Modern waterproductiecentrum La Liberté in gebruik genomen

9
Modern waterproductiecentrum La Liberté in gebruik genomen

Het zeer moderne waterproductiecentrum te La Liberté, dat door de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) in samenwerking met de Belgische drinkwatermaatschappij ‘De Watergroep’ is opgezet, is op vrijdag 10 december 2021 in gebruik genomen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de richting van optimale drinkwatervoorziening voor Commewijne.

In het productiecentrum wordt oppervlaktewater van de Suriname rivier met de techniek van reverse osmose gezuiverd. Het is een ultramoderne, op afstand bedienbare installatie met een productiecapaciteit van 500 kubieke meter per uur, goed voor 12.000 huishoudens. Hierdoor kunnen omliggende gebieden als Peperpot, Meerzorg, Nieuw-Amsterdam, Alkmaar, Tamanredjo en de gebieden die daartussen liggen worden voorzien van gezond drinkwater. Dit met bijbehorende transport en distributieleidingen tot een lengte van 20 km.

President Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en diverse regeringsfunctionarissen waren aanwezig voor de ceremoniële ingebruikname. De installatie werd door de president met een muisklik in werking gezet. Het staatshoofd gaf in zijn toespraak aan dat dit slechts een verwezenlijking is van de vele projecten die de regering in spe heeft. Marlon Oosterling, directeur van SWM, beaamde in zijn toespraak dat onder het beleid van regering Santokhi zaken vlot lopen. De SWM-topman gelooft dat een soortgelijk project in Moengo binnen ander halfjaar haalbaar is.

De SWM  heeft ten gunste van de samenleving oplossingsmodellen uitgewerkt om andere delen van Commewijne van drinkwater te voorzien. De directeur ziet graag kleinere oppervlaktewaterproductiecentra in andere delen van Suriname om het heel land van schoon water te voorzien met een betere druk. Diverse volksvertegenwoordigers van Commewijne zijn hoopvol daar er met dit project eindelijk antwoord is op de nood die zo vaak in het parlement werd aangekaart.


9 REACTIES

 1. Wat maakt dit land toch een geweldige ontwikkeling mee. Deze president weet wat regeren is en hij handelt alleen in het belang van het volk. ZE Santokhi is een groot denker en de successen van zijn beleid zijn nu al zichtbaar. Dit land is niet alleen binnen 10 jaar leeggeroofd maar heeft ook 10 jaar lang in haar ontwikkeling stilgestaan.
  gemodereerd

 2. Ik vind het zo grappig dat deze regering nog steeds pronkt met veren van regering Bouterse/Adhin. Wanneer gaan ze nu eindelijk zelf een megaprojekt doen.
  Brunsie gaat door met al de NDP projekten in het binnenland.
  Binnenkort hft hij ook startsein voor electriciteit. Ook door vorige regering in elkaar gezet en betaald
  gemodereerd

 3. Goed zo regering Santhokie- Brunswijk en dat in zo’n korte tijd uitgevoerd. Dat betekent geen verdamd geld!

  Vergeet de rechter oever van de Commewijne rivier niet. Daar wonen ook mensen. Ze drinken regen water en baden met grond water.
  gemodereerd

 4. Het WPC La Labirte te dat door de Belgische Watermaatschappij, De Watermaatschappij, samen met de SWM is op gezet om
  van oppervlakte water uit de Surinamerivier kwaliteit drinkamwater te maken heeft de Surinaamse Overheid € 15,- miljoen Euro’s gekost.
  voor 30.000 huishoudens in Commewijne.

  Stel dat SMM 600.000 mensen heeft en per huishouden 5 mensen dan gaat het dus om 120.000 gezinnnen die kwaliteit drinkwater moeten hebben.

