Nederland krijgt minister van Surinaamse afkomst

36
Nederland krijgt minister van Surinaamse afkomst
Foto (c) Ons Almere

De leider van de politieke partij D66, Sigrid Kaag, heeft zondagmiddag bekend gemaakt dat partijgenoot Franc Weerwind (57) op 10 januari minister van Rechtsbescherming wordt.

Weerwind is sinds 2015 burgemeester van Almere. Afgelopen zomer is hij voor een tweede termijn herbenoemd, waardoor hij in principe tot en met 2027 aan de stad verbonden zou zijn.

Voordat hij in Almere aan de slag ging, was Weerwind burgemeester van Velsen, en daarvoor burgemeester van de gemeente Niedorp. Franc is ook medeoprichter van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname.

Eerder werd de naam van Weerwind voor de portefeuille al door enkele landelijke media genoemd. Kaag heeft de kandidaten van haar partij zondagmiddag op bezoek gehad.

De nieuwe Nederlandse regering wordt waarschijnlijk diverser; Dilan Yesilgöz-Zegerius, VVD politica van Turks-Koerdische afkomst, wordt genoemd als de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid.


36 REACTIES

 1. Het gaat de goede kant op met Nederland gelukkig wordt het besf dat niet westerse Nederlanders er toe doen. Geduld is een schone zaak de Wilders, Bolke steins en vele anderen doen het in hun broek. de toekomst kun je niet naae jouw hand zette.
  gemodereerd

 2. Gefeluciteerd Minister Weerwind. Set Kon Set kon.

  Surineds Staan Al Heel Lang In De Wind, We kunnen nu wel best Weerwind gebruiken om ons uit de Wind te houden. We willen ons ruggengraat recht houden om recht door door al dat tegenwind te gaan.

  Mik Weerwind Kon We Wakti In. Set Kon Set Kon.

  Weerwind O Set It.
  gemodereerd

 3. Geen moer van betekenis voor ons. Hij is een nederlander punt uit. Wij moeten het hier van de stommerds hebben
  gemodereerd

 4. Eindelijk wordt die p..nis van Jus / pol vervangen, hij was gewoon een zakken vuller.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. Dus meer hoop op vrijspraak voor allochtone criminelen uit Suriname en Antillen ? En de deur voor Turkse immigranten en of vluchtelingen kan nu wagenwijd opengezet worden?
  gemodereerd

 6. Als Turken of Marokkanen een rol binnen de regering hebben, dan zorgen ze ervoor dat hun eigen mensen worden geholpen.
  Als Surinamers eeb rol krijgen in de regering, dan worden het slaven van de tata’s. Ze gedragen zich wit, omringen zich met witten en doen niks aan voor hun eigen gemeenschap. Anno 2022 zijn wij Surinamers nog steeds kontenlikkers van de witte meesters. Waarom?
  gemodereerd

 7. Mooi tori alleen hoofdpijn voor de Indische Geert en Thierry Ezel . Ik verzin het niet kijk maar:
  Wiktionary: baudet. baudet. noun. (familier, fr) Nom vulgaire de l’âne ou de la mule. baudet → ezel.
  gemodereerd

 8. December heeft het warmte record gebroken en het kabinet wordt nu warmer ingedeeld.

  Een goed begin van 2022 !

  Tja go. Set kong !

  “I have a dream”.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 9. De etnische afkomst van een minister,staatssecretaris,Eerste of Tweede Kamerlid of lid van de Raad van State maakt niets uit.Je zit daar niet voor een bepaalde groep.Je bent benoemd om de belangen van het volk te behartigen en de een is niet meer dan de ander.In Nederland wordt politiek niet bedreven langs etnische lijnen
  gemodereerd

 10. In Nederland kan alles , ook in de politiek , deze Nederlander van Surinaamse afkomst ( geen Surinamer ) , zal best zijn best doen voor iedere inwoner van Nederland en zijn mannetje staan , maar bemoei je niet met Surinaamse politiek.
  gemodereerd

 11. Bekijk het ook eens van een positieve kant dat jongere generaties Nederlanders met Surinaamse wortels ook een voorbeeld hebben om een hoge positie in de politiek te bekleden.

  Ook eens een keer iets anders dan voetballer, muzikant of media figuurtje.
  gemodereerd

 12. volgens de vastgeroeste Surinaamse filosofie is Franc Weerwind enkel een Nederlander, een Buitenlander!!
  gemodereerd

 13. Is zeker een heel goed begin van dit nieuwe jaar: 2022.
  Mooi om te horen dat er eindelijk een minister van allochtone afkomst in de Tweede Kamer komt. We hebben al een vrouwelijke partijvoorzitter van allochtoonse afkomst, Bij1. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Wel was er in het verleden sprake van andere allochtonen in de Kamer, namelijk mevrouw Griffith en nog iemand van de VVD dacht ik zo, maar helaas konden ze niet echt veel voor hun achterban doen. Uiteindelijk gaat het niet alleen om je achterban, maar om de gehele samenleving te bedienen. Dat lijkt mij gepast in een democratische samenleving.
  gemodereerd

 14. Correctie: geen allochtone of allochtoonse afkomst, maar moet uiteraard zijn: van Surinaamse afkomst. Gefeliciteerd heer Weerwind. U heeft hard gewerkt als burgemeester van Almere en omgeving; het is u wat mij betreft zeer wel gegund.
  gemodereerd

 15. Meer dan 100 jaar geleden was er ook al een minister met Surinaamse roots in de regering Dhr Weerwind is de tweede.

  ANT: Klopt, daarom staat nergens dat hij de eerste is.
  gemodereerd

 16. De man is een Nederlander van Surinaamse afkomst, waarom moet hij dan de belangen van de Surie’s behartigen ??? Hij is en wordt Mini -ster van NL en niet van Su, Pres Ch Santhoki behartigt toch ook geen, belangen van de Surie – Ned ???
  En buitendien kan die man ook niet in zijn 1tje beslissen. Leden van de 2de en de
  1 ste kamer staan er ook nog. Hij heeft ook nog te maken met de Mini – ster raad !!!!
  Kort samen gevat , hij wordt een ”Mini – ster van NL en niet van Su”.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 17. Smatje, je noemt mevrouw Griffith van de VVD, ik weet niet of ze nog lid is. Ze had staatsecretaris van justitie kunnen zijn alleen heeft Ivo Opstelten voor Teeven gekozen, uiteindelijk heeft god ze gestraft, ze moesten uit het kabinet weg wegens een bonnetje die ze niet konden vinden. Ik vind mevrouw Leaticia Griffith een geweldige vrouw. Ik vind het jammer dat de vvd zo met hun mensen omgaan. Ik ben zelf geen vvd stemmer. Dit soort dingens gebeuren ook bij de cda hoor, denk aan pieter omzigt.
  Ik wil de minister weerwind van harte feliciteren met de benoeming. Vergeet niet om Suriname af en toe te adviseren om het land naar een hogere level te brengen succes.
  gemodereerd

 18. Mooi maar het is een nederlander. Heeft vast een blanke vrouw.
  Voor Su maakt niets uit.
  Is een nederlander op plek in nederlandse regering.
  gemodereerd

 19. Griffith van de VVD is ook een bijzonder onsmakelijk kontelikker. Zij deed in 2008 ook volop mee met het stigmatiseren van Marokkaanse jongeren dat zij zo bij criminaliteit betrokken waren. Maar met geen woord wordt door haar gerept over de criminaliteit door Antillianen en of Surinamers. Bovendien was deze meelopertje ook nog eens voorstander van de oorlog in Trak. Mensen die haar een veer in haar achterste duwen zullen de slavenhouders ook iconen vinden.
  gemodereerd

 20. De ‘Krabben’ (in de ton) beginnen zich of gaan zich (te) roeren🙈🙈
  Laat je niet intimideren Minister Weerwind, ook niet in je privé leven, door niemand, doe gewoon waarvoor je bent gevraagd. Succes en werk ze!!!!!!!!!
  Franc, Luku bung, ding “law” sma ô suku ju fu du ding takru wroko👊🏽👊🏽
  gemodereerd

 21. @Debby
  Inderdaad maakt het voor Su niets uit.Hij is voorgedragen door een Nederlandse fractie om zitting te nemen in een Nederlands kabinet.
  Dat hij Surinaamse roots heeft is een bijkomstigheid.Dus moet hij de belangen van het Nederlandse volk behartigen en daar zitten ook Surinamers of Surineds tussen.Dus ze komen aan hun trekken.Nogmaals in Nederland wordt politiek niet bedreven langs etnische lijnen.
  gemodereerd

 22. @ Percival

  Waarom chapeau, het is toch zo ?????

  @ Debby

  Nederlandse vrouwen zijn ook mensen zoals jij en andere vrouwen,
  alleen hebben ze geen kroeshaar, als een krioro Uma.
  Ze kunnen ook kinderen baren, dus san é psa??? Maar ik begrijp
  wat je bedoeld. Anton de Kom had toch ook een blanke vrouw,
  wat is er mis mee ????

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 23. – Tarapatie (Tara) Oedayraj Singh was ook een Groen Links Tweede Kamer Lid, ( 1994 -2001)
  – John Leerdam was ook een Tweede Kamer Lid ( PVdA (2003 – 2010 – 2012),
  Er zijn ook enkele andere geweest.

