Ook aandacht voor AOW-gat Surinamers in nieuw Regeerakkoord

14
geld euro

In Nederland hebben de vier partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie vandaag het nieuwe Regeerakkoord gepresenteerd. “De aandacht die in dit akkoord wordt gegeven aan het AOW-gat Surinaamse voormalig Rijksgenoten, stemt vooralsnog positief.” Dat is de reactie van het Landelijk Platform Slavernijverleden en het Platform Surinaamse Diaspora en achterbannen, na het lezen van het Regeerakkoord over dit onderwerp.

De opgenomen passage hierover in het vandaag uitgebrachte Regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ luidt als volgt:

Het kabinet neemt het advies van de adviescommissie onvolledige opbouw AOW ouderen van Surinaamse herkomst (commissie-Sylvester) en de voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State terzake spoedig ter hand en zal daarover in overleg treden met de Surinaamse gemeenschap en de Tweede Kamer… “

Deze passage kenmerkt de aandacht die tijdens de besprekingen en onderhandelingen voor een nieuw Regeerakkoord aan dit belangrijk vraagstuk is gegeven. Het typeert ook de intenties van de onderhandelaars om dit complexe vraagstuk voor alle partijen tot een goed einde te brengen.

Dat ondermeer het Commissie Sylvester Rapport spoedig ter hand zal worden genomen na de Kabinetsformatie stemt vooral gerust omdat deze Commissie een belangrijke doorbraak heeft weten te bewerkstelligen voor een probleem dat tientallen jaren speelt waarvoor er vóór de datum van 1 juli 2021 nog geen oplossing was gevonden.

Dat met de Surinaamse gemeenschap in contact zal worden getreden stemt ook gerust.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden en het Platform Surinaamse Diaspora en achterbannen zijn tevreden over de ondersteuning die ze hebben ervaren van de verschillende politieke fracties in de Tweede Kamer der Staten-Generaal en spreken de hoop uit dat de Kabinets- en Tweede kamer opstelling betreffende deze aangelegenheid zal leiden tot een rechtvaardig en dus positief resultaat en dat dit dossier naar tevredenheid spoedig kan worden afgesloten, conform het Advies van de Commissie Sylvester.


14 REACTIES

 1. Eerst zien dan geloven, zo hebben ze ook de Molukkers Soevereiniteit beloofd, niks van terecht gekomen. Oké dat was een ander generatie, maar de kleur van een blanke die blijft blank, onder elke omstandigheden! Als de 1ste kamer en de
  RAAD VAN STATEN NIET EENS ZIJN, zijn we gewoon weer de lul zoals altijd. Ik woon en werk al lang in NL, om deze mensen te doorgronden!!!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. Ik ben het volkomen eens met de reactie van broeder JZwartmans (Jacko).
  Máár het kan voor ons ook in het hiernamaals.
  Deze (gasten) zijn volgens (Wim Sonneveld) Gluiperd van het zuiverste water.
  gemodereerd

 3. Dankzij D66 opgenomen in het Regeerakkoord. Volgende keer moeten alle Surinamers op D66 stemmen. En niet op Sylvana Simons, want dat is een verloren stem.
  gemodereerd

 4. Als die ( s van partij bij ) weg is zal het komen , als die massamoordenaar van Suriname weg is zal het komen , als die partij van die mm weg is zal het komen , ja deze mensen hebben het vergalt voor de echte oudere Surinamers in Nederland en Surinaamse AOW-ers die zich hier in Suriname gevestigd hebben.
  gemodereerd

 5. Zwartmans…… jouw achtergebleven familieleden staan nu met hun bedelmentaliteit reeds bij WU in de rij om uit de eventuele ruif mee te vreten. Ik loop lang genoeg mee over de gehele aardkloot om de klaag en vraag mentaliteit van de zwarten te kennen. Vooral de Surinaamse.
  gemodereerd

