maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSVJ: 'Democratie in Suriname is met de voeten betreden'

SVJ: ‘Democratie in Suriname is met de voeten betreden’

-

Does Travel - naar Suriname

Geschokt, verontwaardigd, maar vooral diep teleurgesteld en vol afschuw constateert de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) dat de democratie in Suriname heden, 14 december 2021, met de voeten is betreden door de lafhartige mishandeling van journalist Jason Pinas (foto) bij het huis van de democratie, De Nationale Assemblee (DNA), en wel door het bevoegde gezag.

Persvrijheid is een belangrijke pijler van elke democratische rechtsstaat en is zodanig internationaal geregeld en erkend. De Surinaamse samenleving heeft reeds schending van deze vrijheid mee gemaakt met als resultaat de dood van 5 journalisten, wat onlangs door het rechtssysteem is veroordeeld.  Het is vaker voorgekomen dat het bevoegd gezag, met name vicepresident Ronnie Bruswijk en/of zijn lijfwachten geweld hebben toegepast of bedreigd. De brute en lafhartige wijze waarop Pinas bij het gebouw van DNA is aangepakt, gaat echter veel verder dan de grens van het toelaatbare.

De SVJ heeft ook notitie genomen van de verklaring die de vicepresident heeft afgelegd in DNA naar aanleiding van het incident, en de wijze waarop de zaak door DNA-voorzitter Marinus Bee is afgehandeld. De SVJ spreekt van een zeer zorgwekkende situatie, waarbij zowel regering als parlement de democratie ernstig onder druk heeft gebracht.

De SVJ zal na onderhoud met haar doelgroep, de internationale gemeenschap en in Suriname vertegenwoordigde multilaterale organisaties informeren over de lafhartige gewelddadigheden vanuit het bevoegd gezag, en hoe De Nationale Assemblee hiermee is omgegaan. Er is sprake van een dieptepunt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Het, blijkt keer op keer dat de v.p., niet geschikt is om een land mede te besturen. De indruk, welke bij mij achterlaat is: deze man, kent geen respect, mist het zelfvertrouwen, is gauw op zijn teentjes getrapt.

  Heeft veel te verbergen, leeft in een spagaat, irriteert velen.
  En het parlement, heeft gefaald.


  gemodereerd
 2. Sorry, ik heb niet de intentie om racistisch te zijn , maar de waarheid moet gezegd worden.
  Het boek Exodus dat gaat over de 7 plagen van Egypte is nu in Suriname gaande. De eerste plaag is al achter de rug; de familie Bouterse of is dat de 2e plaag als wij Wijdenbosch ook als plaag kwalificeren.
  Nu hebben wij te maken met de plaag Brunswijk en natuurlijk staan de Nederlandse kranten bol van die domme dingen die deze domme bosneger uithaalt. Een ander superdomme is Bordo.
  Daar komt nog bij dat de deal van de SLM ter zake van lease Israelisch vliegtuig is afgeketst door die hebzuchtige Leo Brunswijk, ja de man die met man en macht een perceel te Albina wil hebben, zelfs met buitenwettelijke regels. Deze hebzuchtige Leo met zoveel functies heeft een tjoekoe geeist bij deze Leasedeal. De Israeliers weden boos en zeiden toen: eet mijn mars en de deal ging niet door.
  Suriname wordt nu dus geconfronteerd met de tweede of derde plaag uit de bijbel, die de naam krijgt: de familie Brunswijk cum suyus en als wij het niet kunnen stoppen zijn er nog 4 plagen in de pijplijn.
  Hoe dit op te lossen. simpel: geen bosnegers meer in hoge functies. Ze kunnen zich niet gedragen ook al weten zij dat ze ze in het bezit zijn van goedkope zetels. Kijk maar naar vp Brunswijk. Hij gedraagt zich als een onverlichte despoot onder het mom dat hij democratie in het land heeft gebracht door een journalist in elkaar te laten rammen die zijn gedragscode niet kent alsof hij een gedragscode heeft.