  Stel dat er nu in Paramaribo 60.000 gezinnen al kwaliteitdrinkwater heeft, Commewijne binnen kort 30.000 gezinnen en overige distrikten zoals Nickerie, Coronie, Saramacca, Wanica, Para, Brokopondo, Marowijne, Sipaliwini?, 25000, dan heeft het er veel
  van dat bijna heel SME al als het om de
  primaire levensbehoefte kwaliteis drinkwater gaat al op orde.

  Dat betwijfel ik iets te hoog ingeschat, want de dorpen Sipaliwini, Brokopondo, Marowijne enz moeten het m.i. van gewoon vuile (oa kwik vd goudwinning) vd oppervlakte dinkwater uit het Stuwmeer en de rivieren doen.

  Het zou goed zijn als de Overheid, SWM zou aangegen hoeveel gezinnen nog verstoken zijn van kwaliteit drinkwater en wat het gaat kosten.

  Zie € 15,- miljoen Euro voor 30.000 gezinnen en ongeveer 600.000 Surinamers in SME, waarvan m.i. al heel veel al
  over kwaliteit drinkwater beschikken. ( zie mijn berekening hier boven)

  Het gaat de goede kant op. Ook de journalisten zouden dit door onderzoek bij de overheid en SWM kunnen achter halen en gelet op de tijdsduur van de opzet van dit bedrijf in La Liberte, de kosten dit aan het Surinaamse Volk kunnen tonen. Zid ook opzet van kwaliteit drinkwater projekt in Marowijne en Nickerie enkele maanden geleden door deze regering.

  Wat is de aanpak voor de Tribale Volkeren langs dd dorpen langs de rivieren en oerwoud, kosten van zi’n klein projekt in een dorpsgemeenschap, duur vd aanleg ervan, de kosten? Wanneer heeft iedere Surinamer van het noorden tot het zuiden. oosten tot het westen op Surinaams grondgebied kwaliteit drinkwater? Zal het al voor 25 mei 2025 gerealiseerd zijn en is de SWM in staat het in stand ts blijvdn houden? een lage prijs voor de Tribale Surinamers ea? Kan de overheid het wel financieren en de Surinsmers het betalen? Gaan Surinamers wel bewust om met het kwaliteit drinkwater? zie auto’s wassen, planten water geven, enz

  Het Surinaamse Volk heeft recht dit te weten
  gemodereerd

 5. Ik wens deze regeringscoalitie toe dat de Surinamers vertrouwen in deze regering te hebben.

  Het is een grote chaos wat deze regering is komen aantreffen, grote criminaliteit, Sranan Skeer, grote schulden bij buitenlandse banken met hoge renten, ook bij vreemde landen, Corona/het Covid-19 virus en pandomie er bij, enz.

  Deze regeringscoalitie laat de Surinamers weer ervaren wat een democratische rechtsstaat is, demonstreren mag, je mening uiten, vrijheden zoals het in de grondwet mag en internationale verdragen.

  Surinamers hebben jullie vertrouwen in de huidige regeringscoalitie van Z.E president Chandrikaperkash Santokhi en Z.E. vp Ronny Brunswijk.

  Een gebouw kan je binnen enkele uren tot de grond toe af branden, maar de opbouw ervan kost veel jaren/ tijd en heel wat kapitaal.

  Deze regering is bezig met kapitaal bij elkaar te krijgen om de economie te stabiliseren, weer de grote schulden met hoge renten af te lossen, her schikking vd schulden tegen lagere renten en voor een lange termijn soepel af te lossen, investeerders asn te trekken, enz, waardoor er verlichting komt voor iedere burger/ gezin in Suriname.

  Gaat u voor uw zelf planten, ook in potten kan dat, waardoor u ook uw zelf helpt.

  Het gaat goed komen.

  Samen Werken, Samen Sterker

  Hebt u vertrouwen in de huidige regering, maar helpt u ook uw zelf.
  gemodereerd

 6. Tien jaar lang is het niet gelukt om dit ‘oud project van bouta/adhin’ af te ronden. De geleende gelden zijn voor andere dubieuze zaken misbruikt en moeten nu betaald worden door het volk.