 6. Mooie plan van D66. Alle oudere Surineds volledige AOW geven met de verplichting dan te verkassen naar Suriname.
  gemodereerd

 7. aardige racistische idioten hier, maar wel in nederland zitten met je grote smoelwerk.
  en meevreten met alles wat nederland leverd.
  de blanke blijft blank, wat is dat voor een debiele opmerking?
  een neger blijft een neger? dus moeten we maar uitgaan van het feit dat die groep over het algemeen gewoon nutteloos is en niets presteerd? en alleen kan roven en opvreten?
  Bleekgezichten spreken met gespleten tong. omdat de negers te dom waren om te handelen met de indianen.

  nog meer racistische neigingen?
  of wordt er nog eens constructief iets gedaan?
  jaja ik weet dat het voor jullie erg moeilijk is om constructief te zijn, maar anders eindig je gewoon nergens.
  waar waren/zijn jullie als oudere surinamers in de problemen zitten? onder andere vanwege slechte pensioenen?
  en zlfs het slechtste pensioen in nederland is een riant salaris in suriname
  dus waarom zitten die ouderen daar nog dan
  gemodereerd

 8. maar ik vraag mij al tijden af of de AOW-opbouw en de reparatie van het AOW-gat er is voor Mensen die nimmer een andere nationaliteit hebben gehad of ook voor hen die eerst zeg maar overtuigde Surinamers waren en toen het daar slecht ging sinds 1980 bij bosjes toch nog naar Nederland kwamen en opteerden voor de Nederlandse nationaliteit. Want deze bedelgroep is zeer divers nl:
  -Nederlanders uit Suriname die nimmer een andere dan de Nederlandse Nationaliteit hebben gehad,
  -Nederlanders die ooit Nederlanders waren en na de onafhankelijkheid voor de Surinaamse Nationaliteit kozen en na jaren om bv Humanitaire redenen weer het Nederlanderschap hebben aangevraagd,
  -Surinamers die geboren zijn tijdens het Nederlandse bewind die na de onafhankelijkheid geen 100% AOW hebben opgebouwd omdat ze toen Surinamers waren en AOV opbouwden.
  Nederlanders uit Suriname die ten tijde van de Onafhankelijkheid geen Surinamer waren hebben ook geen AOV opbouw in Suriname. Anders dan Nederlanders uit de Antillen die wel hun opgebouwde AOV krijgen overgemaakt.
  gemodereerd

 9. Men moet de rol van staatsecretaris Achmed Aboutaleb niet vergeten in het AOW- gat.

  Hij vond ook dat Turken en Marokkanen die geen Nederlanders waren er recht op hadden en zo kwam het door hem niet op de agenda of voor behandeling.

  Bovendien was er ook de discussie, Rijk en Nedeland/ alleen Europa en dat rijksdelen voor zich zelf moesten zorgen.

  Maar tijdens de eerste wereldoorlog, 2 de wereldoorlog, politionele oorlog in Indonesie, Koreaanse oorlog waren Surinamers wel
  goed om te dienen als militair voor Koningin, Volk en Nederland. Was Surinaams Bauxiet dat door de Amerikanen werd gebruikt om aluminium verwerkt
  te worden om militaire vliegtuigen te bouwen om
  Europa, Japan te bombarderen en te bevrijden.
  gemodereerd

 10. @ Directeur zonder bedrijf

  Ik weet niet of je een echte Sranan man bent, maar de de uitdrukking van een
  blanke blijft een Blanke is afgeleid van zijn / haar mentaliteit. Maar ook van een
  neger blijft een Neger. Even goed zeggen de Indianen ook dat een Blanke, met een
  gespleten tong spreekt. ”Dat zijn allemaal uitdrukkingen en gezegde’s”. Terug naar het onderwerp:
  Het gaat hier om het AOW gat, velen weten niet dat je hier (woonachtig )
  moet zijn vanaf je 15 de jaar, tot je pensioen gerechtigde leeftijd, om voor een
  volledige AOW in aanmerking te komen. Al is iemand in NL geboren ga je emigreren,
  dan ben je voor het aantal jaren dat je weg bent ook een deel van je AOW kwijt.
  Voorbeeld 10 jaar weg, dat is omgerekend 10x 2% minder AOW dus, en dat geldt ook voor de kinderen van de emigrant.

