President: ‘Drastische reorganisatie bij KPS en vervangen leiding’

40
Politie in Suriname
Politie in Suriname.

“Er komt een drastische reorganisatie bij het Korps Politie Suriname. Daarbij zal eerst de korpsleiding worden vervangen.” Dat heeft de Surinaamse president Santokhi maandag in het parlement laten weten.

De regeringsraad heeft hier uitvoerig over gesproken. Santokhi ging ook in op de situatie met betrekking tot de politiebond. Die besloot vorige week agenten terug te trekken uit de operatie ‘Veilig Suriname’, die gelanceerd is door het ministerie van Justitie en Politie.

Bondsvoorzitter Mielando Atompai zei daarover aan Starnieuws dat er geen overleg is gepleegd met de bond over inzetten van politieagenten voor deze operatie en dat de roosters die opgesteld zijn, niet kunnen worden geaccepteerd.

“Het doel van de operatie is juist het terug brengen van het veiligheidsgevoel na een aantal ernstige delicten. En als wij als regering een besluit nemen om veiligheid in het land te brengen en we maatregelen treffen, dat er dan opdracht gegeven wordt dat men een deel terugtrekt. Dat kan niet!’, aldus de president over de handeling van de bond.

De president en vice-president zijn zondag na overleg tot de conclusie gekomen dat de huidige gang van zaken niet acceptabel is. In de eerst week van januari moet de KPS reorganisatie daarom op de agenda komen.

‘Wij willen terug naar een modern en gezond politie apparaat waarop de regering en de samenleving kunnen rekenen als het gaat om voldoende bescherming”, aldus het staatshoofd.


40 REACTIES

 1. Als Eerste Moet Kennth Amoksie Bedankt Worden . Hij Heeft Geen Strategisch Inzicht En Zijn Denkt Kracht Schiet Te Kort
  gemodereerd

 2. Atompai is het grootste gezwel in deze samenleving en onbegrijpelijk dat ZE Santokhi deze achterlijke ongeletterde man nog steeds op zijn positie houdt. Schop hem eruit en wat mij betreft met hulp van Nederland en USA. Deze Atompai heeft een dubbele agenda en is niet te vertrouwen.
  gemodereerd

 3. Dat wordt hoogtijd !

  Al dat foute uitschot van Bouterse en Belfort moeten opgedonderd worden.
  Valse Profeten horen niet bij de overheid.
  Prade, Atompai and friends hebben een foute agenda voor Suriname. Deze klojo’s stagneren de vooruitgang.

  Haal de bezem door KPS!
  Geen woorden maar daden !
  Tja go. Set kong !

  Wij willen een veilig Suriname !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 4. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de politiebond moet getoetst worden. De achtergronden van de leiding moet onderzocht worden.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. Heeft hij de beelden van zn topman Ramlaĺ niet gezien??
  Drinken en rijden in dienstwagen en machinegeweer trekken voor een burger ??
  Hoe hij agenten uitscheld die een aanrijding bekijken om rapport te maken.
  Zn functie is door chan doorgedrukt.
  En zulke figuren moeten ons beschermen???
  gemodereerd

 6. Binnen het Korps Politie Suriname zijn de afgelopen jaren veel criminelen geïnfiltreerd. Recentelijk zijn 2 politie commissarissen die door Belfort waren benoemd aangehouden met honderden kilo’s cocaïne. Daarnaast is de voorzitter van de Surinaamse Politie Bond in Nederland betrapt op het uitdelen van stapels Euro’s, waarvan de herkomst allerminst verantwoord kan worden. Deze meneer Atompai zei eerder tijdens een protestactie van de politiebond dat hij omgerekend 300 euro per maand ontvangt en daarmee niet uitkomt. Het verzet tegen de plannen van Santokhi zal groot zijn omdat de criminelen hard worden aangepakt. Sinds de komt van Santokhi zijn enorme hoeveelheden drugs onderschept. De samenwerking tussen leger en politie om de criminaliteit in te dammen is een meesterzet en ik verwacht dat er de komende periode meer naar buiten zal komen over de wijze waarop drugscriminelen samen werken met de bovenwereld in Suriname. Het politieapparaat wordt betaald met belastinggeld van de burgers en mogen daarom geen verlengstuk zijn van het drugskartel.
  gemodereerd

