Suriname en Nederlandse gemeenten gaan samenwerken

19
Ondertekening overeenkomst tussen Minister Albert Ramdin en Burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Suriname en de Nederlandse Gemeenten gaan nauwer samenwerken. Dat is maandag vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die in Den Haag is getekend tussen Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarmee wordt de samenwerking die de afgelopen tien jaar vrijwel stil was komen te liggen weer nieuw leven ingeblazen. “Van alle kanten is er enorm veel energie bij lokale bestuurders en anderen om Suriname te steunen. Het wordt een herstart, waarbij Suriname de ‘lead’ zal hebben ”, aldus de burgermeester.

Doel van de samenwerking is om concreet op districtsniveau te komen tot projecten die helpen om het leven van de bevolking te verbeteren, leefbaarheid te vergroten en versterking van het lokale bestuur te bevorderen. “Niet alleen technische bijstand, maar duidelijke initiatieven, die merkbaar verbetering brengen in mensen hun leven”, aldus Ramdin. Daarbij zal niet alleen de overheid, maar ook het klein- en middenbedrijf een rol moeten spelen.

Maandagavond vond op initiatief van de VNG en de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi al een eerste gedachtewisseling plaats tussen burgemeesters, wethouders en diverse bestuurders om de samenwerking op te starten. Daarbij waren ook veel deelnemers met een Surinaamse achtergrond, zoals burgemeester Franc Weerwind (Almere) en de wethouders Reshma Roopram (Berendrecht) en Kavita Parbhudayal (Den Haag).

De ontmoeting onder leiding van burgemeester Van Zanen van de gemeente Den Haag, besloot een uitnodiging te doen aan de 10 districtscommissarissen om op korte termijn een eerste virtuele ontmoeting te hebben om van Surinaamse kant te inventariseren welke behoeften er zoal leven.

Van diverse districten waren al initiatieven uitgegaan richting Nederland, die kunnen nu gericht worden opgepakt in het kader van de gesloten samenwerking. Het is de bedoeling dat in de eerste helft van februari een delegatie van de VNG een bezoek brengt aan Suriname om verder te praten met de districtscommissarissen


19 REACTIES

 1. Welkom verloren zoon en dochter Suriname. Welkom terug. Welkom als dertiende provincie van Nederland. Wij van badeend , gaan even kijken welke maat luiers jullie nodig hebben. Neem alvast een fopspeen in de mond. A gugu gagagu. Ohhh ,wat een schattige baby!
  gemodereerd

 2. De NDP gokte op China, Rusland, Iran, Cuba en Moldavie. Die landen hebben Suriname niks gebracht. In moeilijke tijden leer je je vrienden kennen. Dank je wel Nederland.
  gemodereerd

 3. Goed dat de landen nu samen gaan werken. Alle Nederlanders die nu bezittingen in Suriname hebben en welke familieband ze met elkaar hebben, gaan de gemeenten der Nederlanden ze leeg ploegen. En alles wordt dan netjes aan de belastingdienst door gegeven. De Nederlanders moeten straks flink belasting gaan betalen als het blijk dat ze in Suriname bezittingen (grond,huis) hebben en ze niet aan de belastingdienst had doorgegeven. Spannend. Santokhi je laat die Nederlanders wel intimideren met dit nieuw nieuws! Bouta liet alles maar gaan, waardoor Nederlandse belastingdienst nooit kunnen controleren . Maar nu komt het! En onze lieve Surinamers die graag op Santokhi hadden gestemd, vergeet niet dat Nederland zijn eigen belastingstelsel zal invoeren. Wees alert, jullie gaan nu keihard belasting moeten betalen. Santokhi is de weg kwijt en denk niet verder dan zijn neus. Hij laat hun eigen mensen al in de steek gelaten en nu ook gaan de
  diasporas het betalen hahaha
  gemodereerd

 4. Goed dat de landen nu samen gaan werken. Alle Nederlanders die nu bezittingen in Suriname hebben en welke familieband ze met elkaar hebben, gaan de gemeenten der Nederlanden ze leeg ploegen. En alles wordt dan netjes aan de belastingdienst door gegeven. De Nederlanders moeten straks flink belasting gaan betalen als het blijkt dat ze in Suriname bezittingen (grond,huis) hebben en ze dat niet aan de belastingdienst hadden doorgegeven. Spannend. Santokhi je laat die Nederlanders wel intimideren met dit nieuw nieuws! Bouta liet alles maar gaan, waardoor Nederlandse belastingdienst nooit had kunnen controleren . Maar nu komt het! En onze lieve Surinamers die graag op Santokhi hadden gestemd, vergeet niet dat Nederland zijn eigen belastingstelsel zal invoeren. Wees alert, jullie gaan nu keihard belasting moeten betalen. Santokhi is de weg kwijt en hij denk niet verder dan zijn neus. Hij liet zijn eigen mensen al in de steek en nu gaan de
  diasporas het betalen hahaha
  gemodereerd

