BIJ1 dient klacht in tegen Ockje Tellegen over onbeschaafd voorzitterschap

24
BIJ1 dient klacht in tegen Ockje Tellegen over onbeschaafd voorzitterschap
Ockje Tellegen Nederlands politica namens de VVD.

De politieke partij BIJ1 heeft woensdagmiddag een klacht ingediend over het optreden van Ockje Tellegen (VVD) als voorzitter jegens Sylvana Simons, tijdens het emancipatiedebat van afgelopen maandag. Dit is gebeurd middels een brief aan het Presidium, bij gebrek aan een officiële klachtenprocedure.

Veiligheid niet gewaarborgd
Op het moment dat Simons via een punt van orde duidelijk maakte dat zij vanuit de zaal werd geïntimideerd, gaf voorzitter Tellegen haar geen ruimte om dit aan te geven. In plaats daarvan sprak zij Simons op schofferende en aanvallende wijze aan.  

Simons: “Juist kiezers die zich door BIJ1 vertegenwoordigd voelen zagen in de uitbarsting van mevrouw Tellegen de marginaliserende gedragingen en uitingen die zij in hun dagelijks leven tegenkomen.” 

Gelijkwaardig en rechtvaardig voorzitten
Van een voorzitter mag je verwachten dat deze onpartijdig en fatsoenlijk – gelijkwaardig en rechtvaardig – een vergadering leidt. BIJ1 vraagt in de brief welke stappen zullen worden genomen om de Kamervoorzitters te trainen in fatsoenlijke en onpartijdige bejegening van Kamerleden, hun kennis over het Reglement van Orde, en de de-escalerende tools die zij kunnen inzetten op het moment dat een lid aangeeft zich in diens veiligheid aangetast te voelen.

Emancipatie
BIJ1 vindt het betreurenswaardig dat dit gebeurt in een debat over emancipatie. De uitspraak dat ‘dit is hoe wij het hier al jaren doen!’ geeft juist weer waarom emancipatie op zoveel gebieden in ons land achterblijft. Volgens de partij is het van groot belang om dingen juist anders te gaan doen om als samenleving los te breken van heersende uitsluitende structuren. “Deze situatie laat exact zien waarom het zo belangrijk is dat BIJ1 een seat at the table heeft en blijft strijden voor een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Voor iedereen.”

Ockje Caroline Tellegen (Delft, 16 oktober 1974) is een Nederlands politica namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Tellegen zit sinds 20 september 2012 in de Tweede Kamer. Zij is sinds 31 oktober 2017 fractiesecretaris en eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer.


24 REACTIES

 1. Sylvana Simons moet de hand in eigen boezem steken.Haar gedrag tijdens debatten laat vaak veel te wensen over.Ze is niet bepaald een rolmodel voor de gekleurde medemens in Nederland.Alles bij haar ontaardt in een conflict. En altijd wordt haar etnische afkomst er met de haren bijgesleept.
  gemodereerd

 2. Indrukwekkend is die Sylvana. Als je naar het before and after – moment van Sylvana kijkt, constateer je een wereld van verschil. De afgelopen jaren heeft Sylvana zich geperfectioneerd in vele opzichten. Haar verbale kwaliteiten zijn enorm verbeterd, haar algemene opstelling en het beantwoorden van vragen wat wel en niet kwijt te willen op dat moment , scoort een ruime acht. Ze ziet er ook goed uit, spreekt gearticuleerd , kortom, een boegbeeld voor zowel vrouwen en mannen in deze sector. Het enige wat rest , is nog harder en onverzettelijker worden. Stoïcijnser worden en altijd het overzicht blijven behouden. Een frappante dissonantie vormt die oelewapper van een Ockje. Dat is me toch een ongeleid emotioneel ding! Alsof ze thuis bezig was in de huiskamer met haar man. Dit is namelijk de manier waarop deze Ockje gewend is geschillen op te lossen.
  gemodereerd

 3. Die Simons maakt zich echt belachelijk in de Tweede Kamer. Schaamteloos gedrag van haar.
  gemodereerd

 4. Simons moet zich zelf aan de regels van het debat houden.
  Maar dat vindt ze voor haar zelf niet gelden.
  Pure aandacht trekkerij.

  Ave Sranan
  gemodereerd

 5. Sylvana Simons is een schande voor haar achterban. Leuke babbel maar verder even zozeer inhoudsloos en heeft in dit geval totaal niets met emoties te maken. Zij zoekt verbaal altijd de rauwe randjes op en gaat altijd in de verdediging. Alsof anderen ’s ochtends opstaan met de gedachte van “wij gaan vandaag Sylvana Simons pesten”.
  Zoals Ockje Tellegen het zo duidelijk verwoorde, Simons wil altijd het woord nemen en wacht niet tot zij het woord krijgt.
  Simons denkt dat zij de regels die gelden in de kamer naar eigen dunkt kan aanpassen. Sylvana Simons moet zich gewoon professioneler opstellen, zich aan geldende regels van de kamer houden en wellicht in het vervolg iets minder apathisch reageren.
  gemodereerd

 6. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om mevr Simons de regels nog maar eens keertje uit te leggen.
  Dit “gedrag” vertoond zij nml al jaren, zodra haar de mond gesnoerd wordt is ze het er niet mee eens.
  Soms moet Mevr. Simons zich aan de regels houden, zo ook hier.
  gemodereerd

 7. Mevrouw Simons maakt haar zaak meer dan belachelijk door zich als een onopgevoede puber buiten de orde dingen te roepen, die zij niet hard kan maken omdat ze buiten de microfoon uitgesproken zijn.

  Mevrouw Simons is alleen met haar eigen profilering bezig. Hoeveel mensen voelden zich niet veilig in haar partij. Dit diva gedrag en eenzijdige gedoe doet het BIJ 1 gebeuren en exclusiviteit geen goed.
  De voorzitter tracht slechts de orde te bewaren en had mevrouw Simons evenlater het woord gegeven voor het afhandelen binnen de orde van haar observatie.

  Mevrouw Simons is best slim naar nu even niet
  gemodereerd

 8. Simons heeft zich weer eens onsterfelijk belachelijk gemaakt. Respect voor de kamervoorzitter was er niet en die gaat er ook nooit komen. Overigens prima afgehandeld door Mw Tellegen.
  gemodereerd

 9. Ach ja….SS, een paranoide, geindoctrineerd politiek kuikentje. Altijd meteen de racismekaart trekken. Nooit 1 inhoudelijke bijdrage geleverd. Het enige wat deze haatdragende splijtzwam tracht te bereiken is een tweedeling in de samenleving. Maar daar is dat BIJ1geraapt zootje ongeregeld te minuscuul voor.
  gemodereerd

 10. Wat een nieuws , het interesseert ons toch niet dit onderonsje van de VVD en bij1 daar in Nederland , die van bij1 , is toch geen Surinamer , dus deze van bij 1 wil alleen maar Nederland op een foute voetstuk zetten , die vriend die zij love hier in Suriname staat al op een foute voetstuk
  gemodereerd

 11. Dat heeft nog lang geduurd, dat ze zich geschoffeerd vindt. Dat had ik een week na de verkiezingen al verwacht
  gemodereerd

 12. Hoe durf je als onderontwikkelde zwarte, mij, een hoog ontwikkelde blanke, te onderbreken?!? Ga zitten, hou je koest of anders donder op. Zo doen wij dat hier al jaren! En zo gaan wij dat ook eeuwen lang doen!! Wij passen ons aan geen enkele intruder aan!
  gemodereerd

 13. Ben heel erg benieuwd hoe deze zaak zal aflopen.
  Als blijkt dat Sylvana Simons zich inderdaad niet aan de regels van de Tweede Kamer houdt, dan zal ze met de staart tussen de benen haar verlies moeten nemen.

  Sylvana Simons kan wel behoorlijk doordraven!
  gemodereerd

 14. Ik snap de Surineds niet, hebben zij eindelijk iemand in de Tweede Kamer die geen lid is van een grote politieke partij (dus niet politiek embedded, niet ingebed is), is het weer niet goed. Ze kan als eenling vrijuit appelleren naar eenieder die onbehoorlijke (racistisch) woorden gebruikt in zijn of haar betoog, wat nogal de mores is in de Tweede Kamer. Ze is de luis in de pels van de Tweede Kamer. De andere Tweede Kamer leden met Suri roots zijn lid van een grote partij, die zullen het laten om iets te zeggen wanneer een collega van hun partij woorden gebruikt die niet door de beugel kan. Ze komen dan niet terug bij de volgende verkiezing, ze worden afgerekend, kijk hoe de politieke partij DENK ontstaan is.
  Ze moeten nog aan haar, mevrouw Simons, wennen, ze wordt steeds beter. pakiratigri heeft het goed verwoord. Anderen zijn alleen bezig haar neer te halen. Ze snappen nog steeds niet in welke maatschappij ze wonen.
  Mevrouw Tellegen heeft zich onprofessioneel gedragen, zo doe je dat niet tegen een collega die niet jouw ondergeschikte is. Als iemand zich niet aan de regels houdt dan zijn er andere procedurele regels die voorschrijven wat een voorzitter mag doen. Wat Tellegen heeft gedaan, is de bal op de persoon spelen, dat is nogal onfatsoenlijk.

  Simons is een eenling in de Tweede Kamer, kan geen invloed op het beleid uitoefenen, is misschien aangewezen op wat kruimeltjes. Dus doet zij het op een andere manier om zich te profileren. Gaat haar goed af, gezien de grote ophef van anderen.
  Je hoeft het niet mee eens te zijn, maar zij houdt haar mond niet (wat iedereen goed vindt, alleen de azijnpissers niet). Zij is gekozen om zich politiek te roeren, lukt het niet zoals, ‘wij doen het al jaren zo mevrouw Simons’, dan maar op een andere onorthodoxe manier.
  De Surineds denken nog steeds alsof zij nog gekoloniseerd zijn, zijn bang om de “witte” baas (basja) kwaad te maken, dus houden zij wijselijk hun mond en gaan dan thuis uithuilen (de bakra’s binnenskamers vervloeken), gelukkig hebben zij mevrouw Simons nog om het vuile werk te doen. Wees blij!!!!!!!!!

  Ter overdenking voor hen die het nog niet door hebben:
  Dit gebeurde in de Tweede Kamer: minister Grapperhaus, is geen grap, had het in zijn betoog aangaande het onderwerp, is NL een narcostaat, (NL staat in het buitenland bekend als narcostaat). Als antwoord zei hij dat NL geen narcostaat is omdat niet dé Mexicaan het hier voor het zeggen heeft, m.a.w. ……., mogen jullie zelf invullen.
  Mevrouw Simons interrumpeerde hem met de opmerking dat zijn woordgebruik niet door de beugel kon (zijn Mexicaanse mensen slecht) en maar moet verklaren waarom hij het toch deed, het antwoord van de minister was dat hij er niks mee bedoelde, ju grabbing, zo doen ze het al jaren “hier” in de Tweede Kamer. De minister was racistisch (het Mexicaanse volk werd te kakken gezet) bezig en de hele Tweede Kamer zweeg, want zo doen/zeggen wij het al jaren. Jip en Janneke.
  gemodereerd

 15. Jesse , jij zegt waarheid over die bij de hand overkomende dame en deze dame heeft nog een vriend in Nederland ene robg.
  gemodereerd

 16. Lange tenen. Voorzitter was heel duidelijk maar mevrouwtje kreeg haar zin weer niet.
  gemodereerd

 17. Precies Jesse, en vooral ‘… en kijk me niet aan alsof ….’.
  Alsof ze met een kind praat.

  Ik weet niet wat de toedracht is geweest, maar inderdaad heeft de voorzitter middelen om de orde smooth te regele. Bijv. door eve de zitting te schorse. Maa nee, ze moest zo nodig eve dr onderbuik gaa luchte.

  Er zijn drie types:

  1. De pure racisten (vele PVVers) , die vaak dan de schoen passen door te kraaien: ‘ze trekken racisten kaartje’
  2. De gematigde racisten (vele VVDers)
  3. De normale gezonde Hollanders
  gemodereerd

 18. Pony 10 december 2021 At 19:29

  Oneens. SS bedrijft exact dezelfde populistische politiek als de lieden op rechts zoals Wilders en Baudet. Ze gaat er niks mee bereiken. T’is prima dat ze er zit hoor. Maar het constant zoeken naar conflict gaat haar niks opleveren.
  gemodereerd

 19. Men gaat er nog steeds ten onrechte van uit dat alleen de wittie mang racistisch is. In september hebben zijn wij getuige geweest van de zwarte racisten bij het bezoek van ZE Santokhi. Men schrijft over de racisten van de PVV niet wetende dat die club een behoorlijk aantal niet blanke racisten kent. Besteed dan ook aandacht aan de niet blanke racisten. Dan pas mag je je kwebbel opentrekken.
  gemodereerd

 20. Sylvana Simons trekt altijd haar mond over als het om racisme gaat.
  Heeft zij dat ook gedaan toen SuriNeds zich racistisch hadden gedragen naar de president van Suriname? Heeft zij net als anderen ook via de media haar mening daaromtrent gegeven?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.