 7. Eindelijk krijgt atoompal n schop onder zijn kont.weg met deze vervloekte ndp bende.moest allang gebeurd zijn.
  gemodereerd

 8. De politie ontwikkelt zich in Suriname naar een positie welke helemaal niet past binnen een democratische samenleving.
  De politie gaat meer richting een politiestaat echter wara niet de regering doch de politie de dienst uitmaakt.
  Het korps politie leent zich hoe langer hoe meer om criminele diensten uit te voeren o.a. prostitutie wel of niet met minderjarige
  handel in verdovende middelen (cocaïne)
  handel in gestolen goederen
  etc

  Ik hoop dat de regering maakt niet uit wie aan het roer staat dit streven van de top van de politie en de vakbond in het bijzonder tijdig een hakt kan toeroepen
  Investeerders komen in een land waar democratie en rechtvaardigheid en nagenoeg geen criminaliteit en corruptie aanwezig is.

  Wat zal het allemaal niet worden als de olie daadwerkelijk het hoofdproduct worden zal van de samenleving
  gemodereerd

 9. Allereerst moet idd die amoksie ontslagen worden die heeft de ballen verstand van om de politiebond te leiden. Hierna alle corrupte agenten ontslaan.
  Wat de regering doet is alleen maar goed, als je de veiligheids gevoel terug brengt in de samenleving bloeit het toerisme alleen maar op.
  Dus, zijne excellentie, ga zo door, je doet het goed, eindelijk een bekwaam iemand aan het roer die geen crimineel is.
  gemodereerd

 10. Laat het ministerie naar de vhp gaan en dan ga je zien hoe daadkrachtig die minister zal zijn.
  Ik denk dat atompai als bondsvoorzitter geheel zijn boekje te buiten is gegaan. Hij mist elke bevoegdheid om werknemers naar huis te sturen. Want hij betaald de loon van die werknemers niet. Als hij niet akkoord was gegaan met het werkrooster dan kon hij vakbondsmiddelen o.a. een sitdown aktie of in beraad gaan model hebben gebruikt nadat de arbeiders bij de bond had geklaagd. Maar hun naar huis sturen is onder geen enkele beding zijn bevoegdheid. En dat weet de minister niet. Als hij dat had geweten dan zouden er wel maatregelen worden getroffen tegen atompai en de politiemannen die hun diensten niet hebben verricht.
  Het is meer een emotionele handeling van atompai geweest dan een rationele beslissing. Alleen is de vraag of het totale spb bestuur achter deze beslissing staat. Zoals ik die gekuiden hoor dan niet.
  gemodereerd

 11. Amoksi is zwak. Kan niet tegen het bestuur van spb. Voor hem is die stoel belangrijk en niet de functie van minister.
  Hij is niet in staat om de spb tot orde te roepen daar hij die ervaring mist.
  Simpelweg gezegd weet hij niet eens dat hij als werkegever alleen bevoegd is om arbeiders(i.c politiemannen) naar huis te sturen. Hij zou als minister kravhtig moeten aangeven dat hij hetgeen atompai heeft gedaan in strijd is met de personeelswet.
  BTW er zijn zoveel vakbonden in suriname die opkomen voor de arbeiders is de vraag of het oooit is voorgekomen dat een vakbond arbeiders naar huis heeft gestuurd van de werklocatie.
  Ook als politieman heeft hij niet gedeugd. Projecten die aan hem waren gegeven om uit te voeren werden door de toenmalige stadspolitie commandant weggehaald van hem en aan anderen gegeven ter uitvoering om maar een voorbeeld aan te geven.
  gemodereerd