  T.a.v Franc Weerwind moeten SuriNeds niets verwachten.
  SuriNeds moeten zich niet rijk rekenen, nee hebben we, ja kunnen we krijgen. We moeten niets verwachten. Dat is de beste opstelling. Bovendien zijn Surinamers, erg verdeeld, ook niet strijdvaardig voor hun doelen, zoals Torkus en Mokros dat zijn.

  Goede opleidingen met een diploma, voor je zelf daarna keihard te gaan werken werken is het beste dat SuriNeds kunnen/moeten doen. Ook verstandig met he geld omgaan is heel belangrijk.
  gemodereerd

 24. @Wat
  Ik blijf me verbazen over de bekrompen en racistische opmerkingen naar eigen land genoten.
  Waar je bent geboren, daar is waar je thuis is, dus deze heer is gewoon een Surinamer. Dat je in een ander land woont en werkt maakt geen reet uit. Ook niet als hij een witte, gele vrouw heeft. Een witte man met een Surinaams paspoort noem je wel Surinamer? Geen wonder dat ze ons uitlachen om deze bekrompen denkwijze en maar moord en brand roepen om racisme, wat doen we zelf??
  gemodereerd

 25. Staatssecretaris Philomena Bijlhout (LPF), 22 july 2002 – 23 July 2002. Kabinet J.P. Balkenende
  gemodereerd

 26. Zo nu krijgen we eindelijk ons aow. Het aow gat behoort straks tot het verleden
  Mijn ouders hebben hier recht op. Er is maar 1 partij bij jullie die echt iets voor ons wil doen en dat is d66.
  gemodereerd

 27. @Mijke

  Met stelligheid schrijf je dat het AOW-gat straks tot het verleden gaat behoren.
  Denk je echt omdat Weerwind, een Nederlander van Surinaamse afkomst, die minister zal worden in het 4e kabinet Rutte, dat snel geregeld zal krijgen?
  Niet alleen jouw ouders maken aanspraak om een volledige AOW. Alle Nederlanders van Surinaamse afkomst die de AOW-leeftijd hebben bereikt, hebben daar recht op.

  Hoewel ik geen fan ben van de politieke partij D66, hoop ik wel dat dhr. Weerwind het als minister goed zal doen. Maar ik verwacht geen wonderen van hem en ook niet van de andere ministers. Kan alleen hopen dat ze naar eer en geweten hun functie als minister uitoefenen. Ook in Nederland halen ministers fratsen uit, die in de doofpot verdwijnen. Politiek is een vies vuil spel, dat over de hoofden van de burgers wordt gespeeld.
  gemodereerd

 28. Ook witte Nederlanders ea die enige tijd of jaren in het buitenland hebben gewoond hebben een AOW-gat.

  Dus SuriNeds moeten niet te vroeg juichen.

  Bovendien is minister Franc Weerwind niet daar voor de Surineds geplaatst maar voor alle Nederlanders ea.

  Het zou was moois zijn dat Weerwind daar voor de Surineds is geplaatst om hun AOW-gat te vullen.
  gemodereerd

 29. Als allochtoon moest hij bedanken, want is hetzelfde kinderopvangtoeslag-regime.

  Ee schande dat VVD toch weer grootste partij is geworde, ee schande …..
  gemodereerd

 30. @
  Passant
  Ik ken 20 Nederlanders persoonlijk die een AOW gat hebben.Sommigen ken ik nog van de middelbare school in Utrecht en van mijn studententijd.
  gemodereerd

 31. Zoek de site ditjes en datjes, dan wo si sani. Hij is een ekte Surinamer. Minister messy Suri man

  Aow gat: als jij id jaren 70 uit Su bent vertrokken, en werkte, en je kocht toen je pensioen af, om te genieten vd toen nog hoge Surinaamse koers in NL, dan had je een verzekering moeten afsluiten om dat gat te vullen. Dit kon en kan nog steeds.

  Als jij id jaren 70 uit Su vertrok, niet werkte, dus niets hebt afgekocht, DAN HEB JE RECHT OP GEEN MOER. Je hebt pas recht op een tropen pensioen, ALS JIJ JE PENSIOEN NIET HEBT AFGEKOCHT. Je werd ingezetene van een ander land, waar je pensioen hebt opgebouwd, daar moet je het van doen.

  Id jaren 80 kwam je feesten, onderbroek haarband, alles werd op kleur gecoördineerd. A moni dat den moes ben pot opzij fu vul a olo tidei. Mi ne sar no wan sma. En den no moes suku moro moni. Tek a €500 go lib in Sranan, dan ju na miljonair

  Soortu recht? Rommel
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.