 5. Koos hou jij maar op! je praat gewoon onzin. Niemand wilt Nederland, alsof we in zo een situatie leven. Alleen onze Presid is die overal de hielen komt likken en ons probeert te vernederen. Hij probeert ons land afhankelijk te maken. Maar wij surinamers zijn trots en willen nog steeds niet van Nederland. Onze surinamers die daar wonen en 90 procent schoonmakers zijn, ze werken hard en zij steunen hun families …en niet gratis Nederland.. Koos wees een mens!
  gemodereerd

 6. Koos 7 december 2021 At 14:07
  De NDP gokte op China, Rusland, Iran, Cuba en Moldavie. Die landen hebben Suriname niks gebracht. In moeilijke tijden leer je je vrienden kennen. Dank je wel Nederland.@@
  Koos, zeker ook een dankjewel voor de 300 jaren knechting. Je hebt zeker in Zuid-Afrika gewoond.🤮🤮 maar ja, een kinderhand is gauw gevuld, vooral rond deze tijd, de gedachte is dan kinderlijk.
  gemodereerd

 7. Surinam Gov. do bussines with those Countrys The Netherlands , France , Germany and America Canada to please !!!
  gemodereerd

 8. Ff geduld want in Nederland is er nu een inflatie van 5% dus alles is/wordt duurder. Hier draaien we de munten om en mogen we geen vuurwerk afsteken. Las ik dat er tig containers met vuurwerk zijn ingeklaard en dat de verkoop goed gaat?
  gemodereerd

 9. De Surinaamse bedelstaf zal weer uit de kast gehaald worden. Klagen, vragen, jammeren, janken en bedelen. En als er niet genoeg te halen valt begint het schelden en modder gooien weer.
  gemodereerd

 10. Koos , heel duidelijk , die sandra en die pakiratigri denken nog steeds dat hun vriend aan de macht is , ze kunnen het niet verkroppen dat er nu een andere wind waait en die weer contacten onderhoud met de Noordenwinden , hun baasje wilde er niets van weten , Koos over een tijdje zijn zij vervlogen door de paarse wind , en Koos morgen is voor elke rechtvaardige Surinamer een dag om te gedenken , 15 echte Surinamers werden zonder proces gemarteld en vermoord door hun baasje , 39 jaar geleden 8 december 1982 , en hun baasje is veroordeeld voor 20 jaar en loopt nog steeds vrij rond , ik schaam me als Surinamer dat we deze man niet opgebracht hebben
  gemodereerd

 11. Eeuwig dat gezeik over belastingontduiking. De surineds bellen zelf naar het uwv om te snitchen over de familie of buurvrouw.

  Anderen hebben het fenomeen “stichting” bedacht, dus lekker belangrijk. Gooi alles in een stichting en niemand weet wie de echte eigenaar is.

  Dit is een uitstekende overeenkomst en het leuke hieraan is dat de diaspora zonder hun rechten op te geven een bijdrage kunnen leveren.

  Amsterdam bied enkele miljoenen aan startende ondernemers en ambtenaren kunnen een paar jr in suri hun kennis overdragen (werken). Gebeurt nu ook met bv Curacao etc.

  Dus…. als je slim bent en zin hebt, valt er genoeg te doen.
  Kwestie van flink lobbyen diaspora, stuur die (single) boeren naar Saramacca en lobbyen voor scholing, beursen, stage, ICT, etc

  Omgekeerd voor de DC’s ecotoerisme en duurzaam ondernemen; ik wil echte gember, bijenhoning en pure kokosolie.
  gemodereerd

 12. Er worden heel veel overeenkomsten ondertekend, maar tot nu geen resultaten. Met uitzondering van humanitaire hulp. Voorlopig dus allemaal flauwe kul.
  gemodereerd