  Mijn advies: Weg met de familie Brunswijk door niet meer te stemmen op deze klootzakken. Laan ze eerst gaan leren hoe jij je moet gedragen in een democratisch land. Wij hebben al kennis met ze gemaakt en het smaakt in ieder geval niet naar meer. Integendeel. Bij deze familie wordt alles erger in Suriname.


  gemodereerd
 3. Nu en ook toen Chan minister van juspol was bepaalde hij welke vragen hij zou beantwoorden.
  Dezecreactie was van Brunsie te verwachten. Hier hebben jullie geen ballen om vragen te stellen. In nl hebben ze getoont wat journalistiek is.


  gemodereerd
 4. En zij die respect verwachten geven een hoopje poep terug aan degenen van wie zij met respect zouden moeten worden behandeld.
  Ach ja de vice president is ook niet anders gewoon want dit gebeurt dagelijks in zijn omgeving. Kijk maar hoe zijn kinderen zich gedragen dat zelfs een militair een vuurwapen moet richten op zijn zoon die de militair benaderd met een vuistvuurwapen
  Sarie hoor maar had niet anders verwacht. Dan nog niet de krachttermen te bespreken.
  Maar ach vergeeft de vice president zijn smerige vieze woorden want de betekenis van deze woorden ontgaat hem en zijn nietszeggend. Is dagelijkse kost dus onderscheidend vermogen is niet aanwezig


  gemodereerd
 5. Het is al 46 jaar hetzelfde in dat corrupte, criminele narcoland…..als je je mond opendoet wordt je gemarteld, gefolterd, verminkt en standrechtelijk vermoord (1982), en nu is er blijkbaar duidelijk nog helemaal niks verandert. Dat landje was, is en blijft tot in lengte van dagen een FAILED STATE.


  gemodereerd
 6. In een land die zegt een democratische rechtstaat te zijn, mogen dergelijke acties tegen de persvrijheid nooit plaatsvinden. De vraag die gesteld kan worden is, hebben we in Suriname nog steeds te maken met een parlementair presidentieel stelsel en een democratische rechtstaat??
  Pres. Chan, het wordt de hoogste tijd om je te ontdoen van deze luis in je pels.
  Als het zou betekenen dat dit kabinet moet vallen zodat er nieuwe verkiezingen moeten komen, dan zij het zo, maar door blijven gaan op deze manier is geen optie.


  gemodereerd
 7. Kwakoe van Helena Christina
  15 december 2021 At 08:39

  Niks racistisch aan jouw bijdrage maar de juiste feiten.


  gemodereerd
 8. Weg met het uberbelang dat aan een voorzitter wordt gehecht. Houd om de 2 jaar partijverkiezingen om een nieuwe voorzitter te kiezen en misschien kunnen we op die manier het gedrag van de kiezers veranderen. Zoals het nu gaat, is de voorzitter eigenaar van de partij, en de aangeboren kracht die bij zo’n functie hoort, zorgt ervoor dat er geen echte verandering plaatsvindt. Elke verkiezingscyclus is er slechts om ervoor te zorgen dat de partij en daarmee de voorzitter meer macht krijgt. F*ck de voorzitter.

  Oh ja, de pers in Su bestaat uit mensen die allemaal bekend willen staan als journalisten maar die ALLEMAAL bang zijn om ook maar 1 journalistiek onderzoek te doen.

  Volg het verhaal collectief op en BLIJF erover rapporteren. Laat de klootzakken die rondrennen denkende dat ze goden zijn, twee keer nadenken over het intimideren en aanvallen van de pers.
  Laat Santhoki en Brunswijk er vragen over beantwoorden en laat je verdomde ballen zien als je het doet.

  Stel ongemakkelijke vragen. Vraag of dit echt is wat we als natie willen en laat ze het allebei beantwoorden. Vraag de president of het de moeite waard is om een coalitie in stand te houden als duidelijk is dat de ABOP als partij volledig in handen is van de Brunswijks en niet twee keer zal nadenken om zich in corruptie en geweld te verdiepen.

  VRAAG CHAN, laat hem je antwoorden. Stel vervolgvragen.
  Stop met deze gewone mannen als goden te behandelen.


  gemodereerd
 9. Overdrijven is een kunst.

  Het gaat om 1 journalist die is mishandeld, net als de journalist/militair die thuis is mishandeld door dnv. Ik zie geen enkele link met de democratie in het land. Hij heeft een klacht ingediend, dat zou onmogelijk zijn in een dictatuur.

  Vroeger werden journalisten vermoord in suri, nog steeds zit de schuldige niet achter slot en grendel. Waar was SVJ toen?
  Wanneer gaan jullie protesteren voor de berechting van de vermoorde journalisten.
  Dan pas zijn jullie geloofwaardig.


  gemodereerd
 10. Inderdaad Esmerald, wanneer gaan de journalisten eisen, dat de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname én van hun vermoorde collega’s eindelijk achter slot en grendel gaan voordat 20 jaar? Hypocrieten zijn het met hun voorzitster Carla als toppunt. We weten niet, wat er gezegd en gebeurd is en wachten het onderzoek af.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES