‘Niertransplantatieproject belooft succes met afspraak tussen AZP, SVZ en Amsterdam UMC’

4
'Niertransplantatieproject belooft succes met afspraak tussen AZP, SVZ en Amsterdam UMC'

Afgelopen vond de ondertekening plaats van een Memorandum of Understanding (MoU), tussen de Amsterdam Universitair Medische Centra (Amsterdam UMC), het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ), over een niertransplantatieproject. De ondertekening vond plaats onder coördinatie van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het document omvat de samenwerking tussen de genoemde partners op het gebied van Niertransplantaties.

Minister Ramdin sprak van een historisch moment. ‘Er is draagvlak in Suriname voor deze bijzondere samenwerking. De patiënt moet de focus zijn van alle inspanningen. Het belang van de zorg van de patiënt is het belangrijkste’ zei de minister. 

De directeur van het AZP, Claudia Redan en de directeur van het SVZ, Manodj Hindori ondertekenden eerst een overeenkomst tussen deze twee ziekenhuizen. Hierna volgde de ondertekening met de Nederlandse counterpart. De Amsterdam UMC, die virtueel deelnam aan de meeting, werd vertegenwoordigd door dr. Marc Koster, directeur Strategie & Innovatie, tevens Bestuurslid, prof. dr. Frederike Bemelmans, internist-nefroloog en dr. Mizra Idu, Chirurg. De MoU die reeds door hen was ondertekend, werd op deze gelegenheid door de Surinaamse partijen getekend.

Alle partijen gaven aan verheugd te zijn over het bereiken van deze mijlpaal. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gaf aan verzekerd te zijn van succes mede omdat er ook sprake is van lokale expertise. Dr. Amar Punwasi, Internist-Nefroloog bij het AZP, benadrukte de noodzaak om ook naar preventie te kijken. ‘Binnen enkele jaren is het aantal van 450 patiënten naar 900 verdubbeld, hetgeen een gigantisch aantal is voor zo een kleine bevolking’ zei hij. Directeur Hindori gaf aan blij te zijn dat SVZ een belangrijke rol te spelen heeft in de pre-screening en nazorg van de patiënten. Dr. Koster, die sprak namens de Raad van Bestuur van de Amsterdam UMC, feliciteerde Suriname met de bijzondere overeenkomst en benadrukte dat het echte werk nu zou beginnen.

Ook Minister Ramdin gaf aan verheugd te zijn met deze nieuwe fase in de medische zorg waarbij een betere kwaliteit voor patiëntenzorg kon worden gegarandeerd. Tegelijkertijd onderkende hij dat er nog veel werk moet worden verzet. Hij gaf aan dat president Santokhi een duurzaam systeem voorstaat en dat de regering een goede gezondheidszorg nastreeft. 

Alle betrokkenen vonden ook dat, nu met dit initiatief van samenwerking, ook veel aandacht besteed moet worden aan het voorkomen van nieraandoeningen. In navolging hiervan gaf de Minister mee dat begin van het nieuwe jaar een platform zou worden opgezet met alle stakeholders, inclusief de Nierstichting en de nierpatiënten organisaties, om zo beter draagvlak te creëren voor de succesvolle invulling en benutting van de overeenkomst.

Een technisch team heeft een maand de tijd om alle voorbereidingen te treffen. Het streven is om medio februari 2022 de niertransplantaties op de geïdentificeerde patiënten uit te voeren.


4 REACTIES

 1. Dat suriname heeft Nederland werkelijk nog voor alles nodig. En ondertussen maar afgeven en klagen over Nederland. Neem dan gewoon niks meer aan! Zo ontzettend hypocriet…
  gemodereerd

 2. Zo hopelijk houden de mpp hun stront snuit nu over snoepreisjes enzovoort. Ik ben zo dankbaar voor wat die bakras en al die anderen nu voor ons doen. Ik heb zelf twee schoolgaande kinderen, dus geen babies meer, maar als ik zie dat dokteren en verpleegsters ons weer willen helpen dan krijg ik tranen in mijn ogen. Mijn god, waarom kan het nu ineens wel en vroeger niet. dit schreef ik eerder nu komt dit er ook nog bij. Ik ken genoeg mensen die hier heel blij mee zullen zijn.
  gemodereerd

 3. Mica je weet toch dat die bouta toch niets met Nederland te maken wilde hebben , en als die iets mankeerde ging hij met een slm vliegtuig naar cuba , en de Surinaamse bevolking moest betalen , wel stuurde cuba nep artsen hier heen en dat was het.
  Nu zien we dat de medici ,de ziekenhuizen weer geholpen worden , zelfs de allerkleinsten ( pas geborene) , jonge kinderen , nierpatiënten en ook hartpatiënten , en hulp van chirurgen , doctoren en verpleegkundigen en medische hulpmiddelen etc. , echt bestemd voor het Surinaamse volk.

  de paarse zullen wel weer hun baasje hooghouden en zeggen de kolonist is weer in aantocht , de Suriname rivier wordt uitgebaggerd en zo kunnen ze met mega schepen komen
  gemodereerd

 4. Mensen moeten 2x nadenken voor dat zij een stem op Bouterse en zijn trawanten uitbrengen.
  Nederland wil alleen zaken doen met een fatsoenlijke Surinaamse regering.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.