 12. Beste famiri, het is triest dat de geschiedenis zich weer in een bepaalde vorm herhaald.
  25-2-1980, waarom werd het politiebureau en een x-aantal politie-inspecteurs hardhandig aangepakt??? Juist ja corruptie (voor een deel dan, want de zgn helden werden later de misdagers en corrupte-lingen zie levend voorbeeld rondom druga baas & Co.)En het huidige politie korps is ook voor een groot deel corrupt. Maar ja wat wil je met een ex-pres die drugs handel en dergelijke faciliteerde. Vele huidige waardeloze politie vakbondslieden zullen zeker niet zonder slag of stoot hun positie willen prijsgeven. Wat die posities zorgen voor een bloeiende corrupte dikke portemonnee.

  Ik hoop dat de huidige regering dat weet te bereiken!!!

  Gado de wi fesi mang.
  gemodereerd

 13. Uitstekend!
  Het geduld van de timmerman is op en terecht!

  Nevenactiviteiten grondig uitzoeken, vergemakkelijkt de reorganisatie.
  gemodereerd

 14. President OPTREDEN. JIJ HEBT DE BEVOEGDHEID EN DE VERANTWOORDELIJKHEID. SUCCES. Nieuwe bezems.
  gemodereerd

 15. @ IVANOF LIMBURG

  Je hebt het gras voor mijn voeten gemaaid, en daarna de korpschef.
  Politie ambtenaren die over de schreef gaan gelijk de laan uit.
  Voordat iemand aangenomen wordt goed screenen, zijn / haar hele
  boeren familie. Politie ambtenaren mogen niet zuipen in zijn/ haar dienst
  kleding, doen ze dat gelijk disciplinair straffen, loon inhouden bij
  herhaling gelijk oprotten!!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 16. Langzaam maar zeker wordt er schoon schip gemaakt. Die mensen verdienen meer credit. Kom op!

  Boefdraad heeft nu officieel een straf. Zijn voertuigen zijn al in beslag genomen nu is men bezig met zijn onroerend goed 👍

  Verder zie ik maar liefs 60 corruptie cases (in behandeling bij het OM en het CLAD) betreft álle overheidsinstanties. Verschrikkelijk.

  In principe komt het erop neer dat er is gesjoemeld bij alle instanties waar men heeft gestaakt. Plus aanbestedingen, plus stichtingen etc etc.
  Dit is onlangs bekend gemaakt in het dna.
  Bron; gfc 21dec

  Er wordt hard getimmerd aan de weg!
  gemodereerd

 17. Stap voor stap, maar uiteindelijk zal toch de augiasstal die de NDP heeft achtergelaten opgeruimd moeten worden. De top van ons politieapparaat is daar een een smerige uithoek van. Ook bij de douane moet schoonschip worden gemaakt wat daar riekt het tot over onze landsgrenzen.
  gemodereerd

 18. Eindelijk.

  Een inspecteur die een andere bestuurder met een machine geweer bedreigd. Deze inspecteur wordt door een commissaris van politie weer in vrijheid gesteld.
  Een korpschef die persoonlijk een arrestant in vrijheid stelt.
  Een inspecteur die de grond van een burger steelt.

  Een onder inspecteur die haar zoon in vrijheid stelt. De lijst heeft geen einde.

  De hele politie top en vakbond top zijn vaak NDP,ERS. Opruimen die handel.

  President. Deze mensen niet zo maar ontslaan. Zet ze op een onbelangrijke post. Laat ze hun geld zelf verdienen.

