Openbare Werken pakt woonklimaat diverse buurten aan

11
Openbare Werken pakt woonklimaat diverse buurten aan

Het ministerie van Openbare Werken (OW) in Suriname heeft in het kader van verdere verbetering van het woonklimaat in diverse buurten, onlangs een bekendmaking gelanceerd. Het OW-ministerie acht het noodzakelijk enige ordeningsmaatregelen te treffen op het gebied van onderhoud van bermen, goten, verlaten en overwoekerde percelen/gebouwen, alsmede het schoonhouden van het milieu. Per 1 januari 2022 zal verbaliserend worden opgetreden tegen overtreders.

Het gaat bij deze om artikel 39 van de Politiestrafwet van 29 november 1915, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 1990 no. 24, waarbij verbaliserend zal worden opgetreden tegen overtreders. Krachtens dit artikel dient uw woning netjes te blijven en is het verboden vuil in nabijheid van een woning neer te werpen. Artikel 39a van de Politiestrafwet geeft aan dat het verboden is vuil te plaatsen op of langs openbare wegen, trenzen en kreken, terwijl men volgens artikel 70 niet in gebreke mag blijven om zijn woning en omgeving schoon te houden.

Voorts zegt artikel 73 van de Politiestrafwet dat gesloopte of gedeeltelijk gesloopte voertuigen of andere voorwerpen niet op de openbare weg of bermen geplaatst mogen worden. In dit kader komen meerdere zaken aan de orde, waarbij per 1 april 2022 alle verlaten percelen en verlaten of verwaarloosde gebouwen worden verbeterd. Bij het uitblijven hiervan zal worden overgegaan tot de intrekking van de percelen of percelen met gebouwen. “De gepaste sancties zullen worden opgelegd in samenwerking met de districtscommissaris” aldus het OW-ministerie.

Op de burgerij wordt een beroep gedaan om voormelde bepalingen niet te overtreden en hun woonomgeving schoon te houden. Dit geldt eveneens voor bezitters van percelen die ervoor zorg dienen te dragen dat deze niet in overwoekerde staat komen te verkeren. Perceeleigenaren die hun percelen niet onderhouden en hun gebouw in een dusdanige verwaarloosde toestand laten staan dat de veiligheid in gevaar komt, kunnen zware sancties verwachten.

Het is niet uitgesloten dat dergelijke percelen op basis van de landhervormingsdecreten en aanverwante regelingen ingetrokken zullen worden, indien geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwingen. Ter voorkoming van de oplegging van sancties wordt aangeraden op regelmatige basis de opschoningswerkzaamheden uit te voeren. Gemakshalve biedt het ministerie van Openbare Werken een overzicht van bedrijven die tegen betaling de werkzaamheden kunnen uitvoeren, waarvan een overzicht te vinden is op de OW-website. De verantwoordelijkheid dient gezamenlijk te worden gedragen om een beter en schoon milieu te bewerkstelligen.   


11 REACTIES

 1. OW , U bent goed bezig , samen met de buurten kan er een goede woonklimaat voor de bewoners komen , samen sta je sterk , dit was tijdens paars ndp 1 -2 van 2010-2020 niet mogelijk geweest , die dachten alleen maar aan om de mensen in de buurten dom te houden , en zo konden ze het geld van het volk stelen .
  gemodereerd

 2. Mag ik beginnen met iedereen die dit leest een gezegende kerst te wensen.
  Maar wooow, wat een bericht. Heel goed regering Santhoki / Brunswijk. Dit is een kleine stap naar een nettere en schonere Suriname. Ik heb de vorige ‘regering’ nooit zulke stappen zien maken. Laat staan echte vooruitgang.
  Nogmaals; het is iets kleins, maar ik verwacht met groot resultaat. Even zien hoe netjes Suriname over een half jaar uitziet. Hopelijk dat het echt op een paradijs gaat lijken.
  gemodereerd

 3. Ik hoop dat ze daadwerkelijk daadwerkelijk bij het woord houden.
  Je zal maar naast een overwoekerde perceel wonen.
  Dit had al jaren geleden gemoeten.
  Men moet ook een telefoonnummer beschikbaar stellen waar men anoniem naar toe kan bellen om dingen te melden.
  gemodereerd

 4. Zet ambtenaren in, om de handhaving te realiseren! Resultaat word bereikt, door ook controle uit te oefenen. Er dient dagelijks gepatrouilleerd te worden, om te voorkomen dat het weer een bende word..!
  gemodereerd

 5. Ik heb in commewijne gezien. De berm gemaaid. Äls de berm 1 1/2 meter breed is of meer is nog geen 50 cm gemaaid en gras staat nog 20 cm hoog.
  Begin de gaten in asfalt te lappen, moeten er meer doden vallen??
  De waardelooste minister.
  gemodereerd

 6. OPGERUIMD STAAT NETJES ” PLICHTBESEF & DISCIPLINE ☝️⚡Zulke inwijkelingen zie ik graag langs komen, HANDEN UIT DE MOUWEN TE STEKEN OM MAMA SRANANG BLIJ TE MAKEN .
  HERVORMINGEN/ MINDSET hebben het gehele bevolking nodig om VOORUITSTREVEND te Denken ” zo moet het 🇸🇷 🤝✊ MERRY X MAS & EEN VERSTANDIGE 2022 TOEGEWENST vr ALLE SRANANG SMA 🌐🌍AROUND THE WORLD ✊🇸🇷🤝
  gemodereerd

 7. En al die overheidsgebouwen die in een slechte staat verkeren? Gaat de overheid zich zelf een boete opleggen?
  gemodereerd

 8. Paramaribo centrum en omgeving is bij elke regenbui onder water ga daar aan werken.
  Eigendom percelen mogen en kunnen niet zomaar in beslag worden genomen de pleuris zal uitbreken.
  gemodereerd

 9. In de wet staat ook dat je niet in het openbaar mag PISSEN. Gebeurt toch elke dag. Buiten de stad kan ik nog begrijpen dat het gebeurd zonder gevolgen. Maar ik bedoel de BINNENstad. Een en al een smerige stinkende pisbende.
  Er zijn zoveel wetten die helemaal niet worden gehandhaafd, dan kan je ze beter schrappen.
  gemodereerd

 10. Al die gronddomeinen die gratis zijn afgegeven aan mensen, die zullen ook hun grond dagelijks moeten onderhouden en niet overlaten aan de overheid.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.