betrekking tot wapens van het Nationaal leger zijn aangescherpt.

Alle wapens en munitie die nog overgebleven waren in de wapenkamer van de ex-president zijn enkele maanden terug al opgehaald door de Militaire Politie (MP).

Leo Brunswijk ging een paar dagen geleden in op de vondst van de wapens.


16 REACTIES

 1. Wat erin de case moet gebeuren is Interpol, CIA, Mossad, MI6, AIVD, Franse geheime dienst DGSE, enz. Het gaat om militaire wapens en de Ambassades van deze landen in Suriname kunnen hun geheim agenten inzetten.

  Het gaat niet om eenvoudige wapens, maar zware militaire wapens, waarmee een regering is zo’n klein land als Suriname met een militair crimineel als ddb een coup gemakkelijk weer gepleegd kan worden.

  In juni vorig jaar werden bij Bouterse thuis gestolen 25 AK-47-geweren (kalasjnikovs), drie Steyr-geweren, twee zware machinegeweren, twee granaatwerpers, een mitrailleur, vijf karabijnen, zes Taurus-pistolen en een Browning-pistool gevonden. Is dit alles? Voor u een vraag, voor velen een weet. ddb gaf aan dat de bezitters ervan de wapens wilden inleveren.
  Per saldo, er zijn meer militaire wapens bij criminelen in Suriname en ddb weet waar die wapens zijn.

  In juni vorig jaar werden bij Bouterse thuis gestolen 25 AK-47-geweren (kalasjnikovs), drie Steyr-geweren, twee zware machinegeweren, twee granaatwerpers, een mitrailleur, vijf karabijnen, zes Taurus-pistolen en een Browning-pistool. De vraag, heeft ddb niet meer plaatsen in Suriname waar militaire wapens zijn opgeborgen? Dat gaat hij niet vertellen. Als het voorval van zijn kleinzoon niet had plaats gevonden, was deze bron van wapens niet gevonden. Waarom zou ddb deze zware militaire wapens in zijn bezit hebben? Zie wat er op 25 Februari 1980 heeft plaats gevonden in Suriname en zie hoe door de rechtszaak van 8 december hij bijna geen mogelijkheden heeft om zich te verplaatsen. Een kat in het nauw gedreven, maakt rare sprongen.

  Een speciaal team, bestaande uit politieambtenaren en leden van de militaire politie onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM), is belast met dit onderzoek.

  Een speciaal team, bestaande uit politieambtenaren en leden van de militaire politie onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM), is belast met dit onderzoek.
  Veels te zwak en onbetrouwbaar

  Daarom moet men deze buitenlandse geheimagenten in Suriname met hun methoden en equipment ingezet worden om deze wapens snel op te sporen en de daders in hun nekvel te pakken en achter slot en grendel te plaatsen.

  Men moet ddb het vuur nader aan de schenen leggen en hem duidelijk maken dat het speelkwartier is afgelopen, bij de eerste de beste move, is het einde oefening voor hem. Dat a ka san a bin mik tap 25 Februari 1980, was eens maar nooit weer. A ka san bin de na in (h)e(a)de, wan boen cooc cooc watra Sa Pur In Din.
  gemodereerd

 2. Poppenkastland moet de nieuwe naam van Suritje worden

  Puppetshowland

  Tata kondre crimineel toe maar a no so openlijk. Ze zouden geen zaken moeten willen doen met no shame Criminame.
  gemodereerd

 3. wie gelooft wie , en als er geen uitspraak komt van hoe of wat , geloven de mensen ook niet dat de overige wapens bij bouterse zijn opgehaald
  gemodereerd

 4. Zo! De minister van defensie geeft de broer van …. een les over de verhoudingen binnen een democratie. Hij doet er verstandig aan om deze spelregels in de oren van zijn oudere broer te fluisteren (bijvoorbeeld NIET liegen in het huis van het volk) want wanneer je betrapt wordt op een leugen in het parlement dan behoor je de eer aan je zelf te houden en je ontslag indienen. Ik hoor de oudere broer al zeggen, EER?! Wat is dat?
  gemodereerd

 5. Dat men niet bij machte is enige kennis te beheersen van Staatsinrichting en Staatrechterlijke verhoudingen binnen een rechtstaat is al erg genoeg. Maar dat het de klokkenluiders rol wilt gaan vervullen en inzichtelijk de democratische macht verhoudingen niet kan onderscheiden bevestigd voor de zoveelste keer dat, PECUNIA EST POTENTIA, per definitie geen alternatief is voor intelect.
  gemodereerd