  Ik rust
  Djamoe
  gemodereerd

 19. Alle regerings instanties zijn corrupt. Als je geen tjoekoe geeft word je niet geholpen. Ik wacht al 3 jaar op een perceel beschikking waarvan ik alles wat nodig is ingeleverd. Het ambtenarenbestand ontploft bijna maar men moet jaren wachten voor een accoord. Dat klopt toch niet? Ik hoor links en rechts dat ik bij iemand van Abob moet zijn want zij hebben de afdeling gronduitgifte in handen. Waarom moet alles politiek gerelateerd zijn. Een en al corrupte bende.
  gemodereerd

 20. Dat werd tijd! Eindelijk wordt er actie ondernomen om het kaf van het koren te scheiden. Het is ook onbegrijpelijk dat maatregelen die door de regering aan de korps worden opgelegd, door een bondsvoorzitter worden tegengehouden. Weet deze atompai wel wat zijn taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn? In mijn beleving weet hij dat absoluut niet en trekt hij zichzelf een veel te grote broek aan. Ook niet te begrijpen dat het besluit tot reorganisatie van het korps van de President komt en niet van Amoksi. Ruim 1.5 jaar na zijn aantreden heeft hij 0 (NUL) wapenfeiten. Hij moet plaatsmaken voor iemand met meer ervaring, kennis en visie. De hoogste tijd voor schoonschip en wel van de vloer tot het plafond.
  gemodereerd

 21. Triester kan niet.. Een Bond die de lakens uitdeelt bij Justitie. Wie is daar de “baas”, de minister of de bondsvoorzitter??? Is toch je reinste kolder.
  Dringend actie gewenst.
  gemodereerd

 22. debby , al jou paarse vrienden bij de kps , bijv. prade , atompei worden eruit geschopt , begin alvast te huilen , en ook moeten ze die ex vriend van jou, die amoksie ( overgelopende ndp-er ) verwijderen als minister en al die gasten moeten voortaan de goten schoonmaken , het is afgelopen met geld stelen van het volk , ze dachten heer en meester te zijn , maar het is afgelopen met jou vriendjes debby en ook met jou afgod met zijn partij
  gemodereerd

 23. Chan mag voor mijn part de hele leiding van de politie en de bondsleiding in de goot bij Clevia dumpen. Ik betitel ze als staatsgevaarlijk.
  gemodereerd

 24. Goede actie, hopelijk pakken ze de corruptie dan goed aan. De goeden natuurlijk buiten schot gelaten.
  gemodereerd

 25. Wordt eens tijd dat dit nu gebeurt! In het verleden was politieagent een roeping om te worden in Suriname. Tegenwoordig zie je de meest onbeschofte, machtsgeile gasten in dienst van het korps die denken als ze een wapen hebben de ( man of vrouw ) te zijn. Hoe ze zijn aangenomen gado wang sabi, alvast niet door hun intellectuele vermogen of omgangsvormen. Hier in Moengo lopen ze erbij als de grootste gangster uit te hangen tegen bepaalde mensen, en ondertussen wordt de VP en Bordo hun achterste schoongelikt om een libi te vinden. Echter heeft het beleid van de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat het één grote corrupte bende is geworden waarvan het mede te danken is aan het Surinaamse volk zelf. Want we waaien met al winden mee als er iets te halen valt toch!! We zijn een Volk van principes toch? Sang we pranie dat wo ……….
  gemodereerd

 26. Wordt eens tijd dat dit nu gebeurt. In het verleden was politieagent een roeping om te worden in Suriname. Tegenwoordig zie je de meest onbeschofte, machtsgeile gasten in dienst van het korps die denken als ze een wapen hebben de ( man of vrouw ) te zijn. Hoe ze zijn aangenomen gado wang sabi, alvast niet door hun intellectuele vermogen of omgangsvormen. Hier in Moengo lopen ze erbij als de grootste gangster uit te hangen tegen bepaalde mensen, en ondertussen wordt de VP en Bordo hun achterste schoongelikt om een libi te vinden. Echter heeft het beleid van de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat het één grote corrupte bende is geworden waarvan het mede te danken is aan het Surinaamse volk zelf. Want we waaien met al winden mee als er iets te halen valt toch!! We zijn een Volk van principes toch? Sang we pranie dat wo ……….
  gemodereerd

