Surinaamse regering geeft startsein bouwkundige projecten

5
Surinaamse regering geeft startsein bouwkundige projecten

Het ministerie van Openbare Werken (OW) in Suriname c.q. de regering is in de startblokken voor de uitvoering van bouw- en stedenbouwkundige projecten. Het startsein hiervoor is op dinsdag 14 december 2021 gegeven door president Santokhi. Dit gebeurde middels de onthulling van een naambord bij het in renovatie zijnde gebouw van de Staatsraad.

Bij deze gelegenheid vond tevens de oplevering plaats van werken, die in de afgelopen periode zijn afgerond. Onder de aanwezigen waren vicepresident Ronnie Brunswijk, OW-minister Riad Nurmohamed, de districtscommissarissen Ricardo Bhola (Paramaribo Noord-Oost) en Fulgence Javinde (Paramaribo Zuid-West), Urmila Ramlagansing (ondervoorzitter Staatsraad) en andere functionarissen.

Een aantal van de projecten is de voorbereidingsfase reeds gepasseerd, andere zijn reeds gestart en andere zitten in het afrondingstraject. Het gebouw van de Staatsraad wordt ook gerehabiliteerd. De laatste renovatie van het gebouw waarin de raad bijeenkomt, dateert van 2007 en thans verkeert het pand in een zeer deplorabele staat. Ondervoorzitter Ramlagansing benadrukte dat het voor de Staatsraad, het secretariaat en de leden een bijzonder en mooi moment is dat na een intensief traject van bijkans 1 jaar een aanvang wordt gemaakt met de renovatie. “Ook wordt er gewerkt aan de herinrichting en andere faciliteiten voor het secretariaat en de leden,” aldus de Ramlagansing.

De Staatsraad belegt wekelijks minimaal één plenaire vergadering en daarnaast bijna dagelijks diverse ad hoc-commissievergaderingen, ter voorbereiding van de preadviezen voor behandeling in de plenaire vergadering. Het is noodzakelijk dat de Staatsraad beschikt over een eigen, goed geoutilleerde vergaderruimte. Met minister Nurmohamed en zijn medewerkers is het traject hiervoor reeds ingezet. Het Staatsraadsgebouw is een monumentaal pand en voor bijbouw moet voldaan worden aan specifieke eisen en voorwaarden. Voor de uitbouw is goedkeuring nodig van de UNESCO. In dit kader is er overleg geweest tussen de Staatsraad, het directoraat Cultuur en Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). Door tussenkomst van president Santokhi, die grondwettelijk ook voorzitter is van de Staatsraad, zullen de nodige documenten doorgeleid worden naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), die de stukken ter goedkeuring zal aanbieden aan de UNESCO.

Minister Nurmohamed is bijzonder blij met de inzet van zijn ambtenaren. De bewindsman geeft aan dat elke ambtenaar wordt meegenomen in het proces van ontwikkeling. De successen van het ministerie zijn daarom te danken aan de werknemers. De bewindsman stelt dat behalve civieltechnische werken de bouw- en stedenbouwkundige werken cruciaal zijn. Het voormalige gebouw van Financiën dat staat naast de Congreshal, ook wel Het Hoekhuis genoemd wordt ook gerenoveerd, is reeds voor 20 procent opgeknapt.

Het aanpakken van de dakbedekking en -constructie van het Dr. Ir. Franklin Essedgebouw oftewel Regeringsgebouw is ook voorbereid en aanbesteding klaar. Ten behoeve van het Hof van Justitie wordt het oud-BUFAZ-pand gerestaureerd. Er zijn ruim 13 projecten gepresenteerd; voor inzage mag de samenleving zich wenden tot het onderdirectoraat Bouwkundige Werken van het ministerie van Openbare Werken.

President Santokhi heeft benadrukt dat de regering zich in hoge mate inzet om bouw- en stedenbouwkundige werken van de overheid te ordenen. Het gaat in de eerste plaats niet zozeer om de renovatie alleen. “Het gaat juist om het plaatsen van de renovatie van het Staatsraadgebouw en andere historische panden tegen de achtergrond van waar we als land bevinden na ruim 1,5 jaar regeren,” accentueerde het staatshoofd. Hij liet optekenen dat daar waar er de afgelopen jaren totaal geen aandacht is geschonken aan renovatie en onderhoud, het de regering is gelukt om deze zaken dankzij eigen besparing aan te pakken. “Het gaat er niet alleen om de panden een facelift of ‘cosmetische’ behandeling te geven, maar zorgdragen dat onze medewerkers een goede huisvesting hebben. We geven respect aan onze ambtenaren, dat ze een veilige en aangename werkplek hebben,” sprak de president.


