Spontane demonstratie in Volendam tegen anti-zwart racisme

14
Spontane demonstratie in Volendam tegen anti-zwart racisme

Vandaag, 4 december 2021, heeft Kick Out Zwarte Piet (KOZP) van 12.30-14.00 uur een spontane demonstratie gehouden in Volendam tegen zwarte piet en structureel racisme in het vissersdorp. In het filmpje onderaan dit bericht is te zien dat tegendemonstranten onder meer met eieren naar de demonstranten gooiden. Op een livestream viel te zien dat de politie, die met een handvol agenten aanwezig is, niet direct ingreep.

“Hoewel er in de afgelopen 10 jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. Omdat KOZP van mening is dat Zwarte mensen in Nederland zich het hele jaar door veilig moeten kunnen voelen, zonder geconfronteerd te worden met anti-zwart racisme, demonstreren wij vandaag in Volendam”, schreef KOZP hierover.

Deze vrouw had een doos eieren bij zich waarmee ze de demonstranten bekogelde.

Waarom Volendam?
Dit jaar kondigden KOZP en Volendam Kan Het een demonstratie aan in Volendam op 14 november 2021. Voorafgaand aan deze demonstratie zijn er meerdere gesprekken gevoerd met zowel het Sint Nicolaas intocht comité (inclusief Sinterklaas zelf) als de burgemeester. Onze inzet was, zoals altijd, met onmiddellijke ingang overstappen op een veilig en racismevrij Sinterklaasfeest voor alle kinderen.  

Tijdens deze gesprekken heeft het intocht comité van Volendam aangegeven dat zij er niets voor voelt, dit jaar, of uiterlijk in 2022, een intocht zonder racistische karikaturen te organiseren. Ondanks dat zij een plan voor een inclusieve viering presenteerde dat binnen één jaar uitvoerbaar is, wilde zij geen toezeggingen doen. Zelfs een streefdatum was Zwarte kinderen niet gegund. Voor ons was dit, en het verloop van de rest van het gesprek, uiteindelijk reden om de demonstratie toch door te laten gaan. 

Op 13 november 2021 ontvingen wij echter om twee uur ‘s nachts een e-mail van de burgemeester waarin zij ons op de hoogte bracht dat de intocht op 14 november 2021 niet door zou gaan i.v.m. aangescherpte Covid-maatregelen. Wij hebben daarop de demonstratie afgelast, omdat wij niet demonstreren om te demonstreren. 

Op zondagochtend 14 november 2021 zagen wij beeldmaterialen op social media verschijnen van een grote parade in Volendam met racistische zwarte pieten. Wij zagen dezelfde Sinterklaas tussen hen in zitten die ons een paar dagen eerder nog verzocht had om begrip te hebben voor de Volendammers en hen vertrouwen en tijd te gunnen. Vervolgens lazen wij een statement van de Gemeente Edam-Volendam waarin de burgemeester aangaf dat zij niet alleen heel graag toestemming heeft gegeven voor deze racistische vertoning, maar zelfs heel blij was dat ze gevraagd werd om met deze rondrit mee te gaan. 

Nog verbazingwekkender is dat zij aangaf dat de gesprekken met KOZP met wederzijds respect zijn gevoerd; niets is minder waar. Tijdens het gesprek werden Zwarte mensen binnen 10 minuten aangeduid met het racistische woord ‘neger’ en werd ons verteld dat wij een afwijkende kleur hebben. Tijdens de gesprekken is van de kant van de burgemeester en het intocht comité geen één keer gesproken over, of betrokkenheid getoond met, de kinderen en volwassenen die dagelijks last hebben van anti-zwart racisme. De burgemeester geeft hen zelfs een klap in het gezicht door een racistische parade door het dorp met enthousiasme te faciliteren. En terwijl steeds meer gemeenten zwarte piet in de ban doen, deelde de gemeente op haar officiële Facebookaccount de volgende woorden: “Sinterklaas is in de gemeente met al zijn helpers. Welkom!” 

