Regering wil ‘Nationale Commissie Vision 2060’ formuleren

8
Surinaamse dollars SRD

De Surinaamse regering wil in januari 2022 een Nationale Commissie Vision 2060 formuleren. Hiertoe zullen er met verscheidene organisaties gesprekken worden gevoerd. Het is de intentie van president Santokhi om nog voor het einde van dit jaar consultaties met alle politieke geledingen, maatschappelijke organisaties en functionele groeperingen te starten. Deze mededeling deed het staatshoofd afgelopen donderdag in de Nationale Assemblee, waar hij inging op de intenties van de regering met het Meerjaren Ontwikkelingsplan.

“Deze 2060 Vision moet politieke en maatschappelijk draagvlak hebben om de geprefereerde huidige en toekomstige inrichting van onze samenleving en economie, in kaart te brengen,” aldus de president. Hij plaatst de consultaties tegen de achtergrond van een nationale aanpak en verantwoordelijkheid in het bewerkstelligen van duurzame ontwikkeling.

Volgens het staatshoofd moet nu reeds begonnen worden met de eerste stappen in de transitie naar een economie, gebaseerd op voornamelijk hernieuwbare en groene energie. “Deze belangrijke stap is noodzakelijk, gegeven de ontwikkelingen op internationaal niveau, de afgesproken doelen van het klimaatakkoord, maar ook om een duurzaam vooruitzicht voor onze Surinamers in de toekomst te realiseren.”

Het staatshoofd voegt eraan toe dat in het denken naar duurzame ontwikkeling, wij ons niet alleen moeten richten op de karakteristieken en potentie binnen onze nationale grenzen. De regering heeft een beleid ontwikkeld, waarbij niet alleen bilaterale betrekkingen verstevigd zullen worden om mede het Surinaams belang te garanderen, maar ook een visie van “buiten de grenzen strategische en regionale economische samenwerking en integratie”.

Als onderdeel van deze buitenlandse politiek, zal Suriname in januari 2022 een trilaterale summit organiseren in Paramaribo, waarbij de staatshoofden van Suriname, Guyana en Brazilië de mogelijkheden van gezamenlijk optreden in de Guiana Shield zullen bespreken, met name op het gebied van energie, milieu, infrastructuur, investeringen en marktontwikkeling.


8 REACTIES

 1. Wat een verademing is dit. Suriname heeft een regering met visie. Ook Suriname moet getransformeerd worden. Duurzaamheid en vergroening moet centraal staan.
  gemodereerd

 2. De wereld heeft teveel geïnvesteerd in materiële welzijn en te weinig in spirituele welzijn. Alleen wanneer deze 2 in balans zijn, zal de Natuur ook in balans zijn. Ik vraag mij af of deze nationale commissie dit beseft.
  gemodereerd

 3. De huidige regeringscoalitie VHP – CS, ABOP – RB, NPS – GR, PL – SS, zijn goed bezig om Suriname en de Surinamers te verheffen, de grote schulden met hoge renten onder beheersbaar te maken, verlichting te brengen, Welvaart, Welzijn, (Inter)nationaal goed/positief in de regio/ op wereldkaart te zetten, Investeerders te zoeken/aan te trekken, vertrouwen te geven, een democratische rechtsstaat van Suriname te maken, Trias Politica, Wetgevende Macht, Uitvoerende Macht, Wetgevende Macht, normen, waarden, principes, iedere burger of ingezetenen van Suriname zich aan de grondwet moet houden en Internationale Verdragen, enz.

  Er zijn zeer zwakke schakels in deze regering, die ook verantwoordelijk zijn voor de grote ellende en grote armoede, maar die toch nodig zijn om Suriname uit het diepe dal te halen.

  Surinamers moeten de huidige regering de gelegenheid geven om orde op zaken te stellen, want het is niet niks in wat voor puinhoop Suriname en de Surinamers terecht zijn gekomen de afgelopen 41 jaar met uitzondering van de regering Venetiaan – Sardjoe 25 mei 2000 – 25 mei 2010.

  Zie wat ddb, Palu-politici, alibux, harvey naardendof, winston caldeira, palu-politici, andre haakmat de super minister, de overige coupplegers van 15 februari 1980, de dictatuur onder leiding van ddb, de regeringen van ddb 25 mei 2010- 25 mei 2020, Sranan skeer, dood en verderf bij de bevolking, moorden oa Moiwana86, gewijzigde amnestiewet om zijn straf te ontlopen, wat gelukkig niet van toepassing kan zijn voor misdaden tegen de menselijkheid, (inter(nationaal.

  De huidige regering is goed bezig. Want puin ruimen en alles op orde hebben is niet met een toverstaaf opgelost. De huidige stappen die er genomen zijn om de schulden met hoge renten op te lossen gaan de goede kant op. IMF die hulp biedt. De Wereldbank, IDB die Suriname financieel ook gaat ondersteunen en de inkomsten van Staatsolie, Newmont en IAMGOLD die ook weer ten goede gaan komen aan de Surinamers en de Surinaamse economie.

  Het gaat de goede kant op en daar mogen de Surinamers blij mee zijn dat ze voor de 25 mei voor de enige en juiste oplossing op 25 mei 2020 goed hebben gestemd en de huidige regeringscoalitie tot stand is gekomen.

