1 voor 12 wil woningnood in Suriname helpen verlichten

4
1 voor 12 wil woningnood in Suriname helpen verlichten

Stichting 1 voor 12 wil de regering een helpende hand bieden bij het oplossen van de woningnood in Suriname. De voorzitter van de stichting, Louis Vismale heeft dinsdag tijdens de overhandiging van de sleutels van de 14de sociale woning aan Roseline Persaud een handreiking gedaan naar de regering.

Binnen twee en halve week heeft de stichting een woning gebouwd. Het heeft in totaal SRD 350.000 gekost. Vismale zei dat indien de regering gronden beschikbaar stelt, de stichting de huizen kan opzetten. Hij benadrukte wel dat de huizen niet gratis verdeeld zullen worden, maar via lokalen banken tegen een zachte aflossing aangeboden zullen worden aan de gemeenschap.

Vismale pleit dat er budget wordt vrijgemaakt voor 1 voor 12 en andere stichtingen die een bijdrage willen en kunnen leveren. Het was de bedoeling dat vicepresident, Ronnie Brunswijk en minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting aanwezig zouden zijn bij overhandiging van de sleutels. Echter heeft de vp op het laatste moment afgezegd. Verschillende sprekers hebben lovende woorden uitgesproken over de stichting.

Districtssecretaris dhr. R Tjokrodikoro bedankte namens de burgervader van Commewijne, Mohamedshafiek Radjab, 1 voor 12 om de nood van een burger van Commewijne te verhelpen. “Het is niet eenieder gegund. Degene die geefs is, is groot. De almachtige is in deze de gever, de kracht die meneer Vismale ook van hem heeft, de wijsheid en de inzet die hij pleegt in de gemeenschap is afkomstig van hem. Ook de mensen die doneren zijn geefs”, zei volksvertegenwoordiger van Commewijne, Roy Mohan. Hij toonde dankbaarheid namens de gemeenschap om een persoon als Vismale te mogen hebben, die het werk met eer en geweten doet.

Collega Evert Karto, bracht namens minister Ramsaran de hartelijke felicitaties over aan mevrouw Persaud. Als bewoner van Commewijne bedankte hij 1 voor 12 en haar donateurs. “Wij zijn u dankbaar en u geeft het voorbeeld dat samen er veel verzet kan worden. Mag u een voorbeeld zijn voor vele anderen in de gemeenschap om te geven aan sociaal zwakkeren”. Het is de eerste keer dat de stichting binnen twee en een halve week een woning heeft gebouwd. De financiële middelen voor de bouw komen van donateur Henry van Dalen. Hij heeft ook gezorgd voor de inboedel.

Vismale is de donateur dankbaar en bedankte zijn team voor hun inzet. Ook bedankte hij minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken voor het beschikbaar stellen van zand. Volksvertegenwoordiger Ann Sadi bracht een presentje voor Persaud mee. De sprekers hebben haar op het hart gedrukt om zuinig om te gaan met de woning en het te onderhouden. Persaud bevond zich in een mensonterende situatie. Zij woonde in een woning opgetrokken van zinkplaten zonder enige plafond. Bij felle zon fungeerde het net een oven. Het gaat in deze om een boedelperceel in een zwampgebied. Op het perceel zijn er nog gezinnen die wonen in een bouwvallige woningen.

Vismale doet een beroep op de gemeenschap om een helpende hand te bieden. Begin volgend jaar gaat de stichting landelijk donatieboxen plaatsen.


4 REACTIES

 1. Een dezer dagen worden de rollen omgekeerd. Het wordt dan deze regering die op de stoep zal staan bij 1 voor 12. Ik zie de bedelmonnik Chan in zijn monniksgewaad een nederig begi-begi gesprek voeren met de heer Vismale en via hem de gemeenschap om donaties smeken. De diaspora is ook uiterst welkom om via stichting 1 voor 12 , deze familie Chan & Co, van onderdak te voorzien. Help uw regering in nood.
  gemodereerd

 2. Hallo Mijnheer

  Louis Vismale.

  Ik heb als het goed is, heb ik een paar donateurs voor jou gevonden. Het zijn geen rijke jongens, maar een paar goede oude collega van mij uit NL.
  Ik hoop dat ze daad werkelijk zullen helpen, en maandelijks hun bijdrage doen
  zoals ze tegen mij hebben beloofd(toegezegd. )

  bun tori

  Jacko.
  gemodereerd

 3. Deze uitdaging kan worden verholpen door op alle woningen in Suriname nog een verdieping te bouwen. Hierdoor hoeft men geen gronden meer voor te hebben, voorzieningen voor water en elektriciteit zijn er ook al.

  Zie het probleem van aanpak. Op sommige terreinen kunnen de huizen tot de grond zelf worden afgebroken voor het opzetten van een drieverdieping gebouw.

  Kapitaal. Hoe komt men daar aan?
  Als iedere Surinamer een eigen bijdrage levert schiet men al aardig op met dit plan van aanpak en als men vindt dat iedereen een huis moet hebben, gaat men door met iedere Surinamer maandelijks een financiele bijdragen te leveren tot dat iedereen, ook in het oerwoud een woning heeft.

  Vraag/ Off Topic
  Tribale volkeren van Suriname, Wie zijn dat?
  Is Ronny Brunswijk en familie een tribale gezin? ja of nee. En zo zijn er mijns inzien nog vele marrons, die niet onder de noetem Tribale volkeren vallen. Dit omdat deze mensen zelf meer goederen hebben dan vele Surinamers die niet onder Tribale volkeren vallen.

  Zie de rijkdommen van Ronny Brunswijk en zijn familie en zo zijn er nog vele Marrons. De hoogste tijd dat men deze noemer van Tribale volkeren van Suriname voor vele Marrons en ook inheemsen weer onder de loep gaat nemen.
  gemodereerd

 4. Goede actie, maar bepaalde groepen in Suriname willen nu eenmaal alles voor niets, dus ik weet niet of ze hier gebruik van zullen maken. Dus het zal wel weer voor de gemiddelde Surinamer zijn weggelegd, die wel bereid is er voor te willen betalen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.