Avondklok in Suriname weer naar 23.00 uur

6
De politie treedt op tegen lockdown-overtreders.
De politie treedt op tegen lockdown-overtreders

Vanaf vrijdag gaat de avondklok in Suriname weer om 23.00 uur in. De regering heeft het besluit genomen na een constructief overleg met de vertegenwoordigers van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Horeca en Toerismesector.

Het overleg vond op donderdag 2 december plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). De regering was vertegenwoordigd door de Covid-clusterministers m.n. de ministers Rishma Kuldipsingh van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Amar Ramadhin van Volksgezondheid, Kenneth Amoksie van Justitie en Politie en Saskia Walden van Economische Zaken.

Tijdens dit overleg zijn harde afspraken gemaakt met betrekking tot de naleving van de Covid-19 protocollen voor eetgelegenheden en bardancings. De nadruk werd gelegd op de overtredingen van de Covid-19 protocollen, m.n. organiseren van dansfeesten en geen controle op vaccinatiebewijzen bij indoor dining en uitblijven van toezicht op de naleving van de Mohana-maatregelen. Op basis van de overtredingen had de regering het besluit genomen om de avondklok terug te brengen naar 21:00 uur. De horecasector trok toen aan de bel en vroeg de regering om herziening van de lockdown-maatregel.

Partijen hebben na goed overleg afgesproken dat er gezamenlijke inspanningen gepleegd zullen worden om de handhaving van de Covid-19 protocollen verder ter hand te nemen. Zowel de regering als de horeca-vertegenwoordigers zijn het er met elkaar eens om de bestaande protocollen bij te stellen.

De volgende maatregelen zullen voortaan gelden voor de horecasector:
1. Strikte naleving van de MOHANA-maatregelen
2. Bij entree van de locatie verplichte temperatuurmeting en desinfectie van de handen
3. Alleen de bediening mag zich bewegen in de locatie; gasten mogen niet zelf van en naar de bar om eten en drinken te halen.
4. Noch bij indoor, noch bij outdoor mag er worden gestaan; men moet zitten op een stoel of op vaste zitplaatsen aan de bar.
5. Lopen, binnen en buiten, op de locatie alleen toegestaan met een mondkapje op en gasten mogen zich niet onnodig verplaatsen.
6. Geen wachtrijen voor of binnen de toiletruimte.
7. Indoor dining toegestaan voor gevaccineerden.
8. 1,5 meter afstand tussen groepen en afstand tussen stoelleuningen;
9. De groep blijft binnen de groep, geen ‘socializing’ buiten de groep;
10. Dansen en luid muziek niet toegestaan.
11.Registratie van gasten voor ‘contact tracing’
12. Strengere handhaving door de overheid buiten de horeca. Bij onverantwoordelijke groepsvorming vindt directe handhaving plaats.
13. Zwaardere boetes en na twee boetes de vergunningen ingetrokken voor 3 maanden i.p.v. 2 weken
14. Frequentere roadblocks. Het volk beweegt in alle vrijheid.

Bij overtreding van bovengenoemde maatregelen en de protocollen, zal de regering zwaarder optreden en stringente boetes opleggen. Bij een eerste overtreding zal een boete van SRD 10.000 worden opgelegd en bij een tweede overtreding 6 maanden hechtenis of een boete categorie 3 van SRD 25000. Verder zullen muziekinstallaties, die voor overlast zorgen, in beslag worden genomen, indien de Covid-maatregelen zijn overschreden.

Mocht blijken dat men bij de handhaving zich toch niet houdt aan de boete, dan zullen zwaardere sancties getroffen worden. De maatregelen zullen worden verzwaard indien eigenaren zich niet houden aan de gemaakte afspraken


6 REACTIES

 1. De minister van volksgezondheid is nog een beetje in de war. Zo snel achterelkaar de avondklok wijzigen?
  gemodereerd

 2. Deze Ramadhin is moe van het covidgebeuren. Hij weet er geen raad mee. Dacht het in zn eentje te doen en nu alleen ellende. Waarom vraagt 1 journalist aan de doorsnee Sur hoeveel ontsmettingsartikelen, handsanitiser, mondkapjes men koopt per maand. Dan merk je dat ze het niet kunnen betalen.
  Minister gaat reageren op fb berichten waarvan men zei dat zijn covid karma was. Is hij achterlijk of zo???
  gemodereerd

 3. Suriname lijkt nu wel een kleuterschool met als schoolhoofd Chan, ond.hoofd Lonnie en de kleuterleiders Ramadin en Amoksie. 🤔🤔🤔
  gemodereerd

 4. Suriname en zijn inwoners, zitten met zijn allen weer in de kleuterschool van Ds. A. Ramadhin! Vreemd genoeg had ik deze rare capriolen wel verwacht, nadat bekend werd dat de minister zelf besmet was geraakt.

  Zelf beweerd hij dat hij niet tijdens een feestje besmet is geraakt, maar bij het uitoefenen van zijn werk. Tja.. dat kan je niet bewijzen. Aan de andere kant, is hij wel overtuigd dat de overige burgers in het land wel besmet raken door alleen maar te feesten. Waar dit op gebaseerd is blijft vaag!

  Ik vraag me af wat dit beleid voor resultaten opleverd. Tijdens de (total) lockdown vlogen de besmettinscijfers skyhigh de lucht in, en nu in een tijd waar er wat meer ruimte werd gegeven aan de burgers, zagen we dalende cijfers. Dat gegeven verbaasd mij, maar is de minister waarschijnlijk ontgaan.

  Het zou fijn zijn indien de beleidsmakers zich professioneel en volwassen gedragen in deze. En niet een dag van tevoren, strafmaatregelen aankondigen voor het hele land. Ook de nieuwe richtlijnen voor de horeca, doen mij denken aan een kleuterschool. Deze bepalingen geven de minister de ruimte om indien er zaken zijn die hem niet aanstaan, wederom te komen met represailles.
  gemodereerd

 5. Gezellige boel zal het worden.. Het beste is dat ze allemaal maar failliet gaan en geboycot worden door potentiële klanten die zich niet als kleine kinderen willen laten behandelen door een paar ondernemertjes die willen overleven.
  gemodereerd

 6. De horeca lijkt de regering te zijn , en de regering staat in de hoek van de klas als de stoute van de klas , regering gaat u maar gewoon naar huis , u bent een van de afvallers kom ook maar niet terug , u hebt gefaald.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.