Consultants begonnen met inspecteren Saramaccakanaal

5
Consultants begonnen met inspecteren Saramaccakanaal

In het kader van Saramaccakanaalproject zijn de consultants onlangs in opdracht van het ministerie van Openbare Werken (OW) in Suriname begonnen met het inspecteren van deze waterweg, voordat men overgaat tot het rehabiliteren hiervan. De consultants die de inspectiewerkzaamheden uitvoeren zijn onder andere Royal HaskoningDHV, Ilaco Suriname N.V EBT, SPE en Deltares. Het Saramaccakanaalproject is een groot plan. Het kanaal, dat ongeveer 25 kilometer lang is, verbindt de Surinamerivier met de Saramaccarivier.

Tijdens het onderzoek wordt er gelet op de huidige stand van zaken, zoals de diepte van het kanaal en de hoeveelheid aanwezige slib. Dit alles, evenals de secundaire lozingen – zoals het Magentakanaal en de Spoorsloot, die aangesloten zijn aan het kanaal – worden opgemeten.

Het Saramaccakanaalproject heeft voornamelijk ten doel ontwatering van het hele gebied en een efficiëntere scheepvaartroute. In deze worden er verschillende controles uitgevoerd, zoals bij de ontwateringssluis. Nadat alle onderzoeken zijn afgerond, gaan de consultants zich richten op het ontwerp. De inspectiewerkzaamheden zullen ongeveer een week in beslag nemen.

De consultants hebben 3 dagen uitgetrokken voor het onderzoek bij Saramaccadoorsteek en twee dagen op Uitkijk. Door de jaren heen zijn de metalen damwanden van de Saramaccadoorsteek beschadigd, waardoor in het jaar 2000 een nieuwe metalen damwand is gebouwd. In het water worden de damwanden gecontroleerd door twee deskundige duikers.

Na de inspectie wordt alle informatie geanalyseerd, waarna partijen samen met het ministerie van Openbare Werken bij elkaar komen. Nadat alles is geëvalueerd, komt er een ontwerp en plan over wat er precies moet gebeuren. Wanneer de onderzoeken zijn afgerond, volgt een aanbesteding van het ministerie van Openbare Werken voor het rehabiliteren van het Saramaccakanaal.


5 REACTIES

 1. Alles goed en wel. Als het geld van de IDB en de wereldbank komt kan dit project gefinancierd worden. Hopelijk dan overstroomt dat deel van Paramaribo niet meer in de grote regentijd. In de grote droge tijd kunnen de boeren hun arealen bevloeien met water van het kanaal.
  gemodereerd

 2. @ tungak
  Paramaribo zal blijven overstromen omdat alle afwateringskanalen (lees kokers) of verstopt zijn of kapot zijn. Water afvoeren is geen kwestie van alleen maar laten doorstromen maar ook een gedegen efficiënte en beheersbare watermanagement welke niet alleen ten tijde van een verkiezing moet worden gewaarborgd.
  Voorbeeld:
  Nabij de Bosje brug staan de straten steeds blank bij de minste en geringste regenbui. De regentijd is een periode van overstroming en lang stilstaand water. de kokers en de riolering zijn dusdanig verstopt dat het water geen weg vind naar de rivier.
  Je kunt de Saramacca kanaal nog zo breed maken en nog zo diep graven het water stoomt er niet uit zich zelf naar toe
  gemodereerd

 3. @Bigi Sma: het klopt wat je zegt. Suriname heeft a.g.v. de slechte afwatering haar waterhuishouding totaal niet onder controle. In de oudheid hebben de Romeinen, Grieken en zelfs de Inca’s aangetoond dat aan te kunnen. Alleen Suriname lukt het nog altijd niet.
  Ze bouwen daar als kippen zonder kop. Een weg aanleggen, zonder daarbij rekening te houden met de afwatering of gewoon domweg een sloot dempen. Voorbeeld, de Drambrandersgracht die in 1925 was aangelegd, is gewoon dichtgegooid…en maar klagen dat alle regenwater blijft liggen.
  gemodereerd

 4. @Boesskowtoe
  Daar noem je mij een “gracht” de Drambrandersgracht die een bekendheid was onder het volk van Paramaribo om overtollig water af te voeren maar tegelijkertijd een vergaarsloot was van allerhande afval het werd een soort vuilstort grenzend achter op je erf.
  Het was een waterweg die tevens een soort boro olo was om je snel te kunnen verplaatsen en de djaries van de bewoners grenzend aan deze sloot waren niet allemaal afgeschut.
  Vergeten nostalgie.
  Thanks voor de herinnering aan deze schitterende afwateringssloot.
  gemodereerd

 5. 10 jaar lang deden ze niets , nu beginnen ze , wordt ook tijd , maar 10 jaar lang verstoppingen werk je niet in 2 jaar weg , maar ze zijn goed bezig nu , als ze het goed aanpakken zal het wateroverlast steeds verminderen , dus werk aan de winkel
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.