Helaas komen deze uitingen van de burgemeester en het intochtcomité van Volendam niet als een verrassing. Al jaren ontvangen wij signalen van Volendammers dat racisme en uitsluiting van niet-witte mensen alledaags is in het vissersdorp. Het vertrouwen dat  in Volendam op korte termijn structurele verandering bewerkstelligd kan worden, zonder strijd, is volkomen verdwenen. Als wij het aan Volendam overlaten zullen mensen nog jaren blootgesteld worden aan de racistische karikatuur zwarte piet en alledaags racisme. Daarom staan wij vandaag met onze rug recht op het Europaplein in Volendam om alle slachtoffers van anti-zwart racisme een hart onder de riem te steken en laten wij een krachtig geluid horen tegen:

 • de racistische karikatuur zwarte piet;
 • de sponsoren van de racistische intocht; 
 • de gemeente Edam-Volendam die hier een vergunning voor af geeft;  
 • de bekende Volendammers die hun platform niet gebruiken om zich uit te spreken tegen de racistische karikatuur zwarte piet maar wel hun (muziek) invloeden halen uit de zwarte gemeenschap. 

KOZP roept iedereen die het belang van een inclusief Sinterklaasfeest inziet op om dit bericht massaal te delen. Samen staan we sterker en samen zijn we luider!


14 REACTIES

 1. Duidelijk is te zien wie de zwarte Piet willen behouden. De oudere witte nederlanders. Dat zijn de echte racisten.
  gemodereerd

 2. ” Spontane demonstratie in Volendam tegen anti-zwart racisme”…. rare titel.
  Werd er gedemonstreerd VOOR zwart racisme???

  Spontane demonstratie in Voldendam tegen zwart racisme…..dit had er moeten staan!!

  ANTW: zo noemen ze het zelf in het persbericht dat naar de redactie is gestuurd.
  gemodereerd

 3. Het enige leuke aan dit alles vond ik die brada die in de bus weggedoken zat achter de voorruit. Nee brada daarvoor was je niet meegegaan zo wordt een oorlog niet gewonnen. Ik hoop dat iedereen die nog trots een foto in Volendammer klederdracht als blikvanger heeft , die meteen in de fik steken de beelden zeggen oa waarom.
  gemodereerd

 4. Nederlanders steken hun kop in het zand.
  Daarom heb ik mijn kinderen en kleinkinderen altijd geleerd dat dit niet bestaat
  Er zijn specifieke plaatsen in Nederland waar mensen nog steeds racistisch zijn helaas
  Ik zeg aan mijn blanke schoonfamilie
  jullie hebben het straks moeilijk om het op te nemen voor jullie kinderen die ook een donkere komaf hebben
  Word blank tegen blank want men gaat zijn of haar kind willen verdedigen
  gemodereerd

 5. Een spontane demonstratie betekent voor mij sat de demonstranten zonder dat ze daarvoor een vergunning hadden, de straat op zijn gegaan? Racisme tegen Zwarte Piet? Hmmmmm de Surinaamse president kan over racisme meepraten. Toen waren de racisten niet blank maar zwart.
  gemodereerd

 6. Je kan mensen niet dwingen om te veranderen.
  De grote steden hebben de veranderingen omarmd. Prima toch. Er zijn nog genoegen zaken om voor te strijden.
  gemodereerd

 7. Beste famiri, dat is toch prima verwelkoming door de mensen uit Volendam.
  Nu zijn de “wereldverbeteraars” letterlijk eruit gekickt.
  Soms moet je weten wanneer je moet ophouden met waardeloze acties. Bundel je krachten op een andere manier, sticht een school en geeft goed onderwijs!!!!!
  gemodereerd

 8. Volendam is een van de orthodoxe christelijke vissersdorpen.
  De VOC rekruteerde in dit soort dorpen, met succes.
  gemodereerd

 9. Het zou verstandig zijn dat men zich eens verdiept in het onstaan van KOZP!

  Onstaan in de Bijlmer door een illegalen groep Ghanesen en Nigerianen die een parkeergarage hadden gekraakt tegen uitzetting.

  Met steun van linkse actiegroepen zijn zij begonnen met KOZP. Heeft velen een verblijfsvergunning opgeleverd.