  Als zou blijken dat er genoeg aardolie- en gasvoorraden voorkomen voor de kust van Suriname dan kan het alleen maar beter gaan met de ongeveer 160.000 Surinaamse gezinnen in de republiek Suriname (Mijn inschatting).

  Een land met een oppervlakte van 163.820 km²/ (1,1% water). 609.569 inwoners (3,7/km² (2020), Bron Wikipedia. Zie de rijkdommen en zie ook de zeer grote armoede en zeer grote ellende. Zij die met eigen belangen bezig zijn moeten keihard worden aangepakt.

  Als de algemene doelen door het beleid/bestuur goed wordt gemaakt afgestemd met de natuurlijke hulpbronnen en internationale samenwerking, onderwijs en wetenschappen, investeerders, productie en afzeten in een plan wordt geplaatst en uitgevoerd op korte en middellange en lange termijn, dan Suriname alleen maar een zeer belangrijke speler worden aan de Noord-Oostkust van Zuid-Amerika. De infrastructuur is wel heel belangrijk, goede 4 baanswegen, bruggen over de (grens)rivieren, ICT, JAPI-Airport opslag, van goederen voor luchttransport, Diepzeehaven tussen transport en logisitiek de 4 en 5 de rijweg voor de kust van Paramaribo voor goederen te verzenden in de regio, Brazilie, (Frans-)Guyana, Midden-Amerika, Caribischgebied, USA, Mexico, Canada, Afrika, Europa/EU, UK.

  Veiligheid, Orde en Rust zijn zeer belangrijk en goede plannen dan komen we er wel. De Algemene doelen en belangen daar gaat het om.

  Wij Surinamers zullen het zelf moeten doen, niet anderen/andere investeerders die land /zoetwater willen komen kopen, terwijl heel veel Surinamers nog niet 1 mm² of 1 mm³ grond bezitten of geen kwaliteitdrinkwater hebben.
  Er mag geen uitverkoop meer plaats vinden van onze natuurlijke rijkdommen. ( rondhout, goud, zoetwater van de oppervlakte water vd rivieren, vissen ea dieren bestemd om te consumeren uit het zeewater van Suriname, enz.

  Het Surinaams belang is heel belangrijk en die doelen moeten goed in het plan en beleid in de praktijk voor de Surinamers/ individu tot welvaart en welzijn in hun leven brengen en ook voor de republiek Suriname. Surinamers hebben recht op een zeer goed leven. Let op. Zeer goed leven! Zie de natuurlijke rijkdommen en oppervlakte van het land.

  De mentaliteit vd Surinamers moet worden veranderd, waardoor iedere Suriname waar hij/zij ook op het grondgebied leeft een goed leven kan en mag hebben. Het eigen persoonlijke belang en uitverkoop van ons natuurlijke rijkdommen brengt ons alleen maar in grote armoede en grote ellende. Criminelen moeten keihard worden aangepakt.

  Vertrouwen Op/In Eigen Kunnen

  Samen Werken, Samen Sterker
  gemodereerd

 4. 2060? Dan bestaat Suriname niet meer. Met die regeerders die wij hebben.
  gemodereerd

 5. Suriname heeft een stuwdam waarmee schone energie opgewekt wordt. Correctie, de stuwdam was voor lange tijd van Alcoa/Suralco…
  Er werd stroom opgewekt in eigen land en men moest (te duur) stroom betalen aan de multinational.

  Bijna hetzelfde staat het land de komende 20 tot 30 jaren te wachten met de nieuwgeplande waterstofcentrale. Je krijgt schoon stroom waar je weer duur voor gaat moeten betalen.

  Eindstand: een buitenlands bedrijf/ multinational houdt je in een contractuele wurggreep voor decennia…
  gemodereerd

 6. hkf wat een fantast ben jij , jij hoeft geen 40 jaar vooruit te kijken , met jou paarse gedachte is het over 10 jaar al einde oefening
  gemodereerd

 7. Winston Ramautarsing en de voorzitter van de NPS zijn zeker ook paars omdat er kritiek is op de nieuwe waterstofcentrale.
  De WTK deskundigen die weten het toch altijd beter he…

  Bron:stvs.sr
  —–Vrijdag 22 oktober 2021- “De overeenkomst met het Deense bedrijf HPSG heeft Suriname aan handen en voeten gebonden”. Dit zegt voorzitter Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname, (VES). Hij reageert op wat de regering aangeeft over een betalingsgarantie voor stroominkopen. Deze zal pas van toepassing zijn nadat de waterstofcentrale van HPSG er staat. De overheid zal garant staan voor de aankoop van 100 megawatt stroom per jaar tegen een vaste prijs van 0,11 US-dollar per kilowattuur.

  Volgens de regering zou stroom uit een nieuwe thermische centrale bij de huidige olieprijs all-in, USD 15 cent per kWh kosten. Indien de olieprijs omhoog gaat, zal deze prijs ook stijgen. De lagere USD 11 cent daarentegen is een vaste prijs en maakt Suriname minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Volgens Ramautarsing is deze berekening op de lange termijn niet voordelig voor Suriname.—-
  gemodereerd

 8. Ze kunnen niet eens ewn week vooruit denken, hoe dan? Heeft lekker afgekeken van Dubai… snappen het visioenaire model echter niet!! En dat is continuiteit… wat er ook gebeurd, het gaat door in Dubai. In Sur, hooguit tot de volgende verkiezing!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.