Chinese ambassadeur ondersteunt operatie ‘Veilig Suriname’

18
Suriname zet militairen in om politie te ondersteunen bij criminaliteitsbestrijding
(Archiefbeeld) Zichtbaarheid militairen op straat moet veiligheidsgevoel vergroten. Foto (c) Defensie Suriname

De Chinese ambassadeur Han Jing ondersteunt de operatie ‘Veilig Suriname’. Dit heeft hij kenbaar gemaakt tijdens een onderhoud dat hij deze week had met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie bij de Chinese ambassade.

De Surinaamse bewindsman en de ambassadeur hebben hierbij het belang van de veiligheid in het land voor investeerders en ondernemers onderstreept. Minister Amoksi heeft aangegeven dat Suriname met grote ernst werkt aan de handhaving van de veiligheid. De bewindsman merkte op dat China een belangrijke partner is in het veiligheidsbeleid van Suriname.

Op de meeting was ook een vertegenwoordiging van het Korps Politie Suriname (KPS) aanwezig, bestaande uit de inspecteur eerste klasse Steven Rozenblad tevens de liaison naar de Chinese ambassade, inspecteur eerste klasse Orpheu Valpoort, hoofdinspecteur van politie Melvin Pinas en Marc Karg, veiligheidsadviseur van Justitie en Politie.

Na het onderhoud tussen de minister en de ambassadeur hebben verschillende deskundigen presentaties gehouden over het Surinaamse veiligheidsbeleid. Daarbij is ingegaan op het beleid met betrekking tot de verschillende vormen van criminaliteit, alsook actuele cijfers hierover. Zo presenteerden hoofdinspecteur van politie, Melvin Pinas en zijn team, de statistieken van criminaliteit in vergelijking met het afgelopen jaar. Zij gaven ook aan welke stappen ondernemers kunnen ondernemen om hun veiligheid te waarborgen.

Vervolgens plaatste veiligheidsadviseur Karg de situatie van Suriname binnen de internationale context. Suriname is in de gelukkige positie dat zij samenwerkingen heeft met landen in het Caraïbisch gebied en ook daarbuiten. Verder zit Suriname in veiligheidspartnerschappen zoals Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS), Interpol, Europol en anderen die criminaliteitsbestrijding en verhoging van de veiligheid technisch ondersteunen.

Vanuit het ministerie is ook het beleid met betrekking tot illegale immigratie en mensensmokkel gepresenteerd. Daarbij zijn de verschillende uitingen die deze vorm van criminaliteit aanneemt in Suriname aangekaart. De opvang en facilitering van slachtoffers van mensenhandel en illegale immigranten worden serieus genomen. Suriname vangt deze groepen op verschillende manieren op en faciliteert ze dan met inachtneming van geldende wetgeving en internationale verdragen.

Tot slot is aangegeven dat Suriname het veiligste land is in het Caribische gebied. Het ministerie werkt er hard aan om op dit feit voort te borduren. De economic and commerce attache van de Chinese ambassade bevestigt dat Suriname daarom zeer geschikt is als investeringshaven, gezien haar unieke positie als veiligste land in de Caribische regio.


18 REACTIES

 1. Begrijpelijk dat dit initiatief door de Chinese ambassadeur wordt gesteund want het zijn vooral Chinese ondernemers die slachtoffers zijn van roofovervallen. Kan deze ambassadeur een bataljon militairen uit China importeren om de orde te handhaven.
  gemodereerd

 2. Dat de chineze winkeliers er ook van gaan profiteren dat is een feit. Maar waarom lijkt het alsof Su regering stiekem denkt laten de Chinezen bemoeien dam krijgen we attributen, auto’s en weet ik veel. Jullie zagen nederland als jullie verlosser, waarom reageren die niet?? Waarom geen hulp van die hoek??
  Wat heeft ned tot nu tod betekent voor deze regering?? Niets en ook niets.
  Uitbaggeren was weggehaald van China, vergeet niet dat ze het ook weten.
  Met china en cuba hadden we niet de helft coviddoden als wat we nu hebben in Su.
  gemodereerd

 3. In de regering, politie en leger zitten ook veel criminelen. Het zal een zeer moeilijke klus worden.
  gemodereerd

 4. De media en de journalistiek moeten de bewering “Tot slot is aangegeven dat Suriname het veiligste land is in het Caribische gebied” onderzoeken.
  Want is Suriname wel het veiligste land in het Caraibisch gebied ?
  Landen en diverse internationale instituten hebben statistieken beschikbaar.
  Suriname staat bekend als drugsdoorvoerland en hoge politieke functionarissen hebben relaties met internationale criminele organisaties, de illegale wapenhandel en de diefstal van wapens van het Nationaal Leger bij een voormalig president thuis en het nog niet kunnen oplossen terwijl deze oud president van Suriname volgens zijn eigen zegge contact heeft met de ondro gron, zijn hier bewijzen van.