 6. Begin de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname opa D op te halen op leonsberg en laat hij verklaren wat de wapens überhaupt bij hem thuis deden. En hou hem vast zolang hij de bronnen van de onderwereld niet prijsgeeft.
  Want zolang deze charlatan vrij rondloopt in de surinaamse samenleving, zal er géén rust en vrede zijn inderdaad Suriname.
  gemodereerd

 7. Deze zaak stinkt naar d misdaad en het ziet ernaar uit dat DDB een grote aandeel in de zaak heeft. De dood van zijn kleinkind zal er ook mee te maken hebben, vandaar zoveel geheimzinnigheid eromheen is. Er is een gezegde over een molen die langzaam maalt maar zeker. De tijd zal het wel leren wat er precies aan de hand is. Wij laten het over aan degene van wie de molen is
  gemodereerd

 8. Inderdaad Passant. Het wordt de hoogste tijd om alle revolutionairen en fascisten in dit land preventief op te ruimen door de CIA en of de MOSSAD. Dan pas zal ZE Santokhi in staat zijn om dit land op te bouwen. Zolang fascisten met revolutionaire ideeën rondlopen vormen zij een groot gevaar voor de democratie.
  gemodereerd

 9. Waarom worden er geen maatregelen getroffen om DDB in deze kwestie nader te onderzoeken.
  De tijd dat men bang moet zijn voor dit monster is allang voorbij. DDB is niets meer en niets minder geworden dan een grote angsthaas waar het creperen zich afwisselt met pijnlijke herinneringen aan zijn verschrikkelijke marteldaden in het verleden. GODs molen maalt langzaam maar zeker. Desi ga nu op het podium en laat het volk weten hoe het nu met je is, en hoe goed je je nu voelt. Ben je het graf al ingegaan?? wij horen je niet, je aanhangers willen je graag horen.
  gemodereerd

 10. Het valt op dat er een bevolking in Suriname is die zich niet laat horen als het om dit soort zaken gaat. Kan iemand mij uitleggen waar dit aan ligt?
  Wij hebben inderdaad een jonge bevolking, dat wil toch niet zeggen dat de jeugd geen mening heeft. Hoe kan het zijn dat een bejaarde ex militair nog grip heeft op een relatief jonge bevolking zoveel grip heeft. Nota bene heeft deze ex militair al een ticket in zijn bezit om het hiernamaals te moeten toe te treden.
  gemodereerd

 11. Ik vraag me af waarom al dit schiettuig bij DDB waren ???? Zeker om weer een coup
  ermee te plegen.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 12. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden….blijkbaar rammelt het onderzoeksrapport aan alle kanten en daarom kan het OM er niets mee.
  Durf ballen te tonen en pak degenen aan die zich meerdere malen schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Het volk blijft met vragen zitten;
  Waarom is en nooit een onderzoekscommissie ingesteld in deze zaak en waarom was het nodig dat hij (met zijn verleden) over een eigen wapendepot beschikte??
  Waarom is de moord op zijn kleinzoon in de doofpot gestopt?
  En hoe zit het met de drugsvangst in de auto’s van de lijfwachten van de vieze-plee-sident enige maanden geleden – de beslaglegging op het hout, die chinees was opgepakt maar, wie had die concessie nou afgegeven??
  Elke Surinamer weet dat aan deze zaken een luchtje zit, dus beleidsmakers, minister of president, steek je kop niet in ’t zand, maar neem je verantwoording en wees transparant!
  Als je eigen mensen niet meer te vertrouwen zijn, roep de hulp in van het buitenland.
  gemodereerd

 13. Niemand doet uitspraken over een lopend onderzoek om te voorkomen, dat de verdachten ten onrechte worden vrijgelaten. In dit geval zitten enkele verdachten nog steeds vast.

  Wanneer is de laatste rechtszaak v bouta. Geruchten (op soc media) doen de ronde dat het jsv het plan heeft geopperd om voor de rechtbank op de grond te liggen totdat de veroordeelde wordt afgevoerd naar de gevangenis. Dertig jaar rechtszaak is genoeg geweest.

  Die oma van starnieuws laat zich kennen door de jeugdige Xavi te bedreigen, plus slim suri, idem dito jc.

  Extra popcorn 🍿
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.