  Diecteur zonder ”Hersens”
  Wat de pensioen regeling betreft:
  Deze krijgt je alléén als je gewerkt hebt, maar dat weten de mensen niet. Al woon je 80 jaar in NL als je nooit gewerkt hebt, kom je hiervoor ook niet in aanmerking.
  AOW krijgt iederéén die in NL geboren zijn, of je nou gewerkt hebt of niet!!!Emigranten komen ook in aanmerking bij het bereiken van 65ste jaar,
  ongeacht nationaliteit!

  @ flyer

  Nee mijn fam: staan niet in de rij: degene die hier in NL zijn, werken en studeren.
  ”En degene die in Su zijn, hebben allemaal een goede baan”

  @ Romeo Zonder bal

  ”Wat je schrijft klopt niet”

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 11. Als D’66 niet in de regering was gekomen dan zaten de ouwe jongens gewoon gezellig bij elkaar, hapje drankje sigaartje maar aan het volk zouden ze niet denken
  Ik weet zeker dat we nu gaan krijgen waar we recht op hebben. Persoonlijk krijg ik niks, maar mijn ouders wel en met ze nog vele anderen
  gemodereerd

 12. Het zal niet gemakkelijk worden dat het AOW-gat van Surineds naar 100 % wordt gevuld.
  Als dit gebeurt, dan gaan ook de Anti’s hier in mee.

  Maar zie dat er andere groepen in Nederland dan zullen opstaan om ook een 100 % AOW willen hebben en Nederland wil niet dat hierdoor die andere groepen het dan ook gaan krijgen.

  Ze gaan een andere regeling treffen om het voor mensen die een AOW-gat hebben en van rond moeten komen toch een mogelijkheid bestaat om niet onder het minimum-loon te leven. Die mogelijkheid is er al en daarom denk ik dat men ook de SuriNeds hiernaar zal verwijzen om het te doen. De SuriNeds zijn hier niet blij mee en velen maken geen gebruik van de regeling om dat gat te vullen en leven onder het mininumloon. De voorwaarden en regels om de aanvulling te krijgen en niet onder het minimumloon te hoeven te leven gaat heel ver. De SVB wil alles over de SuriNeds weten wat ze in Suriname allemaal bezitten en hoe land je in Suriname mag blijven per jaar als je er voor kiest. Op grond hiervan blijven de SuriNeds die alleen een AOW-gat hebben onder het minimumloon in Nederland leven.

  Ook als ze voor zouden kiezen om voorgoed naar Suriname terug te keren, krijgen een een AOW-loontje dat is afgestemd voor Suriname en niet hetzelfde bedrag waarop ze recht hebben in Nederland.

  SuriNeds zullen hun massaal hun stemmen en massaal hun gezichten moeten laten horen en zien in Den Haag om een kleine kans te maken. Den Haag zal niet meegaan om het AOW-gat te vullen tot 100 %. Nederland wil geen precedent schapen voor andere groepen die ook een 100 % AOW willen hebben ( Turken, Marokkanen, enz).

  Ik geloof niet dat het wat zal opleveren.
  gemodereerd

 13. Ik snap het niet, Turkije en Marokko zijn toch geen kolonie van Nederland geweest?

  Nederland heeft er trouwens ook baat bij als het AOW gat wordt gedicht. Ik denk dat vele Surinamers er voor zullen kiezen om naar Suriname te remigreren. Kost Nederland veel minder geld, dan als al die Surinamers in Nederland blijven wonen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.