  Worden hier niet verschillende cijfers door elkaar gehaald, over welke veiligheid gaat het ? Verkeersveiligheid zegt niets over criminaliteit.

  Voelen de burgers en de ondernemers zich veilig in Suriname ?
  Zelfs woningen in buurten waar het normaal veilig was worden nu voorzien van diefijzer.

  De Surinaamse media maakt te weinig huiswerk.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. ‘Tot slot is aangegeven dat Suriname het veiligste land is in het Caribische gebied. Het ministerie werkt er hard aan om op dit feit voort te borduren’
  Who is fooling who??…..men verkeerd blijkbaar in de ontkenningsfase
  gemodereerd

 6. Zichtbaarheid militairen op straat moet veiligheidsgevoel vergroten. Foto (c) Defensie Suriname
  ======
  Dat is echt kolder. Overdag gebeurt er heel weinig. En in het centrum van Paramaribo gebeurt er weinig. De militairen zijn alleen overdag tot de vooravond aanwezig. De boeven, misdadigers en criminelen opereren vanaf 12.00 uur in de avond tot de ochtenduren.
  gemodereerd

 7. Waarom bemoeit hij zich met een binnenlandse aangelegenheid van Suriname. Dat moet je eens met China proberen dan kan je de reactie van tevoren uittekenen. Probeer maar eens wat te zeggen over mensenrechten.
  gemodereerd

 8. Btw, de groep dom-Suriname is nog steeds heel groot.

  Hoe staat het met de veiligheid als straks Ronny Brunswijk of Dagubert Dilip president van Suriname wordt ?

  ABOP heeft geen kader, alle paarse patjakkers zijn onder gebracht bij ABOP. Valse diploma’s en zwart geld horen ook bij onveiligheid en criminaliteit !

  Er wordt nu gewerkt aan veiligheid maar hoe zit het met de veiligheid van Suriname na de volgende verkiezing ?

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 9. Zelfs met onze veiligheid is China bemoeizuchtig. Het is triest dat wij Surinamers niks alleen kunnen.
  We zijn sinds na de slavernij nog steeds aan Nederland gebonden. Alles uit Nederland kopieren wij en zelfs hier op waterkant.net is er nieuws uit Nederland.
  We zijn zo dol op hulp uit buitenland alsof we verlamd zijn. Kuie volk zijn we. Zelfs het moederland Ghana is niet zo lui als wij. Zonder de Chinezen en Hindu’s zou Suriname honger lijden.
  gemodereerd

 10. De bewindsman merkte op dat China een belangrijke partner is in het veiligheidsbeleid van Suriname.

  Hoezo is China een belangrijke partner
  China levert geen bijdrage bij het opsporen want geld spoort geen criminelen op juist trekt het criminelen aan.
  China levert geen personeel misschien wel materieel en materieel spoort geen criminelen op.
  gemodereerd

 11. We hebben een criminaliteits vraagstuk in Suriname maar dat de chineze amba zich mee bemoeit grenst aan inmenging in interne zaken dat china niet tolereert binnen hun eigen genzen. Dus meneer ambassadeur wij zijn nog geen kolonie van china, dus……………….
  Mag de Surinaamse amba in bejing uitlatingen doen over mensen rechten in china, democratie in hong kong, Taiwan?
  gemodereerd

 12. Er is veel mis met Suriname en de Surinamers sinds de staatsgreep van Suriname op 25 Februari 1980, oa normen en waarden.

  De vraag, Wat is nodig of Hoe kunnen wij Surinamers heel snel weer normen en waarden bij brengen? Wie moeten dat doen? Wie moeten er allemaal voor opstaan dat Surinamers bijna 100 % geven voor normen en waarden? Bij heel jonge kids weet ik het wel, maar hoe zit het met opgeschoten jeugd en volwassenen?