 13. Niet te vroeg juichen wanneer Suriname de banden met Holland aanhaalt. Het kan ongunstig uitpakken zoals enkele reageerders hebben aangegeven. Denk maar bijvoorbeeld aan Marokko, waarmee NL ruzie maakt omdat de Marokkaanse overheid niet wil samenwerken met NL, om financiële gegevens van Marrokkaanse burgers te delen met NL.fiscus.
  Surineds dachten altijd, ach bij ons loopt het niet zo’n vaart als met de andere buitenlandse mensen in NL. Al deze overeenkomsten maakt het voor de NL fiscus makkelijk controle te gaan uitoefenen in den vreemde.
  Goed streven van de Nederlanders, maar wie zijn de “slachtoffers”. Men zegt, je dient eerlijk in het leven te staan, dus nô wan inkrie kroeket ju musu plei, Lanti ô tiki ju.
  Surineds tik ju ai Luku.
  Al de samenwerkingsverbanden die de regering Santokhi aangaat met het buitenland, vooral met Holland, ja dezelfde Holland die ons heeft geknecht en uitgebuit, hebben een prijskaartje, welke prijs het is vertelt onze president nooit.
  Veertig jaar lang had Holland geen inkijk in onze administratie, veertig jaar lang hadden Surineds economische vrijspel. Werken in NL en flink investeringen in Su. en dit niet opgeven bij de Fiscus in NL. Het is maar een voorbeeld, een onderdeeltje. Jip en Janneke.
  gemodereerd

 14. voor Koos speciaal
  7 december 2021 At 17:03
  Koos hou jij maar op! je praat gewoon onzin. Niemand wilt Nederland, alsof we in zo een situatie leven. Alleen onze Presid is die overal de hielen komt likken en ons probeert te vernederen. Hij probeert ons land afhankelijk te maken. Maar wij surinamers zijn trots en willen nog steeds niet van Nederland. Onze surinamers die daar wonen en 90 procent schoonmakers zijn, ze werken hard en zij steunen hun families …en niet gratis Nederland.. Koos wees een mens!

  Vertel ons even waarom Surinamers zo trits zijn. Wat hebben wij gepresteerd om trots te zijn. Na bijna 50 jaar onafhankelijkheid kan dit land nog steeds niet eens een moertje of boutje produceren en is dit land nog steeds van het buitenland afhankelijk. Je trots is schijn. Afgeven op Nederland is niet alleen onterecht maar ook niet slim want ondanks alle kritiek die door met name neghers geuit worden staat Nederland altijd als eerste land klaar om ons te helpen. Dat is zeker een waardering waard.
  gemodereerd

 15. IMF wil niet en zal niet lukken. Achaibersing heeft nu Santokhi’s leugens over het doirgaan overgenomen. Bedeltoer in Schotland lukte ook niet, carbon credits wordt een schoolmeester leerling aanpak.
  Dus nuttig project indienen en dan pas geld daarvoor. Dubai was een luxe snoepreis.
  Er gingen figuren voor spek en bonen mee.
  Ook uit Nederland heeft Santokhi trouwe kontkussers mee genomen. Een aantal van radio Standvaste Rotterdam, Robbie Makka zelfbenoemd econoom, en nog een paar wintie waai lanti pai figuren. Alle online geplaatste interviews waren niet onpartijdig, niet objectief maar één grote reclame en onderwerpings actie ten gunste van een Santokhi en zijn boefjes.
  Schande, schande, schande.
  gemodereerd

 16. Aanvulling op mijn vorig commentaar.
  Rutte gaf ook niets kado na Santokhi’s rampzalig bezoek aan Nederland.
  De bezochte bedrijven geven ook niets weg.
  Geen plant kassen techniek, geen techniek over chemicaliën, verkeer, machines of waterpompen. Bakra’s zijn niet gek. Die willen eerst betaald worden.
  Bedelen bij Nederlandse gemeenten brengt ook niets op. Ramdin die zichzelf tot top politicus en internationale onderhandelaar heeft uitgeroepen gaat nu voor de kruimels.
  Santokhi en Ramdin zijn misleiders, leugenaars en gewoon incompetent. In Nederland noemt men zulke types ” laaie lichters”
  gemodereerd

 17. Wie nog in de veronderstelling leeft dat Suriname een zak met geld krijgt van Nederland is circa 180jr oud, in ieder geval in het bezit ve middeleeuws beliefsystem.

  Vanaf 2022 krijgt suri een hengel aangeboden, niks geen vis. Een hengel met instructies en bijwerkingen in alle suri talen. Een bijwerking is bijvoorbeeld, als je te hard werkt zou je wel eens een goed leven kunnen hebben.
  Met 49jr onafhankelijkheid moet je in staat zijn om zelf je vis te vangen. De achterblijvers en herintreders moeten het zelf doen.

  Misselijkmakende reactie pony, je hebt jaren geteerd op de voorzieningen in Nederland, krijgt pensioen en AOW uit ned en dan nog zo’n attitude; hoe steel ik van de Overheid. Crimineel!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.