Minister van financiën: ‘De meeste moeilijke maatregelen zijn achter de rug’

13
De Surinaamse minister van Financiën, Armand Achaibersing
De Surinaamse minister van Financiën, Armand Achaibersing.

“Het jaar 2021 loopt ten einde. Het is een jaar geweest waarin veel moeilijke maatregelen genomen moesten worden, en die wij ook hebben kunnen nemen, dankzij de steun van onze bevolking. De meeste moeilijke maatregelen zijn achter de rug.” Dat zegt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning in een kerstboodschap van zijn departement.

“Gelukkig zijn er ook veel maatregelen geweest voor opvang van de meest acute noden van de bevolking. Wij beseffen dat er veel meer nodig is, daar wordt ook aan gewerkt”, aldus de bewindsman die vervolgt met de woorden:

“Ik heb in mijn werk in het afgelopen jaar veel steun ontvangen, van medewerkers, van de regering, de media, maar vooral van de bevolking. De reacties op mijn ministerie waren soms kritisch en fel. Ik ga ervan uit dat dat gebeurde met het belang van land en volk voor ogen.

Ik wil dank uitbrengen voor alle steun die ik heb ondervonden en werk in 2022 graag samen met u aan de verdere wederopbouw van ons land. Ik ben ervan overtuigd dat het ons lukt om ons doel te bereiken: weten dat het leven morgen beter zal zijn voor iedereen. Ik wens u gezegende kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2022 toe.”


13 REACTIES

 1. Ja , moet je horen minister, er zijn toestanden in Suriname die refereren naar de oorsprong en opbouw van Suriname. Dus , vóór de onafhankelijkheid en daarna. Armoede , dat is het kernwoord. Hoe gaat men dit oplossen dan? Want, zo is Suriname bekend en berucht. Grote armoede bij een gedeelte en extreme rijkdom bij een bepaalde kliek. A no yu e set’ kon , a no Chan e set’ kon , na IMF, IDB, Ptata, China , India, enz, e set’ kon. Wat heeft
  deze regering tot heden, behalve te zijn geweest op de leen – bedel- en giftentoer, op eigen houtje voor elkaar gekregen? En ga nou niet een paar houten bruggetjes opnoemen die mijn kleindochter samen met haar vriendinnen ook wel in elkaar hadden kunnen knutselen.

  Er wordt gesproken over prudent beleid. Is er ooit uitgelegd wat dat precies inhoudt? Nee! Omdat alles wat lenen is , de klok slaat. De overeenkomst met het IMF is een administratieve en technische afhandeling ,niets anders. Het is een overeenkomst die niet vrijblijvend is. De implementatie , dáár gaat het om! Eender welke regering er aan de macht zou zijn geweest , had deze administratieve tevens technische overeenkomst, kunnen afrafelen. De vorige regering maakte reeds aanstalten en stuitte op hevige weerstand. Dezelfde tegenstanders die nu de macht hebben ,wisten niet hoe gauw ze de gang naar het IMF moesten maken. Het is wachten op echte structurele wapenfeiten. Intussen crepeert het Surinaamse volk.
  gemodereerd

 2. een top minister en geen boef(draad)

  eindelijk eens capabele mensen aan het roer!!!!!!!!! Weg met die drugsdealers, moordenaars, daggoe bal bordo, ABOP lui, enz enz.

  VHP gaat suriname redden!!!!!!!!
  gemodereerd

 3. Zorg ervoor dat de gevolgen van de “noodzakelijke maatregelen” niet blijvend zijn. Het kan niet zo zijn dat u trots bent op uw werk, terwijl de andere kant van het plaatje allesbehalve rooskleurig is voor de burgers. De verhoudingen in inkomsten en levensonderhoud zijn schots en scheef. We willen geen 3500 srd verdienen en bijna 20 srd per liter brandstof betalen. Dat soort zaken zien wij graag anders geregeld in de komende tijd!
  gemodereerd

 4. Beste minister, uw verricht redelijk werk, maar niet goed genoeg. Laat in Suriname de rijken meer bijdragen en de armen en minder draagkrachtigen ontzien als gevolg van de komende maatregelen. Maar let vooral goed op de criminelen van de ABOP, dat zij de financiële middelen van hun ministerie goed besteden. Deze boeven, grondrovers van de ABOP zijn zeer onbetrouwbaar.
  gemodereerd

 5. VHP-er Tookie regeert samen met ABOP, maar hier roept ie:

  ‘Weg met die drugsdealers, moordenaars, daggoe bal bordo, ABOP lui, enz enz.

  VHP gaat suriname redden!!!!!!!!’

  Kan iem. mij uitleggen wat er met Tookie aan hand is?
  gemodereerd

 6. @Pakiratigri

  U wilt het niet zien. Deze regering heeft enorm impopulaire maatregelen moeten nemen om na alle schandelijke handelingen van de vorige regering weer internationaal aan tafel te mogen komen.
  De koers is los gelaten en stabiel gebleven zonder Chotalal dollars.

