Leerlingen bieden Bhagavad Gita aan minister Grapperhaus

9
Leerlingen bieden Bhagavad Gita aan minister Grapperhaus

Leerlingen van de Shri Vishnu basisschool in Den Haag hebben minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het heilige boek van de hindoes, de Bhagavad Gita aangeboden. De leerlingen deden dit ter ere van ‘Gita Jayant’, de jaarlijkse viering van het bijna 5.000 jaar heilige oude geschrift dat op 14 december plaatsvindt.

Het heilige boek is een tweegesprek tussen de goddelijke reïncarnatie van Krishna en de krijgsheer Arjuna die op het slagveld twijfelt of hij juist handelt om door te strijden.

Als parallel daarvan kunnen we denken aan het nemen van zware maatregelen vanwege de coronapandemie tegenwoordig. Voor een kabinet is dat ook steeds weer een afweging vol twijfels en onzekerheden.

‘Dit eeuwenoude boek leert ons dat we alles afwegende toch altijd moeten kiezen voor het goede op de lange termijn en dat het niet zonder offers kan’, aldus initiatiefnemer Kavish Partiman.


9 REACTIES

 1. Heer Krishna streed tegen de dwang in de maatschappij. De demonische koningen oefenden totale controle uit op het leven van de gewone mensen. Uitbuiting, dwang, marteling, moord was aan de orde van de dag. Heer Krishna gebruikte de 5 zonen van Pandu als de krijgers voor gerechtigheid en voor de vestiging van een vrije samenleving gebaseerd op een hoge moraliteit een menselijkheid. Hij was vastbesloten: wat er ook gebeurt, de demonische krachten mogen nooit en te nimmer winnen. Hij heeft zelfs zijn eigen clan (de Yadavs) opgeofferd omdat ze niet voldeden aan de moraliteit die Hij van hen eiste.
  Uiteindelijk heeft hij India en omstreken verlost van diverse demonische koningen en heeft hij een demonvrije India achtergelaten aan koning Parixit, die Hij zelf had gered van de dood.
  Krishna’s handleiding voor de mensheid voor een utopische wereld wordt de Bhagvad Gita genoemd.
  Koning Parixit stierf vanwege een vloek, maar voor hij stierf verkreeg hij zijn verlossing. Door de Kennis van Nectar en Devotie, de Bhagvat Puran, te horen uit de mond van Paramhans Goswami Mahatma Shukdev Muni.
  Shukdev Muni was een asceet, een avdhut. Hij was het lichaamsbewustzijn ontstegen en verkeerde continu in universele bewustzijn. Daarom besteedde hij ook geen aandacht aan het stoffelijke (lichaam). Hij liep naakt rond. Maar het bijzondere was, dat een ieder die de naakte Shukdev Muni zag, bevrijd werd van alle lichamelijk lusten en in hem de drang voor Godsrealisatie ontwaakte.
  Bhagvan Shri Krishna gaf de wereld de Bhagvad Gita.
  Paramhans Shukdev Muni maakte de Bhagvat Puran toegankelijk voor de samenleving. De Bhagvat Puran vertelt o.a. wie Heer Krishna was: Purna Brahm!
  Hopelijk leert de minister Grapperhaus van de Bhagvad Gita dat een regering die dwang uitoefent op de bevolking en haar uitbuit dmv hoge belastingen en teveel regels, de weg naar diens vernietiging voorbereidt. De mensen zullen of initiatiefloos en slaafs worden of in opstand komen en strijd voeren tege hun onderdrukkers.
  Het ziet er naar uit dat dit nu aan het gebeuren is in de samenlevingen wereldwijd. Des te belangrijker wordt dan ook de rol van de Bhagvad Gita als handleiding voor regeringen en bevolkingen.
  gemodereerd

 2. @ WAT

  Ik denk het niet, hij is de grappenmaker van de regering van Nederland.
  Hij is erger dan A Moksi Alesie alleen is hij wit, en de andere zwart!
  Ze mogen mij komen arresteren, ik vind hem een droplul, met zijn Clowniske
  pleuris hoofd. Hij moet zijn naam eigenlijk wijzigen in: Grappenhaus, of Graffhaus.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. Hindoes moeten het zelf ook lezen deze Bhagwat gita’s mischien dat ze betere mensen worden en niet meer zo demonische zijn. Voorbeeld geven aan anderen begin bijzelf! Altijd mierenzoet naar buiten maar bitter van binnen ik ken er heel veel op de wereld. Nasmaastee!
  gemodereerd

 4. Des te belangrijker wordt dan ook de rol van de Bhagvad Gita als handleiding voor regeringen en bevolkingen.

  elke regering die geloof gebruikt is fout bezig en heeft een eigen agenda
  gemodereerd

 5. directeur zonder bedrijf 15 december 2021 At 11:37
  elke regering die geloof gebruikt is fout bezig en heeft een eigen agenda
  ————————-
  Je hebt het niet begrepen, denk ik.
  De Bhagvad Gita is GEEN GELOOFSBOEK. Het is een handleiding hoe de mens integer kan leven.
  In de Bhagvad Gita wordt niet opgeroepen tot bidden enz. Daar wordt de nadruk gelegd op onbaatzuchtig handelen voor het welzijn van de individu EN m.n. voor het welzijn van de maatschappij.
  Ik zou zeggen, lees het een keer zelf om hiervan overtuigd te raken.
  Wil je de Gita begrijpen, dan is het handiger om eerst de commentaren op de Gita te lezen. Mensen van overal op de werled en van elke godsdienst hebben commentaren geschreven op de Gita.
  Mensen als Oppenheimer, Bernard Shaw, Maxmüller en Einstein (geen Hindoes of Indiërs) hebben het geloofd.
  Mensen als Karl Jung en Sigmund Freud hebben hun theorie deels erop gebaseerd.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.