Verkoop- en afschietperiode vuurwerk start vandaag

14
vuurwerk in Suriname
Consumenten kopen vuurwerk in Suriname

Vanaf vandaag mogen consumenten in Suriname vuurwerk kopen en afschieten. Brandweervoorlichter Olton Pinas zegt dat vandaag officieel de verkoop- en afschietperiode van start gaat en duurt tot en met 1 januari. Als voorloper daarop heeft de brandweer zondagmiddag voorlichting erover gegeven in de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein.

De brandweer sprak zowel met jongeren als ouderen om hen te waarschuwen extra voorzichtig te zijn bij het afschieten van vuurwerk.

Pinas zegt dat de mensen zeer positief hebben gereageerd op de voorlichting van de brandweer. Zij gaven aan zich te zullen houden aan de instructies. Bij deze activiteit namen de afdeling Voorlichting en Bikers van de brandweer deel.

De brandweer zal de komende dagen verschillende activiteiten ontplooien om de Surinaamse samenleving bewust te maken over de veiligheid bij het afschieten van het vuurwerk.

De vuurwerkimport is dit jaar verder afgenomen. Tot op dit moment zijn er 17 containers ingeklaard. Vorig jaar bedroeg het aantal aan het eind van de vuurwerkperiode 30. De importeurs mogen tot en met 31 december vuurwerk binnenhalen.

Importeurs hebben aan Waterkant laten weten dat zij dit jaar weinig vuurwerk hebben gehaald omdat onder andere de vrachtkosten per container drastisch zijn gestegen. Volgens hen is het met de huidige economische situatie in het land ook niet raadzaam om te veel te investeren in vuurwerkimport.

Afgelopen jaar waren er 6 vuurwerkslachtoffers geregistreerd.


14 REACTIES

 1. Zie hoeveel miljoenen US-$ dat aan vuurwerk herl
  gemakkelijk jaarlijks naar China gaat voor pagara – estafette en thuis wordt afgeschoten op 31 december iedere jaar.

  Met deze miljoenen zou met hele dorpen van inheemsen en marrons of het hospitaal van Marowijne en bij het Brokopondo van equipment, ziekenhuisbedden, medische apparaten, kleding voor specialisten en verplegenpersoneel kunnen kopen. Hierdoor zouden deze ziekenhuis jaren lang voorzien zijn van goede spullen.

  Ook zou men deze miljoenen US-$ dollars voor huizenbouw, scholen, opschonen van goten, zwerfafval enz kunnen gebruiken.

  Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?

  Ondernemers, Issa, ea Stop onmiddelijk met dat vuurwerkestaffete in Paramaribo op 31 december iedere jaar. Wist u dat ook zonder dat vuurwerk estafette deze samen zijn met muziek, frisdrank, alcohol beperkt, schaafijs, stroop, ook overdag op oudjaar gezellig gevierd kan worden?

  En dat met siervuurwerk dit op 31 december op 1 januari aan de Waterkant boven de Surinamerivier in Paramaribo ook kan gebeuren met een nieuwjaarsduik bij de Marinetrap.

  Hierdoor wordt het jaar toch zoals het nu plaats vindt afgesloten door mensen massaal naar de binnenstad van Paramaribo te laten komen muziekband, dansen, eten, drinken samen zijn, plezier, het jaar af te sluiten over dag en thuis te zijn op 31 december 00.00 oudjaar op 1 januari 00.01 begin Nieuwjaar of ergens samen zijn en het te vieren.

  Kortom. Er gaat te veel miljoenen US- $ jaarlijks naar China dat binnen 1/2 half uur in rook verdwijnt en dit geld kan nu Suriname verantwoirding moet afleggen aan IMF beter besteed worden. Als men dat pagara estafette per direct helemaal stop zet, zie hoeveel
  US-$ beter andere zinvolle zaken besteed kan worden.

  Feest vieren en plezier hebben kan ook zeggen zonder vuurwerk/ pagarra estafette. Stop er direct mee.
  gemodereerd

 2. Ook de rovers staan klaar. Snel geld.
  Arme huisdieren en kabaal. Tegenwoordig is er bijna geen eten voor de mensen dus vuurwerk is vr bepaalde groep.
  gemodereerd

 3. Leuke hobby iin Suriname. Elke oudjaar mensen Vuurwerk afschieten . Ik hou van knal vuurwerk maar helaas mag niet in nl te veel gewonden.
  gemodereerd

 4. Het heeft ook symbolisch een betekenis, althans dat is mij ooit verteld!! Voornamelijk het knal vuurwerk jaagt alle slechte entiteiten weg, zodat er ruimte is voor een nieuw en fris begin van het nieuwe jaar!
  gemodereerd

