Regering laat Jason Pinas per direct beveiligen

21
President, vp en DNA-voorzitter bieden excuses aan voor mishandeling journalist
Surinaamse journalisten houden een stil protest voor het parlementsgebouw.

Tijdens een spoedoverleg met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), is besloten journalist Jason Pinas per direct te beveiligen. De vergadering vond plaats op 30 december 2021 onder leiding van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), op diens ministerie.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie garandeerde de veiligheid van de journalist die dezelfde morgen opgeschrikt werd door handgranaten onder de wagen van zijn broer. Wat het principe van persvrijheid aangaat staan de SVJ en de regering aan dezelfde kant, aldus minister Ramdin.

“Persvrijheid is de norm van een beschaafde samenleving en een fundamenteel recht; wij nemen actie omdat we ook geschokt zijn”, stelt minister Ramdin. Met excuses of het geven van een vergoeding wordt deze zaak niet opgelost. Het gaat niet alleen om een zaak tussen de regering en de journalisten, maar ook om het internationaal imago van Suriname. De regeringsvertegenwoordigers zeiden dat het om een principiële zaak gaat, maar willen niet vooruitlopen op het onderzoek.

De SVJ heeft intussen een advocaat in de arm genomen, en belooft niet te rusten tot de zaak goed is berecht. “Jason wordt beschermd, maar de rest van de journalisten voelt zich niet veilig,” stelt SVJ-woordvoerder Nita Ramcharan. De SVJ ziet ook liever dat President Santokhi, de vicepresident ter verantwoording roept, en dat de beelden van het voorval worden vrijgegeven. Harvey Panka, lid van de SVJ tevens algemene secretaris van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM), zei dat de zaak zal worden gevolgd. Tevens zei hij alle internationale affiliaties van de ACM  bij te betrekken.

Minister Ramdin gaf aan dat de regering, graag heeft dat de journalisten hun werk onbezorgd kunnen doen en dat ze aan hun kant staat. Minister Amoksi beloofde het verzoek naar het beeldmateriaal voor te leggen aan de waarnemend procureur-generaal. In een interview met de Communicatie Dienst Suriname, gaf Jason Pinas te kennen blij te zijn met de snelle uitnodiging van de regering om dit te bespreken, zodat niet alleen hij maar ook andere journalisten kunnen beschikken over de bescherming van de overheid.

Er zal een follow-up volgen van deze bijeenkomst op 4 januari 2022


21 REACTIES

 1. Heel stoer van de regering. Flink hoor. BLA BLA BLA. LIJKT OP TRALALA. OPTREDEN ZOU IK ZEGGEN. GEEN WEEKDIER ZIJN. Wannabe Rechtstaat.
  gemodereerd

 2. Brunswijk is een drama voor Suriname maar dat was te voorzien.en dit drama zal nog vele malen erger worden in de toekomst en eindigen in een tragedie voor Suriname.
  gemodereerd

 3. Geef het filmpje vrij, want ik geloof hier niets van.
  Hebben ze hem eerst geappt om onder die auto van zijn broer te kijken, voordat hij instapt in zijn eigen auto die ergens anders staat. Doet hij dit dagelijks…

  De media-boycot heeft als gevolg dat brunswijk nu alles doet om aandacht te trekken.
  De voice-over van het JC, waarin ze aangeven dat ze de boel op 12 jan zullen opblazen schijnt onbelangrijk te zijn. Ook de slim-stemmers zijn bedreigd.

  Gelukkig heeft een journalist van de STVS, wel vragen kunnen stellen. Brunswijk geeft doodleuk aan dat het klopt, het zijn, zijn mensen en ze luisteren alleen naar hem.
  Maar…. lekker boeiend voor de rest vd media.
  Mocht er inderdaad iets gebeuren dan is svj de hoofdschuldige. Dat vind ik.

  Ik hoop echt dat er ergens in een clausule vh imf staat dat er niets voor niemand wordt gestort bij ongeregeldheden.
  gemodereerd

 4. Er is een gezegde in Suriname vertaald komt het erop neer dat de poes wordt ingezet om op de melk te passen. Brunswijk maakt deel uit van de regering en is de veroorzaker dat Pinas bedreigd wordt, Hoe kan hij nu verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de journalist die mishandeld is omdat hij een foto van hem zou hebben genomen.
  Kan iemand mij uitleggen wat er hier aan de hand is? Is deze oorlogsmisdadiger nou geschikt om VP te zijn?
  gemodereerd

 5. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie garandeerde de veiligheid van de journalist.
  Wat kan ik deze zin, herleiden?
  gemodereerd

 6. ZE Santokhi,
  Ook u doet er goed aan om de persoonlijke beveiliging op te schroeen want een deel van de Surinaamse bevolking kan het nog steeds niet pruimen dat u als niet creool de scepter over Suriname zwaait. Het racisme bij hen zit diep en zal vroeg op laat tot geweldsuitbarsting leiden. U doet er goed aan om een duidelijk en krachtig signaal af te geven. Laat u beveiligen door Gurka’s, door elitetroepen uit Frankrijk of de Seals uit de VS. Van mijn part doet u een beroep op Blackwater of de Mossad of Taliban maar doe iets voordat u niets meer kunt doen !
  Het is duidelijk dat een deel van het volk niet met macht overweg kan en altijd gewend is om het gelijk aan zijn zijde te hebben. Met dat soort moet u niet willen samenwerken.
  gemodereerd

