IMF lening US$ 690 miljoen voor Suriname goedgekeurd

29
US dollars

Zojuist is bekend geworden dat de uitvoerende raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van bijna US$ 690 miljoen voor Suriname heeft goedgekeurd. Dit zal gebruikt worden voor de ondersteuning van het herstelprogramma.

De IMF meeting waarbij Suriname op de agenda staat is rond 16:30u Surinaamse gestart. De Surinaamse regering komt daarna ook uit met een live uitzending. Om 20.00u is er via GovTv kanaal 8.3, S.T.V.S., S.R.S en Boskopu een live zoom gesprek, met dhr Karel Eckhorst als gast, om meer uitleg te geven over de uitkomst.

De Surinaamse regering meldt het volgende hierover:

Het Uitvoerend Bestuur van de International Monetary Fund (IMF) heeft vandaag een arrangement met een looptijd van 36 maanden goedgekeurd. Uit de Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname wordt 472,8 miljoen Special Drawing Rights (SDRs) (ongeveer 688 miljoen US-dollar oftewel 366,8 procent van het quota voor Suriname) beschikbaar gesteld voor ondersteuning van het economisch Herstelplan van de regering.

Het Uitvoerend Bestuur heeft toestemming gegeven om hiervan 39,4 miljoen SRD (ongeveer 56,4 miljoen USD) direct over te maken. De rest van het bedrag zal in fasen beschikbaar komen.

Dit is een mijlpaal voor de implementatie van het Herstelplan (HP). Het HP is erop gericht om de economie een duurzame en gebalanceerde groei door te laten maken.

Het financiële arrangement van het IMF zal het door Suriname opgestelde Herstelplan ondersteunen. Het zal helpen om de overheidsschuld te verminderen en veerkracht op te bouwen. Ook zullen de sociale uitgaven worden uitgebreid om de meest kwetsbare groepen te ondersteunen. Hiernaast zal er technische assistentie voor de hervormingen worden verleend door de ontwikkelingspartners van het IMF, met name de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank.

Het arrangement zal ook de weg vrijmaken voor een ordelijke schuldherschikking, waarbij de terugbetaling van de Surinaamse schulden op een duurzame manier zal geschieden.

Naar aanleiding hiervan zei minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning het volgende: “Ik ben erg blij dat het voor het Uitvoerend Bestuur van het IMF eindelijk mogelijk is geweest om de financiële ondersteuning aan Suriname te geven. Het heeft vele maanden van diplomatiek lobbywerk gekost om dit te bereiken. En dat naast de implementatie van een uitdagende hervormingsagenda. Maar we hebben nu een besluit. Dit is een erg belangrijke mijlpaal voor de regering van president Santokhi. De regering heeft vele economische uitdagingen geërfd, bovenop grote fiscale en financiële noden en een zwakke en ongebalanceerde groei. Het toont echter ook aan dat de overheid toegewijd is en een plan en een methode heeft om langdurige structurele zwakheden aan te pakken en het Surinaamse huis op orde te zetten. We repareren niet alleen het dak, maar tegen de achtergrond van wat we aangetroffen hebben, leggen we ook een nieuwe fundering. De offers die aan de bevolking gevraagd zijn om Suriname op een pad van welvaart te plaatsen, zullen in de komende maanden vruchten afwerpen.”

De regering van Suriname herhaalt haar waardering voor de ondersteuning van de internationale partners.


29 REACTIES

 1. Dat is heel goed nieuws voor Suriname. Nu zo snel als mogelijk de criminelen van ABOP uit de regering schoppen. Alle benoemingen van familie en vrienden terugdraaien en met schoonschip beginnen. Nieuwe jaar en nieuwe kansen.
  gemodereerd

 2. Ooo wat zal dit onder het fascistisch bolwerk van Bouterse tot vervloekingen richting ZE Santokhi, volkspresident, leiden. Had men binnen de NDP nou niet lopen te schreeuwen dat de lening nooit goed zou worden gekeurd? Ja deze lening was niet nodig geweest als de fascisten van de NDP Suriname niet hadden leeggeroofd. Deze president is echt voor het volk.
  gemodereerd

 3. Chan O Set Ing

  De eerste stap om de economie te herstellen is gezet.

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Hoe zou de republiek Suriname en de Surinamers er nu voor hebben gestaan als ddb, ndp, ddb- gezin, vele intelectuele linkse adviseurs van hem, enz hem wilde ondersteunen om zijn dictatuur, criminaliteit, moord en verderf, onderdrukking, grindwet en internationale verdragen, oa mensenrechten vertrappen.

