Nog geen Omicron in Suriname; booster belangrijkste wapen

5
COVID-19
Archieffoto

In Suriname zijn er gelukkig nog geen besmettingen met de Omicron variant van het coronavirus. “Maar de kans is heel klein dat wij de dans ontspringen. Hoe kunnen we de gevolgen van Omicron in Suriname beperken zonder de feestdagen teveel te verstoren?”, vraagt het Surinaamse ministerie van gezondheid zich af en zegt dat de booster het belangrijkste wapen tegen de Omicron variant is.

Door de hoge besmettelijkheid van deze variant worden per dag meer mensen dan ooit besmet. De kans is groot dat de zorg de vraag aan ziekenhuisopnamen en met name opname op de ICU niet meer aan kan. De ernst van het ziektebeloop bij een Omicron infectie is nog niet bekend. Maar zelfs als deze mild zou zijn, kan het door de hoge besmettingsgraad toch verkeerd aflopen in Suriname.

Ervaring leert dat, hoe mild de variant ook is, een bepaald percentage toch ziekenhuis en Intensive Care zorg nodig heeft. Indien de variant zich hier hetzelfde gedraagt als nu in zuidelijk Afrika, Europa en de Verenigde Staten, zal de zorg binnen 1-2 weken de druk niet meer aankunnen. Suriname heeft weinig capaciteit en we hebben niet gemakkelijk toegang tot extra capaciteit in het buitenland. De zorg kan nu bovendien nog minder aan dan in eerdere golven. Door de braindrain en de continue druk vanwege Corona is ons zorgsysteem letterlijk en figuurlijk uitgeput.

De volledige vaccinatie biedt naar verwachting nog wel voldoende bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Dat is prettig, maar we hebben een lage vaccinatiegraad. De helft van de bevolking is niet voldoende beschermd tegen een eventuele ziekenhuisopname of erger. Met de Omicron variant in aantocht, is dat zorgelijk omdat deze bijzonder besmettelijk en voor niet-gevaccineerden waarschijnlijk wel gevaarlijk is. In landen met een hoge vaccinatiegraad wordt binnen 1-2 weken een dusdanig hoog aantal besmettingen waargenomen, die ons zorgen baart voor Suriname. Een dergelijke stijging van besmette personen zal in ons land tot dramatische taferelen leiden.

Waarbij wij ons vooral zorgen maken over een hoog aantal besmettingen bij nog niet gevaccineerde personen. Echter, het is bijzonder moeilijk om op korte termijn nog niet gevaccineerde personen te overtuigen van het belang zich te beschermen door middel van een vaccin. Daarom is de periode voor het toedienen van een boosterdosis na volledige vaccinatie verkort van 5 naar 3 maanden. Eerder was de minimumleeftijd al verlaagd naar 18 jaar. Deze aanpassingen zijn vooral bedoeld om besmetting bij reeds gevaccineerden te beperken en daarmee de circulatie van het virus en besmetting van ongevaccineerden te beperken.

We hebben echter nu niet meer de luxe dat we tussen alle beschikbare vaccins kunnen kiezen. Gelukkig beschikken we sinds deze week in ieder geval weer over een extra voorraad vaccins dankzij een schenking van bijna 65.000 doses AstraZeneca door Spanje. In de media verschenen de afgelopen periode berichten, die enige twijfel geven over de effectiviteit van het AstraZeneca vaccin. Maar dat is onterecht. Inmiddels staat vast dat de meeste personen, die in Suriname met dit vaccin gevaccineerd zijn, nog altijd voldoende beschermd zijn tegen een ernstig ziektebeloop en ziekenhuisopname. Een derde booster dosis beschermt bovendien extra tegen besmetting, zodat zij met een geruster hart van de feestdagen kunnen genieten.


5 REACTIES

 1. Vrees dat Suriname dit niet aan kan. Dit gaat veel levens kosten. Vaccinatiegraad is bedroevend laag en veel mensen houden vast aan alternatieve geneeswijze.
  gemodereerd

 2. Het lijkt wel een smeekbede om die 5de golf in Suriname te introduceren. We zijn goed op dit moment. Ik ben al die duistere scenarios omtrent covid al meer dan zat. Astra zeneca voldoet niet, maar hier in Suriname blijkt dat niet waar te zijn. Ga vooral een verlopen AstraZeneca prikje halen en doe mee aan deze circus. Mijn advies.. kunnen we aub proberen rustig te blijven en minder angstig te zijn voor iets dat er (nog) niet is..
  gemodereerd

 3. hoe kunnen we de gevolgen van omicron beperken zonder de feest dagen te verstoren luidt een vraag in dit bericht???. kan iemand de kraan harder opdoen zodat ik kan dwijlen, want de antwoord op deze domme vraag is simpel, want ik denk om omicron buiten su te houden dan is het antwoord een dikke sluit de grenzen van su af, houd vluchten verlopig uit
  gemodereerd

 4. Intussen had al de helft van de bevolking het loodje hebben moeten leggen, volgens al die doemscenario’s. Maar gelukkig zijn er ook wijze mensen die weten dat ziektes komen en gaan en als je gevarieerd eet en hygiëne in acht neemt, dan loopt het zo’n vaart niet.
  In Oostenrijk (land van Snorretje) ronselt de regering nu BOA’s die bij de niet gevaccineerde mensen langs zullen gaan v.a. februari om een boete van 7.200 euro te innen (of 6 maanden cel) of zich alsnog te laten prikken.
  Genoeg zieke mensen die zich voor dit karretje laten spannen, want het betaalt goed.
  gemodereerd

 5. De AstraZeneca is door de Europese landen gedumpt. Suriname heeft 200.000 vaccins van Spanje gratis gekregen en daarmee willen ze de arme bevolking boosteren. Bij Suriname gaat het steeds om de bedelmentaliteit, wachten op gratis vaccins, de kwaliteit speelt geen rol. De beleidsmakers wachten op de Pfizer vaccin uit de VS voor hun zelf en familieleden. Schaamteloos gedrag van de Surinaamse autoriteiten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.