 5. nu ben ik niet tegen vuurwerk.
  maar een land dat zo erg klaagt over de economische situatie en dat alles zo duur is?
  waarom dan vuurwerk kopen als je al bijna niets te eten hebt?

  zoals passant al zei.
  er wordt teveel geld nutteloos besteed aan diverse feestjes e.d.
  waarom moet er constant gefeest worden, terwijl veel mensen elke dag moeten vechten om te overleven?
  iedereen heeft het over elkaar helpen e.d.? en het land weer opbouwen?
  maar ik zie totaal niemand die de broekriem aantrekt en de leukere dingen tijdelijk achterwege laat omdat het geld nodig is voor de toekomst.
  als je nix opbouwt voor de toekomst? eindig je voor je dood gaat gewoon al met niets, en zal je dood gaan omdat je niets gedaan hebt voor je toekomst.
  zint eer gij begint.
  gemodereerd

 6. dan moeten ze ook niet zeuren dat ze niet te vreten hebben de volgende dag
  het grootste probleem, voor veel surinamers telt de dag van morgen niet
  de oorzaak van heel veel problemen
  gemodereerd

 7. WAARDELOOS KABAAL. SLECHT VOOR ALLE LEVENDE WEZENS. KAPITAALVERNIETIGING. BEPERKEN DEZE BEZIGHEID. LIEVER COMPLEET AFSCHAFFEN VOOR PARTICULIEREN. ZONDER KABAAL 2022 INGLIJDEN IS GEZONDER VOOR HET BREIN EN AANGENAAM VOOR VOGELS HONDEN KATTEN EN HET VEE OP HET LAND. HAPPY 2022…
  gemodereerd

 8. Huh!
  Soema 🙄.

  Anyhow,
  het afschieten van vuurwerk is een soort van Surinaamse Chinese oso-dresi; verjaagt boze geesten. Tradities moet je in ere houden.

  Dus Debby zal dit jaar persoonlijk een extra large pagara afschieten om de illuminati en alle overige boze geesten te verjagen.

  Schiet ze en vergeet je zeven-geesten wasie niet!
  gemodereerd

 9. Ik zie dat ik wat kromme zinnen in mijn vorige posting heb, maar het gaat om de bedoeling.

  Grote groepen mensen vd volwassen Surinamers zijn gewoon op zijn zachtst gezegd gewoon pubers, dit is ook een van de reden dat wij Suriname niet op een grotere hoogten kunnen brengen en een maatschappij kunnen hebben waar het leven super goed is aan de Wilde Kust.

  Een andere probleem is ook geweest dat zij die enige kennis en ervaring hebben gewoon criminelen zijn en aan hun enige eigen belang denken. Onze mentaliteit daar moet ook aan gewerkt worden. Vertrouwen In Eigen Kunnen.

  Bun Sari Tori en daarom gaan wij het niet redden met zo’n mentaliteit. Als huidige leiders gaan voor het algemeen belang dan is er hoop en vooral vertrouwen voor een betere Suriname.

  Albert Winsemius ( in de vorige eeuw)
  zijn rol voor Nederland
  Met Van den Brink haalde hij diverse Amerikaanse concerns over om zich te vestigen in Nederland. Hij kreeg grote invloed bij de besteding van de Marshallhulp in Nederland, waarbij hij zich concentreerde op de petrochemische industrie in de Botlek en op de staalindustrie bij IJmuiden.

  Albert winsemius
  Zijn bijdrage voor Singapore
  Albert Winsemius leidde een onderzoek naar het industriële potentieel van Singapore, dat in 1959 zelfbestuur had gekregen. In een ontwikkelingsplan schetste hij zijn ideeën om Singapore in tien jaar te laten uitgroeien van een douanevrije handelshaven naar hét industriële centrum van de regio.
  Bron: Wikipedia

  Z. E. president Chandrikaperkash Santohki zou best ook de Albert Winsemius van de republiek Suriname met natuurlijke rijkdommen, oa Zeevisserij met een moderne productie- en exportonderneming, bosbouw met een moderne productie- en exportonderneming, aardolie- en gasexportonderneming/Staatsolie, eco-toerisme, oppervlakte zoetwater productieondernemingen opzet waar verschillenden ondernemingen in Suriname dit kwaliteit water kopen en flessen vullen die geëxporteerd kunnen worden over de hele wereld, een staat goudindustrie met een exportonderneming, landbouw, enz met de ongeveer 125.000 gezinnenin Suriname kunnen worden.

