donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurNina Jurna drie uren in gesprek met Astrid Roemer tijdens Marathoninterview

Nina Jurna drie uren in gesprek met Astrid Roemer tijdens Marathoninterview

-

Does Travel - naar Suriname

Traditiegetrouw zendt de VPRO deze winter nieuwe afleveringen van Het Marathoninterview uit. Op zaterdag 8 januari 2022 gaat Nina Jurna live in gesprek met schrijfster Astrid Roemer. Het wordt een lang gesprek van drie uren, met alle ruimte voor nuance, context en verdieping.

Astrid Roemer kreeg in 2016 de P.C. Hooft-prijs en in maart van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Het was de bedoeling dat de uitreiking van deze prijs in oktober 2021 door koning Filip van België zou plaatsvinden.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie distantieerde zich echter van Roemers uitspraken pro-Desi Bouterse, en besloot dat er geen feestelijke uitreiking van de prijs zou volgen. Roemer houdt sindsdien de pers op afstand. Bij hoge uitzondering wil ze Nina Jurna wél ontvangen.

Nina Jurna is correspondent voor Latijns-Amerika. Ze woonde jarenlang in Suriname en verruilde in 2011 haar standplaats Paramaribo voor Rio de Janeiro. In oktober 2015 werd ze de vaste correspondent Latijns-Amerika voor NRC Handelsblad.

Het Marathoninterview is te beluisteren op NPO Radio 1 en de podcastplatforms.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
 1. Heb totaal geen behoefte om naar het interview met deze schrijfster te luisteren.
  Mensen met een racistische inborst vermijd ik. Walgelijk persoon!


  gemodereerd
 2. Behalve dat deze fascist pro Bouterse is, heeft zij ook uit volle borst geroepen dat een Hindoestaan nooit president van Suriname kan worden. Welnu, zwarte racist, ZE Santokhi heeft tot nu toe meer bereikt dan jouw soort sinds de onafhankelijkheid. Grote mond over hoe trots ze op Suriname is. Die trots blijkt alleen uit haar grote kwebbel want ze blijft maar al te graag in Nederland wonen. Blijf daar ophitser want de Hindoestanen en Chinezen en Javanen zullen dit land opbouwen. Parasieten hebben wij niet nodig.


  gemodereerd
 3. Hier zijn geen woorden meer, geen woorden meer, voor jouw.
  Wat je gezegd hebt dat gaat nooit weer weg.
  Alles wat over jouw gezegd of geschreven is, blijft voor eeuwig bestaan.
  Er zijn geen woorden meer, geen woorden meer voor jouw. Het komt nooit meer goed, nooit meer goed, voor jouw.
  Krantenberichten, je zou ze willen horen,
  Radioberichten, je zou ze willen horen,
  Krantenberichten, ze klinken in je oren
  Krantenberichten, zou je ze willen horen
  Radioberichten, ze klinken in je oren

  Er is maar één manier, één manier, een! manier! Zwijgen, voor eeuwig zwijgen!

  Het zal heel moeilijk worden voor jouw om de recht opstaande mens te worden. Jij zal zwaar gebukt door het leven blijven gaan tot je laatste adem.


  gemodereerd
 4. Het is wel Frappant dat Jina Jurna deze persoon in kwestie gaat interviewen. Astrid roemer die racisme , haat en geweld in leven houd en gebracht heeft in onze samenleving moet never aan het woord gelaten woorden. De mogelijkheid bestaat ook dat jina jurna haar denkwijze en haat, in het bijzonder naar hindoestanen deelt.
  De nrc moet de overeenkomst met deze journalist opdoeken. ook de VPRO moet zoveel mogelijk geboycute worden.
  Mensen als Astrid Roemer hebben geen plek in onze samenleving, ovb wordt haar denkwijze dagelijks geuit tegenover het parlement.

  tjee


  gemodereerd
 5. Een paar jaar geleden interviewde Nina Jurna op 1 hindustaan en 1 javaan na, alleen maar creolen. Daarna heeft ze de resterende tijd doorgebracht met creoolse dames, die zoals het gedrag van de creolen is, op buitensporige en overtrokken wijze.
  Toen al had ze laten zien dat ook haar inborst racistisch is.