  De SWM directer en OD hadden een duidelijke opdracht en contract. Dit is het resultaat. Zo kan het ook, samenwerking met welwillende dissidenten van vroegâh.
  gemodereerd

 7. Een vd beschikbare natuurlijke rijkdommen van Suriname is zoetwater ( oppervlakte en in de bodem).

  De economische waarde ervan moet nu maar kapitaal voor Suriname gaan opleveren. Wij moeten wel uitkijken dat we dit niet als ons goud/ Kaloti, Newmont, Iamgold,; China rondhout, zeevisserij, aan de Guyanezen, Brazilianen, enz weggeven aan buitenlandse investeerders.

  Wij moeten goed opletten dat wij het in onze handen blijven houden. De fouten die in het verleden door regeringen zijn gemaakt, mag niet mee gebeuren.

  Als de Surinaamse Overheid en SWM, Surinaamse ondernemingen met kapitaal en kennis van buitenlandse en Surinaamse ondernemimg in ( zie onderneming) in Commewijne hebben opgezet, moeten win met € 15 miljoen Euro ook een onderneming kunnen opzetten om elders met oppervlakte water ook zo’n productie opzetten en dit te gaan bottelen en te gaan verkopen.

  Regering CS en RB start u volgend jaar met de eerste palen in de grond slaan en gaat u met de Surinaamse ondernemingen die nu water bottelen praten om dit samen te doen. U zet de priductie onderneming op en de huidige onderwnemingen die water bottelen kopen bij u het water dat ze gaan exporteren.

  Werk aan de winkel, laat die Belgische Onderneming aan de Saramaccarivier ook zo’. onderneming als in Commewijne opzetten, maar nu voor de ecport van water in flessen.

  Sranan Warta Dat Na Watra, Sranan Watra Sweet Sweet Watra. Sranan Watra Echte Watra, Sranan Watra Altijd Plezier

  Samen Werken Samen Sterker

  De formule is al gevonden door het oppervlakte zoetwater in Commewijne, Er is al een Belgische Ondeneming in beeld, dus gaat u aan de slag. Het zoetwater kan verkocht worden voor de ondernemingen die nu al water bottelen en nu
  op grotere schaal kunnen doen en het gaan exporteren.

  Laat grotere ondernrmingen. zoals Staatsolie SME, Fernandes, enz instappen en er ook de mogelijkheid komt dat alle Surinamers aandelen kunnen kopen om aan de € 15, miljoen te komen om hetzelfde soort zoetwater productieonderneming dat door de Belgische Onderneming in Commewijne is opgezet nu in Saramacca ( Saramaccarivier in Groningen, Uitkijk of Coppenamepunt) worden opgezet.

  Doorgeven pakken regering Chan – Bravo. Dit is je kans, geen woorden, maar daden.

  Samen Werken, Samen Sterker

  Wij kunnen de wereld onze kwaliteit zoetwater laten drinken. Wij Surinamers kunnen het zelf doen. Wij hebben Dubai hier niet voor nodig.
  Surinamerd kunnen de € 15 mijoen zelf bij elkaar brengen voor de financiering voor dr productie oppervlakte zoetwateronderneming in hry distrikt Saramacca.

  Vertrouwen Op Eigen Kunnen

  Kom Laten We Samen Aan De Slag Gaan, De Wereld Wacht Op oppervlakte Zoetwater productieonderneming.

  Z. E. CS en Z.E. RB waar wacht u nog op?

  Geen Woorden, Maar Daden

  De Wereld Wacht Op Ons kwaliteit Water

  Sranan Watra, Echte Watra
  Sranan Watra Krien, Krien Watra,
  Sranan Watra. Helder Watra,
  Sranan Watra, Swieti Watra
  Sranan Watra, Altijd Plezier
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.