  De doelen van de regering Z.E, president Chandrikaperkash Santokhi en Z.E. president Ronny Brunswijk zullen dan wat onderwijs, wetenschappen, NATIN, (Technische) Universiteit in deze sectoren moeten worden gesteld voor de 125.000 gezinnen, waardoor er ondernemingen hierin worden gesteld en in 10 tot 15 jaar moeten worden gerealiseerd.

  Ook de infrastructuur, wegen, diepzeehaven, ITC, luchthaven, wegen, transport en logistiek, opslag, verwerking, distributie gereed voor transport moeten in orde worden gemaakt.

  Waar liggen de kansen van Suriname en hoe worden die gemaakt en opgezet in 10 tot 15 jaar of nog sneller in 3 jaar? Met oppervlakte zoetwater hebben we gezien hoe dit snel kan worden opgezet en dit moet nu groter worden opgezet en hiermee kunnen we valuta verdienen. De republiek Suriname kan heel snel kwaliteit water binnen 3 jaar kunnen verkopen als in 2022 hiervoor de onderneming wordt opgezet.

  Voor leningen vd Wereldbank en IDB moeten zeker in de moderne Zeevisserij en grote oppervlakte zoetwater moderne productie ondernemingen worden opgezet. Er kunnen vele ondernemingen ontstaan met vele werknemers, verwerking, controle, transport, distributie, logistiek, oa in de oppervlakte zoetwater tot kwaliteit drinkwater en zeevisserij tot die er zorg voor dragen dat deze producten van A tot Z in flessen/vissen op ijs komen en vervoerd worden voor verdere transport naar de Jules Sedney haven of JAPI-Airport en overal ter wereld worden gebracht/verkocht.
  Er kan veel werkgelegenheid ontstaan waar veel beter dan nu in Suriname gebeurt valuta/SRD voor de werknemers in Suriname wordt verdiend wordt allerlei goede sociale- en arbeidsovereenkomsten voor de werknemers, werkgelegenheid verzekerd is en we kunnen valuta verdienen en aflossen bij de Wereldbank of IDB.

  Dit kwaliteit water in flessen kunnen we verkopen in de regio, Dubai, de wereld verkopen. Met zeevis hetzelfde. De kennis en ervaring om een onderneming voor kwaliteit water te maken hebben we al uit Belgie, laat die nog enkele producite industrie van ppervlakte rivierwater maken en laat Surinaamse ondernemers dit kopen en in flessen gaan plaatsen en exporteren.

  Zeevisserij idem. ( Kennis hiervan zouden we uit Nederland kunnen halen)

  Ook kijken waar onze kansen in de landbouw liggen. Tomaten is een goed produkt en veel gevraagd over de hele wereld. ( kennis ervaring (Universiteit van Wageningen, ministerie van Landbouw in Nederland, enz ) in Nederland om in kassen dit te doen, ook Israel,). Wat kan Nederland voor ons betekenen om alles in orde te maken zoals men dat ook met de moderne rijsbouw in Wageningen Nickerie had gedaan in de jaren 60 vd vorige eeuw.

  Houtindustrie ( rondhout tot eindproducten tot verkoop in eigen handen te nemen in Suriname)

  Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi omringt u zich met een sterke denktank van de beste technocraten van Suriname en waar de kennis en ervaring tekort schiet in oa Nederland, enz om een goede plan van aanpak te maken. De juiste man op de juist plek.

  Als dat gebeurt dan komen we er wel. Handen Uit De Mouwen. Het Speelkwartier is Algelopen, Wij Surinamers verdienen een veel beter leven en de mogelijkheden zijn er en dit is de juiste tijd om door te pakken. We hebben vertrouwen van de banken en laten we het beste van maken.

  Het is nu of nooit.
  gemodereerd

 10. sandra kom dan naar Suriname , hier wordt van alles afgeschoten , het zwaarste vuurwerk wat er is , maar je weet toch dat alle vuurwerk uit china komt en hier mogen dat zware ook niet afgeschoten worden , maar die chinese vuurwerk verkopers worden beschermd door , wie denk je , ja jou paarse vriendjes bij de kps
  gemodereerd

 11. vanaf vannacht de 27 december mag men vuurwerk kopen en men mag knallen , wel raar dat precies om 00:00 uur het knal feest direct begonnen is , dus die chinezen hebben dus ook al voor 27 december hun troep verkocht , zeker onder de toonbank
  gemodereerd

 12. @Wat je bent zelf grote Pagara op WKN ik hoef niet speciaal naar te Suriname te komen als ik jou comments lees weet grote Pagara@Wat is bezig als Pagara vuurwerk bezig alvast knal nieuwe jaar 2022 Pagara @Wat! Ik heb geen paarse vrienden maar grijze vrienden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.