  Hoe sterk moeten de leiders zijn, niet alleen in de politiek, maar alle leiders die het ergens voor het zeggen hebben. Kwaliteit van deze mensen die het voorbeeld moeten zijn. is heel belangrijk, naast de
  grondwet.

  Surinamers moeten weer normen en waarden worden bij gebracht.

  Surinsmers die het in een organisatie voor het zeggen hebben, ik roep u op dit te doen. Ook de overheid zal de Surinamers moeten laten weten dat er wetten en regels zijn en dat de politie en rechterlijke macht hun werk hierin gaan doen.

  Keihard optreden tegen iedereen die zich niet aan een regel/ wet vertreedt.

  Samen Werken, Samen Sterker
  gemodereerd

 13. Gevonden AK-47 geweren uit wapendepot Bouterse
  Waarom wordt DDB niet ondervraagd in deze kwestie, hij heeft al voor veel ellende gezorgd in Suriname. Het is alom bekend dat hij meer weet ven de wapen diefstal in zijn eigen woning. Dit is reden voor een grondig onderzoek. Dus President Santokhi en de VP maak er zo snel werk van om DDB weer aan de onderzoek tafel te slepen. Dit keer moet hij ervoor boeten voor gemaakte fouten alle verontschuldigingen ten spijt. Het is geen publieksgeheim dat DDB gewoon uit zijn lijden verlost wil worden door opgepakt te worden en veroordeeld wordt voor alles wat hij op zijn geweten heeft. Dat is zijn innige wens om het jaar 2022 in te gaan het leven is voor hem nu ook geen prettige issue meer.
  gemodereerd

 14. Bordo houdt groot feest in Moengo; er is niet opgetreden
  “Mi ben stress omdat den no wan gi moni fu rehabiliteer NIS. Dus mi ontstress nanga a party”, zegt Bordo
  Over de gevolgen van het feest en Covid-19 zegt de organisator van het feest dat hij dit soort vragen niet wil beantwoorden. Hij is niet de enige die feest viert.
  Ook weer zoiets als klasse justitie. Zijn voorzitter en handlangers worden niet opgepakt en hij hoeft daardoor niet te vrezen voor boete en of gevangenneming.
  Tj a Santokhi frede hatelijk net als achterban van VHP

  Ben ik de enige die beweert dat een deel van de inwoners van Suriname schijt heeft aan wet en regelgeving? Zal maar niet zeggen welk deel anders wordt mijn posting niet geplaatst
  Bijvoorbeeld:
  een liegende VP die ondanks beelden beweert dat jounalist helemaal in zijn auto zat
  gemodereerd

 15. @Bigi Sma:
  Je bent absoluut niet de enige met je beweringen. Het is een feit dat;
  – er sprake is van klasse-justitie in Su
  – mensen zonder enige opleiding hebben macht en aanzien en voelen zich boven de wet
  gesteld
  – een deel van de bevolking lapt alle regels aan haar laars (onder die groep heerst er
  anarchie) Suriname heeft niets aan deze groep omdat ze niets toevoegen c.q.bijdragen
  – abop is een grote vloek voor Su
  – de pres, het OM en de rechterlijke macht worden constant in discredit gebracht of
  tegengewerkt en lijken machteloos
  – de zaak van de journalist zal in de doofpot verdwijnen want de beelden zijn er wel maar
  worden niet vrijgegeven
  – de vieze-plee-sident van Su is een ongeleide projectiel en een schande voor Suriname
  -er heerst in Su een schijndemocratie
  gemodereerd

 16. Passage uit het betoog van Passant:
  ‘Surinamers moeten weer normen en waarden worden bij gebracht’
  Voordat je aan de slag gaat; Suriname bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen. Doe onderzoek onder deze groepen en kijk bij welke groep het probleem van het niet hebben van normen en waarden het grootst is. Welke groep eruit komt, zal geen verrassing zijn.
  En welke PVA je ook toepast, het zal op deze groep geen effect hebben want, deze groep kent geen werkwoorden, verantwoordelijkheden, plichtbesef of moraal.
  En uiteraard zijn onder deze groep wel uitzonderingen, maar die zijn sterk in de minderheid.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.