  Daarentegen is Gloria Botse van Tra Fas Dé een verademing. Deze dame kijkt niet naar afkomst maar naar de mensen die hulp nodig hebben.

  De Nederlandse omroepen hebben meer oog en oor voor de creolen dan voor de overige Surinamers. Deze omroepen geven ruimte aan de racistische creolen, dus zijn ze net zo fout bezig.


  gemodereerd
 6. Jurna verdient zelf een onderscheiding omdat ze het heeft kunnen opbrengen om.drie uur met dit mens in één ruimte door te brengen.


  gemodereerd
 7. die nina jurna is ook een pro bouterse , daarom wil dat vriendinnetje van bouta die a.roemer wel met deze jurna praten , ze zullen wel praten over die afgod bouta , en dat ze niet kunnen begrijpen dat bouterse 22 jaar straft krijgt voor het vermoorden van 15 anti revo mensen om revoland te beschermen , deze vriendinnetjes van bouta moeten ook eens goed doorlicht worden


  gemodereerd
 8. Al die mensen hier die moord en brand schreeuwden over de vrijheid van meningsuiting van Jason Pinas staan nu voorop om Roemer het zwijgen op te leggen. Laat me niet lachen zeg. Wat een domheid. Luister eerst naar het interview en vorm je daarna een mening.


  gemodereerd
 9. Ik hoef het niet te zien. Ik koester mijn recht om op te komen voor vrienden. Ik haat mensen die uit een bepaalde ruif eten maar die na het eten een slechte recensie geven. Maar grote criminelen de hand boven het hoofd houden.


  gemodereerd
 10. @Viyayarni 29 december 2021 At 20:18
  Daarentegen is Gloria Botse van Tra Fas Dé een verademing.

  Daar valt veel op af te dingen hoor. T’is een anti-vaxxer die bij demonstraties in gezelschap van wat onfrisse types zoals Meye staan te protesteren tegen de huidige regering. Verder is haar goede doelen gedoe puur egotripperij.


  gemodereerd
 11. Ik luister nooit naar mensen die massa moordenaar verdedigen
  want dat betekend dat je als mens waardeloos bent.


  gemodereerd
 12. Wat is het jammer om te constateren dat velen geen respect hebben voor het vrije woord en of anders denkende. Baseer je kritiek op feiten en niet op emoties. Vertoon geen schaapachtig en of kudde gedrag. Doe je eigen onderzoek alvorens je iemand aanvalt of becritiseer. Geloof, cultuur, politieke kleur en of etniciteit geeft je niet het recht om een ander het zwijgen op te leggen. Een echte Surinamer is iemand die trots is op de smeltkroes waar de natie uit bestaat. Als je vindt dat jouw etniciteit beter is dan de ander zou het beter zijn om terug te gaan naar waar jouw voorouders vandaan komen. Daar vindt je immers mensen die allemaal op jouw lijken.


  gemodereerd
 13. @Haderon,

  Het gaat bij mij erom dat Gloria Botse geen onderscheid maakt naar afkomst.
  Dat doen Astrid Roemer en Nina Jurna wel.


  gemodereerd
 14. Vrijheid van meningsuiting betekent ook, dat je mag aangeven dat je niet gaat kijken, vanwege voor jou, moverende redenen.
  It works both ways!

  Winternachten, sterk spul met gerenommeerde schrijvers, héérlijk en éérlijk!


  gemodereerd
 15. @hadron
  je eerste reactie is scherp
  helaas wordt die teniet gedaan door je anti-vax postje er vlak achteraan.
  je bent dus net zo erg als diegene waar je het over hebt


  gemodereerd
 16. De mensen die zich elke keer aangesproken voelen, als iemand die in het verleden iets onoorbaar heeft gezegd weer iets van zich laat horen, hebben waarschijnlijk dezelfde inborst als degene die zij zeggen te verachten. Als je weet of vindt dat iemand racistisch is dan ga jij je toch niet meer ergeren als de persoon weer van zich laat horen, zoals nu met een interview.🙈 bovendien ju no musu Luku!!!!!!!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES