Rotterdam biedt excuses aan voor slavernijverleden van de stad

6
Het Slavernijmonument in Rotterdam. Een ontwerp van Alex da Silva dat staat op de Lloydkade in de wijk Lloydkwartier in het stadsdeel Delfshaven.

In navolging van Amsterdam, biedt ook Rotterdam vandaag excuses aan voor het slavernijverleden van de stad. Burgemeester Aboutaleb zal de excuses van het Rotterdamse college vanmiddag toelichten.

Eerder dit jaar, tijdens de jaarlijkse slavernijherdenking in Rotterdam in juni, riep Aboutaleb het kabinet nog op landelijk excuses te maken voor het slavernijverleden. Vandaag neemt zijn eigen stad het initiatief.

Het Rotterdamse college zegt in een brief verantwoordelijkheid te nemen voor de rol van vroegere Rotterdamse stadsbesturen in de koloniale handel en slavernij. Daarmee hebben ze bijgedragen aan onderdrukking over de hele wereld, schrijft het college.


6 REACTIES

 1. In de annalen van de geschiedenis van Nederland zal het voor het nageslacht niet zo fraai zijn te lezen, dat terwijl de twee grootste gemeentes van Nederland hun excuses hebben aangeboden vanwege het slavernijverleden, de officiële vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden , in geen velden of wegen te zien is. Dit is een regelrechte schandvlek. Het is getuige van de lafheid van dit huidige vooralsnog demissionaire kabinet. Lafheid in de zin van enige verantwoordelijkheid nemen en de vrees voor eventuele consequenties. Prachtig gebaar van de gemeente Rotterdam. Een goede burgervader heerst daar.
  gemodereerd

 2. A3, Mali, Niger en Ghana zijn ook gekoloniseerd en voorgelogen door Europese mogendheden en zijn bovendien niet rijk geworden van de slavenhandel. Integendeel zijn zij daardoor benadeeld, omdat zij zelf slachtoffers waren. De rol die een paar onwetende Afrikanen hadden in de transatlantische slavenhandel is niet te vergelijken met die van de Europeanen en Amerikanen.
  gemodereerd

 3. Wanneer bieden Utrecht en Middelburg hun excuses aan?
  Zoals Henkes het heeft geschreven zet dat geen zoden aan de dijken.
  Nederland hoort excuses aan te bieden, zowel de zittende Premier als de Koning.

  De Aziatische contractarbeiders, op enkele na, hoeven geen excuses voor wat hen is aangedaan. Het overgrote deel van de nazaten van de contractarbeiders staan er anders in. Van mij mag wit Nederland die excuses in de r##t stoppen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.