  Ook de wereldbank, IDB. enz gaan Suriname Financieel met grote ondersteunen leningen en lage renten ondersteunen die op een lange termijn kunnen worden terug betaald. Als deze leningen goed worden gebruikt voor productie onderndmingen in de natuurlijke hulpbronnen en landbouwondernemingen voor afzet in de regio en de wereld, infrastructuur, goede scholing van werknemers in de natuurlijke riikdommen van Suriname kan het met de republiek Suriname en de Surinamers alleen maar goed gaan.

  De algemene belangen van de republiek Suriname en de Surinamers en Internationale belangen van Suriname zijn belangrijk. De grindwet respecteren. normen, waarden, principes, enz.

  Op korte termijn ( vanaf septemer 2022 ) komen nu de inkomsten van Staatsolie, IAMGold, Newmont, enz ten goede can de Surinamers en de republiek Suriname.

  Laten we vertrouwen hebben in deze regeringscoalitie vd VHP – CS ABOP – RB, NPS – GR Pl – SS. Laat ze rust. orde en veiligheid, criminaliteitbestrijden, productie en afzet de economie weer op orde brengen. De republiek Suriname met zoveel hulpbronnen, met ongeveer 130.000 gezinnen hebben recht op een goed leven.

  Wel moeten we ons verstand gebruiken en voor de algemene doelen van land en volk gaan. Niet voir het persoonlijk eigen belang.

  Samen Werken, Samen Sterker
  gemodereerd

 4. Goed nieuws. Maar blijf in je achterhoofd houden dat als je niet op tijd aflost, ze je het mes op de keel gaan zetten. Dus geldverspilling is niet toegestaan.
  gemodereerd

 5. Ari, ik viel ook over dat bedrag.39,4 miljoen srd of $ 56,4 miljoen .
  Is een lening.
  Het zou een verschil maken als Su $250 gelijk kreeg.
  Hoera voor een lening???
  Nog meer armoede.
  gemodereerd

 6. Hahahaha en jullie geloven dat dit geld voor het land gebruikt gaat worden? Het zakken vullen feestje gaat nu pas beginnen. Tek un ai loekoe
  gemodereerd

 7. Het is geleend geld, naast de 3 a 4 miljard aan schulden zal ook dit terug betaald moeten worden. Ik snap dat het niet anders kon en dat er honger en armoede is.

  Ik hoop dat Surinamers leren om ook qua luxe een stapje terug te doen. Het is moeilijk als je een luxe leven met geleend geld gewend ben om je leningen terug te betalen.

  Er komt nu in ieder geval nu genoeg imf kapitaal binnen om weer te kunnen tanken in die landcruisers, hiluxen, tundras, crowns, navaras, mark x, dmaxen enz. enz… Hard werken en zuinig leven zijn twee Surinaamse vloekwoorden.

  Ik hoop dat men het moraal van mijn verhaal snapt en dat ook Surinamers mee moeten doen aan milieu en duurzaamheid. En dat de grootste vervuilers ook meer belast moeten worden.
  gemodereerd

 8. 🤔Het echte werk is begonnen 🇸🇷 het is geen Cadeau ” GELD LENEN KOST GELD ” dus goed beheren en professionals & cabpabele Deskundige managers aantrekken om de werkzaamheden te verrichten en degenen die niet deugen moet gewoon afstand nemen .
  Geen FM / FRIENDS & politieke of ETHNISCHE mentaliteit , maar geld vr het totale bevolking🇸🇷☝️Nogmaals geld lenen kost geld als de bestuurders dit niet goed💰💰💰 beheren is het afgelopen met SURINAME☝️ 👂🏾👂🏾👂🏾🇸🇷🤝✊⚡👋
  gemodereerd

 9. Hopelijk is het nu ook echt afgelopen met die “revo” uitspattingen. Het heeft lang genoeg geduurd, 40 jaar revo nonsens heeft land en volk naar de bedelstaf gebracht en een kleine groep rond de innercircle van de vorige president ongegeneerd schatrijk gemaakt.
  Dus nooit meer NDP!
  gemodereerd

 10. De lening vh IMF aan Suriname zal in termijnen geschieden en per kwartaal zal
  alles geevalueerd worden om
  na te gaan of Suriname het plan om
  de economie zo uit te voeren zoals het IMF dat wil en of Suriname is staat is om
  het IMF terug te betalen.

  Als de aflossing in het 1 ste kwartaalm niet volgens het strakke plan wordt uitgevoerd bh IMF zal Suriname niet voor het tweede kwartaal
  geld van deze lening vh IMF krijgen.

