Herbouw ingestort ouderlijk huis Anton de Kom begint deze maand

5
Restauratie ingestort ouderlijk huis Anton de Kom begint deze maand
Het ouderlijk huis van Anton de Kom in Paramaribo is onlangs ingestort.

Het huis waarin Anton de Kom in Suriname heeft gewoond is onlangs ingestort. Dit komt niet als een verrassing; de houten woning verkeerde in deplorabele staat en daarom werd er rekening gehouden met het instorten. Vandaar dat er in oktober al een schutting om het huis werd gebouwd.

Dat zei Marcel de Kom, kleinzoon van Anton de Kom, deze week tegen ABC Online. Het idee is om het huis af te breken waarna er een replica van de woning op dezelfde plek namelijk op de hoek van de Hofstraat en de Anton de Komstraat zal verschijnen.

De werkzaamheden zouden reeds gestart zijn, maar hebben wat vertraging opgelopen onder ander door het overlijden van Anton’s zoon Cees de Kom en zijn vrouw, op respectievelijk 25 november en 8 december 2021.

Het is de bedoeling dat dit project in januari 2022 weer wordt opgepakt. De restanten van het huis zullen netjes afgebroken en verwijderd worden, waarna de stappen gezet zullen worden voor de nieuwbouw op basis van een schets van de replica. Deze zal daarvoor nog nader uitgewerkt worden.

Kleinzoon Marcel de Kom vindt het belangrijk dat dit huis wederom gebouwd wordt. Het huis moet dienen als een momument en symbool voor de rol die revolutionair De Kom heeft gespeeld.


5 REACTIES

 1. Wat jammer dat het zover is gekomen dat het huis van Anton de Kom afgebroken gaat worden en vervangen wordt door een replica. Maar gelukkig dat de geschiedenis van deze grote strijder tegen onrecht daarmee in ieder geval niet verloren gaat. Het zou toch geweldig zijn als dit gebouw een internationaal (studie)centrum wordt voor strijd tegen onderdrukking en (neo)kolonialisme. War zou het geweldig zijn als dit straks in 2025 het centrum van activiteiten zou worden voor het vieren van de onafhankelijkheid
  gemodereerd

 2. Ik hoop dat toeristen het huis van binnen en buiten kunnen bezoeken en de gelden daarvan terecht komen voor het in stand houden.
  Iets waar ze in Suriname heel veel moeite mee hebben helaas
  gemodereerd

 3. Het zou heel mooi en nobel zijn als er van redelijk goeie stukken hout van dit huis enkele kunstwerken worden gemaakt om de nieuwbouw een sfeer van Anton mee te geven. De stukken hout zullen dus ook bewerkt moeten worden om hun duurzaamheid te vergroten.
  gemodereerd

 4. als bouta ballen heeft moet hij de herbouw betalen van het geld dat hij gestolen heeft van het volk , maar als Anton de Kom nog zou leven had hij gezegd , bouta jij massamoordenaar ,ja bouta wil jij mij door het slijk halen
  gemodereerd

 5. Wij hebben thuis een “Rotbankje” dat gemaakt is van stukjes hout van de Rotterdamse roltrap van de Maadhaven. Ik hoop ook zoiets te kunnen kopen van het oude huis van Anton de Kom. Ik houd me graag aanbevolen!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.