Suriname Conservation Foundation stelt US$ 65.500 beschikbaar voor NBSAP-project

2
Suriname Conservation Foundation stelt US$ 65.500 beschikbaar voor NBSAP-project
Het moment van ondertekening.

Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en Henna Uiterloo, directeur van de Suriname Conservation Foundation (SCF), hebben op vrijdag 17 december hun handtekening geplaatst onder het Nationaal Biodiversiteit Strategie Actie Plan (NBSAP). De overeenkomst met het ministerie houdt in het financieren van dit project om te komen tot een biodiversiteitstrategie en een actieplan. Het gaat om een bedrag van US$ 65.500, dat door SCF ter beschikking wordt gesteld voor dit project.

“De bedoeling is dat het ministerie financiële middelen heeft om de processen die het gaat uitzetten, te kunnen financieren,” laat directeur Uiterloo optekenen. Het betekent volgens haar dat er consultaties gehouden moeten worden. Verder moet er onderzoek plaatsvinden en zal dit alles bij elkaar geplaatst moeten worden in de vorm van een strategie. 

Het onderzoek start reeds vanaf het moment van ondertekening en duurt een jaar. De bevindingen die opgenomen zijn in het project zullen bepalend zijn voor de richting die Suriname zal opgaan met haar biodiversiteit tot en met 2030. Er zullen verschillende aspecten met betrekking tot biodiversiteit bestudeerd worden. “Het gaat erom dat alles op elkaar moet aansluiten. Dat is de reden waarom SCF dit project financiert,” voegt de directeur eraan toe.

De stichting is het financieringsmechanisme van Suriname wanneer het gaat om projecten die te maken hebben met bescherming en behoud van de biodiversiteit. Het project zal Suriname richtlijnen geven hoe het land met haar milieu moet omgaan en welke maatregelen zij zal moeten treffen.

ROM-minister Tjong-Ahin is ingenomen met de financiering door de SCF. “We onderstrepen de samenwerking tussen de overheid en de NGO’s. De financiering van milieuprojecten is niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid. We zijn ook blij als de private sector wil inspringen om een aantal milieudoelen te halen,” merkte de bewindsman op.

Hij liet verder optekenen dat Suriname en andere landen de doelen die zijn gesteld in de Convention on Biological Diversity niet hebben gehaald. Voor de minister is de samenwerking een kans om te kijken naar een nieuwe strategie voor biodiversiteit zodat Suriname nu effectiever de problemen gaat aanpakken. Middels consultaties en nieuwe studies zal er nagegaan worden welke doelen zijn gehaald en wat de nieuwe uitdagingen zijn.

Het ministerie beijvert zich om veel eerder een Strategie Actie Plan te hebben. Het is van cruciaal belang dat dit document in cohesie is met het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP).


2 REACTIES

 1. Ik heb vertrouwen in dat deze regering orde op zaken gaat stellen, de democratische rechtsstaat haar waarde en betekenis krijgt, de alle grote buitenlandse leningen met hoge renten in een langdurige lening met een lage renten terecht komen en op een langdurige gunstige manier worden opgelost.

  Ook vertrouwen in IMF. Ook de wereldbank, IDB hierin een bijdrage gaat leven en en dat ook deze schulden zullen op gunstige voorwaarden zal worden afgelost op de langere termijn. Dat deze leningen vooral het bedrijfsleven, productie en afzetondernemingen ten goede gaat komen.

  De inkomsten van Staatsolie, IAMGOLD en NewMont, enz vrij komen en dit ook weer goed is voor de Surinamers en de Surinaamse economie.

  De doelen voor productie en afzet om valuta te verdienen moeten goed in het oog gehouden worden. Waar liggen de kansen op korte, middellange en lange termijn.
  Zie zoetwater van de oppervlakte water vd rivieren waarvoor een productie ondernemingen heel snel kan worden opgezet en flessenwater kan worden geëxporteerd, Zie de zee/zeevisserij, waar productie als men met moderne zeevisserij schepen aanschaft en een goede infrastructuur opzet voor een productie markt de verwerking, opslag, veiling en afzet,

  Ook de eco-toerisme als de eco gebieden moderner en beter inricht met allerlei moderne voorzieningen voor de toeristen, waardoor als die in het oerwoud gaan het mooie ervan ervaren, maar weer op de eco ressort zijn, weer een top plek hebben om uit te rusten en te genieten. Het moet niet primitief zijn. Stroom/licht, kwaliteit water, schone toiletten, goede eetgelegenheden met de beste koks en service, teevee kunnen bekijken, kunnen internetten, EHBO, goed opgeleide gidsen, airstrips met verharde asfaltbanen, enz

  Ook voor de (middellange) termijn, landbouw, groententeelt, enz.

  Suriname heeft genoeg hulpbronnen en als blijkt dat er voldoende aardolie- en gasvoorraden zijn in onze bodem kan het alleen maar beter gaan met Suriname.

  Wel zullen de JAPI-Internationaal Vliegveld verder moeten worden gemoderniseerd, net zo als in Guyana, Frans-Guyana en voor de afzet van landbouwproducten die snel vervoerd moeten worden. Er zal voor de kust van Paramaribo tussen de 4 de en 5 de rijweg in zee een diepzeehaven moeten komen waar de grootste schepen ter wereld met een diepere diepgang heel eenvoudig kunnen aanmeren, lossen en laden. De Jules Sedneyhaven aan de Surinamerivier is niet meer van deze tijd. Suriname ligt zeer goed aan de noordoost kan van Zuid-Amerika en kan een zeer internationale plaats zijn voor de scheepvaart en logistiek, opslag van goederen over zeer. Voor de regio/Cariboschgebied/Frans-Guyana, Brazilie en Zuid-Amerika, Afrika. Het is zelf de kortste/snelste route en beste van Eu naar Zuid-Amerika en omgekeerd.

  Ook de scholing moet goed afgestemd zijn op onze natuurlijke rijkdommen, waardoor goed opgeleide Surinamers zijn, die van de hoed en de rand weten en hierin gaan ondernemen.

  Ik heb vertrouwen waar deze regering bezig is te doen en de Surinamers moeten dat ook hebben.

  Een land kan je in 41 jaar door dictatuur, eigenbelang, moord en verderf, grote schulden met hoge renten, grote armoede en grote ellende vernielen, maar de opbouw ervan kost veel tijd. De eerste stappen daar is deze regeringscoalitie sinds 25 mei 2020 mee bezig en zij doen hun uiterste best om de schulden met renten goed onder controle te krijgen, beheersbaar te maken, met gelden van IAMGOLD, Newmont en Staatsolie, enz verlichting voor de bevolking te krijgen. Milieu aspecten ook goed bekijken, kwik gebruik goudvelden, ontbossing door de Chinezen ea,

  Waar gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt, maar die fouten zijn op te lossen. Wel moet gelet worden op de algemene doelen van land en volk en niet met eigen belang bezig zijn.

  Alleen met goed beleid en bestuur zullen we het redden. De Algemene Doelen voor korte, middellange en lange termijn voor land en volk.

  Ook het opsporen van boefdraad en andere criminelen als ddb enz moet men keihard aanpakken. Het gestolen kapitaal moet terug bij de CBvS komen en de criminelen voor lange tijd goed opsluiten in SB. Er moet een daad worden gesteld. Wij hebben onze les geleerd van de dictatuur en regering van ddb. Eens maar nooit weer.

  Geloof In Eigen Kunnen

  Samen Werken, Samen Sterker.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.