  De schulden zijn niet groter geworden. Ook al ben ik gezien het ontbreken van informatie via het bureau voor staatsschuld enigszins op mijn hoede.

  Ik hoop dat nu alle deals snel openbaar worden ofwel hoe hard de schulden gesaneerde zijn.
  Want beste Pakiratigri ook al maak 1 zwaluw geen zomer. De lasten van de staastsschuld worden nu aanzienlijk lager, de CBvS kan weer haar werk gaan doen en er komt betaalbaar geld voor ondernemen

  Bedenk eens wat er gebeurd was als Bouterse door gegaan was. Dan koste de staatsschuld nu meer dan alle staatsinkomsten en moest elke maand geleend worden voor de ambtenaren salarissen, de subsidies etc.
  gemodereerd

 7. paki-rat-igri , het volk is door jou oppergod bouta bestolen en jou vriend hoefdraad neemt de benen en neemt ook veel geld van het volk mee , dus zit niet deze minister van financiën te kleineren , door al dat diefstal moest er een offer van het volk gevraagd worden , maar het gaat straks beter en het volk zal mee profiteren
  gemodereerd

 8. @Pakira-tingie: je doet er goed aan om deze zin van Jojo te overpeinzen: ‘Bedenk eens wat er gebeurd was als Bouterse door gegaan was. Dan koste de staatsschuld nu meer dan alle staatsinkomsten en moest elke maand geleend worden voor de ambtenaren salarissen, de subsidies etc’

  Als dat was gebeurd, was Suriname een deelstaat geworden van China, een narco-staat die geleid werd door een criminele organisatie. 10 jaar ndp leiding (lees, lijding) heeft gezorgd voor een ccc-status.
  Je weet dus niet waar je over praat, dus wees stil en kijk hoe het echte werk gedaan wordt.
  Voor alle duidelijkheid, deze regering gaat niet op bedeltour, maar zoekt samenwerking zodat er meer ontwikkeling komt voor land- en volk!
  Blakamang,… soso lul de lul, maar wroko en bouw wan kondre op, de no mang…..
  gemodereerd

 9. Petje af voor deze zeer bescheiden minister en zijn team.

  Cbvs in de gaten houden met hun wazige obligaties.
  Héél goed dat de overheid niet of nauwelijks pakketten heeft uitgedeeld. Dit is een transformatie van een mensonterende afhankelijkheid naar bewustwording en zelfredzaamheid.

  Langzaam maar zeker.
  gemodereerd

 10. @ RobG

  Graag uw zienswijze op de draai in de richting van de SRD Koers. Laat het Psychologisch zijn. De beschikbaarheid van de USD laat de speculatie de verkeerde kant uit nu aardig op haar gezicht gaan.

  Het was Bouterse ondanks beloften niet gelukt de koers om te draaien. Nu in 2 dagen al 10% de goede kant uit.

  Laten de minister van Financieen en de governor elkaar goed vasthouden.

  Ik vrees helaas de peptalk van Gajadien en Jogi bij de behandeling van de begroting want alles berust nog steeds op een absoluut diepte punt gecreerd door Bouterse en Boefdraad.
  Nu moet men vasthouden (dus niet gaan potverteren) de subsidies van EBS blijven afbouwen (goed tarief berekenen), het gelukje van hogere grondstoffen prijzen uit nutten, Import tegen gaan, productie stimuleren want dan kan het hart gaan met het (zelf) vertrouwen als de lasten van de schulden van Bouterse minder worden en tijdelijk weg vallen.

  RobG het heeft wat langer geduurd. Als men de dollars niet verspilt zoals Boefdraad, dan kan het hard gaan
  gemodereerd

 11. Neen, het probleem is nog niet voorbij. Nu komen de allocatie- en absorptieproblemen
  gemodereerd

 12. Minister Achaibarsingh.
  Bedankt dat u mij de mogelijkheid geeft om te kunnnen reageren.

  Mooi dat u al het goede werk in het departement van Financiën voor het land heeft uitgevoerd.

  Maar u heeft in de volgende gevallen grote steken laten vallen.
  – Boefdraad nog steeds niet achter de
  tralies
  – meer dan anderhalf miljard dollar geleend
  geld rechtstreeks naar buitenlandse
  bankrekeningen doorgesluisd naar
  individuen en nogsteeds niet gehaald naar
  de Staatskas
  – geen goede controle op de productie van
  goud en exploitatie van houtkap
  – te veel invloeden toegestaan van
  buitenlandse mogendheden z.a. China
  – geen goede controle op de export/uitvoer
  van vis en de overdracht van de rechten
  hierop
  – de VP die de vrijheid geniet om steeds
  meer staatseigendommen toe te eigenen

  Minister wanneer de president het laat afweten, laat zien aan de burgers dat u binnen de machtsspeelveld als minister van financiën toch nog kunt optreden tegen dit soort excessen.

  En hopelijk dat ,,WaterkantNet,, mijn collum niet gaat blokkeren.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.