  Ben zelf allang gevlucht uit Nederland wat voor iedereen tolerant is behalve voor hun eigen inwoners.

  Vreemd dat ik in Suriname gewoon Sinterklaas en Zwarte Piet door de straten zie rijden en niemand zich daar aan stoort.

  Vijftig gefrustreerde mensen leggen een kinderfeest lam.
  Ook het onstaan van Sinterklaas en Zwarte Piet gaat al 1000 jaar terug! Heeft dus niets met de donkere medemens te maken.,
  gemodereerd

 10. Ik ben juist pro “Zwarte Piet”, was een leuke tijd/jeugd en nu?
  Ben ik een racist, zeker niet!

  Als ik overigens zo naar de samenstelling van de demonstranten kijkt dan zijn er meer blanken in dat KOZP dan andersgetinten, wat een gezeik om niks!

  KOZP, bestaat mijn inziens dus voornamelijk uit vies, stinkend links krakerstuig, die mensen zijn hun hele leven alleen maar uit op rellen en schoppen tegen alles en iedereen die anders denken, ga werken.

  Overigens het woordje “Neger” waarom is dit nou racistisch?
  Ik als blanke begrijp dat echt niet, het stamt toch gewoon af van het negroïde ras, wat is daar mis mee?, wees er trots op zou ik zeggen!

  Hoe noemen jullie overigens een “blanke” Nederlander in Suriname?, is dat dan ook racistisch bedoeld? En waarom moet een “blanke” Nederlander in het buitenland altijd de hoofdprijs ergens voor betalen, is dat nou pure discriminatie?

  Het zal me worst wezen.
  Je mag als normaal mens tegenwoordig helemaal niks meer, alles moet kapot, verziekt worden door een handje vol anders denkende.

  De meerderheid moet buigen voor de minderheid, dat is toch de wereld op zijn kop.
  Nog even en je hebt een groep “blanke” Nederlanders die het Kwaku festival gaan verzieken.

  Ik denk altijd maar zo, als heel Afrika dolgraag in gammele bootjes springt om naar dat hele kleine landje aan de Noordzee vol met racisten te gaan, dan valt het allemaal nog wel mee.

  Ik zou me pas echt zorgen gaan maken als alle andersgetinten massaal Nederland ontvluchten/verlaten.
  gemodereerd

 11. john 4 december 2021 At 14:47
  Onwetendheid en onbegrip bestrijd je niet met een confrontatie maar door het gesprek aan te gaan. Deze groep was puur uit op confrontatie en niet op gesprek en begrip.
  Daarmee was het een domme, zinloze en zelfs ongewenste actie.
  gemodereerd

 12. Laten de witte mensen gerust hun feestje vieren . Ik weet echt niet waarom er Surinamers zijn die zich druk maken om deze 5-December idioterie. Mensen die ontwikkeld zijn doen niet mee aan dit soort nonsens. De wereld vraagt zich nog steeds af waar deze 5-December gekte vandaan komt. In een tijd waar pedofilie en kindermisbruik schering en inslag zijn, zien wij wederom een karikatuur van een pedofiele witte man( doet denken aan die katholieke priesters) die kinderen ‘ snoepjes ‘ geeft. Bah- misselijkmakend en smerig dit soort lui.
  gemodereerd

 13. jol jij hebt lol , is het een zwart onderonsje , jij hebt een verkeerde keuze gemaakt om met blanken in zee te gaan , door jou opmerking hierover kunnen we uitmaken dat je zeer laag geschoold bent en alleen maar dacht aan blank geld , maar sinterklaas is niet gek , jij jol zal straks vanuit de goot moeten leven , en geen blanke zal jou helpen
  gemodereerd

 14. Diep respect voor bewoners van Volendam…. Aanzet tot massaal landelijk verzet tegen dit soort a-sociale, maatschappelijk kansloze oproerkraaiers. Volgende demonstratie niet met oliebollen of eieren gooien maar met handgranaten. Genoeg is genoeg. KICK-OUT kozp. Ze komen met een grote bek en scheepstoeters en vervolgens vluchten ze als LAFFE ANGSTHAZEN de bus in.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.