 27. En breng ook gelijk een verhoudingsgewijs goede vertegenwoordiging van de diverse bevolkingsgroepen in de politie. Nu domineert één groep m.n.
  gemodereerd

 28. Het is begrijpelijk dat een ex politieman nu als President, die zijn hart voorhet vak op de juiste plek heeft , lijdzaam moet toe zien hoe corrupt en ondeskundig politie ambtenaren zich schaamteloos profileren in de samenleving. Deze ex politieman die nu de teugels in handen heeft en onbesproken is zal laten zien dat hij ballen heeft om schoonschip te maken. Dat is een zeer goede zaak voor landen volk ook naar het buitenland toe.
  gemodereerd

 29. Dubieus is de richting kwijt, ze heeft de klok horen luiden maar weet totaal niet waar de klepel hangt.

  Al die lieden van de politie bond die elke keer weer tegenwerken zouden zonder pardon onder een vergrootglas gezet moeten worden. Als men zoekt zal men ook vinden. Dit zijn mensen die staatsgevaarlijke ontwikkelingen voor Suriname op de agenda hebben.
  Intussen geeft het volk de huidige regering de schuld van het falen van de bestrijding van de criminaliteit.
  gemodereerd

 30. De president heeft een grote mond steeds. Wanneer gaat hij de rotte appels in de regering vervangen. Laat Chan eerst beginnen met de VP en de minister van justitie. Durft hij dat of heeft hij de ballen daarvoor niet.
  gemodereerd

 31. Wanneer gaat het OM de VP en zijn bende vervolgen voor mishandeling van Pinas. Geef de beelden van de mishandeling vrij en laat het volk zien wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Durft de president dat wel of gaat hij gewoon door met liegen en bedriegen van het volk.
  gemodereerd

 32. Het spreekwoord: met boeven van je boeven wordt veranderd in Het kaf van het koren scheiden.
  Ja. het werd tijd omdat de boeven geen boeven vingen. Als ze dat hadden gedaan was het zeker niet zover gekomen, maar ja dat is mosterd na de maaltijd.
  gemodereerd

 33. Voor de ontwikkeling van Suriname (land en volk) is het ontzettend belangrijk, dat de veiligheid in het land de hoogste prioriteit geniet, maar ook om toerisme te bevorderen en investeerders aan te trekken is veiligheid garanderen nationaal en internationaal nu echt nodig om aan te pakken door de President zelf, helaas, maar het kan niet anders. Ik hoop dat alle burgers in Suriname begrijpen, ongeacht politieke kleur, dat de aanpak helpt economisch het land en volk te bevorderen en de groei te stimuleren. Elkaar leegroven, vermoorden, verkrachten en neerschieten heeft nergens op de wereld de economie geholpen, maar juist het land en volk naar de verdoemenis geholpen, zoals nu waarin Suriname verkeerd. Organisatie die het uitgestippelde beleid van de regering ondermijnen, zijn ongeschikt en moeten helaas plaatsmaken voor geschikte, betrouwbare en eerlijke Surinamers, die zich in het belang van land en volk willen inzetten, zoals President Santokhi himself, complimenten! Drastische maatregelen nemen is helaas onvermijdelijk en overheidspersoneel moeten er aan gaan geloven, dat ze ongeschikt zijn voor die functie, maar in het bijzonder land en volk op een zeer adequate wijze te beschermen, waarvoor ze uiteindelijk maandelijks hun salaris opeisen !!!!!
  gemodereerd

 34. Ik schaam me erg dat ik ooit het uniform heb gedragen. In onze tijd de jaren 60 was dit soort gedrag niet denkbaar. Ik weet dat menig oud gediende het met eens zal zijn. Toen had de politie gezag. En het vuile bekken gedrag was ondenkbaar.
  gemodereerd

 35. Minister van Justitie laat zie wie je bent en wie het gezag heeft. Weg jagen ontslaan die handel. Weg met dat ongeletterde gespuis.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.