woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname start binnenkort weer met export van manja's

Suriname start binnenkort weer met export van manja’s

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname staat op het punt om weer te starten met de export van manja’s (mango’s). De export van deze vrucht die vanaf 2015 alleen vanuit Nickerie gebeurde, is in augustus 2019 stopgezet vanwege strengere regelgeving in Europa met betrekking tot de Carambola fruitvlieg. Er werden enkele keren fruitvliegen geconstateerd in de Surinaamse manja’s, waardoor ons land niet meer aan de criteria voor export naar de Europese Unie voldeed.

Het werd voor de deskundigen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) al gauw duidelijk dat er maatregelen getroffen moesten worden om de export weer op gang te krijgen. Er werd een onderzoek ingezet onder leiding van fruitvlieg deskundige, Alies van Sauers. Uit het onderzoek bleek dat de fruitvliegen die in de manja’s van Nickerie voorkwamen, afkomstig waren uit onder andere district Coronie. Het is volgens van Sauers daarom belangrijk dat er een stuk bewustwording op gang komt vooral in Nickerie. Het streven is dat er alleen citrus, ananas en kokosnoten vanuit andere delen van ons land naar Nickerie verhandeld mag worden.

Indien dit wordt nageleefd kan de export van manja’s, die ergens rond de twintig duizend kilo per jaar beloopt, veilig gesteld worden. Daarom wordt door de overheid een wetgeving voorbereid en zal het groter publiek middels voorlichting erop geattendeerd worden dat het verboden is om andere fruitsoorten dan voornoemd Nickerie binnen te brengen. Het ligt in de bedoeling dat medewerkers van LVV te Burnside zullen worden gestationeerd om controle uit te oefenen op de naleving hiervan. Het ministerie is thans bezig de producenten die manja’s ter export bieden te registreren. Hierdoor zijn opgekochte manja’s van een code voorzien, waardoor bij constatering van een afwijking de producent getraceerd kan worden.

LVV doet een beroep op de consumenten die in Nickerie fruit met fruitvlieg (wormen) onder ogen krijgen, daarvan een melding doen. Met behulp van de samenleving kan het ministerie de vruchten uit het export district veiligstellen en ook de lokale en internationale consumenten verzekeren van een gezond product.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Ik ga ze wel kopen. Surineds Gaan Jullie Onze Eigen Landbouw Producten In Nederland Kopen.

  Ondersteun Onze Eigen Landbouwers En Ondernemers In Suriname.

  Valuta Voor Suriname

  Dat veel meer landbouwondernrmers en ecporteurs voorberld mogen opvolgen en dat de Surinaamse Toko’s in Nederland bij hen inkopen.

  Hierdoor ondersteunen de Surinamers deze landbouwers, wat hen ten goede komt, de Surinaamse economie, handel, afzet bij de Surineds en zien deze waar hun valuta nasr toe gaat.

  Sranan Manja, Dat na Manja, Sranan Manja Altijd Plezier, Sranan Manja, Sweet, Swieti Manja!

  Toko Eigenaren in Nederland, Mik. Valuta Go Na Sranan. Surineds Ondersteu A Sranan Economie. Surineds ondersteun Din Sranan Landbouwprodukten In P’tata.

  Valuta Voor Suriname

  Samen Werken, Samen Sterker


  gemodereerd
 2. @ Passant

  Ik doe met je mee, trouwens heb altijd manja,s van Su gekocht, bij de Hindoestaanse winkels In Agga!!!

  Jacko


  gemodereerd
 3. Hoe weet men dat de fruitvliegen in Nickerie uit Coronie kwamen, hebben ze Coroniaanse DNA, of dragen ze een cocosnoot als valhelm? De Carambola fruitvlieg kwam uit Azie naar Zuid-Amerika en zorgt tegenwoordig in het hele continent voor problemen, maar natuurlijk krijgt weer Kopro Kanu Coronie de schuld.


  gemodereerd
 4. De uitdaging van de Manjateelt bij de Manjaboeren in SME moet zijn dat ze het hele jaar door een maximale afzet moeten kunnen garanderen voor de buitenlandse afzetmarkt.

