Romana Vrede op kieslijst Rotterdamse afdeling BIJ1

8
Romana Vrede op kieslijst Rotterdamse afdeling BIJ1

De Rotterdamse afdeling van de politieke partij BIJ1 heeft haar kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. De partij, in de Tweede Kamer vertegenwoordigd door Sylvana Simons, sprak eerder al de ambitie uit om mee te doen in Rotterdam. Mieke Megawati Vlasblom, mede-initiatiefnemer van het grote woonprotest eerder dit jaar, is gekozen als lijsttrekker.

Andere bekende namen zijn voormalig SP-raadslid Josine Strörmann, Michantely de Jong, eerder kandidaat tijdens Tweede Kamerverkiezingen namens BIJ1, en Dennis Bijleveld, ook wel bekend als Ma’Ma Queen en deelnemer aan het eerste seizoen van Drag Race Holland en de bekende actrice Romana Vrede.

Romana Vrede verhuisde met haar familie van Suriname naar Nederland toen ze vier jaar oud was. Na haar jeugd en een kennismaking met de kunsten ging ze naar de Arnhemse Toneelschool, waar ze in 1999 afstudeerde als acteur. Sinds 2017 maakte ze deel uit van Het Nationale Theater (HNT). Met Eric de Vroedt werkte ze onder andere aan The Nation, waar ze werd genomineerd voor een Colombina in 2018 en aan Race waarvoor ze in 2017 de Theo d’Or kreeg voor Beste vrouwelijke dragende rol.

Afspiegeling van de stad
“Onze lijst is een eerlijke afspiegeling van Rotterdam”, laat voorzitter Astrid Keerveld weten. “Mensen uit alle verschillende stadsdelen, afkomstig uit het activisme, de politiek, het onderwijs en de kunst- en cultuursector komen samen om zich in te zetten voor een eerlijke en rechtvaardige stad. Bovendien zullen jongeren en andere mensen die zich eerder nog niet vertegenwoordigd zagen in de raad, zich herkennen in onze lijst.”

Radicale oplossingen
Er valt nog veel te winnen, zo stelt lijsttrekker Megawati Vlasblom. “Ondanks de deelname van zogenaamde linkse partijen aan het huidige college, zijn fundamentele problemen niet opgelost. De wooncrisis springt er natuurlijk bovenuit, met de sloop van bijvoorbeeld de Tweebosbuurt en de verdere afbraak van de sociale huursector in de stad. Maar ook geweld en racisme bij de politie, onze vervuilende industrie en de in stand gehouden kloof tussen arm en rijk vragen nu om radicale oplossingen.”

BIJ1 hoopt 2 tot 3 zetels te behalen in Rotterdam.


8 REACTIES

 1. Hou op over racisme als jullie zelf niet vies zijn van racisme en discriminatie. Racisme en discriminatie gebeurt niet alleen door de witte man. De zwarte man of vrouw heeft daar ook een handje van zoals ik zo vrij mag zijn om de naam van Astrid Roemer te noemen.
  Is de kwestie Cairo inmiddels opgelost?
  gemodereerd

 2. Wat een stelletje Zeur-Pieten zijn het toch bij BIJ1.

  Ze drijven juist iedereen uit elkaar en zetten iedereen tegen elkaar op, ondertussen discrimineren ze er zelf lustig op los, en dat alles om maar liefst 2 à 3 zeteltjes te krijgen.

  En Romana Vrede, een Acteur?, heb nog nooit gehoord van dat mens.
  Er zitten overigens al genoeg toneelspelers in de politiek, dus of dit nou meerwaarde heeft?

  Rotterdam bestaat officieel uit 170 nationaliteiten en dat is te zien ook in de stad.
  Inmiddels wonen er dus al meer buitenlanders dan Hollanders in Rotterdam.

  Je kan wel heel de 3e wereld wel hier heen halen, maar de 3e wereld mentaliteit kan je niet uit de mens halen!
  En dat is te zien ook, het is één grote teringbende in de grote steden.
  En als je er wat van zegt dan ben je een racist en kan je een mes tussen je ribben krijgen.
  Als de Politie ze aanspreekt dan worden de zielige zeurpieten weer geprofileerd.

  Op naar de 0 zetels wat mij betreft!
  gemodereerd

 3. Degene die het over racisme hebben kennen het woord alleen uit de woordenboek.
  Ze sluiten hun ogen en oren ervoor inplaats van het aanpakken. Niet alles wat de klok slaat is racisme maar het heerst werkelijk en daar moeten we de oren en ogen niet voor dichthouden.
  Een agente die werkzaam was op het politiebureau in Rotterdam heeft mij persoonlijk gezegd dat er binnen het korps in Rotterdam wel degelijk racisme heerst omdat er veel buitenlanders daar zitten. En zij was wit. Dit probleem is er al sinds mijn jeugd op scholen en bij het zoeken naar een baan dit heb ik persoonlijk meegemaakt en ik ben voor het overgrote deel opgevoed in Rotterdam. Mijn kleinkinderen die van een blanke ouder zijn worden zelfs gediscrimineerd en die gaan het nog moeilijker krijgen want hun witte ouders gaan hun ten alle tijden verdedigen dus wees gewaarschuwd het word wit tegen wit.
  Let maar op mijn woorden.
  Vroeger was het alleen voor de buitenlanders technische school of huishoud school.
  Dat is gelukkig minder geworden want mijn kleindochter heeft het nog meegemaakt en dat is niet eens zo lang geleden maar zo strijdbaar als ik mijn kinderen en kleinkinderen heb opgevoed heeft ze met vlag en wimpel haar havo gehaald waar ze op school zeiden dat ze het niet kon en de witte kinderen uit haar klas wel maar die haakten af omdat het te moeilijk voor ze was. Later word ze een goede rechter waar ze nu voor studeert.
  Ik leer ze kennis is macht .
  Dus breek mij de bek niet open dat er geen racisme is.
  gemodereerd

 4. @joke
  Racisme is van alle tijden en komt overal voor. Ook uit jouw bijdrage blijkt weer eens wat het probleem is. Ook jij gaat er van uit dat racisme en discriminatie alleen door witte mensen gebeurt.
  Mevrouw Simons doet altijd haar grote kwebbel open als iemand die op haar lijkt het slachtoffer wordt van geweld. Andersom, als iemand die niet tot haar ras behoort maar wel gewelddadig beroofd of vermoord wordt door haar rasgenoot, hoor je Simons en haar beweging nooit. Dat noem ik dus ook racisme en discriminatie alleen zijn de racisten nu zwart!
  gemodereerd

 5. @papaJantje. uw schrijven is mij uit het hart gegrepen. ik word zo moe van het trekken vd racismekaart iedere keer. En inderdaad alsof racisme alleen voorbehouden is aan blanke mensen
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.