Documentaire ‘Parradox’ over Pim de la Parra vandaag op TV

2
Documentaire 'Parradox' vandaag op Apintie TV en ABC TV

Het wekelijkse documentaire programma van The Back Lot op de Surinaamse televisie zenders Apintie en ABC wordt vervolgd met de documentaire ‘Parradox’ van regisseur In-Soo Radstake. Parradox is een documentaire over het leven van de controversiële filmmaker Pim de la Parra.

In deze persoonlijke documentaire belicht regisseur In-Soo Radstake (‘Het is zo fijn om Surinamer te zijn’) de veelzijdige cineast in een levensfase vol ingrijpende veranderingen. Centraal staan films, vrouwen, ego en geld – belangrijke thema’s voor de eigenzinnige De La Parra.

Pim de la Parra zijn meest succesvolle film ‘Wan Pipel’ wordt momenteel wereldwijd erkend als een subliem tijdsbeeld van Suriname, internationaal thematisch voor velen herkenbaar en identificeerbaar.

Op donderdag 16 december 2021 is de vertoning om 19:40u op ABC (kanaal 4.2) en op zondag 19 december wordt de film nogmaals vertoond op Apintie (kanaal 10.1) om 11:00u. (Wijzigingen voorbehouden).

‘De Documentaire op TV’ is een programma van Stichting The Back Lot dat sedert mei 2021 wekelijks bij ABC TV en Apintie TV wordt uitgezonden, met aantrekkelijke en interessante titels van zowel Surinaamse als internationale documentaires. Van producenten en/of distributeurs is toestemming verkregen voor de vertoning.

Crew
Regie: In-Soo Radstake
Camera: Jefrim Rothuizen
Geluid: Diego van Uden, Tim van den Broeke, Ben Ong-A-Swie, Riccardo Steeman Montage: Noud Holtman
Producent: In-Soo Productions, Fu Work, Submarine


2 REACTIES

 1. Pim de La Parra zag Hindoestanen als een probleem in het onafhankelijke Suriname. Volgens hem zou Suriname als land pas succesvol zijn indien elke zwarte man trouwde met een Hindoestaanse vrouw en er alleen nog mengelmoesjes in Suriname zouden worden geboren. Hij is natuurlijk zelf een mengseltje. Hij was bevreesd voor de zuiverheid van het Hindoeïsme en de methode om het Hindoeïsme naar de knoppen te helpen in Suriname was volgens hem dat geen 100% Hindoestanen meer geboren mochten worden. Derhalve zijn pleidooi voor rassenvermenging.
  Interessant is dat hij door zijn zwarte man de blanke vriendin laat inruilen voor een Hindoestaanse vriendin. Daarmee zeggende dat de zwarte man centraal staat: eerst als slaaf van de blanke (vrouw), daarna als slavenhouder van de Hindoestaan (Hindoestaanse vrouw).
  Gelukkig is zijn raciale paranoia slechts deels gelukt en nooit voor de volle 100%.
  Zijn vrees (of respect) voor de blanke man blijft echter bestaan, want hij laat hem met rust in deze film.
  gemodereerd

 2. Hindostanen hun voorouders komen uit het voormalig Brits-Indië waar het huidige India ook deel van uitmaakte. Als India meer dan 1000 (duizend) verschillende etniciteiten kent dan kan je nooit spreken van “puur” of een ongemengd “ras” of volk…

  Wikipedia maaktook een onderscheid tussen Hindoestaan en Hindostaan:

  —-Indo-Surinamese are also known locally by the Dutch term Hindoestanen (Dutch pronunciation: [ˌɦɪnduˈstaːnə(n)]), derived from the word Hindustani, lit., “someone from Hindustan”.[4] Hence, when Indians migrated to Suriname they were referred to as Hindustanis, people of Indian origin. Since 1947 the official name for the ethnic group in Suriname has been Hindostanen (“Hindostanis”). As the term Hindoestanen was mostly associated with followers of Hinduism, Hindostanen also includes the Muslim and Christian followers among the Indian immigrants in Suriname.—–

  Je kunt van Pim de la Parra vinden wat je wilt, hij heeft tenminste het lef en doorzettingsvermogen gehad om een film te maken over het Suriname in die tijd…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.