Aangifte KOZP na Volendamse geweldexplosie tegen vreedzame demonstranten

3
Spontane demonstratie in Volendam tegen anti-zwart racisme

Vandaag hebben Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) aangifte gedaan naar aanleiding van de gewelddadigheden tijdens de demonstratie van KOZP in Volendam op 4 december. Er is onder andere aangifte gedaan wegens openlijke geweldpleging, het verhinderen van een geoorloofde demonstratie door bedreiging met geweld, belediging, bedreiging en groepsbelediging.

De demonstratie in Volendam richtte zich tegen structureel racisme. De deelnemers zijn tijdens de demonstratie geconfronteerd met een muur van geweld. De beelden die op diverse mediakanalen zijn verspreid spreken boekdelen en zijn ontluisterend. Er zijn racistische en seksistische leuzen geschreeuwd, demonstranten zijn bekogeld met allerlei soorten etenswaren en diverse omstanders hebben de deelnemers aan de demonstratie fysiek belaagd. Bovendien zijn de bussen waarmee de demonstranten werden vervoerd ernstig beschadigd, terwijl deze busmaatschappijen los stonden van het protest. Dit alles levert ernstige openlijke geweldpleging op, waarvan op nog geen enkele wijze afstand is genomen, laat staan dat er excuses zijn aangeboden of dat verantwoordelijken zijn aangehouden.

NLWB en KOZP doen daarom een dringend beroep op het Openbaar Ministerie. Justitie dient een duidelijke lijn te trekken dat dit soort collectieve geweldsexplosies nooit gerechtvaardigd of geoorloofd zijn. Vervolging van de verantwoordelijken zou bovendien een sterk signaal afgeven naar toekomstige demonstranten dat zij niet bang hoeven te zijn om hun mening te verkondigen en altijd op bescherming van politie en justitie kunnen rekenen. 

Marisella: “Volendam zal voor altijd een traumatische ervaring blijven. Vrouwelijke demonstranten werden door Volendamse mannen aangevallen en toen het vuurwerk werd gegooid dacht ik: we gaan niet heelhuids weer thuis komen. Dat geeft mij nog steeds slapeloze nachten.” 

Rosa: “Diep van binnen wist ik dat wij niet een warm welkom zouden krijgen in Volendam. Binnen 10 seconden werden wij al aangevallen en werden er de meeste verschrikkelijke dingen naar ons hoofd geschreeuwd. Opgegroeid als witte vrouw in Edam-Volendam heb ik mij altijd gemakkelijk en veilig kunnen bewegen. In mijn tijd op het Don Bosco College in Volendam zag ik wel veel gebeuren richting vriendinnen van kleur van mij. Voor hen was het en is het nooit een veilige omgeving geweest. Nu dat ik mijn voetstappen weer in Volendam zette voelde ik mij enorm onveilig. De haat jegens ons en tegen het statement wat wij wilden maken was enorm. Volendam wilde wel even laten zien dat zij zelf bepalen wat racisme is en wat niet. Om later op de livestream ook nog beelden van oude bekenden terug te zien – wie alleen stonden te filmen en niet ingrepen – kwam extra hard binnen.”

Jerry Afriyie: “Het recht op vreedzaam protest is vastgelegd in de Nederlandse grondwet en een niet aangemeld protest is nog steeds een geoorloofd protest. Het is dan extra pijnlijk wanneer blijkt dat de burgemeester en de politie van Volendam hiervan niet op de hoogte zijn en ons protest achteraf als ‘illegaal protest’ typeren. Dit verklaart ook het passieve optreden van de aanwezige politieagenten die toekeken toen wij werden aangevallen met stenen, oliebollen, waterflessen, verkeerskegels en andere voorwerpen. De angst voor slachtoffers aan onze kant was groot, maar een nog grotere angst is dat als het OM en de overheid de geweldsexplosie in Volendam tegen vreedzame Nederlandse burgers niet veroordelen met stevige straffen en maatregelen, dit terugkerende publieke geweld tegen KOZP’ers alleen maar toe zal nemen. Met alle gevolgen van dien.”

De aangifte is namens NLWB en KOZP ingediend door het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d’Oliveira.


3 REACTIES

 1. “Wie kaatst moet de bal verwachten”.

  Ga dan ook niet, zonder aankondiging/vergunning, een aantal ondernemers op een markt hun klandizie lopen te verpesten.
  Julie (KOPZ), hebben in feite aanleiding gegeven tot ordeverstoring, en ga dan niet zeuren dat de plaatselijke bevolking zich daar tegen heeft verzet.

  Kortom: “Eigen schuld, dikke bult”.

  Ave Sranan.
  gemodereerd

 2. KOZP vindt dat Volendam bepaald wat racisme is. Volgens mij doet KOZP dit door iedere Nederlander die zwarte Piet aanhangt voor racist wordt uitgemaakt.
  gemodereerd

 3. Omdat je iets doet wat niet mag van de wet, geeft anderen geen vrijbrief om ook de wet te overtreden en het recht in eigen handen te nemen.
  Zeker als het een vreedzame demonstratie is. Neem je het recht in eigen handen, demonstreer dan vreedzaam terug. Ik begrijp niet dat mensen geweld willen gebruiken voor een feest.
  Nog een keer:
  Mensen die geweld willen gebruiken voor een feest!

  Maar ik vind het niet heel erg vreemd dat de Volendamse politie niet ingreep.
  Als ik dit stukje moet geloven dan is men is Volendam over het algemeen voor zwarte piet, en dus de agenten uit Volendam (dat zijn ook gewoon mensen met een mening) dus ook.

  Wel jammer dat ze hun werk niet naar behoren hebben gedaan
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.