‘AstraZeneca-vaccin beschermt niet tegen Omikronvariant’

5
Foto (c) AstraZeneca

De coronavariant omikron is opnieuw reden tot zorg. Twee vaccinaties bieden te weinig bescherming tegen ernstige gevolgen van een besmetting met deze variant. Bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben is er zelfs géén bescherming meer.

Dat schrijft de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad vanmorgen, naar aanleiding van een technische briefing van OMT-voorzitter Jaap van Dissel zojuist in de Tweede Kamer. Van Dissel voegde daaraan toe dat boosteren de effecten van omikron wel kan dempen.

Volgens hem kan de omikronvariant in Nederland leiden tot 600 ziekenhuisopnames en ruim 100 ic-opnames per dag. Hij baseert deze uitspraken op voorlopig onderzoek uit Groot-Brittannië.

De krant schrijft: Uit studies in onder meer Engeland en Zuid-Afrika komt naar voren dat de omikronvariant zich voornamelijk snel lijkt te verspreiden omdat onze bescherming tegen deze variant minder goed is dan tegen de nu dominante deltavariant. Intrinsiek is hij op het eerste oog niet veel besmettelijker, zei Van Dissel. De variant kent een aantal belangrijke mutaties, die ervoor zorgen dat onze afweer minder goed werkt.

De OMT-voorzitter maakte wel een kanttekening door te stellen dat het nog niet duidelijk is of de variant ook ziekmakender is dan de delta. Als omikron minder ziek maakt dan delta, worden de data beter zegt van Dissel.

Ondertussen wordt de corona boostercampagne in Nederland versneld. Nederland hield tot voor kort nog 6 maanden aan na de laatste vaccinatie. Vanwege de snelle verspreiding van de Omikron-variant wordt dit interval nu ingekort naar 3 maanden. In het belang van de volksgezondheid krijgen hierdoor snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19.


5 REACTIES

 1. Echt grappig wat je schrijft @Henkes. Suriname is een warm in warme landen veel minder geweld doden en overlast dan in koude landen veel meer als Nederland dus ik denk ook dat Omicron meest actief zal zijn in koude landen. Omicron is sterk in koude landen met koud klimaat.
  gemodereerd

 2. @Sandra 15 december 2021 At 18:24

  Gezien je reactie lijkt het mij verstandig als je de komende jaren aan iemand vraagt om samen met jou de artikelen te lezen en daarna uit te leggen wat er staat.
  – Het gaat niet over doden door geweld maar door Corona.
  – Of Corona meer besmettingen en doden geeft in een warm of koud klimaat is niet te bepalen omdat ook veel andere invloeden een grote rol spelen. Maar voorlopig lijkt het er op dat klimaat geen enkele noemenswaardige rol speelt.

  Nb vergeet niet om iemand te vragen deze reactie samen met jou te lezen en uit te leggen. Is echt nodig.
  gemodereerd

 3. Klaas , die dommie sandra(angelica) , weet niet eens wat corona is , en het laat haar niet koud of warm wie corona is , en dan omikron , ja voor haar is omicron grappig , nou dan weet je dat ze ongeschoold is en in de bijlmer vertoefd , angelica huilde telkens maar sandra blijft om alle doodse dingen lachen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.