  Dus laten we zien, waar Suriname het geld vandaan gaat halen voor de aflossing aan het IMF. Er zal in het overheidsapparaat moeten worden gereorganiseerd om de kosten daar in het waterhoofd vd overheidsapparaat geld aan over te houden. Er gaan ontslagen komen bij de overheid.

  Het gestolen geld/ valuta zal bij ddb, ddb- gezin, adviseurs ddb, hoefdraad terug gehaald moeten worden. Het gaat om heel veel miljoenen valuta dat verdwenen is naar het buitenland of zwart in Suriname in een omloop is.

  Samen Werken, Samen Sterker
  gemodereerd

 11. Deze regering, heeft niet zitten slapen, getuige de internationale, betrekkingen en de mogelijkheden, welke bereikt wordt.
  gemodereerd

 12. Ik wist het! Ik wist het!
  Chan a no zomaar wan man!
  Chan na a heer san !
  Chan is niet van Melissa alleen, maar ook voor het volk
  Dit is de 1ste stap, en CHan….je kan het en maak Sranan trots!

  Zij iemand niet dat dit zou worden afgekeurd?
  Chan en regering hebben niet opegeven en je ziet zelf het resultaat!
  Geduld , beleefdheid en geloof is een schone zaak!
  Ja man, Chan un pres
  Wish you all the best!

  Proud of my own pres!
  gemodereerd

 13. @ Popo Jantje

  Een heleboel NDP’ers(kaders) gaan zelfmoord plegen, want ze kunnen niet uit
  de pot vreten!!!!! ”Ik hoop ook dat de VHP’ers en ABOP”ers ook met hun jatten
  vanaf blijven”.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 14. Als Nederlander zou ik graag willen dat mijn land veel meer zal doen voor het prachtige Suriname en zijn/haar mooie bevolking jullie verdienen het, zowel financiële hulp/compensatie en know how. Groeten van Hans van den Oever.
  gemodereerd

 15. Beste mensen
  Ik maak me grote zorgen, nu dat geld beschikbaar is .
  De NDP heeft beloofd dat ze binnen18 maanden tot 2 jaar weer aan de macht zullen komen.
  Nu ze geld ruiken, zijn ze niet meer te houden.

  Ik wens iedereen fijne feestdagen toe
  Soso lobi 🙏🏻
  gemodereerd

 16. O wat zijn we blij.. voor de bevolking gaat de ellende nog wel eventjes door. Wat er precies met deze nieuwe lening gaat gebeuren, is mij nog niet helemaal duidelijk…

  Het lijkt me van belang dat we gaan produceren, zodat we niet meer afhankelijk zijn van anderen.
  gemodereerd

 17. Uitstekend nieuws!

  Slim suri heeft de juiste keuze gemaakt en ondanks alles volgehouden. Ik heb het over Xaviera en Quintes etc.
  De zwakke schakels en (economische) knelpunten zijn de afgelopen periode, deels ook vanwege de pandemie, blootgelegd.

  Er ligt een blauwdruk klaar, de opbouw kan starten, langzaam maar zeker.
  Er zijn meer Surinamers van goede wil, dus het gaat lukken.

  Gefeliciteerd met dit mooi kerstcadeau.
  gemodereerd

 18. Laat dit een les zijn voor de Surinamers. Iedere NDP regering was een nachtmerrie voor de bevolking. Daarom mag de NDP nooit meer aan de macht komen.
  gemodereerd

 19. Dit is een PLUS en een MIN. Plus, voor het werk van de huidige regering. Min, want hoe je het wendt of keert het is en blijft één bittere pil (IMF is geen Sinterklaas) die wij wederom cadeau hebben gekregen van RobG(oebbels) en zijn vriend de Tralala MOORDENAAR.
  gemodereerd

 20. Toen de vorige regering bij het IMF wou aankloppen, schreeuwden de huidige coalitieleden moord en brand en keurden ze hulp aan het IMF vragen, resoluut af. Nu doen ze hetzelfde, namelijk hulp vragen aan het IMF, en niemand die moord en brand schreeuwt. Het kan verkeren.
  gemodereerd

 21. Bouterse was ooit ook eens akkoord met het IMF. Nu gaat het er om dat ze, na een eerste voorschot, ook hun cijfers op orde hebben. Kloppende jaarverslagen, minder ambtenaren en subsidies die afgebouwd worden niet via de achterdeur teruggeven. Na 3 maanden is er een evaluatie en dan zullen we zien.
  gemodereerd

 22. produceren en exporteren en om valuta te verdienen.

  Zie Argentinie dit met halsband sinds 2002 ook aan de ketting vd IMF en kan zijn zich niet los maken. Een land dat produceert en exorteert, valuta verdient.

  Suriname mag haar borst flink nat maken, want ze zullen het behoorlijk warm krijgen.

  Surinamers zullen nu wel een keer in hun leven nu ecomonisch moeten gaan denken, gaan problemen ondernemen, produceren, exporteren, belastingen betalen en valuta binnen te halen.

  Dat hosselen zal nu export gericht moeten worden voor valuta.

  Poppenkast is voorbij, handen uit de mouwen, vroeg opstaan voor de luilakken, zoals journalisten, taxichauffeurs, mediamensen, overheidpersoneel/ ambtenaren, en importeurs, criminelen, hangmensen, enz.

  Suriname dit vol met luilakken.
  gemodereerd

 23. su is niet het enige land dat geld leent tuurlijk is geld lenen kost geld , dit geld wordt investeringen in diverse sectoren, en is de bedoeling om er weer aan te verdienen met winsten ,ndp zou daar wat moeite mee hebben gehad is gebleken.
  watch and see.
  chan make suriname great ..
  gemodereerd

 24. @Smatje
  IMF vorige regering en de huidige.
  Van de vorige regering was duidelijk dat deze IMF middelen zou misbruiken en de afspraken niet na zou komen. Bouterse zei zelf de voorwaarden van het IMF na komen zou betekenen niet herkozen te worden.
  Bouterse en Boefdraad bedonderden het IMF en werden in de armen gedreven van Oppenheimer en China die nu beide een jaar dwars lagen bij de schulden sanering.

  Smatje in 2016 was de zaak al onhoudbaar, niet door het dipje in de grondstoffen prijzen of door vertrek van Suralco. Maar door plunderen van Staatsolie en het consumptief lenen.

  De toenmalige oppositie maakte bezwaar tegen het list en bedrog beleid. Zij bleken gelijk te hebben want na de eerste tranche bleken Bouterse en Boefdraad niet van plan de afspraken met het IMF na te komen. Dat is bedrog en dat werd niet vergeten door het IMF etc,

  Voor Suriname was er geen andere weg dan de heel pijnlijke langs het IMF. Suriname heeft eerst een jaar moeten aantonen wel heel pijnlijke beslissingen te kunnen nemen en uitvoeren. Deze regering heeft 1,5 jaar examen moeten doen en garanties moeten leveren.

  Nu is het hopen dat de maatregelen op hun plaats zijn om misbruik te voorkomen.
  gemodereerd

 25. Ik kijk uit naar uitkomsten van de aardolie- en gasvoorraden in blok 58 voor de kust van Suriname van Apache en Total dit jaar. Als het een Bonaza is dan is Suriname voor de korte als middellange als lange termijn verzekert van miljoenen US-$.

  Alle schulden kunnen dan worden afgelost bij de IMF, Wereldbank, IDB, schulden die ddb, hoefdraad gemaakt heeft bij banken, China, India, crediteuren, enz,

  Uit deze inkomsten kan men een potje voor de toekomst maken,

  Verder, kapitaal voor ondernemingen van de productie- en exportproductie, scholing om de juiste werknemers te hebben voor de natuurlijke hulpbronnen, eco-toerisme, zeevisserij/export, goudonderneming, landbouw, infrastructuur voor wegen, bruggen, oppervlakte water omzetten in productie voor kwaliteit water voor Suriname als voor de export, rondhout verwerken tot halfproducten tot eindproducten, enz. Dan zit het snor.

  De andere kant is het dat ze hun snor moeten drukken en is het einde oefening.
  gemodereerd

 26. Juich nooit te vroeg!
  Met geld lenen worden geen problemen opgelost. Het gaat om het plan wat erachter schuilt om het land in goede banen te leiden en dit netjes terug te betalen incl. rente.

  Men juicht te vroeg wanneer ze horen over een lening, maar weten niet dat geld lenen geld juist kost en dit terug betaald moet worden met rente.

  Over 2 jaren en 6 maanden zijn er weer nieuwe verkiezingen en dan maar hopen dat er een goede onderlinge samenwerking was met de huidige coalitie, want als dat niet het geval is dan worden het weer andere politieke partijen die de dienst uit zullen maken.

  En dan gaat het ellende alsmaar toenemen wanneer een kasreserve is gecreëerd en men maar al te graag erin grabbelt.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.