  Wat ik mij af vraag, heeft SME wel Manjaboomgaarden/ plantages, want dat heb ik nog nergens gezien in SME, daar moet men werken.

  Als men 3 of 4 manjaboomgaarden zou aanleggen met de beste kwaliteiten manja’s van in de wereld /Latijns- Amerika, Afrika, uit Azie die goed zijn voor de concurrentie en export zou dat al hele stap zijn om ook valuta te verdienen.

  Ook moderne teel van tomaten in kassen is een goed produkt voor de export, daar weet Nederland alles van.

  Ook hierin moet het ministerie van LVV met de Landbouwondernemers werk van maken. Dit zou het eerste landbouwgewas van Suriname moeten worden om de tomatenschuur vh Caribischgebied te kunnen worden en de toon te zetten voor andere landbouwproducten. Wij zullen toch met een landbouwprodukt moeten beginnen. Het wiel om
  om tomatenteelt in kassen te doen op een moderne manier hebben de Nederlanders al uitgevonden en zijn daaron de beste ervan in de wereld.

  Met enige samenwerking moeten de deskundigen vd Universiteit van Wageningen in Nederland ons hierin ook kunnen helpen. Ik begrijp niet waarom dit in al die jaren, voor ddb ook niet goed vd grond is gekomen en Suri’s daar studeerden.


  gemodereerd
 5. @ Passant

  Ik ben helaas geen Landbouw Ir: maar volgens mij zij bepaalde vruchten in
  Su seizoen gebonden! Misschien zijn er bepaalde manja soorten, die altijd en
  het hele jaar door manja geven. Bacove is niet seizoen gebonden, dat weet ik toevallig.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 6. Henkes het gaat om een specifieke vlieg die in Coronie voorkomt. deze dame had ooit een hele uitleg over de fruitvlieg in Suriname en waar de verschillende soorten voorkomen en wat voor fruit soort je ambiëren .
  er zijn verschillende mogelijkheden om als burger te helpen de vliegen onder controle te houden. laat gevallen fruit niet liggen on de de boom. oprapen en in een zak afbinden. je fruit aan de boom beschermen door het gebruik van fruitvlieg zakken om het fruit te hangen en zo kunnen nog meer hulpmiddelen bedacht worden. belangrijk is het fruit niet van het ene naar het andere district te vervoeren.


  gemodereerd
 7. Passant, ik dacht dat er tomaten ketchup , een nieuw Su produkt van Fernandes, te bestellen is online. Ga ff kijke noh


  gemodereerd
 8. Passant , ja die ddb wilde toch niets met Nederland , want hij is toch veroordeelt daar voor drugs en er gingen geen studenten naar Nederland , alleen maar naar cuba en china , en hebt je ooit iets weer gehoord van die studenten , tien jaar lang is er niets verbeterd , of het nu beter gaat zal zich dat binnen 5 jaar laten zien.
  Nederland bepaalt niet of die manja weer geïmporteerd mag worden in Europa dat bepaald de Europese Unie , Nederland is maar een klein jongetje van de Europese Unie en die dbb is zo bang voor dat jongetje , dus daarom is die dbb een snotneus.


  gemodereerd
 9. Worden de Hollanders zo bang van een paar fruitvliegjes?
  In Nederland wemelt het ook van deze insecten. Je moet eens langs een afvalbak lopen. Zijn ze dan niet bang dat deze vliegjes schade gaan aanrichten?


  gemodereerd
 10. Wat is de omzet van die tomaten ketchup voor Suriname?

  Ga maar online kijken wat Nederland met tomaten of landbouw/jaarlijks verdient en de plaats van Nederland wat dat betreft in de wereld.

  Ik hoop dat je geen hartstilstand krijgt.

  Ik weet waarover ik praat


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES