zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBoek over POM: Delicatesse uit de Surinaamse keuken

Boek over POM: Delicatesse uit de Surinaamse keuken

-

Does Travel - naar Suriname

Onlangs is het boek ‘POM: Delicatesse uit de Surinaamse keuken’ verschenen in Nederland. De auteur is Elvis Biekman van Biekman Food Company (BFC), ook bekend onder de naam Leraman Culinair.

In dit boekje staat (bijna) alles wat je moet en wil weten over deze heerlijke Surinaamse ovenschotel.

De in Suriname geboren Biekman is ook de motor achter BFC die producten maakt die authentiek Surinaams zijn, waarmee je eenvoudig heerlijke gerechten serveert. Een bekend product van BFC is hun POM marinade uit een potje, ook te zien in het filmpje hieronder.

De prijs van het boekje is 11,95 euro en het is exclusief verkrijgbaar bij BFC. Bestellen kan door een bericht te sturen naar 0651643638.

opening
Fernandes Express
BODO Party

18 REACTIES
 1. volgens mij is pom niet authentiek Surinaams hoor. Is toch een Joods gerecht? of vergis ik me.


  gemodereerd
 2. Ook zo een wild verhaal uit ons verleden als zou het een joods gerecht zijn. De geschiedenis zegt dat de Joodse slavenhouders wel hielden van hun pasteitjes die gemaakt werden met aardappelen. Toen de boot uit NL weer voor de zoveelste keer te laat was met de aardappelen, stelde een van hun tot slaafgemaakten voor om dan Pom Tayer te gebruiken, die zij wel hadden ontdekt in Suriname, maar die slavenhoudertjes niet. Als het joods is, waarom kan je het dan niet kopen in Israel, New York of Amsterdam Zuid?


  gemodereerd
 3. Het is van origine joods maar toen werd er geen pomtayer gebruikt maar aardappelen.Door schaarste aan aardappelen heeft men toen de pomtayer gebruikt en dat is zo gebleven.En het was en is zeer succesvol.


  gemodereerd
 4. Moen, als je het zo bekijkt zijn alleen de inheemse gerechten pepre watra en kasaba brédé authentiek Surinaams. Pom zoals de Joden het maakten werd van aardappel (Frans: pomme de terre) gemaakt, in Suriname, waar de aardappel niet groeit, koos men als alternatief de tayer. In Suriname is dus, met de Joodse Pomme als voorbeeld, een heel nieuwe Surinaamse Pom ontstaan. En bovendien is er niets fout aan als mensen ideeën uit andere culturen overnemen en er een eigen draai aan geven. Je denkt toch niet dat een Pom die door een creool is gemaakt hetzelfde smaakt als een die door een javaan, chinees of hindoestaan is gemaakt?


  gemodereerd
 5. Blij met zulke discussies. Iets wat ik graag wil bediscussiëren is natuurlijk wanneer de Koto is ontstaan.
  Als schot voor de boeg het volgende:
  In 1863 was de schoen het symbool voor de vrijgemaakte slaven (man en vrouw).
  Daarna bleek dat de vrouwelijke slaven nog 10 jaar “getrouwd’ waren met de plantages. De Surinaamse slavin was praktisch dus pas in 1873 vrij. Zij hadden dus ook een vrijheidssymbool nodig en dat werd de koto, die door diverse invloeden pas na 1873 werd ontworpen.
  Conclusie: de koto is niet tijdens , maar na de afschaffing van de slavernij ontstaan en gemeengoed geworden voor de Surinaamse zwarte vrouw.
  N.B. Ik heb het niet over de madams die hun slavinnen, mooi gekleed, eropuit stuurden om te gaan prostitueren.
  Ik heb natuurlijk over diverse bronnen die mijn conclusie kunnen staven
  Hopelijk wordt dit een mooie en leerrijke discussie.


  gemodereerd
 6. Ik heb pom leren maken van een creoolse dame. Speciaal voor mij had ze alleen kip gebruikt.Toen ik haar mijn eerste zelf gemaakte pom liet proeven, kreeg ik een dikke compliment van haar.

  Inmiddels eet geen vlees of vis meer. Ik ontdekte een recept voor vegetarische pom. Heb dat recept uitgeprobeerd met vegetarische kipstukken en vind het lekker.
  Ik ben al gewend aan de vegetarische vervangers van vlees en vis, maar anderen die mijn vegetarische pom hebben gegeten, vinden het gewoon niet lekker.
  Ik gebruik geen blokjes, geen smaakversterkers, geen suiker, dat gebruikt die dame van wie ik het heb geleerd, ook niet.
  Eigenlijk maak ik de vegetarische pom zoals ik dat heb geleerd van de creoolse dame.