 7. Jason, een kat in het nauw gedreven maakbare sprongen.
  Je vertelde dat jij, niet de indruk had, dat vp je liet aftuigen omdat hij in het verleden een aanvaring met je had om je kritische vragen.
  Wel wel, brada wordt wakker. Deze man is meer dan rancuneus. Je klein krijgen via je broer is alla Redouan TAGI stijl.
  Chan, is de olifant wakker of toch gedrogeerd.
  Niet de olifant moet wakker worden, maar onze president.
  gemodereerd

 8. Ga ook na door wie die granaten zijn geplaatst. Van de oppositie kan je verwachten dat ze olie op het vuur willen gooien. Maar indien het mensen van Brunswijk waren, dan direct de regering ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.
  gemodereerd

 9. De regering, waarvan ook de bron (Brunswijk), van deze criminele activiteiten deel uit maakt. Pak deze luis in de pels aan en voor de rechter brengen. Hij is een oude bekende van Justitie.
  gemodereerd

 10. Knap dat de heer pinas een bom onder zijn auto vind. Kijkt hij elke dag eronder? Is hij Ndper? Er rijzen nu veel meer vragen op. Wat voor belang heeft de vp hierin? Enz. Enz….
  gemodereerd

 11. Is niet genoeg om de heer Pinas te beveiligen. De schuldigen moeten achter de tralies. De ABOP zit vol met criminelen. De VHP moet deze criminele partij zo snel mogelijk dumpen. De VP moet aftreden. Criminelen in de regering zijn niet gewenst.
  gemodereerd

 12. @analist, in Suriname is een crimineel koning. Wanneer men machtsbeshonken is, gaat men in zee met Jan en alleman. Chan weet van de hoed en de rand, betreffende zijn vp, dus zegt het genoeg over onze president. Men mist gewoon het zelfreinigende vermogen van hoog naar laag.
  Hoe wil je zaken aanpakken terwijl je mensen in je gelederen hebt, die een stank verspreiden die zelf de gewone man bedwelmd.
  De reukorgaan van onze president is kennelijk en klaarblijkelijk defect.
  Het wind dat er nu ook waait, is ook niet te harden.
  Een hond met vlooien in de pels blijft anderen besmetten als die niet ontsmet is.
  gemodereerd

 13. Gelet op de grote criminaliteit in Suriname is het de vraag of dit de juiste oplossing is die de regering toepast om de journalist Jason Pinas per direct te beveiligen.

  Hoeveel inwoners heeft Suriname die zich door de grote en hoge criminaliteit onveilig voelen? Zijn er wel genoeg politieagenten, deskundige veiligheidsmensen in Suriname om al de Surinamers die zich onveilig in Suriname voelen/zijn per direct te beschermen?

  Er zal 1 keer 24 uur, 7 dagen per week en 52 weken per jaar bescherming moeten zijn voor alle burgers in Suriname.

  Daarom is de methode die voor deze journalist gekozen is, niet de juiste oplossing. Het zal anders moeten worden aangepakt, waardoor de misdaad omlaag gaat en criminelen niet meer hun gang vrij kunnen gaan.

  De criminaliteit zal bestreden moeten worden en criminelen moeten geen kans krijgen om met dit gedrag door te gaan. De harde aanpak zal moeten worden toegepast door de overheid om dit op te lossen. Criminelen moeten worden uitgeschakeld. Een tweede kans moeten ze niet krijgen en het moet duidelijk zijn voor degenen die op de criminele pad willen op gaan wat hun binnen de eerste poging te wachten staat.
  gemodereerd

 14. Door de misstap van het OM, denkt men in het kamp van de man die MOET aftreden (u weet wel de geld smijtende Opa dribbel) dat de sky the limit is. Deze regering is in de wurggreep van 24900 stemmers. Een ongezonde situatie, NIET HOUDBAAR!
  gemodereerd

 15. Wie zegt dat het van de kant van Abop komt??
  Kan ook van Vhp komen om mensen van Brunsie verdacht te maken. We weten dat Chan zijn VP liever ziet gaan. Ik vertrouw niemand
  Als het van Brunsie komt zou hij Jason zo kunnen laten verdwijnen. Dit zaakje stinkt.
  gemodereerd

 16. Overigens zeer gewaardeerde Esmerald, is alles goed met U? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  gemodereerd

 17. Waarom sluiten ze de VP niet op dan is iedereen veilig. Die gasten hebben door de VP een vrijbrief om zo te handelen.
  gemodereerd

 18. Wat een onzin zit sisa hier uit te kraaien. Die handgranaat onder de auto valt onder de categorie moordaanslag. Als die was afgegaan, dan was je binnen een straal van 30 meter onder de zoden.
  gemodereerd

 19. Realist jij kunt wel eens gelijk hebben , de paarsen blijven dwarsbomen , en onrust zaaien en ze blijven proberen om weer aan de macht te komen , maar het volk zal nu definitief met de paarsen afrekenen.
  gemodereerd

 20. Beste @Whome happy 2022.

  Ik ben niet ‘verdwaald’, still going strong.
  Maar… sommige dingen moet je strategisch zonder emotie aanpakken.

  Svj is voor mij pas geloofwaardig, als ze voor de rechtbank gaan liggen op de dag dat bouta wordt berecht.
  Ze willen internationale organisaties erbij halen. Nou, een zoekactie op internet ve overijverige buitenlandse ambtenaar laat gelijk zien dat de rechtszaak van de moorden op prominente journalisten na 30jr nog steeds loopt. Hoe geloofwaardig ben je dan.
  Plus staat de trekker ‘vrolijk’ op de foto naast de veroordeelde.
  Hoe geloofwaardig ben je dan?
  Niet dus… das nou mijn punt!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.