5 REACTIES

 1. “het de regering is gelukt om deze zaken dankzij eigen besparing aan te pakken.”

  lastenverhogingen duurdere prijzen is geen besparing.

  “We geven respect aan onze ambtenaren, dat ze een veilige en aangename werkplek hebben”

  het teveel aan ambtenaren, die veels te vaak niet weten wat ze doen of niet capabel zijn om hun werk te doen, of gewoonweg helemaal niets doen.
  waarom dat ophemelen van ambtenaren weer aan wie het vaak genoeg schort aan kennis mentaliteit of werkethiek?

  alweer zoveel kosten zonder dat er enig inkomen gegenereerd wordt?
  en waarom zitten alle minsteries op diverse locaties waardoor je continue de stad door moet als je zaken wilt doen? met alle extra kosten van dien?
  en het teveel aan kosten van de ambtenarij niet te vergeten
  gemodereerd

 2. Dit betreft achterstallig onderhoud van overheidsgebouwen. Er is nooit aandacht hieraan besteedt. Die ambtenaren zaten in wankele smerige gebouwen met versleten kleding en ventilerend schoeisel te werken. Nooit één klacht gehoord.
  Vandaag hebben ze een salaris-verhoging ontvangen, werken thuis en krijgen binnenkort een betere werkplek.

  Te bedenken dat er maar liefst 4 ministers zitting hadden de afgelopen vijf jr; wolff, miranda,pengel,chotkan. Exact een jaar zodat ze de rest v hun leven financieel gecoverd zijn.

  Dus…. voordat je klaagt over de erbarmelijke infrastructuur van het land, haal alle componenten erbij, oorzaak en gevolg.

  Dit geldt voor alle ministeries en staatsgebouwen, zelfde ndp-spel.
  gemodereerd

 3. “het de regering is gelukt om deze zaken dankzij eigen besparing aan te pakken.”

  Waar zal ik beginnen? Deze opmerking schiet bij mij in het verkeerde keelgat. Het is de regering die alle extra centjes, die momenteel gegenereerd worden, uit de zakken van de burgers trekt en niet weet wat prioriteiten zijn! Santhoki moet zich schamen om dit uit te spreken! Recentelijk is de brandstofprijs weer verhoogd. Met als argument, dat er word gesmokkeld, want nergens in de regio is brandstof zo goedkoop als in Suriname. Zodra er binnen de samenleving, individuen de fout ingaan. Word het afgewenteld op de gehele bevolking van Suriname.

  De staatskas, familie en vrienden zijn de prioriteit van deze regering. De bevolking moet het maar zien te rooien. De beschikbare centen die er zijn worden naar eigen inzichten besteed, zonder de mening van het Volk te respecteren. Het geld gaat naar vage reizen, waarvan het belang nog niet bewezen is, een nog te bouwen brug met Guyana, die niet door een ieder als een prioriteit word gezien. En zo is er een waslijst van zaken, die niet direct de situatie van het land en zijn inwoners verbeterd. Terwijl dat de belofte was tijdens de verkiezingen.

  Het is nu duimen voor Chan en zijn Maties, dat 22 December het IMF het beloofde geld vrij maakt. Want indien het IMF zijn poot stijf houd. Betekend dat het Volk onnodig aan de harde eisen van dit orgaan is blootgesteld. Kortom.. President u heeft mijn respect nog lang niet verdiend..
  gemodereerd

 4. konsensi , jou baasje die mm (massamoordenaar), die steler (mm) ,die dictator (mm) , en de partij van mm had begin 2010 miljarden in de staatskas , nou hebben ze dat gebruikt voor bouwen van woningen , en al dat lenen van geld vooral vanaf 2016 tot 2020 is dat gebruikt voor woningbouw , konsensi jou paarse vrienden hebben al dat geld in eigen zakken gestopt , en ja konsensi jou vrienden hebben ons Suriname in de shit gebracht , vraagje , ben jij daar trots op , ben jij verliefd op mm
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.