  Omdat pom van origine een Joods gerecht is gemaakt van aardappelen, heb ik dat een keer geprobeerd. Was niet lekker. Toen at ik nog kip en vis, maar zelfs de kip smaakte niet.


  gemodereerd
 7. Eens met Rob Wijsman

  Pom is gewoon van de blakkaman of Creool. Ze moeten openlijk hiervoor opkomen en de dingen zeggen hoe ze zijn.

  Pom is niets Joods of joods Portugees.

  Zeg het na:
  Pom is van de Surinaamse Creool gerecht zeer waarschijnlijk afgeleid van Joods Portugees. Het zijn gewoon de komisie die het eten in de tropen uit probeerden in de keuken en met dit recept kwamen en de Joods Portugezen masra het lekker/koosjer vonden. Let op, kip is niet koosjer. Maar de Joods- Portugese Masra vonden kip in pom wel koosjer.


  gemodereerd
 8. Heerlijk ik krijg al trek als ik aan denk. Het is heel erg lekker ook met vlees geen rund of varkensvlees maar gewoon kip. Ik maak het altijd zelf als ik alleen in de keuken sta kook ik relax en dan eet ik de volgende dag ook heel erg lekker. Bonna Sa Boeng! Eet smakelijk in mijn taal.


  gemodereerd
 9. Waarom zou ik een boekje moeten kopen. Op internet is alles gratis. Pom is trouwens mijn favoriete gerecht. Pom op een krokante Surinaamse puntbrood en rode uien met madame Jeanette peper en komkommer op azijn😋


  gemodereerd
 10. Mijn reactie over de pom is niet geplaatst. Dit is dus mijn 2e poging.
  De populaire Jack Daniels Whiskey is oorspronkelijk door een Amerikaanse zwarte slaaf ontwikkeld maar zijn witte meester streek met de eer.
  Ik heb een keer Dahl Baath (Hindoestaans gerecht) gemaakt en deed vlees in mijn Dahl. Een Hindoestaanse kennis wees mij erop dat ik geen traditionele Dahl Baath had klaargemaakt, maar een ander gerecht daar Dahl Baath een vegetarisch gerecht is. De vraag rijst wat er gebeurt wanneer je een traditioneel gerecht op essentiele punten wijzigt.
  Juist ja. In feite heb je dan net als ik een ander recept ontwikkeld. Zorg in dit geval er wel voor dat jouw eindproduct de smaak van het oorspronkelijk recept benadert of dat je deze verbetert ter voorkoming dat jouw eindproduct een belediging wordt voor de Surinaamse keuken.
  In de slaventijd kookten de meesters niet, maar hun slavinnen. Als de met koken belaste kokkin besluit om in plaats van aardappelen tayer te gebruiken is het geen Joods recept meer maar een Surinaams recept geworden.
  Ik wil de Joden wel een deel van de eer geven door te stellen dat een Joodse slavin een traditioneel Joods recept niet alleen heeft versurinamiseerd, maar qua smaak ook heeft verbeterd.
  Mijn laatste opmerking is gebaseerd op het feit dat de in de toko’s te koop zijnde geraspte pom tayer vaak met te veel geraspte aardappelen wordt gemengd. Door deze truc wordt het oorspronkelijk Joods gerecht benaderd. Mijn probleem: deze “pom” met meer aardappelen dan tayer smaakt dan nergens naar.


  gemodereerd
 11. Correctie: Joodse slavin moet zijn: slavin van een Joodse plantage-eigenaar


  gemodereerd
 12. @Henkes…..dank voor je uitleg.
  Mijn opmerking was trouwens niet negatief bedoelt hoor. ben blij me de uitleg. Dankjewel.


  gemodereerd
 13. Joodse, Hollandse of Belgische aardappel oven gerechten. Allemaal mooi en waar.
  Maar Pom wordt met pomtayer uit Suriname gemaakt en is wel degelijk een Surinaams gerecht.
  Trouwens Pom marinade uit een portje en de oven op 200 dgr en 75 min is not done en echt SME/NL uit de vorige eeuw.
  Aub kom een keertje terug naar Su om echt te leren hoe het moet.


  gemodereerd
 14. Pom is van origine een Joods gerecht. Hoe het oorspronkelijk werd gemaakt zullen wij niet weten. De aardappel is namelijk niet europees, maar komt uit de Andes, Zuid Amerika. Het is daarom best mogelijk dat pom gewoon in Suriname door de joden en hun slaven is ontwikkeld. Het land van origine zou Portugal of Spanje moeten zijn want de bewering is dat het een Sefardisch gerecht is. Maar kent iemand het originele gerecht waaruit onze pom is voortgekomen, of weet iemand of er in portugal of spanje een soortgelijk joods gerecht bestaat?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES